Last news in Fakti

22 Март, 2024 11:50 2 724 39

Ф-35 vs. Грипен: НАТО тренира въздушен двубой между две поколения изтребители

  • ф-35-
  • грипен-
  • изтребители-
  • нато

F-35 може да събира изключително количество данни, които може да споделя и със съюзническите сили, в същото време JAS–39 Gripen може също да добави значителна огнева мощ

Ф-35 vs. Грипен: НАТО тренира въздушен двубой между две поколения изтребители - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Като съюзници на НАТО датските F-35 и шведските JAS-39 Gripen са провели съвместни учения за първи път. По време на операцията се е провел и "приятелски въздушен бой" 1 на 1, пише Magyar Nemzet, като се позовава на публикация на НАТО в социалната мрежа Х.

Подробният доклад на НАТО разкрива, че датските и шведските пилоти са упражнявали как изтребител, представляващ две различни поколения, може да си сътрудничат.

Шведският JAS-39 Gripen е така нареченото четвърто (четири и половина) поколение, първият му полет е през 1988 г., докато разработеният от САЩ F-35 е най-модерното пето поколение, което влезе в експлоатация през 2011 г. Ето защо е интересно как можете да се възползвате от различните характеристики на двете бойни машини, пише унгарската медия.

Опитът показва, че бойците се допълват добре.

F-35 може да събира изключително количество данни, които може да споделя и със съюзническите сили. В същото време JAS–39 Gripen може също да добави значителна огнева мощ.


Датският пилот на един от F-35 също е посочил, че са имали възможност да практикуват битка 1 на 1. Той е разкрил, че тъй като те обикновено тренират и "битки срещу" F-35, а шведските самолети летят съвсем различно, задачата е била сериозно предизвикателство.

Пилотите не споделят кой е спечелил "въздушната битка".

Битката между двата изтребителя е предизвикала интереса и на редица коментатори и анализатори, а в социалните мрежи се е "развихрила оживена дискусия". Според някои "експерти" би било впечатляващо и значимо, ако един от най-модерните изтребители от пето поколение бъде победен от предишното поколение самолети. Други са посочили, че изходът от двубоя много зависи от "обстоятелствата и такъв сценарий е много вероятен".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    29 16 Отговор
    ПРОБВАЙТЕ СЕ СРЕЩУ СУ-35...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #5, #20

  • 2 То е ясно !

    41 4 Отговор
    Щом не казват.Значи Грипена е победил.

    Коментиран от #6

  • 3 Последния Софиянец

    37 6 Отговор
    Залагам на Грипен
  • 4 Варна

    39 4 Отговор
    Явно грипена е победил защото в противен случай онези щяха да са оревали орталъка колко е непобедим Ф35.
  • 5 Един ф35...

    14 27 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    Се справя сам срещу 18 миг29 без значение колко са добри пилотите.Въпрос на електроника-само задаваш целите и си гледаш сеира.Сега може и да ми наслагате сто минуса,но за съжаление това е истината.Просто пето поколение самолет.

    Коментиран от #8, #9, #24, #29, #30

  • 6 Я го знам кой

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "То е ясно !":

    "Пилотите не споделят кой е спечелил "въздушната битка"." Спечелена е от руските пилоти на МИГ и СУ. 5-то поколение консервена кутия Фъ-35 очевидно не е спечелил.

    Коментиран от #10

  • 7 ТаУмВзе

    14 6 Отговор
    Ново поколение Памперси тестват! ХААХАХХА

    Коментиран от #26

  • 8 ,,,

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Един ф35...":

    Това в кой филм го гледа? И с 6-те ракети където ги носи по 3 наведнъж ли ще сваля? Другото което е сравняваш пето поколение изтребител с първо,сравнявай ги със су57

    Коментиран от #11

  • 9 дедо Герчо

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Един ф35...":

    ТРЕБЕ ДА СЕ ЧЕТЕ ПОВЕЧЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 10 Верно е

    6 13 Отговор

    До коментар #6 от "Я го знам кой":

    392 рушлямски тенекии и 372 вертушки...Фира ))))
    А още нема....3 дня ))))
  • 11 Хехехе

    8 18 Отговор

    До коментар #8 от ",,,":

    СУ - 57 е ...4 + поколение! Ватираните мизерници нямат самолет 5 - то Поколение!
    Бай дъ уей, в САЩ ...са произведени са 300 самолета от 6-то Поколение и поръчките вървят!
    Бягай на училище, паляк

    Коментиран от #12, #13, #14, #34

  • 12 Ицето

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хехехе":

    4+ НА РУСИЯ СЕ РАВНЯВА НА 9 НА УСА.

    Коментиран от #17, #37

  • 13 ,,,

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хехехе":

    Паляк може да викаш на бащата ти. Я прочети малко па тогава коментирай
  • 14 Пише

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хехехе":

    Че първите самолети 6 поколение ще застъпят след 2030 ....явно Америка ги е произвела но дължина склад
  • 15 Тояга баце

    14 1 Отговор
    Да следят прогнозата за времето, ако вали или гърми Ф35 да си стой в хангара, че му се разваля стелт макиажа и свети на всички радари като маяк.
  • 16 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    10 0 Отговор
    А на снимката долу - Юрофайтър Тайфун! Каква е връзката с материала? Малко напомня оня виц, дето в Париж един тичал и крещял: менструация, менструацияяяя...! В тоя момент го среща друг и го поправя - не.. Революция! А първия го изгледал и рекъл: се тая бе, нали кръв тече...!
  • 17 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Ицето":

    Мда, само дето не останаха! Изпопадаха над Украйна и над собствените им бази! А фамозния Су 57 не можа да се случи. Обаче устите ви големи де! Чакам с нетърпение над Украйна първите Ф 16. Те тогава ще гледаш руско позорище необятно!

    Коментиран от #21, #25, #32

  • 18 Пилот

    12 3 Отговор
    "Пилотите не споделят кой е спечелил "въздушната битка"

    То е ясно кой е спечелил иначе веднага щяха да споделят как Ф-35 е най-великия самолет. Пък какво остана Грипените да провеждат бой срещу Ф-16. Но пък Ф-16 е най-успешния самолет на краварите ама само във финансово отношение - за цената на 8-те Ф-16 можеше да купим 24 Грипена и цяха вече да летят в нашето небе.

    Коментиран от #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    Дядка, къде ги "четете" тея работи бре?! В "Повест за истинския човек" ли? От Виетнамската ера почти няма записана руска победа над западен самолет, обаче вие като разтегате едни локуми от съветско време, та знае ли се! Тея Су 35 бая се натръшкаха в Украйна, а те милите почти нямат изтребителна авиация! Сещаш ли се какво ги чака с реален противник? И не защото са лоши като аеродинамика или мощ - просто в електрониката и авиониката са още в първобитния строй руснаците!

    Коментиран от #22, #28, #35, #36

  • 21 Военен

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    "Чакам с нетърпение над Украйна първите Ф 16"

    Така де вие все чакате нещо в украйна - то не бяха джавелини, байрактари, гаубици, хаймърси, патриоти, пантери, абрамси и какво ли още не и всеки път щяхме да гледаме "руско позорище" ама освен позорище за господарите ти друго не виждаме.
  • 22 Пилот

    10 3 Отговор

    До коментар #20 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    "руска победа над западен самолет"

    И можеш ли ми каза след виетнамската война кога са се срещали руски и западни пилоти - то едно е да качиш камилар даже и на хубав самолет.

    Между другото наскоро един индийски Миг-21 свали прехвалената тенекия Ф-16 на пакистанските ВВС обаче тези работи не ви ги казват от посолствоТО.

