Last news in Fakti

14 Март, 2024 15:52 3 312 13

Президентът Доналд Тръмп наредил на ЦРУ: Ударете по Китай!

  • сащ-
  • китай-
  • цру-
  • уилям бърнс-
  • си дзинпин-
  • доналд тръмп

Екипът на ЦРУ популяризирал твърденията, че членове на управляващата Комунистическа партия укриват незаконно придобити пари в чужбина и заклеймявал като корумпирана и разточителна китайската инициатива "Един пояс, един път"

Президентът Доналд Тръмп наредил на ЦРУ: Ударете по Китай! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две години след встъпването си в длъжност президентът Доналд Тръмп е упълномощил ЦРУ да започне тайна кампания в китайските социални мрежи, целяща да обърне общественото мнение в Китай срещу правителството в Пекин, твърдят бивши американски служители, пряко запознати със строго секретната операция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Трима бивши служители заявиха пред Ройтерс, че ЦРУ е създало малък екип от оперативни работници, които са използвали фалшиви интернет самоличности, за да разпространяват негативна информация за правителството на Си Цзинпин. За кампанията, започнала през 2019 г., не е съобщавано по-рано.

Екипът на ЦРУ популяризирал твърденията, че членове на управляващата Комунистическа партия укриват незаконно придобити пари в чужбина и заклеймявал като корумпирана и разточителна китайската инициатива "Един пояс, един път", която осигурява финансиране на инфраструктурни проекти в развиващите се страни, посочват източниците пред Ройтерс.

Усилията в рамките на Китай са имали за цел да подклаждат параноя сред висшите ръководители, принуждавайки правителството да изразходва ресурси за следене и предотвратяване на пробиви в строго контролирания интернет на Пекин, заявиха двама бивши служители. "Искахме да преследват призраци", казва един от тези бивши служители.

Челси Робинсън, говорителка на ЦРУ, отказа да коментира съществуването на програмата за влияние, нейните цели и въздействие.

Говорител на министерството на външните работи на Китай заяви, че новината за инициативата на ЦРУ показва, че правителството на САЩ използва "пространството на общественото мнение и медийните платформи като оръжия за разпространение на невярна информация и манипулиране на международното обществено мнение".

Кампанията на ЦРУ е сигнал за завръщане към методите, които характеризираха борбата на Вашингтон с бившия Съветски съюз. "Студената война се завръща", казва Тим Уайнър, автор на книга за историята на политическата война.

Агенция Ройтерс посочва, че не е могла да установи какво е било въздействието на тайните операции и дали правителството на президента Джо Байдън е запазила програмата на ЦРУ. Кейт Уотърс, говорител на Съвета за национална сигурност на администрацията на Байдън, отказа да коментира съществуването на програмата и дали тя продължава да е активна. Двама историци, занимаващи се с разузнаването, заявиха пред Ройтерс, че когато Белият дом предоставя на ЦРУ правомощия за тайни действия чрез заповед, известна като "президентска констатация", те често остават в сила при различни администрации.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 0 Отговор
    Цецоу, дръж!
  • 2 Абе

    6 18 Отговор
    Оранжевия циркаджия още ли е на свобода бе, в кой щат първо ще го опандизят, wanted е в Ню Йорк Джорджия Вашингтон и трябва да плати поне половин милярд долара за които вече го осъдиха
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    23 1 Отговор
    пропагандата работи усилено споко ние не гласуваме за юс президент
  • 4 Кисинджър

    27 1 Отговор
    Ви предупреди да внимавате с действията си, за да не съюзите Русия с Китай, за да не страда жестоко САЩ. Вие точно това направихте- непоклатим съюз от няколко държави. Сърбайте си попарата, като не чувате. Тъ.ци.
    Акъл море, глава шамандура.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Абе

    29 1 Отговор
    Ако не плюете по Путин, почвате по Бай Дончо, Кимчо, Орбан, Фицо, другаря СИ или Ердо. Само Зелен нацист и памперса са идеални и кротки съранички. Голям смях с вас.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Читател

    9 3 Отговор
    Само при него нямаше войни смърт и разруха при така наречените демократи света гори от всякъде.
  • 9 гост

    10 6 Отговор
    Аз не знам българските крепостни защо са решили , че Тръмп е някакъв голям "приятел" на Раша и едва ли не фен на Путлер !! Но май е време да вденат ,че това което прави Тръмп в момента е единствено с цел да изкара Байдън некадърник да се справи с Раша преди изборите ! И веднага след евентуалното им спечелване да стане два пъти по-голям ястреб от него и да заплаши Путлер директно със война с НАТО !! Изобщо май на много скоро ще викат добре си беше Байдън , за кво ни трябваше тоя Тръмп !!
  • 10 АУУУУУ

    3 2 Отговор
    АЛОУ КОПЕЙКИТЕ ДА НЕ РЕВЕТЕ АКО БАЙ ДОНЧО СЕ ВЪРНЕ В БЕЛИЯ ДОМ 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 11 Иван

    2 0 Отговор
    И чалгаджийските шарани са клъвнали.
  • 12 Иван

    3 1 Отговор
    Боклука Джо Байден със сигурност е запазил програмата.
  • 13 Тръмплин

    0 0 Отговор
    Тръмп е луд

    Путин го е страх