Last news in Fakti

14 Март, 2024 04:11 1 182 9

Индия прие закон за гражданство, основан на религия ВИДЕО

  • сащ-
  • оон-
  • индия-
  • гражданство-
  • закон-
  • религия

САЩ и ООН изразиха безпокойство

Индия прие закон за гражданство, основан на религия ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Американското правителство и ООН изразиха безпокойство за основания на религия закон за гражданство в Индия, като ООН го нарече "фундаментално дискриминационен в същността си", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Активисти за правата на човека разкритикуваха Закона за промяна на гражданството от 2019 г., който индийското правителство реши да въведе в понеделник. Организациите "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" заявиха, че законът дискриминира мюсюлманите.

Само няколко седмици преди изборите в Индия правителството, начело с хиндуистко националистическата Индийска народна партия на премиера Нарендра Моди, полага усилия за въвеждане на закона, с който се улеснява придобиването на индийско гражданство за немюсюлмански бежанци от трите южноазиатски държави с преобладаващо мюсюлманско население Афганистан, Пакистан и Бангладеш.

Групите за защита на правата отбелязват, че законът не включва мюсюлмански малцинствени групи като мюсюлманите шиити от тези държави и същевременно изключва и съседните държави, в които мюсюлманите са малцинство, като рохингите в Мианма.

"Както казахме през 2019 г., обезпокоени сме, че законът (за смяна) на гражданството в Индия е фундаментално дискриминационен в същността си и е в разрез с международните задължения на Индия в областта на правата на човека", заяви говорител на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Той добави, че службата проучва дали правилата за прилагане на закона са в съответствие с международното право в областта на правата на човека.

САЩ също изразиха резерви.

"Обезпокоени сме от информацията за Закона за изменение на гражданството. Следим отблизо как ще се прилага този закон", заяви отделно говорител на Държавния департамент на САЩ. "Зачитането на религиозната свобода и равното третиране пред закона на всички общности са основни демократични принципи", добави говорителят на Държавния департамент.

Активисти и защитници на правата на човека твърдят, че законът, в съчетание с предложения национален регистър на гражданите, може да дискриминира 200-те милиона мюсюлмани в Индия - третото по големина мюсюлманско население в света. Някои активисти се опасяват, че правителството може да отнеме гражданството на мюсюлманите без документи в някои гранични щати.

Правителството на Моди не приложи закона след приемането му през 2019 г., тъй като в Ню Делхи и на други места избухнаха протести и насилие. Десетки хора бяха убити и стотици бяха ранени по време на няколкодневните сблъсъци.

Индийското правителство отрича, че законът е антимюсюлмански, и твърди, че той е бил необходим, за да се помогне на малцинствата, които са били подложени на преследване в съседни държави с мюсюлманско мнозинство. То нарича предишните протести политически мотивирани.

Индийското посолство във Вашингтон заяви, че нормалната процедура за кандидатстване за индийско гражданство остава достъпна за всички, независимо от националността, общността или вярата, и че законът е предназначен специално за "лица без гражданство от тези преследвани общности, които вече са в Индия".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хубава работа,

    1 4 Отговор
    ама…
  • 2 УСА боклук

    11 1 Отговор
    Сме на всяка манджа мерудия.
  • 3 Скоро

    7 3 Отговор
    Скоро целият свят ще се вразуми . Ще нятикаме в миша дупка нехристияните
  • 4 Геша

    15 2 Отговор
    Браво и само така! А с безпокойството на организациите на сатанистите, пък били те и международни, знаете какво да правите.Разпечатайте ги на рула кенефна хартия по предназначение.
  • 5 Айде

    9 1 Отговор
    Кво правим сега...ще има ли санкции?? Май отбора на русия, Китай и Иран ще включи и Индия? А как са правата на мюслит..та в Япония...нещо за санкции да се чувс
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Васко Делчев

    8 0 Отговор
    "Американското".....!!! Тези пък кои са, че ще казват кой какво да приема в собствената си държава... Те да си гледат тяхната, че с едни президентски избори не могат да се оправят....
  • 8 Такааа

    1 2 Отговор
    Те така не отварят ли кутията на Пандора,ами тогава те няма ли да кажат ние ще си създадем държава на земята където живеем,индийците създават вратичка за сепаратизъм,това са 200 милиона хора,то сега Пакистан ги учи индийците на демокрация отвреме на време,хубава работа ама ц,,,
  • 9 Хххххххх

    0 0 Отговор
    А Европа кога ще се събуди и приеме същия закон,какво чака?!
    Какво правят мюсюлмани при неверниците хиндуиси и християни да си стоят в джамахириите. Защо никой не протестира че Саудитска Арабия не иска да приеме нито един бежанец мюсюлманин Защо?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания