Last news in Fakti

15 Март, 2024 21:09 1 036 2

Спокойно начало в Йерусалим! Започнаха петъчните молитви от свещения за мюсюлманите месец Рамазан

  • рамазан-
  • израел-
  • йерусалим-
  • бенямин нетаняху-
  • мюсюлмани

Израел заяви, че ще допуска мюсюлманите да се молят в джамията по време на Рамазана в зависимост от текущата ситуация със сигурността

Спокойно начало в Йерусалим! Започнаха петъчните молитви от свещения за мюсюлманите месец Рамазан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първите петъчни молитви от свещения за мюсюлманите месец Рамазан в Йерусалим, в които се включиха около 80 000 богомолци, днес преминаха спокойно въпреки страховете от насилие, предаде ДПА, като се позова на ислямския фонд (вакъф), отговарящ за джамията "Ал Акса", пише БТА.

Богомолците се отправиха към комплекса, известен сред мюсюлманите като "Харам аш Шариф" ("Благородното светилище") и наричан от евреите Храмовия хълм. Там се намират свещените за исляма места Светилището на скалата и "Ал Акса".

Третото най-свято за мюсюлманите място е почитано и от евреите, понеже там е имало два еврейски храма.

Израел заяви, че ще допуска мюсюлманите да се молят в джамията по време на рамазана в зависимост от текущата ситуация със сигурността.

След началото на свещения месец Рамазан израелската служба, известна като "Координация на правителствените дейности в териториите", обяви, че въвежда ограничения за богомолци от Западния бряг. Право да участват в молитвите имат единствено мъже над 55-годишна възраст, жени над 50 години и момчета на 10 години, които разполагат с валидно разрешително да пътуват.

Очевидци разказаха, че днешният ден е приключил без никакви значителни инциденти, а палестински медии съобщиха, че е имало изолирани случаи на арести около израелски бариери пред Западния бряг.

Службата за спешна помощ към Палестинския Червен кръст разкритикува израелските власти, че тази година не са ѝ предоставили достъп до свещеното място в Йерусалим.

С угасването на надеждите за спиране на огъня в ивицата Газа се засилиха и опасенията от ескалация на насилието на Западния бряг, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    5 0 Отговор
    Ще видим как ще завърши. Рано е още да се каже.
  • 2 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    4 0 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен