Last news in Fakti

22 Март, 2024 23:31 1 325 7

Мини атомни централи: Румъния има амбициозни планове

  • атомна енергетика-
  • сащ-
  • малки модулни реактори-
  • аец-
  • румъния-
  • енергетика-
  • себастиан бурдуя-
  • атомна централа

В САЩ проектът се провали, но в Румъния може и да стане: американска компания иска да построи шест мини АЕЦ

Мини атомни централи: Румъния има амбициозни планове - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя беше изпълнен с гордост, когато през март излезе пред представители на печата и нарече деня „исторически“. Германската обществена медия АРД отбелязва, че площадката за първите в Европа модулни атомни реактори ще се намира край Дойчещи – населено място с около 4 000 жители на 90 километра северно от столицата Букурещ. Тези реактори са толкова компактни, че не се монтират на части, а просто се транспортират до мястото в напълно готов вид. Технологията за малките модулни ядрени реактори е на американската фирма NuScale.

Румънското правителство си е поставило за цел да стане пионер в тази област, за да може в бъдеще да продава своя опит и на други страни в Европа, посочва още АРД. "В продължение на много години Румъния беше свикнала мъчително да догонва останалите страни в модерните развития. Сега е време ние да определяме бъдещето на света. А бъдещето на енергетиката е именно това", е цитиран да казва министърът.

Въпроси около сигурността на реакторите

Много експерти твърдят, че модулните атомни реактори SMR са значително по-безопасни от конвенционалните големи атомни централи и че в случай на ядрена авария вече няма да е необходимо да се евакуират хора. Но срещу тях са насочени и критики.

Михня Матаче от "Грийнпийс-Букурещ“ смята проекта за рискован и опасен, още повече, че все още няма никакъв практически опит с експлоатацията на такива съоръжения. "Местните хора, много от които са бедни, се притесняват, че буквално за една нощ зад градинката им ще изникне атомна централа. Строителната площадка е само на около 200 метра от центъра на селото", казва експертът.

Хората в селото наистина са обезпокоени, се посочва в репортажа на АРД. От друга страна те се страхуват да не си навлекат гневя на местните власти и отказват да назоват истинските си имена. Една жена, която живее точно до бъдещата площадка, сочи към оградата и казва, че се притеснява за двете си деца. "Мисля, че ще бъдат в опасност", казва тя за АРД. А друг жител на Дойчещи е още по-краен: "Експериментират с нас като с морски свинчета", заявява той.

Източник на благосъстояние?

Заместник-кметът на селото Алин Исмаил вижда нещата по друг начин и смята, че страхът е неоправдан. Той си спомня за съпротивата преди 70 години, когато в района е построена електроцентрала на въглища - тогава това е създало работни места и е осигурило на общината "най-големия бюджет в региона". Откакто електроцентралата е спряла работа, Дойчещи е загубило много приходи.

Исмаил мечтае, че един ден някое от децата му ще работи в новите мини атомни централи. Предвидено е те да започнат работа до края на 2029 година. От „Грийнпийс-Букурещ“ се съмняват, че това е реалистично. Предишни проекти, включително в САЩ, вече са се провалили - поради грешни изчисления на разходите и сроковете. Един от тези проекти трябваше да бъде осъществен в американския щат Айдахо. Той също беше на компанията NuScale, припомня АРД.

Оливер Зоос АRD | Емилиян Лилов (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Простотията по тези географски ширини е повсеместна.По времето на Мао в Китай всеки селянин лееше стомана в мини доменна пещ насред градината си.
  • 2 добре

    2 0 Отговор
    Това колко киловата ще е? Колко ще е надеждно? Колко години се предполага, че ще работи? Какво ще го правят после?
  • 3 Технология забранена в САЩ

    5 2 Отговор
    но се експериментира в Румъния? Някой изненадан?

    При това ядрена, в държава където НАТО е решило са гради най-голямата си военна база. По голяма и от Рамщайн?
    И ЕС не спира да се звери, дразни и репчи на Русия, с на гол тумбак чифте пищови?

    Какво става с тая Румъния бе?
  • 4 00001

    3 1 Отговор
    Нюскейл реакторите са 50 МВ производство на един от тях, Проекта за построяване на 12 е прекъснат, заради цената, 12 реактора или 600 МВ ще струват около 10 милярда долара. Толкова за иновацията.
  • 5 Васо Високоволтовия

    4 1 Отговор
    Корупцията води до непоправима грешка! Румънците експериментират с Нюскейл, а ние с Уестингхаус...

    И в Германия е същото краварксо робство - нямат нито една АЕЦ, а от 2027 Найк ще облича националния им отбор по фурбол вместо Адидас.

    Коментиран от #7

  • 6 Госあ

    0 2 Отговор
    Единствените малки моделни реактори, мисля два, за един съм сигурен, които работят и дават електричество са китайски в Китай. И идеята им е съвсем друга - допълваща основните ядрени мощности с цел изграждане на мрежа, а не основна. Наистина иновационно, в истинския смисъл, са малките модулни високотемпературни газови реактори, които ще осигурят и водородна инфраструктура паралелно с производството на ток. Въпреки ме Япония е пионер в тази технология, Китай в момента е лидер, за което и самите японци недоволни пишат, а Франция също работят в тази област. Кощунство е да се изгражда американска енергетика от съмнителни офшорки ( и уестингхаус вече попада в този графа), при положение че французите имат доказани и безопасни технологии в тази област !!! Като руските и китайските са недемократични ! Както някой по-долу е писал за Адидас, аз само ще напомня, че французите така и не реализираха техни безопасни и доказани деактивирани и протеинови ваксини срещу ковид, а оставиха Европа да бъде залята от експериментални и твърде съмнителни американски препарати, чиято единствена иновация беше насочена към огромни печалби, предвид много ниската производствена себестойност и крайните цени на продажба ! Предполага всички знаят кой е Пастьор, чували са за Институт Пастьор и Санофи !!! Ето това е още по брутален пример за случващото се в Европа, покрай замяната на Адидас от найк на германските национали.
  • 7 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Васо Високоволтовия":

    Че какви технологии енимала Гермяния през цялото си съществуване освен дизела, който беше отречен в цял Свят
Новини по държави: