Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2024 10:11 2 401 83

Путин изглежда смел и готов да изостри напрежението с НАТО

  • украйна-
  • путин-
  • нато-
  • владимир путин-
  • русия-
  • избори-
  • война

Путин ще изтълкува сегашната си изборна победа като "голяма победа и потвърждение на неговата политика"

Путин изглежда смел и готов да изостри напрежението с НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин удължи управлението си в Русия до 2030 година, като използва силно режисираните президентски избори без реална конкуренция, пише в днешния си брой американският в. "Ню Йорк Таймс", предаде БТА в прегледа на печата след изборната победа на Путин.

Някои руснаци се опитаха да превърнат недемократичния вот в протест, като образуваха дълги опашки пред избирателните секции в предварително определен час по обед, за да изразят недоволството си. В същото време Украйна се опита да даде гласа си, изстрелвайки залп от взривяващи се безпилотни самолети по Москва и други цели, разказва вестникът.

Още новини от Украйна

Но Кремъл пренебрегна тези предизвикателства и след затварянето на избирателните секции публикува резултати, според които Путин е спечелил 87% от гласовете, като подкрепата за него се оказа по-голяма, отколкото на предишните четири вота, в които е участвал, пише още американското издание. Сега той ще използва новия си шестгодишен мандат, за да затвърди контрола си върху руската политика и да продължи войната в Украйна. Ако изкара мандата си докрай, той ще стане най-дългогодишният руски лидер след Екатерина Велика през 18 в.", отбелязва "Ню Йорк Таймс".

Вестникът цитира говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън, според която "изборите очевидно не са били нито свободни, нито честни".

Но докато Путин се подготвя да встъпи в пети президентски мандат, той изглежда все така смел, задълбочавайки конфронтацията си със Запада и показвайки готовност да продължи да изостря напрежението. Запитан на пресконференцията дали смята, че е възможен пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, Путин отговори: "Мисля, че в днешния свят всичко е възможно", пише още "Ню Йорк Таймс".

Анализаторите очакват той да издигне твърдолинейни поддръжници на войната в руското правителство, залагайки на това, че западната подкрепа за Украйна в крайна сметка ще се разпадне и украинското правителство ще бъде принудено да преговаря за мирно споразумение при условията на Русия, посочва американският вестник.

Путин ще изтълкува сегашната си изборна победа като "голяма победа и потвърждение на неговата политика", казва в интервю за германското сп. "Фокус" Щефан Майстер, ръководител на Центъра за ред и управление в Източна Европа. Той прогнозира, че Путин ще продължи да "губи представа за реалността" и да се "откъсва от собствения си народ". "Той ще почувства прилив на сили да продължи войната", смята Майстер, който също така очаква в Русия да последва нова мобилизация. Но според германския експерт подобен ход ще породи вътрешни проблеми в Русия. "Ще има все по-малко средства за образование, здравеопазване и социални грижи. Ще се засили и напрежението в обществото", допълва Майстер.

Сп. "Фокус" се спира и на проблема доколко е реална обществената подкрепа за Путин в Русия. "Въпросът кой ще спечели руските президентски избори от самото начало бе чисто реторичен. Фактът, че Владимир Путин ще застане начело на Русия след 17 март беше ясен не само за много западни наблюдатели, но и за повечето руснаци", пише германското издание.

"За много от тях изборите всъщност са само ритуал. На всички е ясно, че решението е взето предварително", смята Александър Либман, преподавател по политически науки и експерт по Източна Европа в Свободния университет в Берлин.

"Бих казал, че преди войната имаше една значителна част от руснаците, които бяха склонни да гласуват доброволно за ръководителя на Кремъл. Все пак в Русия неговото управление до последния момент се свързваше с икономически просперитет", посочва Либман.

С инвазията в Украйна обаче настроенията в страната се промениха. "Хората са изключително несигурни", отбеляза Либман. Според германския политолог, Путин би дори можеше да загуби изборите, ако бяха прозрачни и честни, "макар че това е само предположение".

Вестник "Телеграф" днес публикува статия на британския министър на отбраната Грант Шапс, според когото Путин се държи като "съвременен Сталин". Шапс пише, че руският лидер е "откраднал изборите", след като е накарал опоненти като Алексей Навални да бъдат "хвърлени в затвора или убити". "Той, разбира се, няма да стигне доникъде, след като открадна така наречените избори в неделя, на които политическите опоненти са или хвърлени в затвора, или убити", прогнозира британският министър на отбраната.

"Шокиращо е, че в края на следващия си петгодишен мандат той ще бъде на власт почти точно толкова дълго, колкото и диктаторът Йосиф Сталин. Путин се държи като съвременен Сталин. Това е тиранин, на когото Западът трябва да се противопостави. Ние разполагаме със средствата, но, както казах, стоейки пред Златоустовия манастир "Свети Михаил" [в Киев], трябва да покажем, че имаме колективната воля да победим", пише още Шапс в статията си за "Телеграф".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    47 18 Отговор
    Господ да го благослови!

    Коментиран от #30, #68, #80

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 щом са страхливци юса и укрина

    33 10 Отговор
    и отстъпват ще ги зашамари . това да не е детски биберонки и памперси бе .
  • 4 плачете соросоиди

    39 11 Отговор
    императора продължава да властва

    Коментиран от #77

  • 5 Ергенът

    14 6 Отговор
    Смейте се на Руснаците, смейте се на Путин. Аз тука булките ги таковам с 200
  • 6 Ахаха

    9 4 Отговор
    Честна дума!
  • 7 Умнокрасив

    22 4 Отговор
    Днес молим бацо, утре молим Путин, живота е радост и тъга
  • 8 мдаа

    38 14 Отговор
    На мен Путин ми изглежда много търпелив! Трябваше още 2014 г. на Мейдана да влезе руската армия в Киев

    Коментиран от #11

  • 9 Фен на сидеров

    14 34 Отговор
    мосю путлЕр върна Раша в 1924.През следващият мандат ще я добута до 1824.

    Коментиран от #46

  • 10 Добре

    22 7 Отговор
    Изглежда за мъртвец, умрял няколко пъти за 1 година. Като КОТКИ СА …
  • 11 Абе та ходиха до Киев.

    12 25 Отговор

    До коментар #8 от "мдаа":

    Ама там ги биха през зъбите.
  • 12 име

    34 11 Отговор
    Протестите пред посолствата на Русия във всички американски колонии бяха организирани от краварските посолства.

    Коментиран от #14

  • 13 Българин

    14 29 Отговор
    Матушка се оказа особено нефелна империйка
  • 14 Осмисляне...

    8 9 Отговор

    До коментар #12 от "име":

    ... и прилагане на марксизма е бъдещето!!!
  • 15 Българин

    11 27 Отговор
    само братушките може да имат президент,като Хаяско
  • 16 Българин

    12 30 Отговор
    Путин е пътник

    Коментиран от #18

  • 17 Българин

    10 27 Отговор
    гражданската война в Мордор върви с пълна сила

    Коментиран от #20

  • 18 Да пътник

    26 7 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Запътил се към западна Европа…
  • 19 име

    29 6 Отговор
    Соpоcoиди от цял свят пак се изказват неподготвени и правят прогнози ЩЕ ЩЕ ЩЕ. До сега единствено урсулата и лакеите и в ЕССР са показали че губят връзка с реалността - санкции, ама срещу промишлеността на ЕССР, и подължават със сънкциите. А за погнозите ЩЕ ЩЕ, няма какво да коментираме - една сбъдната няма от 2014 на сам.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БОЙКО

    27 9 Отговор
    В АМЕРИКА НЕ Е ЛИ СЪЩОТО КАКВО ЛИ НЕ ПРАВЯТ СРЕЩУ ТРЪМП ЗА ДА ГО ОТСТРАНЯТ ЗА ДА СПЕЧЕЛИ БАЙДЪН ПРЪСТТА.
  • 22 Путин си е у тях

    25 8 Отговор
    Напрежението го изостря онова зло зад океана!
  • 23 Путин не изглежда

    28 9 Отговор
    А е Готов да накаже НАТО! И ще бъде подкрепен от всички на чиито територии е вилняла тази терористична организация!
  • 24 Путин НЕ изглежда смел, а е смел !

    28 11 Отговор
    И е готов разбира се да постави НАТО на мястото му. Къде е тук новината впрочем ? И ние българите мразим терориста НАТО.... Всички го мразят и е съвсем логично да е така. А Столтенберг е доказан психично болен човек и само последните три години два пъти е лежал в психиатрия. Въпроса е само защо още не е освидетелстван

    Коментиран от #33, #61

  • 25 ХА ХА ХА! ХА ХА ХА!!!!ХОО ХО!

    10 5 Отговор
    ЕЕЕЙ...ИЗТРЕЩЯХТЕ... НАПЪЛНО!
  • 26 Мак лайн

    16 11 Отговор
    Путин е Велик!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Объркано Атлантиче

    23 7 Отговор
    Най-строго пазената тайна сатанинската дълбоката държава казана на глас от Путин:

    „Вампирският бал е към своя край. – Западните елити пълнят коремите си с човешка плът и джобовете си с пари, но това е краят на тази ера."

    Кървавите ритуали, трафикът на хора и деца и отнемането на човешки органи от лица от най-високите нива, считани до днес за "елит", ще бъдат най-трудното "червено хапче" за преглъщане от масите, които сега се събуждат за истината.
  • 29 Егати статийката

    18 8 Отговор
    "Путин можеше и да загуби изборите (ама спечели с 87%)". Западните му приятели са изтрещели.
  • 30 Тайбе Юсеин

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Отец Дионисий
  • 31 Дезинформация

    12 14 Отговор
    Пак медийна пропаганда... Не може човек, който се крие в бункера да "изглежда смел"...

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Столтенберг

    17 6 Отговор

    До коментар #24 от "Путин НЕ изглежда смел, а е смел !":

    се разхожда чисто гол в централата на НАТО и всички са в потрес. Тотално полудя този човек

    Коментиран от #49, #52

  • 34 А ТИ

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Бръсни бръсни хубуу точката и тичай на Дунава да ги посрещаш

    Коментиран от #43

  • 35 В бункер се крие

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "Дезинформация":

    Наркоманът 6/35
  • 36 Европейските страхливци

    5 8 Отговор
    от сега нататък ще видят какво значи пиринска наглост.На хидрата растат все повече глави и вече не знам дали ще може да бъде победена Жалко за света.
  • 37 Тити

    18 9 Отговор
    Кучето си лае ,а керванът си върви,а руският валяк мачка бавно но методично.
  • 38 Доведеният син на Сирски

    17 7 Отговор
    е студент в Сидней.
    Поискал е с писмо от Путин да му бъде дадено руско поданство за да отиде доброволец срещу ВСУ
  • 39 Образа на смелият Путин

    18 7 Отговор
    С огромен рейтинг в Русия и по света, винаги готов да се противопостави на всяка агресия и терористичен акт на престъпното НАТО е обективен и реалистичен. Браво на Факти !

    Коментиран от #50

  • 40 Към предния коментар

    5 14 Отговор
    ПУТИНСКА наглост
  • 41 Избирател

    16 4 Отговор
    "като използва силно режисираните президентски избори без реална конкуренция"

    Той че няма реална конкуренция е съвсем вярно въпреки многото долари от краварника да му създадат такава но "силно режисираните президентски избори" бяха тъкмо в краварника когато поставиха деменцията за "президент" - помня че за него "гласуваха" хора които трябваше да са на 140 години "по пощата" - явно техните пощи могат да доставят писма и от отвъдното.

    Ама пък в не съм очаквал и друго - то за краварите който не им е подлога е "диктатор", изборите задължително са манипулирани ама не казват как - важното е пропагандата да върви. Иначе да сложиш марионетка на власт след кървав преврат си е най-демократично, да назначиш някаква гинеколожка да управлява ЕССР без никой да я е избирал също е най-демократично, да назначиш марионетка за шеф на НАТО също е върхът на демокрацията по краварски.
  • 42 !!!?

    9 15 Отговор
    "Изборите просто удъжават агонията на путиновия ГУЛАГ с още шест години...до новата Перестройка !!!?

    Коментиран от #51, #53

  • 43 реру

    7 4 Отговор

    До коментар #34 от "А ТИ":

    По себе си ли съдиш,че хората си епилират дирр ниците,а гейзерче.

    Коментиран от #75

  • 44 Към коментар 36

    3 13 Отговор
    ПУТИНСКА наглост
  • 45 Хохо Бохо

    19 4 Отговор
    70% изборна активност!!! Тоя дълбоко им го бръкна на кравари и козяци....на всичкото отгоре и печели. Мили, родни козяци, как е демокрацията? Добре ли е? Аков Русия, при 70% изборна активност диктатора им печели то при нас при 40% изборна активност сглобката какво е? Май при нас е козяшка колониална диктатура??? Все едни такива въпросчета дето карат жалкопаветните амеби да дават на късо
  • 46 😆😆😆

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Фен на сидеров":

    С твойта робска психология си остал роб и все наведен 😉
  • 47 А тъй , точно тъй, само тъй

    16 4 Отговор
    Само смелият Путин може да спаси Европата от пълзящият атлантически нацизъм ...А тъй , точно тъй, само тъй
  • 48 Ха ха ха

    19 5 Отговор
    Западът помогна за сплотяването на руския народ около Путин.
    Руснака не е българин да трепери за живот и имот турски роб.
    Заплашиш ли Отечеството му веднага взима оръжието
    Козяците при мобилизация ще се крият като плъхове
  • 49 Не само

    16 2 Отговор

    До коментар #33 от "Столтенберг":

    Столтенберг се разхожда чисто гол в централата на НАТО ! Поне 4-5 човека са. Пълна лудница е тук.
  • 50 А тъй , точно тъй, само тъй !!!

    12 4 Отговор

    До коментар #39 от "Образа на смелият Путин":

    =====Образа на смелият Путин с огромен рейтинг в Русия и по света, винаги готов да се противопостави на всяка агресия и терористичен акт на престъпното НАТО е обективен и реалистичен. Браво на Факти !=====
  • 51 Антитрол

    9 4 Отговор

    До коментар #42 от "!!!?":

    "Изборите просто удъжават агонията на путиновия ГУЛАГ"

    Не позна - удължават агонията единствено на подлогите на краварника - трябва да пишат все по големи глупости защото новините за тях ама никак не са добри.
  • 52 Ало, ало

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "Столтенберг":

    Столтенберг е "от другите", като лейтенант Грубер с малкият му танк.

    Коментиран от #56

  • 53 Запознат

    10 5 Отговор

    До коментар #42 от "!!!?":

    "до новата Перестройка !!!?"

    Само че новата Перестройка ще е в краварника и при пуделите им от ЕССР - да се надяваме че ще е по-скоро.
  • 54 Духа на Патриарха

    10 4 Отговор
    Бог да го благослови Путина. Само той ще ни спаси от атлантическият нацизъм..
  • 55 Констатираща

    14 5 Отговор
    Колкото и да се пенят враговете на Русия и мира по света, резултатите от изборите са напълно реални. Колкото и да организираха атентати и размирици от различни анархически групировки, за да сплашат народа да не гласува за Путин, те повече го обединиха в справедливата кауза за единност и мир. Руският народ не за първи път е търпял страдания, но не може да се каже, че тогава Путин е бил на власт, просто се вижда, че какъвто и управник да има Русия, не може да се промени нейното самосъзнание, а който успее да се задържи задълго, той значи защитава най-подобаващо интересите на този разумен и храбър народ, а не, че изборите са нечестни, както казала лисицата за гроздето. Добре знаем, че имаше още трима кандидати, но те не вдъхват доверие на изстрадалия от фашистките набези руски народ, който в такива критични моменти, винаги би избрал сигурността чрез доказалия се през годините добър лидер, какъвто е за тях Путин. Такива достойни лидери винаги са оставали в сърцата на народа си и са всявали ужас и паника у враговете си.
    Нима Навални, ако не бяха го убили неговите съмишленици, щеше да се кандидатира за президент или дори, ако това станеше, щеше да има същия процент от 23%, който е сега за другите кандидати.
    Справедливостта винаги тържествува - така е устроен светът.
  • 56 Столтенберг

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ало, ало":

    лейтенант Грубер с малкият му танк е на вторият етаж ! Той си ходи с униформа !
  • 57 Украинец

    11 3 Отговор
    Путин печели с над 83% при близо 70% избирателна активност което значи че над 2/3 от всички руснаци са гласували за него - обаче според господарите на нашите козяци изборите били "силно манипулирани".

    Вси по-жалка става пропагандата на краварите и подлогите им.

    Коментиран от #78

  • 58 Руснаците спасиха

    12 5 Отговор
    българските моряци от кораба Руен ! Не са индийци а руснаци ! Направили са "интервенция" в открито море ...

    Коментиран от #65

  • 59 Смел ли?

    2 2 Отговор
    Е, няма той лично, или пък някой от неговото семейство да гние по окопите и да мре за кефа му я!
  • 60 Не смятам

    8 3 Отговор
    Че за руснаците е проблем войната...все пак Путин защитава събратята им в Крим ,Донецк и Луганск!!! Все едно някой да твърди че българите от княжество България били срещу съединението щото трябвало да умрат войници и да има негативни финансови ефекти!!? А НАТО е в конфликт с русия както казва макарона та дори и войски иска да праща

    Коментиран от #72

  • 61 СПРАВЕДЛИВ

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Путин НЕ изглежда смел, а е смел !":

    Сигурно, защото там такива им трябват за управници, за да могат истинските, които "дърпат конците" и са едни и същи, да бъдат слушани.
    Иначе, ако запитаме един средностатистически гражданин на тези страни, дали е доволен от политиката и управниците си, сигурно ще се окаже, че не е. Тъкмо затова там бързат да затрият Русия и другите миролюбиви страни, за да не се вдигне народът им. Сега може навсякъде да започнат да протестират и народното негодувание да помете режимите на тези "демократични" държави.
  • 62 Реалист

    2 6 Отговор
    Само изглежда смел - по страхлива мишка е нямало начело на московия
  • 63 Шляхтиц

    5 1 Отговор
    БТА не е останала ВАША грижа как изглежда Путин. Пъмислете си сериозно какво ще правите, когато за пореден път дойдат братушките и как ще обяснявате ВАШЕТО злоратство за трагичния инцидент с Курск, отвращаващата постановка с живи трупове и т.н., прочие и други подобни.

    Коментиран от #66, #71

  • 64 1944

    3 5 Отговор
    колко да е смел човек дето не си показва носа от бункера даже да гласува за себе си. скоро ше си иде паднал с лице в куфарчето.
  • 65 Констатираща

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Руснаците спасиха":

    Те винаги помагат, дори и сега, когато не заслужаваме, а ние им се "отблагодаряваме". Срамно е!
  • 66 Шляхтиц

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Шляхтиц":

    Корекция: злорадство.
  • 67 аааахахахааа

    3 4 Отговор
    Абе вие правите ли разлика между смел и луд бе........ааахахахааа.....
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Мразя кравите

    6 4 Отговор
    НАТО в този си вид е терористична организация и Путин трябва да ликвидира първо Алфа хиената.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 1944

    1 4 Отговор

    До коментар #63 от "Шляхтиц":

    братушките ти до одеса не стигнаха ти за българия си мечтаеш. още как доближат границата и ше има кръгом и пак напред. заедно с вас.
  • 72 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Не смятам":

    чукча не читател вижда се. чукча шаран.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Ъмхъ...":

    те чакат героите на кадиров.
  • 75 Не по русофилите

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "реру":

    Винаги са готови за анални дефлорации в собствените си точки
  • 76 Още половин година

    1 1 Отговор
    и ще гушне букета!Толкова му остава на вашия вожд!🕙🕥🕚🕦⏳
  • 77 😂😂😂😂😂😂😂

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "плачете соросоиди":

    🔥🔥⛪⛪⛪👋👋👋👋👋👋👋👋
  • 78 !!!?

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Украинец":

    Не са ти верни сметките !
    Ако твоите % са верни то от около 112 млн. гласоподаватели за Путин са гласували малко над половината - около 65 млн. От актуалната статистика за населението на РФ е видно, че женското население е с над 10 млн. пониче от мъжкото, което означава, че Путин е избран най-вече от бабичките от тайгата !!!?

    Коментиран от #79

  • 79 Украинец

    2 2 Отговор

    До коментар #78 от "!!!?":

    Колкото и да се мъчите да казвате на черното бяло не ви се получава - малко над половината ама от всички избиратели - а за нашата сглобка колко гласуваха при няма и 30% избирателна активност - по един файтон хора. Даже и за кумира ви деменцията не са гласували и половината от избирателите в краварника.

    "Путин е избран най-вече от бабичките от тайгата !!!?" - ти ходи да гледаш кой е гласувал за Путин или от посолството са ти спуснали опорката че са "бабичките от тайгата". То само с лъжи и опорки не става.

    Струва ли си за няколко цента да се напъвате да лъжете.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Тити

    1 0 Отговор
    Явно памперса пак му се е препълнил.
  • 82 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Много наивно изказване...на Шапс! След масовите чистки НА МИЛИОНИ РУСНАЦИ по времето на Сталин, е утопия, че ако го няма Путин, Русия може да се развие към добро. Генетичният код на стотици милиони мужици вече е сменен.
    Путин е ЕМАНАЦИЯ на съвременното руско общество...Дори при кратка разходка из Москва, може да установиш ТОТАЛНОТО им ОПРОСТАЧВАНЕ.
  • 83 Какво да Ви кажа?

    0 0 Отговор
    Преди войната той и на УМЕН изглеждаше, ама се разбра че НЕ Е!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания