Last news in Fakti

16 Март, 2024 03:24 710 4

Байдън подкрепи сенатора Шумър за думите му, че "Нетаняху е препятствие пред мира"

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • бенямин нетаняху-
  • чък шумър

Според президента той е изразил безпокойството на много американци

Байдън подкрепи сенатора Шумър за думите му, че "Нетаняху е препятствие пред мира" - 1
Снимка: YouTube

Президентът Джо Байдън каза, че американският сенатор Чък Шумър е изказал на глас безпокойствата на много американци, когато призова за нови избори в Израел и остро разкритикува израелския премиер Бенямин Нетаняху като пречка пред мира, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Той произнесе добра реч", каза Байдън от Овалния кабинет в Белия дом, след като беше запитан от репортери за думите на лидера на мнозинството Шумър пред Сената в четвъртък.

"Той изрази сериозна загриженост, споделяна не само от него, но и от много американци", каза Байдън, като добави, че Шумър го е предупредил предварително, както и екипа му, за речта си.

Лидерът на мнозинството от Демократическата партия в Конгреса, който беше дългогодишен поддръжник на Израел и е най-високопоставеният американски представител на изборна длъжност от еврейски произход, каза, че правителството на Нетаняху "повече не пасва на нуждите на Израел", който от пет месеца е във война, която започна след атаките на „Хамас“ на 7 октомври.

Речта отрази нарастващото раздразнение на Вашингтон от Нетаняху, неговото управление на войната, неуспехът му да направи повече, за да защити палестинските граждани и предполагаемото възпрепятстване на доставките на помощ в Газа. Международните критики към САЩ за подкрепата им за Израел се увеличиха заради ръста на смъртните случаи и кризата с глада в крайбрежния анклав.

Шумър разкритикува и палестинците, които подкрепят „Хамас“ и каза, че палестинският лидер Махмуд Абас също трябва да се оттегли.

Той посочи, че ще бъде "груба грешка" за Израел да отхвърли двустранното решение и настоя преговарящите за конфликта между двете страни да направят всичко възможно, за да осигурят спиране на огъня, освобождаване на заложниците и доставяне на помощи в Газа.

Шумър не изключи възможността Вашингтон да използва своите лостове за влияние, ако Израел не промени курса. Все пак той не отиде по-далеч от това да предложи стъпката, която някои демократи защитават - въвеждане на законодателство за облекчаване на хуманитарната криза като условие от САЩ доставка на оръжие на Израел.

При атаките на „Хамас“ на 7 октомври загинаха 1200 души, показват данните на Тел Авив. Израелската военна операция в Газа, започнала веднага след това, е причинила изселването на 2,3 милиона души, заради кризата с глада, разрушаването на голяма част от сградите в анклава и убиването на над 31 000 палестинци, по данни на здравното министерство в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фен

    0 1 Отговор
    На тия всичко им е простено. 70 000 избити цивилни....
  • 3 Име

    0 1 Отговор
    Хубаво е да се дадат пари на тези палестинци, там не е плодородна земята им - но пък са си "местни", няма да могат на ново място да живеят, там има египтяни наблизо - но те си имат река Нил, не знам - ето повод за ръкостискане.

    САЩ също са бедни по същината си - но имат начини. Не са цъфнали и вързали, но все пак.

    Има нужда от ефективна световна намеса на всички нива - не от чиновници - като Кристалина Георгиева - дето само - за заплатата.

    Или - Анджелина Джоли - дето ходи само да се снима и тя друго какво пък да направи всъщност.
  • 4 демосрация

    0 0 Отговор
    Хайде санкции, нещо. Или тоя избива цивилни демократично. Света ви вижда.