Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2024 09:09 5 339 77

Огнева мощ! Руската армия може да остане без артилерия

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • артилерия-
  • нато

Огневата мощ на Русия ѝ дава ясно предимство - но дали разполага с достатъчно оръжия, за да го поддържа?

Огнева мощ! Руската армия може да остане без артилерия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжените сили на Руската федерация превъзхождат украинските по огнева мощ, но изчерпват артилерията си и все по-малко страни са склони да ѝ доставят, пише The Economist.

Руските оръдия изстрелват около пет пъти повече снаряди от украинските. Сраженията се засилиха през последните седмици. На 17 февруари руските войски превзеха Авдеевка, град на източния фронт. Оттогава те са превзели няколко близки села. В южната част на страната украинските войници защитават село Работино само с 20-30 снаряда на ден. Огневата мощ на Русия ѝ дава ясно предимство - но дали разполага с достатъчно оръжия, за да го поддържа?

Според Кралския институт на обединените служби, изследователски център в Лондон, през февруари Русия е разполагала с малко под 5000 артилерийски оръдия на терен. Според Павел Лузин от Центъра за анализ на европейската политика, аналитичен център, тя произвежда около 50 артилерийски оръдия годишно. Увеличаването на производството би било трудно: артилерийските цеви се произвеждат със специализирани машини, като се използва висококачествена стомана. В началото на войната само две руски фабрики са оборудвани за производството им. Малко държави изнасят цеви за оръжия, а още по-малко биха продавали на Русия: Възможен източник е Северна Корея, която вече е доставила снаряди. Но сателитни снимки показват, че Русия заменя голяма част от големите оръжия, които губи, от запаси, които се съхраняват на открито.

В началото на конфликта Русия е разполагала с около 19 000 артилерийски оръдия в незащитени места.

Но някои от тези оръдия ръждясват от десетилетия, което ги прави неизползваеми. През последните две години много от тях са били нападани за части: често са били използвани цеви на оръдия, за да се заменят износените от изстрелването на хиляди патрони.

Проучване на един от анализаторите на информационните системи с отворен код (osint) в X, който в социалната мрежа се представя с името Бен, предполага на тази основа, че само 2000 самоходни оръдия и 2400 верижни артилерийски установки все още могат да се използват. Тези цифри са несигурни: трудно е да се прецени колко от най-старите руски оръдия - гаубици Д-1 и М-30, които датират от Втората световна война, все още могат да бъдат използвани - или колко боеприпаси има Русия за тях. Но намаляването на доставките на артилерия, и по-специално на цеви за оръдия, е ясен проблем.

Трудно е да се определи скоростта, с която Украйна унищожава руската артилерия: големите оръдия обикновено са разположени далеч от фронтовата линия, което ги прави трудни за преброяване. Въоръжените сили на Украйна твърдят, че са унищожили повече от 10 000, но броят на тези, които могат да бъдат потвърдени визуално, е далеч по-малък. Oryx, екип за анализ в Нидерландия, чиито оценки често са в разумно съответствие с тези на държавните агенции, разполага със снимки на около 1000. Въз основа на темповете, с които оборудването се изтегля от открития склад, анализаторът на osint в X предполага, че украинците са унищожили може би 5500 големи оръдия. Очаква се Русия да изчерпи запасите си през 2025 г., твърди един от информираните анализатори, и тогава ще трябва да разчита на ракетната артилерия, която изисква далеч по-големи запаси от взривни материали.

През последната година Украйна стана много по-добра в унищожаването на руската артилерия (и обратно). Нейните системи за откриване са се подобрили: противобатареен радар, доставен от нейните съюзници, проследява руските снаряди до техния източник. Изобилието от малки безпилотни самолети камикадзе, изстреляни на 20 км от целта, може да унищожи руските оръдия. Руснаците могат да защитят артилерията си, като я преместят по-назад от фронтовата линия или като изтеглят някои части. Но това би ограничило способността им да нанасят удари по украинците. За защитниците това би било добре дошло облекчение.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    96 4 Отговор
    Важното е да има лопати.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българка

    79 27 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ!
  • 4 Отдавана е писано

    117 14 Отговор
    И е известно на всички, че руснаците нямат ракети, флота им потъна, танковете им бяха унищожени, авиацията също, и се бият само с едни сапьорски лопатки и пак превзеха Авдеевка и напредват макари бавно по цялата дължина на фронта.
  • 5 Да,да

    82 15 Отговор
    До Париж ще стигнат снарядите.

    Коментиран от #75

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    77 4 Отговор
    Е те нали от година само с лопатки воюват 🤔😉🤔😉😒😗🤔😉
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Демократ

    77 9 Отговор
    Ами тогава щом Русия няма артилерия хохохолите кво непрекъснато риват за помощи ?
  • 10 Хехе

    76 12 Отговор
    Русия си губи оръдията, а укравермахътт сякаш цъфти от въоръжения и цеви. Цяла Европа не може да събере толкова оръдия и ракетни установки колкото РФ. За боеприпасите да не говорим вече.

    Коментиран от #23, #69

  • 11 асдсдсда

    52 7 Отговор
    Кога ще стане това?
    Щото от две години им свършват ракетите..... после патрони нямаха, та се биеха с лопати....
  • 12 Не разбрахте ли

    66 8 Отговор
    Че каквито и да се определяте каквото и да правите Украйна няма да победи Русия, спрете тази глупава война, за да не умират повече хора.
  • 13 Дедо ви...

    40 7 Отговор
    Ръждяса ли са главите ви
  • 14 Да, ама има

    34 5 Отговор
    високоточкови бомби
  • 15 Механик

    50 6 Отговор
    Пак ли свършиха оръжието?
    Мале, мале, нямате сприане! Поне да бяхте исмислили нщо ново, бе!
    п.п.
    "За кой ли път, за коой ли път,
    в моят сън пристигаш все по-хубава...."
  • 16 АХА

    48 6 Отговор
    "Въоръжените сили на Руската федерация превъзхождат украинските по огнева мощ, но изчерпват артилерията си и все по-малко страни са склони да ѝ доставят, пише The Economist." Знаем, знаем, руснаците свършиха ракетите още през пролетта на 22 - ра
  • 17 Хаха

    49 7 Отговор
    Украинците нямат електричество, има режим на водата, а те тръгнали да изчисляват каква артилерия имала Руската федерация.
  • 18 Пишете направо

    40 5 Отговор
    Че сте я превзели Русия и да не се занимаваме повече.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В Украйна

    34 8 Отговор
    Хората бедстват. А тези им о изпращат още оръжие да ходят да умират за НАТО.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Със фалшиви статийки

    35 9 Отговор
    Няма да победите Русия, не разбрахте ли?Не разбрахте ли, че никой не ви вярва на писанките?
  • 23 Точно

    33 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хехе":

    НАТО се оказа една жалка организацийка.

    Коментиран от #37

  • 24 Зелен Ски

    40 7 Отговор
    Разузнаването е в грешка. Русия произвежда само 4 оръдия и десетина снаряда годишно. Ракетите им свършиха преди 2 години. Всички танкове, самолети и кораби са унищожени. Патроните за калашниците свършват, имат още за 2-3 дена. Убити - над 25 милиона. Пари и злато вече нямат, всичко е блокирано и идва към Киев.
    Такааа... Дръпвам още 2 линии бело и тръгвам към Москва.

    Коментиран от #29

  • 25 нннн

    24 7 Отговор
    Те и ракетите свършиха преди две години. Сега разчитат на летящи лопати.
  • 26 Русия е Боклук

    12 33 Отговор
    Русия загуби

    Коментиран от #50, #77

  • 27 Русофил

    13 27 Отговор
    Те да обърнат към Кремъл и да бомбят,че да се отървем всички начело с руски народ. Жалки ватници. Тънат и не спират,тъпашка работа
  • 28 Хайли Лайкли

    24 8 Отговор
    Еми време им беше след свършването на самолетите, ракетите, корабите, танковете, хеликоптерите да им свършат и оръдията. С едни прави лопати ватенките трепят модерно натовско оборудване.
    Мъка и тормоз...
  • 29 Аман

    10 25 Отговор

    До коментар #24 от "Зелен Ски":

    Изчакай малко. Европа минава на военновременна икономика. Можеш само да гадаеш колко стотин пъти е по-силна европейската от руската икономика.

    Коментиран от #30, #33

  • 30 Правоверен Евроатлантик

    25 7 Отговор

    До коментар #29 от "Аман":

    Европа няма ресурси, горива и енергоносители на конкурентни цени. Една Украйна произвежда по-евтина храна от еврорайха. Та чакай Урсулата и брюкселския комсомол да ти произведат нещо различно от регулации, лозунги и корупция. ЕСССР скоро както е тръгнало няма да е конкурентен даже с Африка.

    Коментиран от #34, #59

  • 31 балкански

    28 5 Отговор
    това ми прилича като онова порно с пералните и електрониката за тях! с пералните машини московците възобновиха космичеката си програма, и създадоха съвременната си авиация! ку ку ку ку, що за кретенизъм трябва да те тресе,...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Файзулах

    24 3 Отговор

    До коментар #29 от "Аман":

    От пластмаса ли ще прави оръжия!? Или ще загроби пари във военни железа. Това може да го направи икономика с евтина и налична суровина за съответните железа. Евронатовеца трябва да отреже от едно перо за да налее в друго. А, частния интерес, а печалбата, а конкуренцията с другите военни концерни, а разработката на нови съвременни системи!? Всичко е пари, възможности, капацитет и квалифицирани кадри.
  • 34 Русофил

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Правоверен Евроатлантик":

    Хахаха,ама много смешно!
    Ной светът отдавна е едно село бре! Те и в Бахрейн и княжествата не произвеждат толкова храна да речем. Както те така и Европа са се преориентирали към високи технологии,това произвеждат и продават

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Алексеевич Парцалян

    4 10 Отговор

    До коментар #32 от "Е ТУКА ВЕЧЕ МЕ ФАНАХТЕ ЗА ДЕДОВИЯ !":

    Щото си Тъп и Прост а това те прави и——————————-
    И беден
  • 37 МДАА...

    27 2 Отговор

    До коментар #23 от "Точно":

    ИНТРИГАНТИ ЖАЛКИ СЕ ОКАЗА САЩНАТО... ДАЖЕ И ПЛАНА ИМ ОТ 1950г. ДА ПЛЮЯТ И ОЧЕРНЯТ РУСИЯ, ВЕЧЕ НЕ РАБОТИ. РУСИЯ И ДВЕ ТРЕТИ ОТ СВЕТА РАЗБРА, ЧЕ САЩ И НАТО СА КЪРЛЕЖИ... ПИЯТ КРЪВ ОТ ВСИЧКИ НАРОДИ... НЕ ХАРЧАТ СВОЯТА!...НО..ТЕПЪРВА ЩЕ ИМАТ СРЕЩА С БУМЕРАНГА!!! БОГ ДА ПАЗИ ВЕЛИКА РУСИЯ!!!
  • 38 Накозен американец

    24 3 Отговор

    До коментар #32 от "Е ТУКА ВЕЧЕ МЕ ФАНАХТЕ ЗА ДЕДОВИЯ !":

    Свръхзвукови при това.... С една такава лопата вчера спряха тока в Харков и областта.....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Каквоо

    21 4 Отговор
    С автоматичен превод ли пешете статиите?


    Абсолютно нищо не се разбира от написаното.

    Явно идеята е, че Русия е зле и ще загуби войната. Ама това го писахте всички правителствени медии, пък се оказа фейк.

    Просто заложихте на кокаиновия клоун и сега няма измъкване.
  • 41 Правоверен Евроатлантик

    25 5 Отговор

    До коментар #34 от "Русофил":

    Къде са ти високите европейски технологии? Една изостанала Русия си има собствена поща, интернет търсачка, социална мрежа, видео споделяне, платежна система.
    Какво прави ЕСССР знаеш ли? Пише софтуери да ти смятат въглеродния отпечатък, че да те обложат с еко данъци...

    Коментиран от #46

  • 42 Тома

    22 3 Отговор
    Вчера даваха как заводите за боеприпаси им работят на макс.Даже имат и за нато в излишък
  • 43 ЪХЪ

    5 18 Отговор

    До коментар #32 от "Е ТУКА ВЕЧЕ МЕ ФАНАХТЕ ЗА ДЕДОВИЯ !":

    ЛОПАТИТЕ ЛЕТЯТ ПО БЕЛГОРОД.
    За две седмици Легионеритежго направиха смешни.
    Рашките си сриват селата едно,след друго.Колко цивилни руснаци погребаха,никой не казва.

    Коментиран от #74

  • 44 Модерен руски катун

    5 9 Отговор
    Алкохолиците ако са запазили здрави оръдия от втората световна..направо разявам белият чаршаф още днес
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Квиик

    3 14 Отговор

    До коментар #41 от "Правоверен Евроатлантик":

    В грешка си другар..имат си руски Интернет обаче никой не знае дали работи и отговора е нали се сещаш
    НАЙ-ВЕРОЯТНО НЕ РАБОТИ

    Коментиран от #64

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Каунь

    18 2 Отговор
    По-голяма глупост от тази не бях чел, честно. В Донбас има висококачествена желязна руда за милиони цеви а вече започна и възстановяването Азовстал.
  • 49 Шломо пита

    13 2 Отговор
    къде са Абрамсите?
  • 50 Немо

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Русия е Боклук":

    САШ и Исрал-се оказаха скраб и боклук и загубиха
  • 51 Залужнiй

    7 1 Отговор
    Путин каза да спират с оръдията вече.

    Шойгу ще стреля с 3-тонни бомби. Три това е едната! Не са три броя!

    Същото като 152 оръдия и снаряди не са на брой 152, че да свършат, а са с този сиаметър.

    Три-тона тротил в чугунен варел не може да не вречатлят геймърите с жълто тиксо в окопите. Тик-токърите ще имат доста лайкове.
  • 52 Е това е

    10 1 Отговор
    единствената надежда на Русия останаха сапьорските лопатки... А като свършат и те какво ли ще прави? А единствената надежда на укрите руснаците да се предадат е когато свършат и тях! Според западни източници, това ще стане в средата на тази година и укрите триумфално ще стигнат до стените на Кремъл... Щото без лопатки...
  • 53 Тази статия

    8 0 Отговор
    Наподобява онази която казваше че руснаците са свършили мунициите и
    ракетите и дроновете и се
    налага да воюва с
    лопати
  • 54 Нако

    4 6 Отговор
    Братушките имаха 7000 танка, само 72 -ки, 80-ки, 1000 Т-90 и 400 Армати. Сега опряха да се бият с Т-62 и Т-54!
  • 55 Неизбежен край

    1 15 Отговор
    Истината е че тая година ще дойде ф16 и на руснаците буквално ще им остане само ватата като бойна еденица..а пък за тия украинците им надписват дроновете поименно..линията ще замръзне на положението което е сега ще се бъхтят още две три години..ще сключат прекратяване на огъня и запада ще почне да налива пари в Украйна..Украйна ще става по-богата ще израстне ново поколение което мрази смъртно руснаците и след 10 години следващия руски президент под натиска на санкциите и глада породен от тях ще излезе от окупираните територии..за Крим не знам..тия милиони руснаци които сега ще наторят Украйна са жертви абсолютно безполезни и ще закопаят Русия окончателно

    Коментиран от #58, #60, #63

  • 56 Ванга

    5 1 Отговор
    Аз се обзалагам, че когато НАТО профука всичко за Украйна ще започне да купува оръжие от Русия. Русия ще им го продава, за да продължава играта. Докато вървят парите няма спиране.

    Със сигурност Щатите и Русия го играят “сглобка” като нашите. Само дето при нас е от тъпотия, а за Уклайна целта е да бъде денацифицирана, разбирай деукраинизирана.

    Американците си крадат от собствената хазна и се правят на спасители на умиращите нацисти.

    Байдън е с деменция и всичко върви прекрасно. Докато не дойде Тръмп. Затома и не искат да идва.
  • 57 Не следя събитията

    11 1 Отговор
    Абе има ли някой който да ми каже дали миналогодишната пролетна
    контраофанзива
    на украинците
    завърши вече

    Коментиран от #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Аман

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Правоверен Евроатлантик":

    Европа ИМА ресурси и енергоносители. Направи справка за Норвегия и Швеция. Плюс това по време на война дали някой мисли за "конкурентни цени"? Да не говорим, че газ има в изобилие, а ако се наложи въглища има за стотици години напред.
  • 60 Румен Крадев

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "Неизбежен край":

    F-16 ще дойде, само Тагарев да смогне да му подпише всички части, че те са много.

    Ама тези, които България плати - никога няма да дойдат. Ще кажат, че сме си ги дали доброволно на Зеленски. Обаче коварния Шойгу е разбрал в кой тир са ги натоварили и е пуснал ирански дрон от Йемен да развали пресрасните самолети.
  • 61 Мамул

    6 1 Отговор
    Русия, Китай и Северна Корея могат да произведат оръжие и боеприпаси колкото всички останали държави заедно! Такива статии са писани единствено за хонорар!
  • 62 Залужнiй

    7 1 Отговор

    До коментар #57 от "Не следя събитията":

    Контраофанзивата продължава в Лондон. Пресичаме темза. Трябват пари, оръжие, отстъпки за украинското жито, олио, яйца. Закачете си украински знамена по балконите, за да не ви ударим с Ейбрамсите!
  • 63 Шломо пита

    7 2 Отговор

    До коментар #55 от "Неизбежен край":

    F16 е толкова остаряла концепция, колкото не подозираш даже. Скъп за поддръжка, изключително капризен и най-вече безбожно скъп. От Украйна такива самолети няма да излитат. Евентуално от прифронтовите държави Румъния и България. И после войната идва тук... Да продължаваме с помощта към Украйна. После как ще се измъкваме и обясняваме, когато подписваме договорите за капитулация - не е още съвсем ясно.
  • 64 Правоверен Евроатлантик

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Квиик":

    Не си пробвал, но имаш мнение.
    Е, ползвам ВКонтакте - пъти по-добра е от сурат тефтеря и цензурират практически само ботовете - много бързо ги излавят.
    Яндекс като търсачка също си е много добра.
    Платежната им система не е достъпна за нас, ама си я ползват активно и картите МИР практически конкурират Мастъркард и Виза.
    Ако потърсиш също книги, музика - имат чудесно организирани портали.
    А от Брюксел през това време ти готвят регулации какво имаш право да четеш, виждаш и коментираш. Ма не било цензура, борба с хибридни атаки било. И нямат нищо от това, което "изостанала" Русия ползва.
  • 65 как ли пък не,

    8 1 Отговор
    руската армия отдавна остана без нищо, поне по ифото на великите британци. Така че, никакви такива дезинформации, сякаш проблемите ще им започнат от утре - не, тези вече са бити, поне докато не влезат на територията на държавите от НАТО, но дори и тогава, пак ще са го направили с лопати.
    Британското разузнаване е най-доброто в света, пардон второто най0добро след това на САЩ, и щом още преди една година казаха, че руснаците са занулени откъм въоръжение, значи е така. Просто НАТО не знае как да се бори срещу лопатти и кирки, туй ще да е.
  • 66 пиночет

    3 9 Отговор
    На никой не му пука, за палячовската Русия!

    Коментиран от #73

  • 67 Голата истина

    3 1 Отговор
    Набляга се на думата претполага се
  • 68 Потентност

    0 0 Отговор
    Тук ще говорим за импотентността.
  • 69 БАРС

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хехе":

    МАЛЕ МАЛЕ,ВЧЕРА ПОКАЗАХА НОВИТЕ ПЛАНИРАЩИ ФАБ БОМБИ 3 ТОННИ.ДО СЕГА ГИ ДУМКАХА С 500 КГ.И 1500 КГ. А СКОРО И С 3 ТОННИ .ВЧЕРА ГИ ПОКАЗАХА НА КАНАЛ ЗВЕЗДА ШАЙГУ БЕШЕ НА ПОСИЩЕНИЕ .ЗАВОДА Е ПОД ЗЕМЯТА.БОГ ДА ИМ НА ПОМОЩ НА УКРИТЕ .КАТО СА ТВЪРДОГЛАВИ НЕ ИСКАТ МИР ЩЕ ПОЛУЧАВАТ РАШЕН БОМБИ.
  • 70 Цензура

    6 0 Отговор
    Няма ли кой да обясни на тия тежки олигoфрeни, че Русия за разлика от 404 не разчита на подаяния, защото ПРОИЗВЕЖДА оръжие и боеприпаси сама и то 7 пъти повече от цялото НАТО?
  • 71 Тиква

    6 0 Отговор
    Поредните простотии както всеки ден. Къде е Мара и Джамбаза да ни разсмиват?
  • 72 пенко

    3 0 Отговор
    НЕ Е ВЪЗМОЖНО " КУКУНОМИСТ " --ЛЕЖЕТЕ СИ НА ТОВА "УХО " -- РУС ПЕЧЕЛИ !!!!!!!!!!
  • 73 ЩОТО ПЪК НА РУСИЯ

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "пиночет":

    И ПУКА ЗА РОЗОВИТЕ ПОНИТА
    А БЕ ВИЕ ЗА КВИ СЕ МИСЛИТЕ БЕ МИСИРКИ МАМИНИ
  • 74 ПО КОЙ БЕЛГОРОД

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "ЪХЪ":

    ДЕТО НАПРАВИХА НОВО ГРОБИЩЕ ЗА УКРОМИСИРИ ЛИ
  • 75 файнд

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Да,да":

    Да, и какво ще правят орките в Париж, ще разглеждат Лувъра ли с калните си ботуши?
  • 76 Тити

    0 0 Отговор
    Няма проблем ще изкарат боклуците от музеите
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: