Last news in Fakti

20 Март, 2024 14:13 7 803 63

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

  • бойко борисов-
  • хаос-
  • медии-
  • герб-
  • българия-
  • шенген-
  • мафия-
  • пп-дб-
  • мария габриел-
  • еврозона

Правителствената криза може да заплаши както продължаването на реформите, така и бъдещото членство в Шенген

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен - 1
Снимка: БГНЕС

Хаосът изглежда пълен, а правителството в София напълно разединено, коментира коресподентката на АРД Зилке Хане. Досегашната вицепремиерка Мария Габриел поднесе изненада - на своя глава бившата еврокомисарка представи ново правителство. Но дали парламентът ще го одобри, пита и германската агенция ДПА.

И докато във вторник следобед изглеждаше, че спорът за следващия кабинет е приключил, след като Мария Габриел представи списъка с министри пред президента, то по-късно стана ясно, че той е изготвен еднолично от нея, а досегашните партньори са били пренебрегнати, разказва още Зелке Хане. Тя цитира и острите критики на Кирил Петков и Николай Денков към ходовете на ГЕРБ и тяхната номинация за премиер.

"Новото красиво лице на мафията"

АРД припомня, че партията на Петков влезе против волята си в едно и също правителство с ГЕРБ. Защото в продължение на години "Продължаваме промяната" непрекъснато обещаваше, че никога няма да управлява с ГЕРБ. Причината за това са обвиненията в корупция срещу тази партия - и най-вече срещу председателя ѝ Бойко Борисов, пише коресподентката на медията. Борисов неколкократно оглавяваше българското правителство между 2009 и 2021 година, припомня тя, а по време на тези правителства имаше подозрения, че е злоупотребявал с европейски пари. В тази връзка германската медия цитира и Асен Василев, който нарече Габриел "не решение, а част от проблема" и "новото красиво лице на мафията".

АРД нарича ПП/ДБ "антикорупционна коалиция", според ДПА те са "либерално-консервативни", а испанската агенция ЕФЕ пише за "реформаторска, проевропейска коалиция". Тази агенция определя ГЕРБ като "популистко-консервативна партия"

Кризата представлява риск за реформите, Шенген и еврозоната

В своята кореспонденция от София агенция "Франс Прес" (АФП) припомня, че едва миналата година България е намерила изход от политическата парализа след общо пет парламентарни вота. Денков успя да постигне компромиси и да представи консенсуален кабинет, а България е член на НАТО и в това си качество води отчетливо проевропейски курс във връзка с войната в Украйна, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че страната доставя на Киев боеприпаси, ракети и бронирани машини.

АФП споменава и проблема с борбата с корупцията в България. Правителството подхвана реформа в правосъдието, за да подсигури независимостта на прокурорите в борбата срещу процъфтяващата корупция, четем още в текста им по темата. От АФП отбелязват, че правителствената криза може да заплаши както продължаването на реформите, така и членството в Шенген и Еврозоната.

АФП информира, че парламентът в София през идните дни ще трябва да гласува кабинета, номиниран от Габриел, "но всеобщо е очакването, че тя няма да получи необходимото мнозинство". В кореспонденцията си за АРД Зилке Хане също пише, че не е ясно какво следва оттук нататък и изброява възможните опции, сред които е и втори мандат за "антикорупционната коалиция ПП-ДБ, която няма друг избор за партньор освен ГЕРБ".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    65 9 Отговор
    Хаосът в ГЕРБ е Пълен!

    Коментиран от #49

  • 2 хане е прав

    29 8 Отговор
    хаос и незнание . умни хора и слаби лидери . Тагарев няма да води армиите . Това е очаквано , при 2 в 1 .
  • 3 Оператор на права лопата

    81 16 Отговор
    Как така ПП са влезли "против волята си" в управление с ГЕРБ? Някой ги е заплашил с оръжие ли, какво е станало? Пояснете, зелки.

    Коментиран от #5, #38, #44

  • 4 Събрали овцете

    45 6 Отговор
    от едно стадо и им казали: досега бяхте гледани и пазени от кучета, за да не ви изядат вълците. За всички имаше паша, но никоя не можеше да излезе извън стадото, защото вълците щяха да я изядат. Но отсега нататък за вас идват свободата и демокрацията.

    „ Какво е това свобода и демокрация“? – попитали овцете.

    - Свобода е, че няма вече да ви пазят кучетата. А тъй като ще е демокрация, всяка от вас, ще може да стане вълк и да изяжда другите овце...

    Коментиран от #11, #45

  • 5 така така

    36 11 Отговор

    До коментар #3 от "Оператор на права лопата":

    Станало е, че Мара е станала сутринта и тъй като е дала обещание да връща папка в 12ч, а много й се иска власт.. е решила да напише някакви имена набързо колкото да не стои папката празна! Това е станало накратко.

    Коментиран от #18

  • 6 мддаа

    8 1 Отговор
    ГЕРБ в реда...
  • 7 наблюдател

    45 12 Отговор
    Калпавата Сглобка режисирана от американското посолство взе че се разглоби (и слава богу).
    Сега се търсят виновни. Списъкът от възможни виновници не включва англосаксонски имена. И Галя предполагам липсва.

    Коментиран от #17, #19

  • 8 Иван Крумов

    55 15 Отговор
    ГЕРБ не трябва да остават на власт, това е като отрова - не са толкова некадърни или мързеливи - колкото и трите заедно, каквото и да значи това, значи имаха 12 години - права писта - без препятствия - да докажат качества - видяхме ги и трябва да сме откровени глупаци - да оставим някой подобен.

    За 12 години - само имитации на дейности.
  • 9 Полковник

    61 6 Отговор
    Много ми е интересно до кога точно ще търпим всичко това? Решението е само едно - да запалим парламента и народното събрание, без революция не виждам как можем да се оправим.
    Трябва да се изрине всичко и да се запоне на чисто!

    Коментиран от #13, #20

  • 10 Фитка

    26 2 Отговор
    Кой и как е влезнал насила в коалиция ;) я пак
    Явно и в ГДР или ГДР не знам има Мисири и Мисирки
  • 11 Ангел

    7 19 Отговор

    До коментар #4 от "Събрали овцете":

    Колко наивистично разбиране за Свободата имате...

    Коментиран от #14

  • 12 Крико

    37 7 Отговор
    Дойче зеле на 80% от българите им е през ъуйя за Кризата представлява риск за реформите, Шенген и еврозоната
  • 13 Кочо Кекемето

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "Полковник":

    Това трябваше да сте го направили още преди 89........

    Коментиран от #23

  • 14 Миле

    16 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ангел":

    Това е факт , който закърнелия ти мозьк не мой го разбере ....бегай да се разревеш пред урсула , че ти пиша неполиткоректно ...да видим ще смее смее ли да синотвори плювалника

    Коментиран от #21

  • 15 Гарга Ел

    8 30 Отговор
    ДПС Трябва да се раздели с Пеевски и да се състави правителство ПП-ДБ, ДПС, БСП, и ИТН министър премиера трябва да е от ИТН. Друго спасение няма.

    Коментиран от #50

  • 16 Наистина хаосът е пълен....

    25 9 Отговор
    Истина е че Баце од. Ри. с. К@ всичко, и оплеска Мария, но в това се състои неговият политически талант, оплесквайки всичко и всички около него той да излезе чист бляскъв, но от него се носи натръпчивата миризма на червените кюлоти на митр... ф@.....ова....
  • 17 ХАХАХА

    24 3 Отговор

    До коментар #7 от "наблюдател":

    ТАКА Е КАТО Е СПОЕНА С ПЛЮМКА И МАЗНО ТУРСКО КАВЕЕЕЕ
  • 18 А господата

    36 13 Отговор

    До коментар #5 от "така така":

    От ПП какво направиха за 3 и полвна години? Само лъжи и измами и стремеж да се ококопят за по-дълго във власта! А са и неграмотни- меморандоми прописаха дори. Хайде сега вън и да тръгват към Харвард, ако ги допуснат там.
  • 19 Точно

    30 7 Отговор

    До коментар #7 от "наблюдател":

    Инсталирана сглобка от "началствкто" Преди това никой не познаваше Киро, Асена,мишока и жирафа. С какво са допринесли през годините за БГ
    А тиквина пък само крадеше. Б. ци.Сглобката се разглоби
  • 20 Румен Американеца

    28 4 Отговор

    До коментар #9 от "Полковник":

    Досега не е имало случай стадо овце да грабне тоягите и да разпердушини овчарите, доячите и колячите. Няма и да има на тази наша клета територия.
  • 21 Ангел

