Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Март, 2024 21:38 3 579 60

Модерна война! Съвременните оръжия няма да изведат украинската армия от задънената улица

  • русия-
  • украйна-
  • дронове-
  • ракети-
  • война-
  • нато

Никаква технологична сложност не може да замени оръжията, оборудването и обучението, които могат да бъдат осигурени единствено от САЩ и няколко съюзници, както и персонала, който Киев трябва да наеме и мобилизира

Модерна война! Съвременните оръжия няма да изведат украинската армия от задънената улица  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В настоящата ситуация на фронта привържениците на Киев търсят начини да подкрепят украинската армия. На фона на недостиг на обучен персонал и артилерия те насочиха вниманието си към безпилотните летателни апарати и изкуствения интелект. Но западните поддръжници на Украйна трябва да разберат, че дроновете не могат да заменят боеспособната армия, коментират в редакцията на американското издание Foreign Policy.

Надценяването на ролята, която тези технологии могат да изиграят на фронта, е изпълнено с със задълбочаването на безизходицата, от която Украйна трябва да излезе. Фокусът върху въздушното разузнаване на бойното поле, автоматизираното задаване на цели и върху БпЛА както от руснаците, така и от украинците не е изненадващо, тъй като страните нямат други възможности за работа на фронта на този етап. В същото време една ориентирана към технологиите стратегия изглежда е изиграла основна роля в превръщането на това, което Кремъл прогнозираше да бъде тридневен конфликт, във война на изтощение, която вече продължава две години.

Най-привлекателните качества на технологиите за военните са спасяването на животи и намаляването на разходите за провеждане на определени операции, но те просто не могат да заменят видовете традиционни способности, които характеризират войната през XX век.

От 2008 година насам руският президент Владимир Путин реорганизира армията си, разчитайки на технологиите и дори има известни успехи, и точно поради тази причина в началото на войната прогнозите за съдбата на Украйна в началото на войната бяха много песимистични.

В същото време се посочва, че западните анализатори са обърнали твърде много внимание на каталогизирането на руските устройства и киберактиви и не са взели предвид контекста, планирането и качеството на използваните сили. Освен това както Москва, така и западните наблюдатели не успяха да обмислят как точно напредналата технология може да помогне при завземането или задържането на територия. Военните доктрини на Москва свързват технологията и психологията заедно с цели, които често граничат с псевдонаучен контрол над съзнанието, коментират от редакцията.

Например, съветската теория за "рефлексивния контрол“ бе насочена към склоняване на врага към саморазрушително поведение чрез "информационни пакети“ в различни медии. Психологическите фактори постепенно изместиха войските и военната техника от центъра на руските военни теории. Нещо повече, те постепенно промениха крайната си цел; дигиталната ера доведе до продължаваща битка за възприемането на цели общества.

В Украйна това накара Москва да съсредоточи много от своите високотехнологични способности, особено кибероперации, по-малко върху победата над украинската армия и повече върху "тормоза“ на цивилното население. Очаквано тази стратегия не донесе голям териториален успех през последната година.

Колкото и скъпи и разрушителни да са се оказали кибератаките, като част от по-широк проект за подчиняване на своя съсед - политически и географски, т.нар. информационна война на Москва се провали.

Киев от своя страна възприе няколко нови технологични подхода за отблъскване на руските сили от началото на 2022 година. Украйна демократизира събирането на разузнавателна информация, давайки на хората си възможността да проследяват и докладват за движенията на руските войски, както и събирайки данни от оборудване до ракети. Страната набира доброволци, работещи в киберпространството, за да атакуват руски организации. Украйна използва налично в търговската мрежа комуникационно оборудване и софтуер, за да направи огромния си арсенал от автономни превозни средства и дронове все по-смъртоносен във въздуха и морето.

Тъй като и двете страни сега се опитват да придобият и произвеждат по-евтини дронове, като същевременно се стремят да подобрят собствените си възможности за електронно заглушаване, непосредственото бъдеще на технологията в тази война може да се характеризира като иновация в услуга на изтощението. Но ако едната страна в тази война имаше способността да постигне истински успех на бойното поле от сигурно място, чрез високотехнологични способности и събиране на разузнавателна информация, конвенционалните контраофанзиви биха били ненужни.

По този начин навлизането на нови технологии във войната може да осигури на всяка страна по-голямо разстояние и по-добро разбиране на движенията на вражеските войски, но е малко вероятно да помогне за тяхното изместване.

Въпреки това, ако крайната цел на Украйна е да прогони руските сили, тогава нарастващата надпревара във въоръжаването между украинските дронове и руските възможности за радоелектронна война не трябва да се отделя от изискванията за комбинирани оръжия. Те не са заместител на набирането, обучението и оборудването на способна сила в дългосрочен план. За да постигнат това, Киев и неговите западни поддръжници ще трябва да вземат трудни решения и никой от тях не трябва да има илюзии относно технологическата панацея.

Никаква технологична сложност не може да замени оръжията, оборудването и обучението, които могат да бъдат осигурени единствено от САЩ и няколко съюзници, както и персонала, който Киев трябва да наеме и мобилизира.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    43 5 Отговор
    Русия няма да го позволи. Нито най-малък шанс.Ако ситуацията стане критична. Европейските фабрики ще бъдат взривени. Не позволявайте нещата да завършат катастрофално.

    Коментиран от #10, #12

  • 2 Ксаниба

    47 3 Отговор
    първобитните оркраинци са на дъното на еволюцията. Отрекли всичко руско и съветско, те се отказали от УССР, де факто се върнаха в средневековието.
  • 3 Мария Куроносова

    29 4 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ!
  • 4 Пич

    29 3 Отговор
    Вярно е !!! Трябва да застрелят Зеления с прашки , и веднага нещата ще се оправят !!!
  • 5 Да бе

    42 2 Отговор
    Имаше украинско "контранастъпление", завършило с пълен провал. После сащ отрязаха финансите, защото няма да си върнат инвестициите "ленд лийз". А сега украинските дронове щели да унищожат Русия. Леле, леле...
  • 6 Да, бе

    22 1 Отговор
    В усръйна само усръинците са безполезни...
  • 7 Лост

    19 1 Отговор
    Следващия 😭 на Зеленски ще е -"Персонал ми дай и му платете за наема".
  • 8 истината

    48 3 Отговор
    Мислихме, че Украйна е от добрите, но войната ни опроверга .
    Бяхме разбрали погрешно!
    Когато Русия нападна Украйна, всички мислихме, че с определена сигурност знаем някои неща.
    Мислихме, че Украйна няма нищо общо с Нато , освен в пропагандата на Путин. Тогава Нато се намеси като въоръжи Киев до зъби.
    Мислихме, че украинското правителство няма нищо общо с нацистите, освен в пропагандата на Путин. Тогава Зеленски, във видео-връзка с гръцкия парламент, доведе един нацист от батальона Азов . Видяхме и стотици други да излизат от стоманодобивната фабрика в Мариупол с техните сладки, нацистки символи и татуировки със свастики.
    Мислихме, че нашите оръжия са само за съпротивата на Украйна срещу атаките на Русия. Сега откриваме, че Украйна ги използва, за да атакува Русия с “ултрадясна милиция”, която вестничетата наричат ​​„руски партизани“, но без да обясняват защо тръгват от Украйна и кога нашите правителства са обявявали война на Русия.

    Мислихме, че между Украйна и Русия терористичната държава е Русия, според черния списък на НАТО и следователно на ЕС. Тогава украинците убиха в Москва Даря Дугина .
    Тогава шефът на украинските служби Буданов се похвали, че "избива" руски пропагандисти "навсякъде от лицето на земята до победа". Потвърждавайки, че Украйна е терористична държава, която извършва атаки с наши оръжия.

    Коментиран от #15, #16

  • 9 Гориил

    17 0 Отговор
    Русия не воюва с Украйна. Не се заблуждавайте и не се хипнотизирайте.Основната размяна на удари се води в Близкия изток и Аденския залив. Тези конфликти ще се разширяват и задълбочават, освен ако не спрете и не превържете раните.
  • 10 Атина Палада

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Къде ги тия европейски фабрики? Те затвориха и заминаха за Китай.
  • 11 Бесен -_ Язовец

    22 4 Отговор
    Крайно време е да бъдат думнати няколко оръжейни фабрики в Европа.

    Коментиран от #17

  • 12 Атина Палада

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Къде ги тия европейски фабрики? Те затвориха и заминаха за Китай.

    Коментиран от #18

  • 13 Гориил

    18 0 Отговор
    Украйна не произвежда модерни оръжия. Сглобяването на чужди проби се извършва с помощта на отвертка.
  • 14 Механик

    20 2 Отговор
    "Съвременните оръжия няма да изведат украинската армия от задънената улица"
    Ма ние от кога това ви го говорим, ама вие "е сега да додат жавелините и глей как фарчи ватата", "ей дега да додат барактарете, па глей ко стаа с москалите", ей сега само да ни дадат леопардите и ща фърчат ушанки......
    Ами, проглушихте ни О-шите бе с тая О-краинска шизоферния!
  • 15 Преди войната си мислехме,че

    4 20 Отговор

    До коментар #8 от "истината":

    Русия е сила.

    Коментиран от #26, #48

  • 16 Уткин

    2 18 Отговор

    До коментар #8 от "истината":

    За да напишеш това, трябва да си углавен мал//оумник.

    Коментиран от #32, #57

  • 17 путин

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен -_ Язовец":

    няма смелостта да бомби фабрики в Европа.
  • 18 Напиши го още един път.

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Атина Палада":

    Земе ти поверваме.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Атина Палада

    3 23 Отговор
    За 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 400 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

    Коментиран от #51

  • 22 Последния Софиянец

    2 11 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях.
  • 23 Ксаниба

    1 18 Отговор
    Германия, а и целият Запад може съвсем добре да се справя без НИЩО от рабсия. Западът по никой начин няма да зависи нито от рабсия, нито от когото и да било. Защото има ЗНАНИЕ. Оттам - три-четвърти от постиженията на фундаменталните науки и като следствие - почти всички технологии. Полезни изкопами и петрол има по цялата земя в изобилие. Отделно от това, само едните перки по света тотализират 300 Гв мощ (колкото 300 Козлодуя), а като включим соларните енергийни системи, които в много страни имат ръст от 30 -50 та до 70% годишно, рабсия не може да мечтае за енергиен монопол. Фиброптичните кабели се нуждаят от кварцов пясък за да се направят - има го навсякъде. Хората синтезират метан (природен газ) от водород (електролиза на вода) и СО2 отпадъка от металургия и циментопроизводство с излишъка от енергията на соларните панели (Германия). Западът може без рабсия, но рабсия не може без Запада (или ще си стоят в крепостните колхози и калта).
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гориил

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "Преди войната си мислехме,че":

    В ближайшем будущем на поле боя появится российское оружие XXII века.Хиперзвук от второ и трето поколение вече се тества в реални условия. Все още нямате първо поколение хиперзвук. Няколко реда от глобална електронна война бързо се издигат. Вашият самолет внезапно ще бъде отрязан от сигнали GPS. В този случай те ще бъдат напълно неконтролируеми.

    Коментиран от #49

  • 27 ТаУмВзе

    1 9 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!

    Коментиран от #35

  • 28 Непредизвикана Пълномащабна Мисирка

    20 2 Отговор
    А пък руснаците крадат перални за чипове. После тия чипове ги лепят с тиксо върху старите бомби ФАБ 1500 от времето на СССР. Превключват на центрофугиране и така бомбите стават много умни и точни.
  • 29 Гоорил

    2 15 Отговор
    20:1 – такова е съотношението на руските спрямо украинските жертви при Авдеевка според твърдение на политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Рьопке коментира темата, че съотношението е "дори по-добро, отколкото при Бахмут". Въпреки това обаче, руснаците не се спират и на руското военно командване изобщо не му пука за живота на руските войници – имат достатъчно пушечно месо, хвърлят го и ще го хвърлят.
    Рьопке визуализира разказаното в профила си в Twitter със снимка от видео, показващо обстрел с дронове по руски бронирани машини, като пред една от тях се виждат редици с чували с трупове. Кадрите са от Авдеевка. Рьопке добавя: При някои руски атаки към Водяне и Северно (южния фланг на Авдеевка), руснаците загубиха 100 души срещу 0 от украинска страна. ВИДЕОТО (18+), от което е взето снимката, не е за хора със слаби нерви.

    Коментиран от #34

  • 30 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    3 8 Отговор
    Само от млатене разбира блатника и продажната копейка.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 истината

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Уткин":

    Както изглежда малоумника си ти .

    Коментиран от #43

  • 33 мамул

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "Делю Хайдутин":

    То и Израел каза че Газа няма да я има . Що не ревеш за това ?
  • 34 ха ха ха ...малоумняк

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гоорил":

    Тия мантри остаряха . Даже и канарчетата не ти се връзват .
  • 35 виждаме ,виждаме

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "ТаУмВзе":

    Гробищата край Киев пълни със знамена .

    Коментиран от #45

  • 36 кармата на Русия

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    е да въведе нов ред на тая прокълната земя .
  • 37 Атина Палада

    1 9 Отговор
    През 2023 година над 10 000 фирми в Русия фалираха.Само за януари тази година да обявили фалит 571 фирми в страната.

    Коментиран от #44

  • 38 българин

    2 9 Отговор
    Рашистка пропаганда.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Народна мъдрост

    0 10 Отговор
    Копейките ми пишат минуси.Значи още получават заплати.
  • 41 истината

    14 0 Отговор
    Освен това знаехме, още от 2014 г., че нейните въоръжени сили убиха италианския журналист Рокели и руския му колега Миронов в Донбас, но убийствата бяха покрити с указания от р е ж и м и т е на потрошенко и потника .

    Мислихме, че целта е прекратяване на огъня и преговори, за да се избегнат повече жертви и разрушения. Днес е достатъчно да кажеш "прекратяване на огъня" и веднага те обявяват за п у т и н и с т.

    Мислихме, че Бахмут е “линията на Мажино” на украинците, а шест месеца по-късно там са изгорели десетки хиляди мъже и безкраен брой куршуми и оръжия.

    Сега, когато най-мощната армия в Европа, въоръжена от 40 държави от нато , я загуби, никой вече не говори за нея, сякаш е някакъв малък, незначителен град.
    Бяхме разбрали, че Русия ще фалира през пролетта на 2022 г. Сега четем, че щатите рискуват фалит
  • 42 Козлодуй

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Делю Хайдутин":

    Сууссс,бе мокра видинска гнидо,пошол наХ Суу Каа.
  • 43 щом и

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "истината":

    "П"-то в ника си е пропуснал,смятай
  • 44 Стойко

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Атина Палада":

    Знааш как ,щаа паладирам в дивия ,дженди.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 9 Отговор
    Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗..."


    Добра работа върши:
    – Закри центъра за радиоразузнаване в Куба /Лурдес 2002/;
    – Закри военно-морската база във Виетнам /Камран 2002/;
    – Бракува 500 тона оръжеен уран и го продаде на САЩ;
    – Унищожи ЖП ядрения комплекс РТ-23 /2005/;
    – Пенсионира подводници "Акула" /последна 2023/;
    – Продаде комплекси С-400 на Турция /NATO 2019/;
    – Предаде съюзниците /Ирак - 2003, Либия - 2011/;
    – Започна война и тласна Украйна към ЕС и NATO;
    – Помогна на неутралните Швеция и Финландия да бъдат приети в NATO;
    – Обедини страните от ЕС в рамките на NATO;
    – Унищожи огромно количество оръжие от времето на СССР;
    – Построи вертикална корумпирана власт /70% държавни фирми/;
    – Изолира страната от високите технологии и световните банки;
    – Изгони от страната активните младежи /повече от 5 млн. за 20 години/.

    Коментиран от #50

  • 47 Отец Дионисий

    1 3 Отговор
    Господ да накаже влаха пенделл от Видин Илиян Илиин Мокрия и дррттата бррнтия майкааму.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бесен -_ Язовец

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Гориил":

    Да ми стенеш на дядовия пии дии рууго изтрррпнала.
  • 50 Професор Герджиков

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Ела бе пасивен младеж да ми седнеш на Муйаа.
  • 51 Минувач

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Атина Палада":

    А сега да погледнем и под друг ъгъл, хах.
    Русия попречи на Украйна да влезе в НАТО, с което да приближи НАТО на 500 км от Москва.
    Русия защити рускоезичното население в Донбас от гражданската война, продължила 8 години.
    Санкциите срещу Русия въобще нямаха ефект срещу Русия, като бяха в пъти по-усетени в Западна Европа.
    Русия заздрави връзките си на Изток, а БРИКС, който си беше в някакво спящо състояние, рязко стана привлекателен за десетки държави, а 4 вече се присъединиха. Другите са подали искове за членство и чакат.
    Няколко отколешни американски и много важни партньори изведнъж станаха руски със заявки за БРИКС. А това са супер важните СА и ОАЕ с петрола си.
    Русия успя да започне процеса на сдобряване на СА с Иран, а с това и влиянието на Мала Азия и петрола, всъщност руските приятели диктуват цените на петрола по света, една от най-най-важните суровини.
    Войната стимулира руската икономика и тя вместо срив, заради санкциите, бележи ръст.
    Войната на Русия разбуди цяла Западна Европа и последва небивал ръст на десните, евро-скептични партии, който иначе нямаше как по никакъв начин да се случи. Русия заби ножа на разиединението и съмненията в ЕС, а в европарламента десните партии ще наберат много повече представители.
    Дори и в САЩ Тръмп се очертава да спечели, което малко или повече е пак заради войната в Украйна, а това си е друг успех за Русия.
    До сега във войната Русия е загубила много по-малко войници от тези цифри, които цитираш. Огромният
  • 52 Минувач

    7 5 Отговор
    ...Огромният процент от тях са затворници, наемници от други държави, наети руснаци доброволци, мобилизирани монголоидни руснаци от далечните републики (онези същите, за които украинците казваха, че били най-жестоки в първите дни на войната, а белите руски момчета си били съвсем нормални).
    Русия успя да изгони американци и французи от Африка от много важни суровинни държави. Тоест постигна успех в Африка.
    Като цяло Русия успя да обедини множество държави от Ю. Америка, Африна и Азия на своя страна.
    Чрез войната Русия успя да увеличи рязко използването на местни валути, юани, рубли и рупии за сметка на долара. Китай разпродаде доларови активи за 200 милиарда. Освобождават се от долара бавно, но сигурно.
    Всичко това, как ти се вижда, хах...
  • 53 Артилерист

    8 1 Отговор
    Толкова нескопосано съчинение все едно Шаламанов го е писал. Той е много пристрастен към купешки приказки от сорта на "визиите" и "новите технологии", но с истинското военно изкуство за воюване е като със скаран комшия. Редакцията на Фокус споменава "псевдонаучен контрол", с което намеква, че има идея що е научно, но точно с тактиката и оперативното изкуство удря на камък, защото за тях е нужна много тясно специфична военна научност. Ако си далеч от последната, си като отличен преводач, който разбира езика, но няма представа от специалната терминология или "речника" на областта, от която е превеждания материал. Например, аз съм съжалявал преводачи, които нямат представа що е стреляща АРТИЛЕРИЯ от ЗОП (закрита огнева позиция). Привеждайки го буквално като скрита, покрита или нещо подобно, се получава смешен за артилеристите текст. Защото тази позиция се води "закрита", но тя може да е съвсем открита на гола поляна, но от нея просто няма видимост на целта, по която се стреля или не е възможно да се води стрелба с право мерене...
  • 54 Шерлок

    5 3 Отговор
    Обучаваме от 2014 - 10 години . Десет бригади само 2022-23 .
    А няма достатъчно обучени на фронта . Какво стана , къде са ?
  • 55 Хохо Бохо

    1 8 Отговор
    Все пак Украинците си създадоха сами армия от дронове, която им върши великолепна работа...
    Половината рафинерии в европейска част на Русия са в планов ремонт...
  • 56 Хохо Бохо

    4 2 Отговор
    Аре за стотен път. Русия не е прогнозирала тридневна война. Бивш краварски съветник се изцепи за тези 3 дни. Кухилейки внушават лъжи с надеждата, повторени 100000 пъти да съанат истина, ама дигитални следи колко щеш, намират се за секунди

    Коментиран от #60

  • 57 Хохо Бохо

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Уткин":

    Грозната истина. Боли ли? Дава ли на късо назобания с пропагандни лъжи мозък?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Юнак Балкански

    0 0 Отговор
    Просто сравнение е, че Украйна е по-бедна, по-малка и по-слаба страна. Естествено е да търси оръжия и пари от други държави. Колкото до дроновете то те вършат работа. Просто попитайте Руския Черноморски флот. Тях ги няма. Дълбоко са се скрили от Украинците.
    Истината е, че САЩ и ЕС трябваше да им предоставят оръжия на време и да поддържат доставките на боеприпаси. И за разлика от Руснаците, Украинците не обстрелват мирните хора а само военни или граждански цели като Нефтоприработвателни заводи.
    При война на изтощението печели по силния икономически. Ако САЩ и ЕС не осигурят оръжия и боеприпаси регулярно то Украйна ще се провали, което ще въвлече Европа във войната. Долу мръсния Путин.
  • 60 Юнак Балкански

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хохо Бохо":

    Да бе да, напротив. Русия планираше точно три дневна война ( специална операция) със завземането на Киев и нападнаха от Беларусия също. Провалиха се и сега кой плаща?? Всички, но най-много Руснаците и Украинците. Колко убити??? Колко разума??
Новини по държави: