Last news in Fakti

21 Март, 2024 15:20 13 108 63

„Росатом“ изчислява бъдещите разходи по извеждане от експлоатация на турската АЕЦ

  • аккую-
  • аец-
  • росатом-
  • разходи-
  • турция-
  • атомна енергетика-
  • атомна централа

Турската АЕЦ „Аккую“ е с мощност от 4800 мегавата

„Росатом“ изчислява бъдещите разходи по извеждане от експлоатация на турската АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Компанията ТВЕЛ, част от „Росатом“, сключи споразумение за съставяне на разходни планове за извеждането от експлоатация на четирите реактора на турската АЕЦ „Аккую“, които към момента са в процес на изграждане и се очаква да работят най-малко 60 години. Договорът, сключен в рамките на сътрудничеството между „Росатом“ и Република Турция за строеж на АЕЦ „Аккую“, касае извеждането от експлоатация на блоковете и управлението на отпадъците, предаде world-nuclear-news.org.

По този начин, още на етап изграждане, „Росатом“ ще изчисли разходите по извеждане от експлоатация, като разработи план и създаде необходимата методологична основа за определяне размера на удръжките към съответните фондове. Така бъдещата работа по извеждането от експлоатация на АЕЦ „Аккую“ ще бъде подсигурена своевременно и в пълен размер.

„Росатом“ строи първата АЕЦ в Турция, като четирите реактора ВВЕР-1200 са по т.нар. модел BOO (строй - владей - експлоатирай). Договорът предвижда първия блок да бъде пуснат до седем години след получаването на всички разрешителни за строеж. Лицензът на първи блок е от 2018 г., когато започва и изграждането му, а горивото е доставено на площадката през 2023 г. Физическият пуск е планиран за тази година.

АЕЦ „Аккую“ е с мощност от 4800 мегавата и когато заработят и четирите реактора (заложено преди края на 2028 г.), се очаква да покрият около 10% от електроенергийните нужди на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оператор на права лопата

    45 46 Отговор
    Най-лесно и евтино би било да я взривят.

    Коментиран от #26

  • 2 Росатом

    87 69 Отговор
    е най-добрият, надежден, предвидим и икономически, и екологически изгоден партньор за строеж на ядрени централи.

    Турците не са по-глупави от българите, освен че са най-голямата европейска военна сила в НАТО.

    Въпросът е, защо българите са толкова тъпи, колкото демонстрират че са?

    Досега щяхме да сме изплатили АЕЦ Белене с руските ядрени реактори и щяхме да продаваме ток на Турция, Гърция и целия ЕС с огромни печалби и без никакви еко-щети, каквото ни очакват с американските/канадски 7-и и 8-и блокове на АЕЦ Козлодуй, които евентуално ще заработят след 30 години...

    Коментиран от #11, #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    38 23 Отговор
    ПОНЕ ЩЕ ИМА ОТ КЪДЕ ДА КУПУВАМЕ ТОК
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Въййй...

    22 58 Отговор
    Тия още не са я построили тръгнали да правят сметки след 60 г.кво ще става 😂😁😅 Това значи само едно.Турците централа няма да видят.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 ЧЕТИ БЕ ИЗ

    41 20 Отговор

    До коментар #9 от "Въййй...":

    ТАЗИ ГОДИНА ПУСКАТ ПЪРВИ БЛОК
  • 11 От ЮАР

    36 74 Отговор

    До коментар #2 от "Росатом":

    Няма как Росатом да е най-най. Всичко в ядрената област в Русия е лошо копие на Американските оригинали. Русия гради атомната технология и за мирни и за военни цели на база шпионаж. Затова, няма никакъв начин да стигнат, камо ли изпреварят Запада. А Западът не е само Америка. Най-големият производител на АЕЦ реактори е Арева (бившия Фрам-Атом) от Франция. Всички основни технологии в ядрената област са разработени в Щатите още през 40-те и 50-те години. И в ракетите е същото - прословутите РД-180 на Русия са двигатели Pratt Whitney правени по лиценз в Русия, нищо повече.

    Коментиран от #18

  • 12 Аз съм веган

    30 26 Отговор
    То и ботокса беше изчислил че ще завземе Украйна ама не.

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РЕАЛИСТ

    42 8 Отговор

    До коментар #6 от "От ЮАР":

    Днес ти счупи тъпомера. Скоро никой не бе писал по-голяма глупост.

    Коментиран от #17, #20

  • 15 От ЮАР

    14 42 Отговор

    До коментар #9 от "Въййй...":

    Прави са Турците. Защото, като се отчете цената на демонтажа на АЕЦ (а тя е над два пъти по-висока от цената за построяване), плюс цената за съхранение и обезопасяване на отработеното ядрено гориво, тогава се вижда, че АЕЦ е най-скъпата енергия с неоправдано високи рискове. Затова, Турция НЕ инвестира пари в тая работа - инвеститор и експлоатант е Росатом за поне 30 години напред. За Турция е важна не енергията на този АЕЦ, а изграждането на собствена ядрена индустрия, опит, специалисти, инфраструктури и пр. като стратегия към това, да станат ядрена и космическа сила. Това е истинската цел. Икономически погледнато, ВЕИ са най-евтините източници на енергия в днешно време.
  • 16 Мирише

    28 28 Отговор

    До коментар #2 от "Росатом":

    На Прогнила ушанка .
    Хахаха
    Какви слова , какви хвалебствия.
    Направо ти става смешно ,какъв червен боклук е писал този пасквил.
  • 17 От ЮАР

    11 24 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Посочи ми другарю реалист, кое в моя пост не е вярно. Квалификациите ги остави за после. Имаш ли конкретно твърдение и аргументи?
  • 18 Абе

    32 29 Отговор

    До коментар #11 от "От ЮАР":

    Разбирач ,тези от Наса допреди 2,3 г.летяха само с руски двигатели в космоса.Самият Мъск има изказвания по темата в нета,ти първо се огледай кой си и къде си тогава пиши глупости:)))

    Коментиран от #27, #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 От ЮАР

    11 28 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Другарю Реалист, в Нет-а има точни статистики и виж кои енергии са най-евтини. Виж също, колко Гига Вата соларни мощности са инсталирани в Европа миналата година. За твое сведение, един Гига Ват е енергията на един голям ядрен реактор. Виж в Нет-а, какви са целите на Турция с тия АЕЦ и други проекти, има много писано. Също в Нет-а, ще намериш класацията в Европа за инсталирани ВЕИ мощности, както и за произведени такива. Добре е да търсиш с ключови думи на Английски, понеже е пълно с инфо, на Български е доста оскъдна информацията.

    Коментиран от #29

  • 21 Абе

    16 24 Отговор

    До коментар #12 от "Аз съм веган":

    Той какво е изчислил не знаем,обаче се потвърждава максимата,че първите предложения на руснаците са най добри:))),а за Минските бандеровците само могат да плачат:))
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Молния!

    26 23 Отговор
    Днес украинците унищожиха още 2 самолета ТУ- 95 !
    Тъжна музика за отчаяните копейки и нови опорки от Оповръщаната ТЬОТЯ мутраФанова

    Коментиран от #25, #28, #37

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Лопаткин

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Оператор на права лопата":

    Като нас - всичко унищожаваме и гастарбайтери в чужбина ...
  • 27 От ЮАР

    27 20 Отговор

    До коментар #18 от "Абе":

    Двигателите се произвеждаха в Русия по лиценз на Pratt Whitney - това всеки може да провери. А глупостта, че Америка нямала била ракетни мотори е тиражирана от Руската пропаганда и адресирана до масовата публика (доста успешна лъжа). Истината - допреди миналата седмица, най-мощната ракета в историята беше Сатурн-5 с тегло при излитане 3600 тона. Втори беше ансамбълът Спейс Шатъл с 2400 тона. Трети бяха Фалкон Хеви на Маск с около 1000 тона. Сега най-голяма е ракетата Старшип с тотал около 8000 тона (излезе в орбита преди седмица). Двигателите на всички тия ракети са Американски.

    Коментиран от #32, #52

  • 28 Механик

    24 12 Отговор

    До коментар #23 от "Молния!":

    Скоро федерацията ще остане без самолети. Жалка картинка

    Коментиран от #43

  • 29 Айде,бе

    14 25 Отговор

    До коментар #20 от "От ЮАР":

    Ама ние в нета ако четем и то на английски и доказателства за 32 та пола ще открием:))),писани от същите извратеняци от запад.А Аеца е обект с нац.значение нац.значение н1 за България, макар,че половината го съкратиха в замяна на приема ни в евросъюза и пак сега продават ток от него и печели държавата.При него няма значение вали ли ,грее ли,най надежнивят източник .И правилно си писал,че е и висока технология,която имат не всички ,иначе като изчисляваш кинкалерията :))),гледай и прогнозата за времето, че да не откриеш и ти нещо ново като многополовите от запад:))))

    Коментиран от #39

  • 30 Путин

    14 23 Отговор
    Турците. Да. Неса. Прости. Че. Избраха. Рос. Атом. Да. Им. Строй. Атомните. Централи. Руските. Реактори. Са. Наи. Надежди. Докато. Американските. Постоянно. Дават. Дефекти. Много. Държави. Отказват. На. Америка. Да. Им. Строи. Централи.
  • 31 От ЮАР

    23 20 Отговор

    До коментар #18 от "Абе":

    Години наред, Американците летяха със совалката. Изведоха международната космическа станция МКС почти изцяло на части със совалките. Двигателите на тия совалки са Американски. А двигателите на Спейс-екс и на Старшип на Елон Маск са си на неговата фирма и се правят серийно. Доста по-мощни от Руските. И е полезно да знаеш, че Русия няма микроелектроника, материалознанието им е далеч, десетилетия изостава от Американското. Всички нови материали след ВСВ са Американски - Тефлон, специални сплави, въглеродни влакна, композити, графен и пр. са все Американски. Ключовите материали и оборудване за дълбоки сондажи са САМО Американски.

    Коментиран от #34

  • 32 Абе

    14 21 Отговор

    До коментар #27 от "От ЮАР":

    Ти понеже четеш в нета,той Мъск има статии за руските двигатели и то положителни ,та да не ги преразказваме тук:))Няма смисъл,иначе за новите двигатели на Мъск е ясно ,няма спор ,за руските той е обяснил ,ама явни не знае тезите на пишман разбирачи като теб:))))

    Коментиран от #38

  • 33 От ЮАР

    23 16 Отговор
    Другарю Путин, Русия е ремаркето, нелегално закачено на Американския теглич. Не е нужно да имаш много акъл, за да се сетиш, че няма как, ремаркето да изпревари теглича. Просто и ясно - невъзможно. Защо се силите да защитавате незащитими и очевидно неверни твърдения. Даже великите ви Сталински заводи като Магнитогорск, Челябински тракторен, Урал-Вагон-Завод, Сталинградски и пр. са ИЗЦЯЛО Американски. В ново време такъв е завода КАМАЗ. Даже ИЛ-14 е лицензирано копие на Дакота ДС-С с все двигателите, а моторите на Миг-15, които са в основата на Съветската реактивна авиация са по лиценз на Ролс Ройс.

    Коментиран от #36, #62

  • 34 Айде,бе

    16 20 Отговор

    До коментар #31 от "От ЮАР":

    И за совалките знаем,Бог да ги прости астронавтите.И не се напъвай,с тегло и друга кинкалерия:))),в крайна сметка ако Русия не можеше да прави двигатели,ракети,ядрена физика и технологии,нямаше да може да защитава своите в подарените земи на Украйна и то в противовес на цялата извратена западна общност:)))

    Коментиран от #45, #49

  • 35 Путин

    12 20 Отговор
    Ако. Питате. Мене. Тези. Който. Подписаха. За. Затварянето. На. 3. И. 4. Блок. На. Аец. Козлодуй. Направо. Са. За. Белене. Това. Е. Повече. От. Нац. Предателство. Това. Са. Соломонови. Паси. Евреи четох. Със. Магнитен. Очи. И. Надежда. Михайлова. И. Затова. Сега. Ще. Плаща. Цяла. България. Мамицатаим. Продажна. Продадоха. България. Както. Юда. Предаде. Христос. Нашия. Спасител. За. 40. Сребърника. Господ. Вижда. На. Този. Свят. Рано. Или. Късно. Всичко. Се. Плаща. Бог. Забавя. Но. Не. Забравя

    Коментиран от #48

  • 36 Айде,бе

    13 19 Отговор

    До коментар #33 от "От ЮАР":

    А сегашните ракети дето държат натото в шах,по какъв лиценз са:)),ами онази ракета дето от наса залягаха на космическата станция ,когато свалила ненужния сателит :))И кой е първият космонавт,а коя е 1та космическа станция:)))Те по кой лиценз са:)))

    Коментиран от #53

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 От ЮАР

    19 8 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    Ами дай линк, да видим статиите на Маск за Руските двигатели, да видим какво казва. Елон Маск направи 200 милиона Долара след като продаде Pay Pal, което той създаде, защото написа кода и това е една от големите световни компании за парични преводи. След това отиде в Русия и искаше оттам да започне с космонавтиката. Там го баламосват сума ти време и накрая той ги отсвири, нае си инженери и направи всичко в Щатите. Направиха ракетите за многократна употреба и с това той изпревари всички космически държави включително Щатите, защото удари в земята цените за извеждане на спътници и в момента НИКОЙ не може да предложи по-добра цена.

    Коментиран от #42

  • 39 От ЮАР

    16 10 Отговор

    До коментар #29 от "Айде,бе":

    Не ви омръзна да повтаряте Руските опорки за многополовите на Запад. Аз съм почти постоянно на Запад и не виждам многополовите и извратеняците да са повече отколкото средното за останалия свят. И ако не можеш да намериш в Нет-а нужната информация, това е, защото не знаеш как да търсиш или не искаш да търсиш. Ако за инфо ползваш източници като Факти или Russia Today, оставаш в областта на конспирациите, пропагандата, глупотевините и откровените лъжи. Айде малко по-сериозно.

    Коментиран от #44

  • 40 Прекалено късо име

    13 3 Отговор
    Е, как така - ватници и - ядрени енергии, какво ни бъзикате с това.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Айде,бе

    7 17 Отговор

    До коментар #38 от "От ЮАР":

    Абе ти не разбра ли,че не е само в парите работата и Русия има много по голяма роля за човечеството от колкото ти стига на теб пипето фа проумееш.Мъск и ма много изказвания за този руски двигател ,с който наса шетаяха допреди 3г.,той затова има и малко русофилски изказвания,които също ще откриеш в нета.Просто има по глобален поглед над нещата,а ти ни занимаваш с кинкалерия ,какъвто е мащабът на мисленето ти:)))

    Коментиран от #54

  • 43 От ЮАР

    16 9 Отговор

    До коментар #28 от "Механик":

    То остави че Украинците им унищожиха доста от бойните самолети, но наистина Русия ще остане без самолети, като гражданските вече показват признаци на окапване - Ербус и Боинг наложиха ембарго на Русия за части и подръжка. Чрез канибализация (взимане на части от други самолети) и чрез нелицензирани ремонти, ще могат да крепят още година-две (но само за полети вътре в Русия) и са дотам. Постепенно приземяване. Да си направят свои, дори сега, ще им трябват поне 3-5 години за сертификация, иначе никъде няма да ги пуснат да кацат.

    Коментиран от #46

  • 44 Айде,бе

    8 12 Отговор

    До коментар #39 от "От ЮАР":

    То не е проблемът какво виждаш ,ти или аз ,проблемът е като ненормалното се налага за норма,на филмови фестивали пепелят филми такива ,а други са политкоректно непреемливи и тн.пише се нова история ,откровени лъжи,аз също казвам по сериозно:)))Как може да сравняваш източници зависими от природата с Аеца:)

    Коментиран от #57

  • 45 От ЮАР

    15 13 Отговор

    До коментар #34 от "Айде,бе":

    Извратена е Западната общност само в Руската пропаганда и в кухите лейки на тия, които и се връзват. Русия правеше реактори и двигатели и пр. в резултат на шпионажа, при който КГБ носеше готовите решения на конструкторските бюра. Пример - Ту-144 е копие на първата версия на Конкорд-а с канардите, която не е правена и проекта се променя - без канарди с управление изцяло на крилете и доста сложна форма на крилете, която Руснаците изобщо не могат да направят. Резултат - налетени часове на Ту-144 - около 200 часа. Налетени от Конкорд в редовни полети от Париж и Лондон до Ню Йорк за 30 години - 14 000 часа (четиринадесет хиляди!).

    Коментиран от #47

  • 46 Айде,бе

    9 16 Отговор

    До коментар #43 от "От ЮАР":

    Ама ти и голям пророк си бил:))))Само,че баш пророкът на САЩ, Едгард Кейси друго предричат за Русия:))А и някак забравяш А Китай ,те и станция направиха в космоса,а Русия и Китай дали ще им трябва Боинг :))Абе пак мащабът на мислите ти е кинкалерия и пророчествата ти ,същите:))))Иначе искрено благодаря ,че ни развесели:)))
  • 47 Айде,бе

    3 15 Отговор

    До коментар #45 от "От ЮАР":

    А между другото, той Едгар Кейси и за извеащенията ги е предупредил тогава още:))))има го в нета и с линия и без:)))
  • 48 От ЮАР

    19 10 Отговор

    До коментар #35 от "Путин":

    А бе другарю Путин, ние няма да ви пращаме в Белене. Оставяме ви на доизживяване, нещо като динозаврите. Времето на болшевизма и на Русия-та изтече. Нямате възстановяване и никой не ви ще. Просто свиквайте. И се радвайте, че можете свободно да бълвате пропаганда, без някой да ви търси сметка. Защото ако сте в Русия и пишете Западна пропаганда, там ще ви арестуват, съдят и пратят в наказателна колония, разбирай ГУЛАГ. В Сибир или някъде на север. Там са вашите и те не допускат инакомислие.
  • 49 От ЮАР

    18 10 Отговор

    До коментар #34 от "Айде,бе":

    Совалките имаха една катастрофа, но и Руските имаха със загинали космонавти, така че, това не е аргумент. Ако сравним надеждността, особено в авиация, Американските са десетки пъти по-надеждни, като съпоставим броя и часовете полет. Русия никъде не се класира по надеждност на системите.
  • 50 Чичо Манчо

    4 14 Отговор
    Да американски оригинал,
    Затова фон Браун забягва след втората световна война да строи ракетите си и завладява космоса
  • 51 Гост

    9 15 Отговор

    До коментар #6 от "От ЮАР":

    Сам ли се сети за тая тъпо тия или някой ти подсказа.Сигурно и ти си завършил харвард
  • 52 хахаха

    5 16 Отговор

    До коментар #27 от "От ЮАР":

    много ти е промит мозъка...явно в ЮАР така става...ако ми покажеш ЕДИН документ, потвърждаващ твърдението ти, че РД-180 са правени по лиценз на Прат и Уитни, публично ще си отгрежа главата на центъра на Йоханесбург....

    Коментиран от #56, #58

  • 53 От ЮАР

    18 8 Отговор

    До коментар #36 от "Айде,бе":

    Първо, никой не държи НАТО в шах. БВП на страните от НАТО е 65% от световния продукт. Русийката има 1.5% намаляващ. Първият космонавт е Гагарин и безспорно е голям успех. Причината е, че Америка дълго време финансира проекти за космически самолет. След първия спътник, СССР, 1957, Америка сменя стратегията, разработват носители, 1969 кацат на Луната и правят още 6 мисии до 1972, след което се връщат към космическия самолет и правят совалката. Преднината на СССР в космоса е до 1969. Оттогава са назад от Щатите. Първата космическа станция е Руска, но 1975 се изстрелва Скайлаб, едно парче от 100 тона, което Русия до днес не може да направи. Останалото го знаем - само един Елон Маск има 99 изстрелвания за 2023 без да броим останалите Американски фирми и държава. Русия има 16.
  • 54 От ЮАР

    18 8 Отговор

    До коментар #42 от "Айде,бе":

    Е хайде де, дай линк, да видим какво Маск е казал за Руските двигатели. Аз помня, че когато Маск направи първия успешен полет на Фалкон с връщане на земята, на всеослушание каза, че батутът работи (нали Рогозин беше казал, че Маск щял да изстрелва с батут, понеже нямал бил Руски мотори). А за ролята на Русия за човечеството, нека ти кажа -почти всички велики изобретения от 1820 насам са Американски - ротативната печатна машина, телефона, грамофона, самолета, факса, компютера, интернета, всички нови материали от ВСВ насам, банковите карти, супермаркета, даже цигарите, тоалетната хартия и моп-а са Американски патенти. От Русия няма нищо полезно за хората.