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Миле":

    Мразя да се говори политкоректно та няма защо да се оплаквам на който и да е. Просто ми се стори наивистична епиграмата ви.
  • 22 жжжжжж

    17 2 Отговор
    какви консервативни партии са това ?! майтап.
  • 23 Полковник

    37 3 Отговор

    До коментар #13 от "Кочо Кекемето":

    Лошото е, че хората не осъзнават, че именно от нас зависи всичко, а ако ние кажем НЕ вече на този цирк, те няма да могат да си развяват коня. Те (политиците) са зависими от нас, те са като едни кърлежи, които смучат от кръвта ни, а ние ги държим необезпокоявани, но ако решим наистина да ги премахнем веднъж завинаги, те ще се чудят в коя миша дупка да се скрият.
    На хората им е втъплено, че нищо не зависи от тях, която е много удобна тактика, те си въртят игричките, а глупавият българин не му остава нищо друго освен да цъка с уста пред телевизора.
    Но представи си какво ще се случи, ако се събере 1/3 от населението на България и направим преврат, като на всяка цена изпъдим всички свине, които са ни правили на глупаци през всичките години.
    Повярвай ми, те много добре знаят, че този момент може да настъпи, АКО българинът се събуди, имат го в предвид, и затова крадат като за последно.
  • 24 УРА,,УРА

    39 5 Отговор
    Където участва ББ всичко е провал. Затова сме на този хал. Факт.
  • 25 Какви реформи

    37 3 Отговор
    Какви реформи какви 5лв.
    Реформи обслужващи политическата мафия . 12 години да развъждаш корупция в Полиция , Прокуратура и Съд и после да обявиш че ще правиш реформа .
    Пълно безочие
  • 26 Тъмен субект

    34 1 Отговор
    Хаосът не "изглежда", той Е пълен. Може да се каже, че на фона на изтърбушеното международно положение България се самовз риви. Населението да се оправя кой както може!

    Коментиран от #29

  • 27 Kирил

    17 8 Отговор
    Българите сме напълно непригодни за държавност.
    Били сме най добре когато ни е управлявал някой друг
  • 28 И какво ни интересуват "Чуждите медии"

    16 7 Отговор
    Да не се изложим пред чужденците ли някой се е претеснил ?

    Коментиран от #31

  • 29 любител

    24 6 Отговор

    До коментар #26 от "Тъмен субект":

    прав си пич от както тиквата управлява само се краде а държавата е оставена на автопилот
  • 30 Киро да си ходи в Канада

    27 4 Отговор
    Бойчо и Шиши във затвора а Кретинел при мъжа си. Всяка жаба да си знае гйола

    Коментиран от #34

  • 31 любител

    18 3 Отговор

    До коментар #28 от "И какво ни интересуват "Чуждите медии"":

    колко повече от това да те управляват крадци предатели БОКЛУЦИ. хахаха

    Коментиран от #37

  • 32 Малиииии

    26 6 Отговор
    Направо се разплаках. """Кризата представлява риск за реформите, Шенген и еврозоната"""...... Я да се разкарате всички че много взехте нещо да дразните хората
  • 33 ????????

    25 1 Отговор
    Какъв интерес към военното министерство в мирно време . Явно има големи сделки за оръжие и много пари
  • 34 любител

    17 5 Отговор

    До коментар #30 от "Киро да си ходи в Канада":

    по добре и той при тиквата и шиши в ЦСЗ че иначе пак ще се върна тоя наглец. хахаха
  • 35 От страни

    14 5 Отговор
    Аз даже спрех да следя тоя "бардак" с правителства, сглобки, ротации.... Ако искаш в една държава да има перманентен "бардак" направи там парламентска република - ще гледаш шоу нон-стоп - от избори до избори ще се джанкат, ще се джафкат, ще се лаят но няма да работят. България е от 2-3 години без нормално правителство. И сега пак приказват а избори, нови че тия са стари вече... Това оправяне нема...
  • 36 флипп

    11 3 Отговор
    хахаха ама то реформи имало било за продължаване, боже българския народ последен разбра
  • 37 "Чуждите медии" какво ще пишат

    18 5 Отговор

    До коментар #31 от "любител":

    Въобще не е важно колега. Ама въобще ! Впрочем те няма и да пишат, щото сме им последна грижа в момента. Никой на Запад от нашата атлантическа кочина не се интересува реално. Или мислиш че германеца и французина много ги е еня а?
  • 38 Уточнение

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Оператор на права лопата":

    Не против своята, а против волята на избирателите си.
  • 39 ,у,уеиш

    11 2 Отговор
    Чудесно! Скапаната държава трябва напълно да се обърка, за да се оправи!
  • 40 Чужди медии:

    20 2 Отговор
    Без Бойчо уйдормата всички инвеститори от Папуа Нова Гвинея ще избягат както и великите автомобилостроители от Албания
  • 41 Чужди медии:

    19 2 Отговор
    В Брюксел издирват някаква изгубена в мъглата коза. Някой ако има информация да пише на Урсула или Борел на лични съобщения
  • 42 И кои точно са тези

    17 2 Отговор
    "Чуждите медии" които интерес са проявили ? Че нещо не ги виждам нито във Франция, нито в Германия примерно да ни отразяват по някакъв начин
  • 43 Ммм..да

    10 1 Отговор
    Алгафари некъпания каза ,че няма хаос.Хаосът бил само в главите на анализаторите.Народа не го интересувало.
  • 44 един

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Оператор на права лопата":

    Как така-как онака Герб и цялата комунистическа кохорта щяха да продължат да крадат без никой да им търси сметка!Къде потънаха близо 1млрд. раздадени кредити от ББР по-времето на Борисов-3,можеш ли да ми отговориш,или от лопатата по-далеч не можеш да мислиш?
  • 45 Кумчи

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Събрали овцете":

    Добре че бяха кучетата да ни кажат, че са кучета. Иначе по поведението и външния вид щяхме да ги сметнем и тях за вълци.

    Коментиран от #58

  • 46 Посолството

    8 0 Отговор
    DW Няма тса притеснявате.всичко е под контрол
  • 47 Язък

    10 2 Отговор
    ......втори мандат за "антикорупционната коалиция ПП-ДБ??!! Достойни наследници на Гьобелс са ДВ!
  • 48 Явно

    11 10 Отговор
    Кирето и Пинокио провалиха всичко. Сега да отговарят.
  • 49 Пешо

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    Това си е чиста заплаха от парньорите в Германия -> Правителствената криза може да заплаши както продължаването на реформите, така и бъдещото членство в Шенген

    т.е. "Реформите" ги искат отвън и ще ни хвърлят бонбона "шенген" . ;)
    Няма лошо. Лошото е, че нашите управляващи са предатели и не гледат нашия интерес а се пазарят като цигани за лични облаги
  • 50 МИНА

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гарга Ел":

    ПЕЕВСКИ ДАЛИ Е ГЛЕДАЛ ФИЛМА ВЕЛЕКОЛЕПНИЯТ ВЕК????????????????????
  • 51 МИНА

    10 1 Отговор
    ДЕВОЙКАТА ОТ ХАДЖИДИМОВО ДА СИ СЪБИРА БАГАЖА
  • 52 В. Борисов

    8 1 Отговор
    Тия чужди медии са пълна трагедия, нищо не разбира, ама коментират.
    Тотална е деградацията на западните "медии".
  • 53 Веско

    8 1 Отговор
    Все чуждите държави са ви виновни ама просто БГ материала е скапан както управляващите така и народа
  • 54 От моргата

    10 2 Отговор
    Ми хаосът е пълен - Борисов Фърли жирафката под автобуса ,както каза КирЕто, пък сега се тръшкат да я съживяват та пак да преговарят.
  • 55 Кмета

    5 1 Отговор
    Днес банкяра и слона започнаха тотално унищожение на държавата.Докато се толерират мутрите народа хубаво няма да види...

    Коментиран от #62

  • 56 Зевзек

    5 0 Отговор
    Как така изглежда??? Ми той е пълен!!! Не могат да се разберат кой по добре ще предаде България.
  • 57 Е сега ,

    2 0 Отговор
    Ние нямаме българска редакция в Дойче ,а на един медиен олигарх който си я менка задкулисно.Всичко е поръчката.Най малко от нас се интересуват
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 баба Криси

    0 0 Отговор
    Герб и ДПС са мафия кой гласува за тях ръка да му изъхне бел ден да не види ,змийй да го изядат
Новини по държави: