Last news in Fakti

15 Март, 2024 16:10 1 010 16

Мир в Газа? Бенямин Нетаняху не хареса и новия мирен план на "Хамас"

  • бенямин нетаняху-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • катар

Съгласно плана в първия етап ще бъдат освободени израелски жени, деца, възрастни хора и болни заложници в замяна на пускането на свобода на между 700 и 1000 палестински затворници

Мир в Газа? Бенямин Нетаняху не хареса и новия мирен план на "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че новото предложение за примирие в Газа, представено от ислямистката групировка Хамас на посредниците в четвъртък, все още се основава на "нереалистични искания".

В изявлението се казва, че актуална информация по въпроса ще бъде представена на военния кабинет и разширения кабинет по сигурността в петък.

"Хамас" представи на посредниците предложение за прекратяване на огъня в Газа, съобщи по-рано "Ройтерс".

Съгласно плана в първия етап ще бъдат освободени израелски жени, деца, възрастни хора и болни заложници в замяна на пускането на свобода на между 700 и 1000 палестински затворници.

Сред освободените ще бъдат 100 палестински затворници, излежаващи доживотни присъди в израелски затвори, както и израелски жени военни.

В предложението на "Хамас" се посочва, че след първоначалната размяна на заложници и затворници ще бъде договорена дата за постоянно прекратяване на огъня.

Краен срок за изтегляне на израелските сили от Газа ще бъде договорен след първия етап, допълва палестинската групировка.

Предвижда се всички задържани от двете страни да бъдат освободени по време на втория етап от плана.

Египет се стреми да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Газа, да увеличи доставките на помощ и да позволи на разселените хора в южната част на анклава да се преместят на север. Това заяви президентът Абдел Фатах ал Сиси, цитиран от "Ройтерс".

Той предупреди и за опасността от израелска офанзива в град Рафах, където около 1,5 милиона души са потърсили убежище до границата на Газа с Египет.

Хуманитарни служители предупредиха, че крайбрежният анклав е изправен пред глад.

"Говорим за постигане на прекратяване на огъня в Газа, което означава примирие, предоставяне на най-голямо количество помощ", поясни Сиси.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    9 7 Отговор
    Терористи да предлагат мирен план ме е ли цинизъм?!

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СЛЕДВАЩИТЕ СА

    5 11 Отговор
    ИРАН, БОЙ ДО ДУПКА.
  • 4 с терористи не се преговаря

    7 6 Отговор
    да са мислили на времето, сега ще си сърбат попарата.
  • 5 Още малко

    8 5 Отговор
    от хамас нищо няма да отане.
  • 6 1944

    7 4 Отговор
    най ме накефиха евреите кат казаха че щом приключат с хамас имали да си говорят нещо с монголците от мацква. дръж се украйна. малко остана.
  • 7 какъв хамас бре

    6 4 Отговор
    те вече не съществуват.
  • 8 малиййй

    8 6 Отговор
    Хамас държи не повече от 100 все още живи заложници, а срещу тях иска освобождаване на повече от 1000 палестински затворници, които да бъдат върнати във войската. И всичко това от позицията на губещи. Не, че не е по добре от продължаване на войната и увеличаване на жертвите, но при такива условия едва ли може да се постигне логичен компромис от доминиращите на фронта. Още повече когато старта на сраженията е даден от искащия такъв компромис.
  • 9 Ха ха ха

    7 5 Отговор
    Тези терористи от хамас много наедро се хвърлят. Сто заложници за хиляда терористи. Няма да им се получи.
  • 10 Бесен язовец

    3 3 Отговор
    Стига лицемерие! Целият арабски свят си трае, с изключение на хусите. И никой не ги иска палестинците. Египет също не си отваря границите,за да могат алестинците да мигрират, както също и в другите богати арабски държави. Европа как прие милиони ислямски мигранти , а арабските държави затворили границите. Такова диво лицемерие рядко се среща по света.
  • 11 Хуманист

    5 5 Отговор
    Санкции трябва да има към палестинците и ХАМАС защото ,хората по света видяха кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 12 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    7 1 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #14

  • 13 Още един евреин

    1 0 Отговор
    Лени Кравиц казва за себе си - Im half Jewish, Im half black, I look in-between. Днес той получи звезда в Алеята на славата в Холивуд.
  • 14 камилата Камила

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри":

    Никой не иска терористи на територията си.

    Коментиран от #15

  • 15 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "камилата Камила":

    Така ли? Европа тогава защо се набутва като си отворила границите и приема на кило тия чаршафи? Не прави ли самоубийство? Значи Катар, Саудитска Арабия и другите си затворили границите, а комисарите от ЕС си затворили очите и приемат наред. Сега като стана напечено измислиха СОЛИДАРНА наредба и взеха да набутват мигрантите в България. Самолети с мигранти масово кацат на летищата София и Пловдив и центровете за мигранти вече пълни с такива. Ужас.
  • 16 детеубийците

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Благодарим ви госпожо ционист за подкрепата ви. Не се безпокойте трепем и терористите които са все още в коремите на майките си предварително!
    Вашата подке много важна за нас!