    Коментиран от #55

  • 55 Ъхъ

    6 17 Отговор

    До коментар #54 от "От ЮАР":

    ти си тотален оли го френ...да ти кажа една арабска, не американска мъдрост: един гл уп ак може да изрече такава глу пост, че 100 мъдреци да не могат да я оборят...
  • 56 хахаха

    7 14 Отговор

    До коментар #52 от "хахаха":

    някакви умници ми лепнали минуси вместо да прочетат, че не РД-180 е правен по лиценз на Прат и Уиетни, а Прат и Уитни КУПУВАТ лиценза за производството му...
  • 57 От ЮАР

    16 10 Отговор

    До коментар #44 от "Айде,бе":

    Ами много просто - източниците, зависещи от природата, като солари и перки са два до четири пъти по-евтини от АЕЦ-а. При перките е милион долара на мегават, което прави милиард за гигават (данни от преди 10г., сега е по-малко). Соларите са още по-евтини. Но, когато се начислят акумулиращите мощности, тогава разликата от 4-5 пъти става по-малка - около 2-3 пъти. И не е вярно, че ненормалното се налага като норма. Всяка година, Холивуд прави два-три стойностни филма плюс една камара боклуци, но за всеки влак си има пътници и за всяка стока - купувач. Аз гледам стойностните неща и виждам доста повече такива в Америка, отколкото в Русия. Не само в науки и технологии, но и в култура - Метрополитан Опера, Гугенхайм музей, виж в ю-тюб класически композитори като Самюел Барбер (живее днес!), Джошуа Бел и пр. Голяма заблуда е, да се мисли че има област, в която Американците не са най-добри.

    Коментиран от #59

  • 58 От ЮАР

    7 7 Отговор

    До коментар #52 от "хахаха":

    Двигателите на Сатурн-5 са Американски. 5 двигателя на ракета от 3600 тона, прави по над 700 тона тяга на двигател. Нещо, което Русия до ден днешен не е постигала. Двигателите на Спейс Шатъл (совалката) са също Американски, при това, основните тягови двигатели са на самия самолет! Двигателите на Старшип (тоя, дето излезе в орбита миналата седмица и излетното тегло е 8000 тона), тия двигатели Раптор са на Елон Маск и са в серийно производство. Направиха немислимото - 33 двигателя на първата степен работят едновременно, правилно, равномерно и управляемо. Русийката не може да мечтае за такова постижение.
  • 59 россиян..

    7 4 Отговор

    До коментар #57 от "От ЮАР":

    Аз в россия също виждам хубави неща,аналогов космос вече виси над краварско с ядрено думканьие,успешното изпитание на посейдон означава че след година-две може да се задейства план сан андрес,а пък за култура руснаците слагать козяците в малкия джоб,като писатели,оперни певци,балетно изкуство,художници..
  • 60 Геро

    6 5 Отговор
    Слушахте ли интервюто на Г. Иванов при Карбовски: Русия даваше безплатно обучение и извеждане в космоса на космонавтите от соц. лагер. А това не е малко.
    Мъск работи за Пентагона, иначе ще го санкционират. Да видим кога ще полетим на американски совалки, неблагодарници български
  • 61 Кольо

    2 2 Отговор
    При соларите и перките има един много прост но нерешим проблем. Това е честотата и фактора на мощността на електричеството. Сега енергията от възобновяемите източници се влива в океана от електричество произведен по класически начин. Но когато стане обратното ще трябва да сменяме всички електрически прибори на планетата, което е невъзможно. Затова винаги ще се строят АЕЦ.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Армандо

    2 0 Отговор
    Прочетох внимателно коментарите на всички и има вярно навсякъде проблема е глобалното затопляне виждате няма зима а летата са много горещи и въпреки цялото знание и наука ние вървим към самоунищожение за какво ще ни бъде да летим в космоса като всичко ще бъде отровено и ще се чудим как да оцеляваме та господа милиардерите ако вложат малко от парите си в почистването на океана няма да е лошо ама те нали ще живеят на Марс кво им пука
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания