Last news in Fakti

30 Март, 2024 08:20 3 855 126

Европа от Атлантика до Урал? Не, от Атлантика до Висла

  • европа-
  • европейски съюз-
  • нато

През следващите две десетилетия Русия ще продължи да се приближава към Европейския съюз

Европа от Атлантика до Урал? Не, от Атлантика до Висла - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В една своя знаменита реч, държана в Страсбург през ноември 1959 г., президентът Шарл дьо Гол възкликна: "Да, това е Европа, от Атлантическия океан до Урал, това е Европа, която ще реши съдбата на света!" Но, както често се случва в изказванията на основателя на Петата република, ставаше въпрос за предлагане на средносрочна и дългосрочна визия за международните отношения. Генералът е солиден съюзник на западния лагер - както ще покаже в Берлинската и Кубинската криза през 1961 и 1962 г. - но в дългосрочен план той смята политиката на двата блока за абсурдна и предлага Европа и светът да изкачат три основни дипломатически стъпала: "разведряване, разбирателство и сътрудничество". Това пише в свой анализ за френския всекидневник Le Figaro международният анализатор и военен кореспондент Рено Жирар.

За да направи това, той не се поколеба да пресече желязната завеса три пъти, отивайки в Москва през юни 1966 г., във Варшава през септември 1967 г., в Букурещ през май 1968 г. Този импулс беше разбит от потушаването на Пражката пролет от съветските танкове на 21 август 1968 г. По негово искане посланик Зорин е приет в Елисейския дворец същата сутрин, за да даде официалните обяснения от Москва. Леден, Шарл дьо Гол ще изслуша дипломата прав, без да го покани да седне, без да му стисне ръката, без да направи и най-малкия коментар. Едва в края на Студената война темата се завръща по бреговете на Сена. По време на посещението си в Париж през юли 1989 г. съветският лидер Михаил Горбачов обсъди с Франсоа Митеран идеята за "общ европейски дом".

Вярно е, че московският режим се промени много след преврата в Прага. През декември 1988 г. Горбачов каза в ООН: "Напълно очевидно е, например, че използването на сила и заплахата от това използване вече не могат да представляват инструменти на външната политика (...), свободата на избор е универсален принцип, който не трябва да допуска никакви изключения."

През следващите две десетилетия Русия ще продължи да се приближава към Европейския съюз. На срещата на върха в Санкт Петербург през май 2003 г. ЕС, по инициатива на Франция и Германия, сключи стратегическо партньорство с Русия, основано на създаването на четири "общи пространства" в областта на икономиката, вътрешната сигурност, външната сигурност, образованието и научните изследвания. Това беше времето, когато Париж и Берлин съвместно се противопоставиха на незаконната инвазия на англосаксонците в Ирак (март 2003 г.). Това беше времето, когато германците и французите инвестираха масово в Русия и последната стана техен основен доставчик на енергия. Тогава някои открито се застъпват за политическа и икономическа ос Париж-Берлин-Москва в лицето на неоконсервативния англо-американски военен авантюризъм. Идеята е да се предложи на европейците континентален съюз, наречен "евразийски", вместо да се забива в сложни отношения с англосаксонските таласократии.

Тези перспективи ще се сринат с анексирането на Крим от Русия през март 2014 г., след това с руската намеса в Донбас през лятото на 2014 г., след това особено с поголовното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. От "стратегически партньор" през май 2003 г. Русия се превръща в "пряка и трайна заплаха за европейската сигурност" на европейската среща на върха през март 2022 г. Следователно Европа от Атлантика до Урал няма да се случи утре или дори вдругиден. И така отваря място за Европа от Атлантическия океан до Висла, структурирана по оста Париж-Берлин-Варшава. Срещата между лидерите на трите големи континентални сили в Берлин на 16 март 2024 г. доведе до стратегически пробив. В момент, когато има опасения, че руската армия ще направи опит за пробив към Одеса и Приднестровието, трите държави се договориха съвместно да осигурят на Украйна средствата - тежка артилерия и ракети със среден обсег - необходими за унищожаване в дълбочина на логистичната подготовка за евентуална руска атака.

Европа от Атлантика до Висла разбра, че е необходимо на всяка цена да избегне "раздразването" на противника, както би казал де Гол, като му предложи победа в Украйна на сребърен поднос. Ако Тръмп се върне в Белия дом през януари 2025 г. и ако след това загуби интерес към европейските дела, оста Париж-Берлин-Варшава ще придобие още по-голямо значение. Означава ли това, че Ваймарският триъгълник се възприема като фундаментално антируски? Със сигурност не. Еманюел Макрон припомни, че руският народ не е наш враг. Европейската амбиция със сигурност не е да го хвърли в обятията на Китай, което би било кардинална стратегическа грешка.

Въпросът е просто, в дългосрочен план, след като Путин си отиде, този велик народ да бъде укрепен в онова, което изгражда европейското семейство, а именно върховенството на закона.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 12 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска и е вечна.Консуматорското общество на Запад е обречено.

    Коментиран от #105

  • 2 Кирил

    21 79 Отговор
    Русия не е Европа. Русия е наследница на татаро монголската златна орда, на москови улус. Манталитет мислене ценности, всичко им е от тях. Европа е всичко до границите с империята на злато

    Коментиран от #27, #35, #56

  • 3 ТаУмВзе

    79 16 Отговор
    Просто искат да гепят Ресурсите на Русия. Тва не е от вчера.
  • 4 Реалност

    61 12 Отговор
    При положение, че в Западна Европа европейците вече са малцинство /в Русия има повече европейци отколкото в целия ЕС взет заедно/ очаквам след десетина години Западна Европа да се прекръсти или на Западна Азия или на Северна Африка, а още по скоро Германия ще стане Германистанска джамахилия.

    Коментиран от #7, #70, #84

  • 5 А НАТО

    62 10 Отговор
    Защо се долепи до границите с Русия?

    Коментиран от #57

  • 6 Точен

    54 7 Отговор
    Европа се провали, който е бил по-дългичко на Запад, го вижда с очите си и ума си.

    Коментиран от #11

  • 7 пламен

    11 43 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    Русия е три пъти повече мюсюлманска от колкото Европа. Имат 18% мюсюлмани. Огромни райони в русия са мюсюлмански.
  • 8 Обеднен уран

    48 5 Отговор
    Войните в Европа след 1990-та бяха организирани от САЩ, по точно от демократите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахаха

    48 2 Отговор
    "което изгражда европейското семейство, а именно върховенството на закона."...с лидери Урсула - световна крадла №1 и заместничката и, която обикаляше гарите с куфари пари от подкупи:) За нашите най видни членове на европейското семейство Бойко и Шиши има ли смисъл да говоря:)
  • 11 Европеец

    13 7 Отговор

    До коментар #6 от "Точен":

    За кьорав и глупав , граници няма !
  • 12 Госあ

    36 6 Отговор
    На демагогията на западните лисици никой не се връзва вече. Европа е континент, а не съглашение. Аре у ….

    Коментиран от #14

  • 13 Историк

    11 46 Отговор
    Какво трябва да научим от опита на Де Гол: каквото и да казват руснаците, си остават варвари, които мислят как да унищожат европейската цивилизация. Затова и Де Гол остава студен, прав и без да поздравява - защото илюзиите му за това, че руснаците могат и да бъдат цивилизовани, са се оказали това - илюзии.

    Колкото по-бързо го осъзнаят такива като Шолц, Макрон и т.н. толкова по-бързо ще се захванат за работа и толкова по-вероятно е да предотвратят още по-голяма война.

    Коментиран от #17

  • 14 Историк

    7 37 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Континент е географско понятие, хората са носител на цивилизацията, тъй че Европа е точно политическо и социо-културно съглашение в което руския (и какъвто и да било друг) фашизъм и примитивизъм няма място.

    Коментиран от #19, #20

  • 15 Мишел

    39 5 Отговор
    Европа винаги е била от Атлантически океан до Урал. Европа до Висла е дърво без корен, обречено на гладна смърт.
    Поради липса на евтини суровини, Европа до Висла се деиндустриализира, а земеделието й не може да я изхрани. Русия, която разполага с много суровини и с висок потенциал за земеделие и животновъдство, се индустриализира бързо и произвежда двойно повече храна, отколкото е необходима за собственото население.
    Европа може да оцелее и да се развива само ако не е разделена на две.
  • 16 Име

    24 4 Отговор
    Интересно какво е наложило преориентацията на Германия и Франция след 2004!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КАСАПИН

    26 3 Отговор

    До коментар #9 от "пацо":

    АМИ ОТ ТОГАВА 1959 САЩ И АНГЛИЯ СЪС ЗЪБИ И НОКТИ СЕ БОРЯТ СРЕЩУ ТОВА ЕВРОПА ОТ АТЛАНТИКА ДО УРАЛ
    ТОВА ИМ Е ИНТЕРЕСА А ДЕ ГОЛ Е ЕДИН ОТ МАЛКОТО ПРОЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ УПРАВЛЯВАЛИ В ЕВРОПА ЗАЕДНО С КОЛ НАПРИМЕР
    СЕГАШНИТЕ ЕВРОКРЕТЕНИ ДОКАРАХА АЗИЯ ОТ ТИХИЯ ОКЕАН ДО АТЛАНТИКА
    А ПАЦО РАСЪЖДАВА С АСПИРИНА В ГЛАВАТА СИ
  • 19 Госあ

    27 5 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Със сигурност цивилизацията в Европа не е благодарение на англосаксите. Народите в Европа са твърде различни и никой не може да налага култура над останалите. Затова, това съглашение няма никакво бъдеще.