    Коментиран от #38

  • 23 Минувач

    7 2 Отговор
    Ако нашите политици не бяха толкова наведени на САЩ, трябваше да вземат Грипени вместо Ф-16. За тези пари можеше да вземем двойно повече самолети, а това означава и двойно повече възможности за обучение на летци и повее летателни часове, защото час полет на Грипен не се и доближава до цената при Ф-16. Отделно и изискванията към писти и прочие са много по-ниски, което значи и спестени пари за подготовка на летищата. Да не забравяме, че и Швеция са далеч по-разумен и не-алчен партньор спрямо САЩ, поддръжката за Грипените щеше да е в пъти по-евтина. А в дългосрочен план, ние трябва само да задържим положението с Грипените за 10-на години, докато е готов новия европейски изтребител, който ще наследи Юрофайтъра. Там трябваше да натискаме за участие в проекта, за да ни дойдат после по-евтино, като за партньори, та дори и да искаме да им произвеждаме определени компоненти, дори само да са гумите. Яд ме, как за всичко ставаме само и единствено американски васали - след Мариците, сега реактори, Страйкъри, Ф-16, задават се и нови поръчки за оръжие.
  • 24 Няма къде

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Един ф35...":

    да му закачиш 18 ракети на F-35, а в близък бой е просто летяща тухла.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Реалист

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Не бе , тествали са алкохолизираните мозъци на деградирали рашисти като теб , понеже сте вижда как свините по форумите с пълна сила имате нужда от тест. След теста се е разбрало че не ставате за нищо , впрочем няма случай от рубладжия да е станало нещо свястно.
  • 27 Триплощник

    1 3 Отговор
    Ф22 срещу Юрофайтър, януари23, учения в Аляска. 22ката без да ползва камуфлаж и уширенията така да се каже на авиониката си. Тайфунът го прави див и щастлив при близки срещи от първо лице! От всякакви заходи и подходи. Ф22, напълно подготвен за бой - Тайфунът не знае от къде му е дошло! Не сравнявайте несравними неща.
  • 28 бай Ставри

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Не е само електроника. Това не ти е плейстейшъна в къщи.
  • 29 ССС

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Един ф35...":

    "...Се справя сам срещу 18 миг29 ....-само задаваш целите и си гледаш сеира..."
    А задължително ли е пилота да се качи, или може да гледа сеира на телефона от земята?
    Тва, сутрин в детската градина не ви ли прибират телефоните?
    5+ поколение и.д.и.о.т.!
  • 30 Авионжинер

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Един ф35...":

    Просто си ,пр -ак . Ф 35 е толкова неманверен че с него може да се справи миг 21 ,самолет от миналия век. Няма самолети 5 -то поколение или Стелт, рекламни трикове . Нямя НЧ радар в свте който да не ги засича от 50 те години насам. Как смяташ че ракете възух , въздух , която е най ненадеждната сваля маневрен самолет. С електроника ? пускай и бягай . Гупости, пълни глупости. Куха манерка ,гайда ! Ф 16 , Ф 15 , Ф 18 ,Грипен го хапват за закуска . Той няма крило за атака във въздушен бой . Това е еидн таралясник бъкан с електроника . Миговет его хапват за закуска .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хи хи хи

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пилот":

    Грипени щял да купува ! ?
    Те ианките ще оставят мазния кокал с мръвка на друг

    Ще купиш грипени колкото австралийците купиха френски подводници
  • 34 ССС

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хехехе":

    "...са произведени са 300 самолета от 6-то Поколение и поръчките вървят.."
    А бе, те малко не са разработени само! И недей бърка поръчки за близалки със самолети. Я, преди училище, мини през яслата, че ти се губи нещо детството.
  • 35 Ами чака ги

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Квото и Ф4 .тежък многоцелеви самоет. Във Виетнам над 5 хил американски машини са свалени . Панимайш :)Рсуко пво ги чака.

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ицето":

    Всъщност е точно обратното!
  • 38 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пилот":

    Всъщност е точно обратното! Пакистански Ф-16 отстреля два индийски изтребителя миг! След това индийците се отказаха от купуване на руски изтребители!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: