Last news in Fakti

20 Март, 2024 05:55 1 560 10

Канада отряза Израел за повече оръжия

  • канада-
  • израел-
  • оръжие

Отава спира износа за Тел Авив

Канада отряза Израел за повече оръжия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канада ще спре да изпраща оръжия на Израел, съобщи източник от канадското правителство, като добави, че от началото на конфликта между Израел и "Хамас" Отава е изнасяла само "несмъртоносни" оръжия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Намираме се в ситуация, в която реалността на терен вече не ни позволява" да изнасяме оръжия, заявил е източникът.

Лицензите за продажба на оръжие, предоставени от Канада от началото на конфликта между Израел и "Хамас" преди пет месеца, се отнасят само за износ на несмъртоносно оборудване, добави същият източник, който уточни, че от януари насам не е осъществяван износ. "Несмъртоносните" оръжия са включвали "комуникационни средства", добави той.

Макар да потвърждава правото на Израел да се защитава, канадският премиер Джъстин Трюдо заема все по-критична позиция спрямо военната операция, проведена от израелската армия в ивицата Газа след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Късно вечерта в понеделник канадският парламент прие необвързващо предложение, в което призовава международната общност да работи за намиране на решение с две държави на конфликта.

По-рано ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания обвини Израел, че се опитва да "саботира" преговорите за постигане на примирие в Газа с операцията си в болница Аш Шифа, отбелязва АФП.

Според канадски медии Отава е изнесла за Израел военно оборудване на стойност над 21 млн. канадски долара през 2022 г. и 26 млн. през 2021 г. Това поставя Израел сред 10-те най-големи дестинации за канадски износ на оръжие. Въпросът за доставките на оръжия за Израел предизвика правни действия в няколко държави по света. В началото на март коалиция от канадски правозащитници и граждани от палестински произход подаде жалба срещу канадското правителство, с която иска да спре износа на оръжие за Израел. Те твърдят, че страната нарушава както международните, така и вътрешните си правни норми относно износа на оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    14 1 Отговор
    Несмъртоносно оръжие ако се насочи към вас друга песен ще пеете...
  • 2 Гошо

    21 0 Отговор
    " Отава е изнасяла само "несмъртоносни" оръжия"----Е фойерверки ли са изнасяли ?
  • 3 Иван Тагаров

    16 1 Отговор
    За Канада знаем. Наскоро парламента аплодира на крака ветеран от SS през ВСВ.
  • 4 Нури

    2 1 Отговор
    Браво
  • 5 Пропаганда

    8 1 Отговор
    "Отава е изнасяла само "несмъртоносни" оръжия"

    И какви са тези оръжия но пък "несмъртоносни" - да не са като американските бомби които разпръскват само "демокрация" ама пък палестинците се предозирали с много демокрация и за това измрели над 32 000 жени и деца. Сградите също не издържат на толкова много "демокрация" и за това има цели сринати градове.
  • 6 иди ми дойди ми

    3 1 Отговор
    "несмъртоносни" оръжия, ЩОМ СА ОРЪЖИЯ,КАК ТАКА ЩЕ СА НЕСМЪРТОНОСНИ?!?!?
  • 7 Пенчо

    0 2 Отговор
    Пазят ги за фашистите!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Айде слугите

    1 1 Отговор
    почвайте да ревете за антисемитизм!

    Коментиран от #10

  • 10 ХАХАХА

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Айде слугите":

    Докато Израел убива семитите и прави геноцид!
Новини по държави: