Last news in Fakti

20 Март, 2024 16:10 13 194 13

САЩ оказва натиск върху Райфайзенбанк, за да се откаже от сделка с Олег Дерипаска

  • олеф дерипаска-
  • райфайзенбанк-
  • сделка-
  • сащ-
  • натиск-
  • австрия

Райфайзенбанк купува дела във виенската Strabag от компания, която строителната група идентифицира като контролирана от Олег Дерипаска

САЩ оказва натиск върху Райфайзенбанк, за да се откаже от сделка с Олег Дерипаска - 1
Снимка: БГНЕС

Съединените щати оказват натиск върху австрийската Raiffeisen Bank International (RBI), най-голямата западна банка в Русия, да се откаже от плановете си за закупуване на индустриален дял от 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара) на руски магнат, предава Ройтерс и News.bg, цитирайки няколко души пряко запознанати с разговорите.

Намесата на Вашингтон вероятно ще провали една от най-големите западни сделки в Русия от началото на войната в Украйна и ще натрупа повече натиск върху австрийската група, която обработва милиарди евро международни плащания за руснаци, са заявили двама от източниците.

Райфайзенбанк купува дела във виенската Strabag от компания, която строителната група идентифицира като контролирана от Олег Дерипаска.

Банката разглежда сделката, която се изпълнява чрез Русия, като средство за отключване на някои от милиардите евро, блокирани в Русия, и потенциално разслабване на връзките ѝ. Новината през декември предизвика ръст в акциите на банката, която е сериозно пострадала поради своите връзки с Русия.

През последните седмици високопоставени служители на Министерството на финансите на САЩ подчертаха опасенията си относно сделката на срещи с ръководството на банката и австрийските власти, споделиха източниците на "Ройтерс". Те посочиха, че Дерипаска е санкциониран.

Служители на правителството на САЩ, които вярват, че Дерипаска ще спечели от продажбата, са изискали банката да предостави подробности за лицата и компаниите, участващи в споразумението.

Ако въпреки това Raiffeisen продължи напред и се докаже, че сделката е в нарушение на санкциите на САЩ, Вашингтон може да наложи санкции на банката.

С оглед на позицията на САЩ един от източниците каза, че австрийските власти няма да дадат зелена светлина, докато друг каза, че самата банка се готви да се откаже от сделката.

Говорител на банката каза, че тя е "старателно проверила съответствието на транзакцията на Strabag с всички приложими санкции, преди подписването" и през последните седмици е "информирала всички съответни органи, включително Министерството на финансите на САЩ и OFAC (Служба за контрол на чуждестранни активи) ".

"От само себе си се разбира, че RBI няма да пристъпи към никаква сделка, която би била в нарушение на санкциите или би изложила RBI на риск от санкции", каза говорителят.

Говорител на Дерипаска посочи по-ранни забележки, в които каза, че той няма контрол върху компанията, която държи дела на Strabag, описвайки санкциите на Запада като погрешни и основани на фалшиви обвинения.

Две години след избухването на войната продължаващото присъствие на Райфайзен подчертава дълбочината на отношенията между Австрия и Русия, свързани с руските газопроводи и с Виена, която служи като център за парични средства от Русия и бивши съветски държави.

Банката е критичен финансов спасителен пояс за милиони руски клиенти, които искат да изпратят евро или долари в чужбина.

Разговорите се провеждат на фона на продължаващо наблюдение от страна на регулаторите на Raiffeisen и нейните руски връзки, което започна преди повече от година, когато американският орган за налагане на санкции OFAC започна да проучва руския бизнес на банката.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кисинджър

    76 11 Отговор
    Ето затова хегемона ще си иде. Оказването на натиск върху свободния пазар на стоки, услуги и хора, ще му окаже лоша шега. Нов световен ред идва. Бъдещето е на Изтока. Миналото е на запада.

    Коментиран от #7, #11

  • 2 Въпрос

    13 13 Отговор
    Райфайзен в България не фалира ли ?
  • 3 Ммм..да

    21 0 Отговор
    Демек Дерипаска е спонсор на Левски.
  • 4 От страни

    43 9 Отговор
    Довиждане принцип на честна конкуренция - здравей нови свят на командна икономика - краварите ще казват кой, от кого, какво и за колко ще купува. Нема вече търсене и предлагане, нема борси и деривативи.... Тия се изложиха тотално. В цял свят правителствата леко полеко си връщата активите от хранението в САЩ и Европа. Леко-полеко се отказват от доларите в разплащанията. Честито кравари - с.рах.те се и то посред площада.

    Коментиран от #6

  • 5 Общинар

    11 0 Отговор
    До коментар 2

    Не в фалирала изкупиха я.

    Ако питаш заради кредит повечето с дребни кредити към старото име на банката не успаха да си ги съберат.
  • 6 От ЮАР

    10 49 Отговор

    До коментар #4 от "От страни":

    Конкуренцията по принцип си е честна. Просто се изхвърлят нечестните и наглите като Русия. Свободният Свят няма нужда от участието на Русия.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 От ЮАР

    7 47 Отговор

    До коментар #1 от "Кисинджър":

    То бъдещето е на Изтока от 1917 насам. Все го чакате това светло бъдеще, все го сривате тоя Доллар, все ще, ще, ще - и не става. Гадният Запад не ще да падне, на всичкото отгоре Америка все кара влака, а вие болшевиките сте в последните вагони.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Ами всъщност

    42 4 Отговор

    До коментар #6 от "От ЮАР":

    Така нареченият "свободен свят" изобщо не е свободен............там имаш свободата да избираш и да правиш само това което им е изгодно на тях............и ако не си съгласен да си дадеш коня в замяна на кокошка лидерите на "свободния свят" те обявяват за диктатор, терорист, престъпник и други подобни и те санкционират според някакви правила и закони които са измислили и прилагат само за своя изгода!
  • 9 Края на фандъка

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "От ЮАР":

    Докато не заиграе Сармата и не вкара влака в правия път

    Коментиран от #12

  • 10 Честна US дума

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "От ЮАР":

    Пожелавам ти така честно да ти се връща
  • 11 Началото на края

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кисинджър":

    Хубавото е че все повече хора и държави го прозряха..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 сноу

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "От ЮАР":

    Има малко вярно и доста невярно...Влака си пуфтя доста блогодарение на балъците дето хвърляха въглища в пеща..мина време доста от тях захвърлиха лопатите и решиха да слязат щото видяха ,че влака върви не в тяхната посока..Но машинистите са научени друг да хвърля въглища и сглобиха нещо като пентагон,че добавиха и сереу ,та хукнаха по света с оръжие да обяснят на балъците, че не е демократично да слизат от влака без разрешение..Някой схванаха ,други се наложи да бъдат демократично бомбардирани ,трети просто бяха скарани с четвърти защото така печели първия..Е ..той долара в тая велика битка взе да губи сили та се наложи да му приберат на скришно златното обезпечение ,но така или иначе битката си вървеше нарочно подклаждана за да може тия които се бият да имат нещо за което да се бият...Та все има слагаха до-лл-ара ,че тя надеждата уж последна умирала..