    Коментиран от #21, #34, #39

  • 20 Любопитен

    26 3 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Затова ли в Лондон, Ню Йорк и Берлин след 20 часа излизаш навън на своя отговорност, защото са много цивилизовани? Ще ти препоръчам една статия от вчера за метрото в Ню Йорк, много е показателна.

    Коментиран от #23

  • 21 Историк

    7 36 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Цивилизацията в Европа е на всички европейци. Руснаците не са такива. Руснаците са монголоидно-нордическа група, която няма собствена съвременна европейска култура, поради което се налага да краде от останалите европейски народи и да фалшифицира, за да твърди, че са.

    Коментиран от #28, #123

  • 22 Житницата на Европа Украйна

    4 4 Отговор
    Трябва на Европа да стане 800 млн население 400 млн стари и 400 млн млади
  • 23 Историк

    5 23 Отговор

    До коментар #20 от "Любопитен":

    Руските мегафони "препоръчват" но вместо фундаментално знание се занимават с жълти новини.

    Коментиран от #41

  • 24 Русия направи грешка че не запази

    16 6 Отговор
    Менделеевата таблица в тайна сега се играе на война на ресурси кой колко повече химически елемента има на разположение
  • 25 Кресна

    23 4 Отговор
    Запада винаги е смъртта на някого .Последния пример беше Асад .Той взе ,че смени 4 американски президенти .Сега на мода е Путин ,той смени вече по няколко пъти доста европейски лидери .Умните хора ,четат и се опитват да разберат Русия ,хората на Русия ,манталитета им ,но за жалост е Европа вече няма умни ръководители .Русия може да бъде сломена само от вътре ,т.е. от само себе си ,Русия не може никога да бъде победена от вън .Това се отнася за азиатските и балкански странни .Манталитета е такъв .
  • 26 Двоен евроатлантически аршин

    27 4 Отговор
    Вършавския договор се премахна и Русия се прибра в границите си. А НАТО започва да анексира още през 1999 бившите соц. страни. Ако това не е анексия, а доброволно членство в НАТО, защо тогава същото да не се отнася и за Крим ?
  • 27 Пишещия глупости!

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    А бе момче,прочети историята,преди да дрънкаш глупости! Руската Империя винаги е била свързана със западните Кралства! Ама то за да го знаеш,трябва да го научиш!

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кресна

    19 3 Отговор
    Европа няма нищо общо с 1990 година .Европа е момента прилича на Сърбия от периода на 1994 .Които се намират в Испания виждат какво става някой градове вече ( трябват ти поне 200полицейски коли за да си сигурен в безопасността си ) Италия ,Франция ,Белгия дори Германия .Турска и арабска реп навсякъде ,питаш се понякога къде се намираш ,стрелят се по улиците като в Латинска Америка ,да не говорим за икономиката която става все по плачевна .Спомням си 1990 година .В Испания под прага на бедността бяха обявени 120 хиляди във Франция 400 хиляди ,сега тази цифра в Испания е 4.5 милиона ,във Франция е 6.200 милиона . И тези цифри с политиката на Европа към Русия ще растат главоломно.
  • 31 Според мен

    15 3 Отговор
    Бъдещето на Европа е от атлантическия океан до Елба

    Коментиран от #38

  • 32 Факт

    6 25 Отговор

    До коментар #27 от "Пишещия глупости!":

    Рашкия е азиатска дупка виж им армията 45-та пълно с монголоиди та до ден днешен

    Коментиран от #37, #51

  • 33 Павел Николаев

    17 4 Отговор
    Американците си свършиха работата много добре, за да няма подобен съюз. Не Русия е виновна.
  • 34 точно така е

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Много си прав! А пък Де Гол е бил много мъдър държавник и по някое време се е усетил че наглосаксите ще създават само проблеми, в края на 60-те се опъва на кравите и става неудобен за тях затова му спретват революцийка и реално затова не е повече президент! А "въстанията" през 1956 в Унгария и през 1968 в Чехословакия са подготвяни и режисирани пак от същите наглосакси с идеята да пробват доколко СССР ще е склонен да защити сферата си на влияние в централна Европа! Руснаците показват че нямат никакво намерение да отстъпват в тези държави и съвсем очаквано бунтовете се провалят, а наглосаксите разбира се не спазват обещанията си да се намесят с войски когато бунтът започне и да помогнат на Унгария и Чехия да се "освободят"............на запад никой не му пука за жертвите които са дали унгарци и чехи! И понеже в средата на 60-те е дошла идеята за разведряване и Де Гол е провел няколко срещи в източна Европа събитията в Чехия идват в точния момент за да се прекъсне този процес! И така...........толкова по темата!

