Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Март, 2024 07:25 3 890 33

Приднестровието: "мафиотската държава" на олигарх от КГБ

  • приднестровие-
  • молдова-
  • виктор гушан-
  • кгб-
  • русия-
  • украйна-
  • кишинев-
  • олигарх-
  • мафия

Той контролира 60 процента от местната икономика и е истинският владетел на Приднестровието

Приднестровието: "мафиотската държава" на олигарх от КГБ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Приднестровието, разположено между Молдова и Украйна, се намира в съзнателно избрана изолация от 1992 година насам, пише Тобиас Кайзер в „Ди Велт" за непризнатата международно самопровъзгласила се република. Населението плаща висока цена за тази изолация, която блокира икономическото развитие - Приднестровието е сред най-бедните региони в Европа, а негов фундамент е сенчестата икономика, в която процъфтяват контрабандата и престъпността. Страната зависи финансово от Русия, припомня германското издание.

Надеждни икономически данни за региона няма. Съседните държави Украйна и Молдова са най-бедните в Европа, но според Световната банка Приднестровието е в още по-тежко положение и от тях.

Още новини от Украйна

Пълна финансова зависимост от Русия

По съветско време там имаше много промишлени предприятия, регионът дори бе смятан за най-развития икономически в Молдова, пише „Ди Велт". За един чуждестранен наблюдател сега вече е трудно да прецени каква част от този потенциал все още съществува. Ясно е само едно - че самопровъзгласилата се република се финансира най-вече с износа на електроенергия от централата Кучурган, която е собственост на руска фирма и работи с руски газ, получаван безплатно. През 2021 година три четвърти от потребявания в Молдова ток е бил от тази централа, а с приходите - по молдовски преценки - се финансират над половината от разходите на Тираспол. Анализаторите от "Фондация Свободна Русия", цитирани от „Ди Велт", отбелязват, че без подкрепата на Руската федерация режимът не би могъл да оцелее. Освен това Русия плаща и част от пенсиите в Приднестровието.

Фактическият владетел на Приднестровието

Германското издание изтъква, че има и човек, който печели отлично от самоналожената изолация на Приднестровието - това е олигархът Виктор Гушан. Бившият служител на КГБ започва бизнес кариерата си с търговия на контрабандни цигари и алкохол, след което се включва в приватизацията на супермаркети и промишлени предприятия. Днес е собственик на концерна „Шериф", който управлява бензиностанции, медии, банка, автокъщи, строителни фирми, както и телефонните комуникации в региона.

Според наблюдатели Гушан е превърнал Приднестровието в свой магазин на самообслужване - неговият конгломерат контролира 60 процента от местната икономика или поне така се предполага, тъй като надеждни данни няма. Именно Гушан е смятан за истинския владетел на Приднестровието - финансираната от него партия „Обновление" има 29 депутати в 33-местния парламент, а останалите четирима са смятани за нейни приближени.

„Неофициално Приднестровието е мафиотска държава, която се управлява от бившия агент на КБГ Гушан", пише политологът Уил Баумгарднър, цитиран от „Ди Велт". Има и догадки дали самият олигарх не е нечия марионетка.

А непривилегированите жители на Приднестровието се оказват в още по-тежко положение след избухването на войната в Украйна - Киев затвори границите на страната към самопровъзгласилата се република, в която са разположени руски войски, и така отряза региона от важни приходи. Търговията с Русия също е спаднала с една пета, а от 2025 година Молдова ще прекрати покупките на електроенергия от Кучурган.

Правителството в Кишинев се надява, че покрай спадащите приходи Тираспол ще се ориентира към Молдова и Европа, без обаче това да е непременно сигурно, пише „Ди Велт". Изданието отбелязва, че наред с войната демографията също тика страната в западна посока: населението на Приднестровието намалява и е много застаряло - смята се, че от неговите 300 000 жители към половината са пенсионери, а много от младите хора искат единствено и само да заминат за места, където ще получават по-добри пари от непризнатите от никого приднестровски рубли.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализи

    57 8 Отговор
    Приднестровието е общност от рускоезичното население на Молдова, което естествено иска да е с Русия, точно както молдовците в голямото си мнозинство искат да станат част от Велика Румъния. Така че............

    Коментиран от #13

  • 2 Само

    45 4 Отговор
    Трябва да се сменят няколко имена и става същото като на нашата територия

    Коментиран от #15

  • 3 защо

    54 3 Отговор
    Вчера, цяла вечер в българските телевизии се говореше за мафиоти. Значи за Приднестровието било??
  • 4 Отвратително е

    49 13 Отговор
    Айде започна се с Приднестровието...-как ще наричате над 1 милион човека мафиоти??? --оляхте се....
  • 5 Петев

    35 5 Отговор
    А вие от кого зависите финансово?
  • 6 ЕВРОНЮЗ

    44 4 Отговор
    А закупуването на националната телекомуникационна компания на Италия от бившия шеф на ЦРУ как бихме нарекли......

    Коментиран от #8, #30

  • 7 гражданин

    22 5 Отговор
    тези и те си имат олигарх като Ковачки, горките
  • 8 Трол

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЕВРОНЮЗ":

    Случайност.
  • 9 ПО ТОЧНО

    25 3 Отговор
    ЩОМ ГО ПИШЕ ЗЕЛЕТО ВЕРВАМ , ВЕРВАМ ЧЕ ЗЕЛЕТО МИ РИ ШЕ .........И ТО ЛОШО
  • 10 България "мафиотска държава" на

    30 2 Отговор
    мутри и олигарси,или олигофрени..както искате!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нищо чудно

    6 21 Отговор

    До коментар #10 от "България "мафиотска държава" на":

    в тава да имат дълъг пръст и сем.Митрофанови,слабите държави се продават на тържището в Кремъл.Така да знаете,а тукашните глупаци им пляскат с ръце.
  • 13 Андропов

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анализи":

    А тука имаме едно малцинство, което живее в около 1/3 от територията и е част от велика империя. Така че, съвсем ясно е какво има да става!
  • 14 провинциалист

    14 1 Отговор
    Кога ли ще се заговори за пълна зависимост от ЕЦБ?
  • 15 Новичок

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Само":

    Вярно,в статията все едно за "БГ" пише.Само дето тука стадото е по голямо.Пфу...
  • 16 боко

    13 1 Отговор
    ЦРУ - го казва
  • 17 Хахаха

    16 3 Отговор
    Щом го казва Дойче зеле верваме.

    Коментиран от #18

  • 18 Хихихи

    2 17 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    Не бе трябва да се вЕрва само на ТАСС, Соловьов, Скабеева , Симонян и Ко.
    Истината е ,че където се е появил миризливия руски сапог това е мизерия, корупция, олигарси и несменяем император с несменяема свита и крепостно население използвано за пушечно месо.

    Коментиран от #25

  • 19 Дедо ви...

    19 0 Отговор
    Що РИвете бе!!! При удар по военно летище в Староконстантинов, в Хмелницка са загинали и тежко ранени полски инженери и специалисти, пристигнали в Украйна от завода Panstwowe Zaklady Lotnicze. Полски експерти са загинали на място,след изстрелване на ракети от бойните самолети Су-24М. След атаката да регистрирани седем смъртни случая сред пристигащите специалисти, а други осем души бяха хоспитализирани с рани от шрапнели.
    Инцидентът предизвика широк резонанс, тъй като подчертава разширяването на географията на конфликта и увеличаването на броя на чуждестранните участници, пряко или косвено участващи във военните действия на територията на Украйна. Ударите по военни обекти, в които присъстват чуждестранни специалисти, показват целенасочена стратегия на руските въоръжени сили за унищожаване на военния потенциал на противника.
  • 20 ейй болни мозъци я се осъзнайте

    11 0 Отговор
    вие наред ли сте ??? някой прочел ли е какво е копирал??? как така украйна била най-бедна в европа та ние да не би да сме в азия? а измислените двойници на окрайна македония и те ли не са в европа а сърбия че даже и румъния сме по-бедни от украйна !!!
  • 21 Наглецо

    16 0 Отговор
    "младите хора искат..." На DW пропагандата ! И в Германия младите хора искат бежанци и нелегални вън ! Ама за това не пишат.
  • 22 Я го знам !

    11 1 Отговор
    Заглавието е сгрешено.Трябва да е - България:"мафиотска държава на олигарси от ДС
  • 23 Загрижен

    1 15 Отговор
    Как пък само около Просия има такива - влизат зелените човечета от ЧВК, правят един хубав референдум със 99-110% гласували за "вярната партия" и изведнъж Просия тръгва да ги спасява...
    Как пък француцзите или поляците не спасиха някой съсед или пък ние, които сме заобиколени от българи?

    Коментиран от #26

  • 24 Какво ли може да каже

    11 2 Отговор
    напомпеното с фалшиви долари Дойче веле?
  • 25 американските

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хихихи":

    мекерета хич не са корумпирани и въобше не
    създават корупция по поробените си региони в света ама никак така да знаеш!!! жал ми е за вас “умните и просветлени” обаче силно заблудени душици…

    Коментиран от #27

  • 26 не се коси малкия

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Загрижен":

    ще порастнеш един ден и ше разбереш че живота не е игра … също така ще осъзнаеш кой какъв е но има време за сега си пий млякото редовно и след време ще прогледнеш
  • 27 Трай бе онзи

    1 10 Отговор

    До коментар #25 от "американските":

    Ее пасолски..да виждаш американци в България??..обаче има доста руснаци нали се сещаш..хора като Ковачки и ТИМ са директно свързани с руската милиция
  • 28 Така Така

    12 2 Отговор
    Ще ви се, но няма да се получи. Много сте смешни всички , които не са евроатлантици са или мафиози или диктатори или терористи, а всъщност вие западните роби на сащ сте такива аз вече се убедих в това. Не, че на Изток са ангели, но една идейка са по справедливи в мирогледа си от вас.
  • 29 Оператор на права лопата

    9 2 Отговор
    Толкова огън и жупел по всичко различно от ЕС и НАТО, можеш да прочетеш единствено в статия на Зелките.
  • 30 БУК

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "ЕВРОНЮЗ":

    Ами Нова Телевизия и Марица Изток 3 от бившия на ЦРУ
  • 31 Умирам от смях

    3 0 Отговор
    Само заменяш Преднестровието с България и всичко е точно
  • 32 хххх

    1 2 Отговор
    Всеки копейкаджия, който разпространява кремълската опорка, че България е най-бедната държава в Европа, трябва да бъде изпращан на принудителна екскурзия в Приднестровието, а на границата да му се отнема българския паспорт. Нека ходи там на богатото.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.