Last news in Fakti

15 Март, 2024 04:12 1 336 7

Забелязаха край бреговете на Сомалия похитения български кораб „Руен“

  • сомалия-
  • кораб руен

Той плавал на около 300 км югоизточно от Ейл

Забелязаха край бреговете на Сомалия похитения български кораб „Руен“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Плаващият под малтийски флаг кораб за насипни товари "Руен", който беше отвлечен от сомалийски пирати през декември, е бил забелязан да плава край бреговете на Сомалия и може да бъде използван за нападения срещу търговски кораби, съобщи британската фирма за морска сигурност Ambrey, предаде Ройтерс, цитирана от dariknews.bg.

"Руен" е управляван от базираното в България дружество "Параходство Български морски флот".

Според Ambrey корабът е забелязан да плава на изток на 160 морски мили (296 км) югоизточно от Ейл, Сомалия. Фирмата съветва другите плавателни съдове в района да повишат бдителността си.

Откупът за отвлечения екипаж на "Руен" не е платен, каза Ambrey. Според съобщения в медиите пиратите държат 17 души от екипажа, след като са освободили един по медицински причини.

Междувременно британската организация за морски търговски операции (UKMTO) съобщи за инцидент рано тази сутрин във водите на Червено море, на югозапад от главен пристанищен град на Йемен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията уточнява, че става въпрос за инцидент на петдесет морски мили (92,6 километра) от Ходейда. Британската организация за морски търговски операции пояснява, че "властите водят разследване", без да дава повече подробности.

Не е ясно дали под "инцидент" се има предвид нападение и дали някой е поел отговорност. От началото на войната между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" на 7 октомври миналата година йеменските бунтовници хуси нападат търговски кораби в Червено море, в протока Баб ел Мандеб и в Аденския залив, като твърдят, че го правят в знак на солидарност с населението на ивицата Газа срещу плавателни съдове с връзка с Израел, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    7 1 Отговор
    С какво става с похитените?! Нещо не се говори за тях вече . По-важни са емигрантите, бтр-те за укрсйна и сглобката май..

    Коментиран от #6

  • 2 Макс

    7 1 Отговор
    Външният мин. Мария Габриел какво направи за похитените българи ? Май нищо , както и за всичко останало.
  • 3 факуса

    4 0 Отговор
    корабът е на домус ага,да си плаща за екипажа,какъв български флот,няма такова нещо вече
  • 4 АУУУУУ

    3 0 Отговор
    3ТИ МЕСЕЦ ДОМУСА СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ И НЕ СИ ПЛАЩАТ ОТКУПА. ТРЯБВА ДА СИ ЛУД ДА ТРЪГНЕШ ДА РАБОТИШ ЗА ТЕЗИ БОКЛУЦИ , ЗА КОИТО ЕКИПАЖА НЕ СТРУВА КОЛКОТО БЕЗЦЕННИЯ "ЛУДОГОРЕЦ"
  • 5 Ахааа!

    1 0 Отговор
    Това е новата версия на летящият холандец. Сега е летящият балгейриянец. Дааааааам.
  • 6 Ха ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    От 35г. държавата не се интересува от гражданите си, изпаднали в беда, в чужбина. Примери, дал Господ. Българските сестри в Либия. Другите държави си ги изтеглиха, тогавашното правителство, начело с кюмюря от драгалевци, пълен пас. Дори тогава Тоя, същия изграка: - Ами ако наистина са виновни? . . .
    Българина, арестуван в гърция, обвинен в измислици на амюрканците, за да си натаманят бакиите. Също нищо не прави държавата да го спаси. Тея, "шпионите" в лондон, пак същата работа. Та за кораба няма да развалят тарадицията я.

    Коментиран от #7

  • 7 Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха ха":

    :( :( :( какво да правим братя българии