    Коментиран от #42, #91

  • 35 Край

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    Според теб Болшой театър, Достоевски и милионите руси мъже и жени не са Европа, а ти дето, дедо ти едва преди 100 г. е събул потурите и хвърлил феса си ... европец.
    Европеецо не те ли смущава факта, че българите от Украйна и Молдова даже ии при война в техните градове не им минава и през ум да дойдат да живеят в "европейската" ни България.

    Коментиран от #90

  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    16 4 Отговор
    КАКВА ЕВРОПА Е ЗАПАДНА ЕВРОПА КОГАТО ВЕЧЕ НЕ Е НАСЕЛЕНА С ЕВРОПЕЙЦИ
    ???? :))
  • 37 Той и Хитлер

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    Мислеше като теб

    Коментиран от #40, #83

  • 38 Голям оптимист си

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Според мен":

    Границата ще е от Атлантика до Германия не включително
  • 39 Мишел

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Цивилизацията в Европа е резултат от това, че през вековете настъпващите от Азия не толкова цивилизовани големи войствени народи са спирани от Русия. Русия е била щита на Европа. Историята показва, че когато такива войствени народи са настъпвали в Европа през Балканския полуостров, Европа не се е справяла с тях. Като резултат от това е изоставането на народите от Балканите, които са в Европа.

    Коментиран от #44, #45, #88

  • 40 Факт

    3 11 Отговор

    До коментар #37 от "Той и Хитлер":

    Значи е бил прав в случая.Виж им монголското кривогледо население.чоглеени им монголската армия.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да си спомним

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "точно така е":

    Доктрината на Де Гол
    Отбрана по всички азимути
    КОЙТО ИМА АКЪЛ ЩЕ РАЗБЕРЕ КАКВО Е ИСКАЛ ДА КАЖЕ

    Коментиран от #46

  • 43 Историк

    7 18 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Българската култура има постижения, които нямат нищо общо с "моноглоидна жилка", затова сме дали на света азбука, а руснаците освен смърт и имитации нищо не са дали на света.

    Коментиран от #53, #95, #96, #104

  • 44 Историк

    7 12 Отговор

    До коментар #39 от "Мишел":

    "Цивилизацията в Европа е резултат от това, че през вековете настъпващите от Азия не толкова цивилизовани големи войствени народи са спирани от Русия."

    Имаш нула познания за европейска история.
  • 45 Госあ

    11 4 Отговор

    До коментар #39 от "Мишел":

    В това число са и прабългарите, нали знаеш ? Нищо де, аз не бих могъл да се срамувам. С помощта на диктат и Крумови закони са създали огромна държава, която се развива и културно в определен етап.
  • 46 И аз си спомням нещо

    8 3 Отговор

    До коментар #42 от "Да си спомним":

    Да го изпрати в САЩ стотици милиони долари и пожела да му ги обърнат в злато
    Това стана и постави началото на крака на долара като световна валута
    Процесът още не е завършил но е бавен и когато и да е ще завърши
  • 47 какъв е тоя буламач

    13 3 Отговор
    Поляците традиционно служат за разменна монета в договорките между великите. А Франция и Германия познават добре войните с Русия. Няма смисъл да се разтягат локуми и да си мислите глупости. Теи страни нищо не решават. Те се съобразяват с решенията.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българин

    22 5 Отговор
    Вчера рекох да видя тоя гоуем концерт за НАТО, заради който затвориха цяла София:
    14 души публика, 100 официални лица седнали като на погребение, от тях 50 бяха заспали, 40 дремеха, Пасито ревеше, а един третополов американец пееше:)

    Коментиран от #52

  • 51 Смотльо,

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    С какво да кажем за френската ,за английската ,за белгийската ? От кога в Европа се раждат Перник вече ? Не ти ли прави впечатление ,че от спорт до власт вече всичко е черно ? Не ти ли прилича на Африка ?

    Коментиран от #55

  • 52 Мне

    16 2 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Това не е "концерт на НАТО". Там нямаше никакви официални лица от "НАТО". Имаше "евроатлантици" 2/3 от които бяха пребоядисани ченгета от Държавна сигурност.
  • 53 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #43 от "Историк":

    Май не си бил от добрите ученици по история, А ? Нищо де, може за си бил добър по физическо и пеене.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Факт

    3 9 Отговор

    До коментар #51 от "Смотльо,":

    И защо трябва да предпочитам монголи пред тамбуктанци например.

    Коментиран от #58, #63

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Циник

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "А НАТО":

    Да, в цялото сълзливо писание е пропуснат ключа: че краят на разведряването дойде от разширението на НАТО, а не от Русия.
  • 58 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #55 от "Факт":

    Не се срамувай от произхода си, а се срамувай от комплексите си. Както каза една китайка на един казах, всъщност казахите са много по близки до нас, отколкото до тях 😂 Поправих я, защото въпреки малка и нищожна държава днес, имаме корени от няколко етноса, като тракийския е най застъпен. Но като цяло си беше права мацката 😂 Убеден съм, че е по бяла от теб.

    Коментиран от #61

  • 59 Гордостта на Тарра

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Демократ 0896 125 384":

    Няма да обиждаш азиатките страшни са.в.леглото
  • 60 Оноре дьо Балзак

    5 5 Отговор
    Европа е нищо друго ,освен периферия на Русия, ограбвала три континента стотици години
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Госあ

    6 3 Отговор
    А, и още нещо, не виждам абсолютно никаква причина и основание да се слагам до луничавите инцести от мъгливия албион или швабите. Виж с франсетата от Юга и италианците от Севера действително има основание, но причина пак не виждам.

    Коментиран от #66

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 САТЪРА НА ХАНА

    11 5 Отговор
    НАПОЛЕОН ТРЪГНАЛ ДА ПРЕВЗЕМА ЕГИПЕТ И РУСИЯ . ВМЕСТО ДА ОСВОБОДИ БАЛКАНИТЕ ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО И ДА МУ ВИКАМЕ
    " ИМПЕРАТОР ОСВОБОДИТЕЛ"
    .... ОЩЕ ТОГАВА БЪЛГАРИЯ - НАЙ СТАРАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА , НЕ СА НИ СЧИТАЛИ ЗА ЕВРОПЕЙЦИ:))

    Коментиран от #72

  • 65 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #61 от "Факт":

    Както вече писах, съм 100% сигурен, че въпросната е по бяла от теб, за височината на челото не мога да твърдя 😅 Относно генетиката, в голямото изследване за миграцията на европееца, въпросните етноси не присъстваха така че не може да се дискутира.

    Коментиран от #67, #69

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 дедо Герчо

    6 3 Отговор
    Въпросът е просто, в дългосрочен план, след като Путин си отиде,....ПРЕДИ ТОВА ДА СТАНЕ,ЩЕ СИ ИДТЕ ВИЕ ВСИТЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 69 Факт

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "Госあ":

    Със сигурност не приличам на китаец

    Коментиран от #75

  • 70 Хахахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    В раша само 47 процента са християни другари! Останалите не са.

    Коментиран от #71, #99

  • 71 Факт

    6 10 Отговор

    До коментар #70 от "Хахахаха":

    И аккво като са христяни на кого му пука дяли са христянимили не и то не са христяни а православни дори и това са взели от гърците.Руски пияни маймуни
  • 72 Защо да ни освобождава

    12 3 Отговор

    До коментар #64 от "САТЪРА НА ХАНА":

    след като Англия и Франция да ограбвали турския пазар 500 г.и държавната банка на империята, Банкс Отоман е френско английска.
    Защо вместо Русия те не ни освободиха?Защото българският интерес съвпадна с руския а не с техния.Те ни бяха врагове.Армията на френския евреин Сюлейман паша е докарана от Албания, от английската флота до Дедеагач/Александропулос
    Шиптърите които сега са ни приятели в Македония изклаха десетки хиляди хора в Ст.Загора

    Коментиран от #74, #76, #86

  • 73 САТЪРА НА ХАНА

    6 3 Отговор
    ЕС Е ПРОЕКТ НА ЕДНИ МУТРИ И БЕЙОВЕ ЗА ПРАВЕНЕ НА ПАРИ
    ..... ПРИМЕР ..
    ТРАКТОР КИРОВЕЦ К5 ПРЕМИУМ , 100% РУСКИ АВТОМАТИК 250 КОНЯ Е 100 000,ЕВРО
    .....
    ЕВРОПЕЙСКИ И АМЕРИКАНСКИ ТРАКТОР ОТ СЪЩИЯ КЛАС Е 300 000 ЕВРО

    Коментиран от #85

  • 74 САТЪРА НА ХАНА

    7 2 Отговор

    До коментар #72 от "Защо да ни освобождава":

    ДОБРЕ СИ ГО ОБЯСНИЛ ! +++++
  • 75 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "Факт":

    Да де, те и таджиките не приличат 😅

    Коментиран от #78

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Макробиолог

    3 1 Отговор
    За сега другаря Си се въздържа да раздаде ордени на байдън и урсула.
  • 78 Факт

    3 8 Отговор

    До коментар #75 от "Госあ":

    Дали?Всичко след Грузия е монголско.Между японец и таджик разлика няма.

    Коментиран от #81

  • 79 Госあ

    10 3 Отговор
    Франция и Германия не са малки държави, но са далеч от понятието за голяма държава. Сега обаче имат отличната възможност да подчинят т.нар. от тях Европа, както те си знаят (особено франсетата имат опит в Африка, която им се изплъзна нещо). Бягството на англичаните от ес ги улесни още повече. Та в тая връзка сме се наслушали на лакърдии за демокрацията и европата !!! В никоя голяма многоетническа страна от калибъра на Русия и Китай няма демокрация и не може да съществува чрез демокрация. Включително сащ. Там полицията първо стреля и после пита, а ако не си платиш - умираш пред болницата. Голема свобода - да гледаш порно и да пиеш кока кола !

    Коментиран от #80

  • 80 Факт

    1 4 Отговор

    До коментар #79 от "Госあ":

    Нямаш необходимите компетенции да коментираш такива теми.

    Коментиран от #82

  • 81 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "Факт":

    Май не разбираш какво искам да ти кажа, ти може да си по близо до таджика, отколкото е японеца. Със сигурност.
  • 82 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "Факт":

    За такива теми компетенции не се изискват. Затова от плодзеленчуците станахте експерти по демокрацията. Виж, ако беше молекулярна генетика или астрофизика - друга работа.
  • 83 Бай Яни.

    4 6 Отговор

    До коментар #37 от "Той и Хитлер":

    Татаромонголите благодарение на евреите от САЩ успяха да постигнат някаква победа. Дори омразната им днес Великобритания ги хранеше през този период. Неблагодарни помещици са московските чукундури.
  • 84 Бай Яни.

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    Че то в Москва има повече мюсюлмани колкото в цяла Европа и Англия взети заедно. Не случайно най голямата джамия се намира в мацква.

    Коментиран от #108

  • 85 От ЮАР

    6 9 Отговор

    До коментар #73 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ами Европейският и Американският трактор са три пъти по-качествени от твоя Кировец и съответно цената е три пъти по-висока. Съвсем нормално е, Мерцедес да струва няколко Москвича, но не би предпочел Москвич, нали? Хубавите неща си струват парите.
  • 86 Бай Яни.

    4 7 Отговор

    До коментар #72 от "Защо да ни освобождава":

    Руският интерес не съвпада с българският.
  • 87 Браво

    5 3 Отговор
    Много думи - никакво съдържание... Европа е обречена по дефиниция. Ето кои са й съседите: от Запад е Великобритания, от Североизток е Русия, от Югоизток е Турция...и всичките й мислят само доброто...и най-накрая, но не и по важност - САЩ (те пък са най-най доброжелателни към Еврпопа)
  • 88 От ЮАР

    6 6 Отговор

    До коментар #39 от "Мишел":

    Русия никого не е спирала по пътя към Европа. Самата Русия е наследник, приемник и продължител на Чингис-Хановата империя. Златната Орда е държавно-политическата основа на Русия. Три-четвърти от фамилните имена на Руската аристокрация не са разбираеми за Славяно-езичните. Тези имена са Тюркски. Кутузов, Тимирязев, Тургенев, Нахимов, Колчак, Суворов и пр. са Тюркски имена защото това са Ординцы. Русия във всичките си превъплъщения е Главният и най-Опасен Враг на Европа!
  • 89 Име

    5 3 Отговор
    Най-изтънчените литературни произведения са създадени от руснаци - в същото време - постоянно ги наричат - "ватници", "ушанки", "пияници", "мужици", не знам какво си.

    Франция също има великолепна литература, но - не е това въпросът.

    В Русия е чисто и подредено - но не бих се преместил там, де.

    Нямахме нужда да се караме с тях, но както и да е - то пък България какво ли се кара - ние сме пинчерите на Европа - такава бедност е тук.
  • 90 От ЮАР

    4 6 Отговор

    До коментар #35 от "Край":

    Европа е цивилизационно понятие, не расово и не географско. Оригиналните Тюрки са руси, рижи, светлооки и то повече от Руснаците, защото Руснаците ги наричат Половцы, от Полов, ще рече слама, (плява), заради русите коси. Варварите, съсипали Рим са предимно руси и светлооки и идват от Централна Азия. Така че, това че Руснаците са светли хора не ги прави Европейци. Русия цивилизационно не принадлежи към Европа. България не е в Източна, а е в Южна Европа. Ние сме цивилизационно близки с Италианци, Гърци, Турци и въобще с Южна Европа и почти нямаме нищо общо с Русия - фолклор, кухня, манталитет сме тотално различни от Руснаците и много близки с гореизброените.

    Коментиран от #122

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Глупости!

    4 5 Отговор
    "Въпросът е просто, в дългосрочен план, след като Путин си отиде, този велик народ да бъде укрепен в онова, което изгражда европейското семейство, а именно върховенството на закона."

    И кое му е "великото" на този народ"? НИЩО!!!
    Големия Иван Радоев, малко преди да си отиде, каза в едно интервю след опита за преврат през есента на 1993: "В русия ли? В Русия Демокрация няма да има и след 200 години." А той беше мъдър човек и знаеше какво говори.
  • 93 Дълго_Име

    5 4 Отговор
    И какво ни казва това "Фигаро"? По-скоро едно голямо "бла-бла" и още по-точно - "Фигаро горе, Фигуро долу"!
    Ало, франсета, дьо Гол беше велик, сега с Макарончо сте никои!

    Коментиран от #98

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 На Де Гол величието му беше, че

    6 2 Отговор

    До коментар #93 от "Дълго_Име":

    от държава, която се предаде без бой на Германия и половината всъщност отиде към Германия, ги направи ядрена сила и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, заедно и те с големите.
    Западняците по принцип много умело прикриват провалите си и много умело омаловажават успехите на другите.

    Коментиран от #111, #115

  • 99 Мишел

    2 6 Отговор

    До коментар #70 от "Хахахаха":

    Ще ти се да е така, но не е. Затова пак фантазираш и лъжеш.
    Фактите, според телевизия Евроком , резултати от изследване за европейски държави с най големи проценти на християнско и православно население:
    ... В Централна и Източна Европа , анкета в 18 държави, от Украйна и Полша до България и Гърция, средно 57% са православни християни и този процент намалява следствие миграцията от Азия и Африка. В Русия такива са 71 % и този процент нараства....
    Изводи от изследването : ... Като се имат предвид резултатите от изследването и тенденциите в отделните европейски държави, след няколко десетилетия Русия твърдо ще бъде европейската държава с най висок процент православни християни.

    Коментиран от #126

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Моряка

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Историк":

    Не ди чувал за Толстой,Достоивски и Тургенев?Не си слушал Чайковски и Рахманинов?Не се виждал що е нарисувал Репин и Куинджи?Поне Менделеевата таблица не си ли учил,бе умнико?

    Коментиран от #106, #107, #109

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 123

    1 1 Отговор

    До коментар #104 от "Моряка":

    Историка вероятно и той като един друг наш велик гений е чел само Винету, с тази разлика, че историка е стигнал само до заглавието:) Сигурен съм, че не е чувал и за руснака Сергей Брин, нищо че постоянно използва изобретението му - Google.

    Коментиран от #110

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Ужас

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "Бай Яни.":

    Нищо лично, но дори и чаветата от Столипиново знаят, че Англия не е отделен континент:) Англия дори не е отделен остров:)
  • 109 Историк

    3 3 Отговор

    До коментар #104 от "Моряка":

    Това е проблемът: че ти само си ЧУВАЛ за тях, нито знаеш нещо за тях, нито си чел нещо от тях.

    Ето кои са те:

    Тургенев: повлиян изцяло от Гьоте и Шопенхауер, напуснал Русия и 30 години живят в Западна Европа. Естествено, след смъртта му руснците отново си присвояват правото да го наричат "наш", при положение че той е показал къде се чувства "свой". Наисал БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ всички свои романи след преместването си в Западна Европа. Достоевски пише за него - "той се е превърнал в германец".

    Достоевски - осъден на смърт в Русия, преди да бъде помилван, двата му вестника - единия забранен, другия свързан с принуждаването му да избяга в "гадната" Западна Европа. Отново, ВСИЧКИТЕ му най-известни романи без един са писани при престоя му в Западна Европа. Колкото повече навлиза в ерата на сталинизма, толкова повече бива мачкано неговото творчество. Същата ера, която Путлер сега успешно възроди. Ако Достоевски живееше в днешно време, щеше да бъде обявен за "чуждестранен агент" и вероятно заточен или убит от "руската култура".

    Толстой - отново - получил идейното си образование след пътуване в "гадната Западна Европа", а заради творбите си многократно заплашван от затвор от "руската култура". Единствената причин, да не бъде похарчен - това, че е бил дете на руски придворни.

    Менделеев твърди, че е "сънувал" "таблицата си, но само след като две години е работил с германеца Лотар Мейер, който е разработил такава таблица. НЕслучайно не получава Нобелова нагр

    Коментиран от #112

  • 110 Истоирк

    4 4 Отговор

    До коментар #106 от "123":

    Сергей Брин е толкова "руснак" колкото Джон Атанасов е "българин".

    Родителите му напускат СССР когато е на 5 годинки, и го напускат за да се спасят от "руската култура".

    Това е класически пример как точно това, което представлява тя, е причината постиженията му да не са свързани с нея. Тя убива всичко, което не е порочно, пошло, нагло или разрушително. В Русия това са качествата, които културата отглежда.
  • 111 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #98 от "На Де Гол величието му беше, че":

    Че кой нормален ще остави немските племена да се разпореждат над Френската територия.
  • 112 Б.Б

    5 2 Отговор

    До коментар #109 от "Историк":

    Слушай бе, киек, те може да са живели на запад, но винаги са твърдяли , че са руснаци !

    Коментиран от #114

  • 113 Мнение

    4 2 Отговор
    Европейската инфантилни политици вече направиха дтратегичска грешка, като насъскаха два братски народа един срещу друг! Вместо матю да не се разширява на изток както беше обещано на Горбачов,те се разшириха до вратата на Русия и са виновни за прокси войната в Украйна срещу Русия! Западната пещерна русофобия тласка света към трета световна война и това ще е пагубно о за Европа и за САЩ! Нима не го разбират това? Русия отново ще ги победи с цената на всичко. Руската мечка веднъж изкарана от бърлогата,оди я върни! Никой няма да може да я победи! А колективният запад я искара на сила. Сега или преговори или трета световна война! Средно положение няма!

    Коментиран от #116

  • 114 Историк

    4 3 Отговор

    До коментар #112 от "Б.Б":

    Сами признават, че творческите им идеи са вдъхновени от западните идейни течения и техни представители, а също така са живели на Запад.

    На никой не му дреме дали са обичали борш и пелмени. Това може да им е "руското", всичко останало релността показва, че не им е.
  • 115 Б.Б

    5 2 Отговор

    До коментар #98 от "На Де Гол величието му беше, че":

    Дьо Гол извади Франция от НАТО през 1966 г. !!!! Умен човек !
  • 116 Историк

    7 7 Отговор

    До коментар #113 от "Мнение":

    Единствените, които твърдят, че са "братски народи" са руските фашисти, докато избиват украинци.

    Руския империализъм трасформирал се в руски фашизъм се крепи на концепцията за "братските народи", като в тяхното разбиране, "големия брат" винаги командва останалите. Това е и цялата идея на тази концепция - народите да приемат, че ако са "братя" с руснаците, ще им бъде нареждано.

    Никой народ не ви иска "братството". За него това означава робство, мизерия и смърт.

    Коментиран от #119

  • 117 БАНко

    3 2 Отговор
    ДОБРАТА ИСТОРИЯ С ТЪПИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ ЗА ПЕТТЕ ОКУПАЦИОННИ ОПЕРАЦИИ НА НАТООВЦЕТЕ ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА......ДО ВРАТИТЕ НА МОСКВА !!! И СЛЕД ПУТИН НЯМА ДА СТАНЕ МИЗЕРНИЦИ !!! ДОБРЕ , ЧЕ ПУТИН ВИ ДАДЕ УРОК И ОСВОБОДИ ХЕРСОНСКА , ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ !!! ДАНО ДА ОСВОБОДИ И СЛЕДВАЩИТЕ ЧЕТИРИ ОБЛАСТИ !!!
  • 118 паси предателят

    4 1 Отговор
    За това и за тези думу Ш. де Гьол плати и то скъпо ,че е казал така - отношенията между Франция и Америка се обтегнаха. Тогава ( около 2 милиарда долара ги върна на Америка и те нямаше да му простят( бяха много ядосани да не би и другите страни да последват примера му) и срещу тях Американците платиха в злато - доларът имаше и беше обезпечен със злато мисля да 1973 година ) след време напуснаха НАТО по късно същата съдба сплотя и Х. Кол който двете Германия обединил като загуби на изборите , А. Меркел го предаде (всичко предавал на Американците , те знaели и я назначиха по късно беше обикновена Секретарка ) съпругата му го напусна и сам без никакво внимание в самота никому ненужен почина преди няколко години. И той мечтаеше за единна Европа от Лисабон да Урал.

    Коментиран от #120

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Б.Б

    4 1 Отговор

    До коментар #118 от "паси предателят":

    Тогава Дьо Гол си поиска златните резерви на Франция от ФЕД (еврейските мошеници в САЩ ) но не ги получи.
  • 121 Б.Б

    2 1 Отговор
    ФЕД са световните "бързи кредити " !
  • 122 Милчо Мицков

    4 4 Отговор

    До коментар #90 от "От ЮАР":

    Зулусът е прав...Достоевски е казвал:ако изтъркаш един руснак,отдолу се показва татарин.И те като нас.Наш професор казва-турци сме,но не смеем да си го кажем
  • 123 Б.Б

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Ти знаеш ли , че си юдейски циганин, а ?!
  • 124 Цъфнали

    2 1 Отговор
    Те щото цъфнали и вързали в "европейското семейство", че чакат руснаците да ги харесат някой ден. Те да не са балъци като тях.
  • 125 Голем философ

    1 0 Отговор
    В Русия на всеки 10 години стават грандиозни промени( то там са си все по мегаломанските проекти0.. но като погледнеш, за 200 години нищо не се е променило. Клоака си беше, и клоака ще си остане.
  • 126 Хи Хи Хииии

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "Мишел":

    Пхахаха.. тия хуморески ги разправяй на друго място... руската православна върква , водена умело от поп Гундяев, е затънала в сектанство и ерес.. и продължава да затъва. Тия нямат нищо общо с Православието. еле пък да сс Третия Рим..