Last news in Fakti

22 Март, 2024 08:58 602 0

Световен ден на водата и ролята на ОАЕ

  • оае-
  • вода-
  • земя-
  • инициатива

Емиратствата развиват високи технологии за осигуряването на достъпна питейна вода за всички хора по Земята

На срещата на Общо събрание на ООН през 1993 г. Организацията на обединените нации определи 22 март за Световен ден на водата.

През 2024 г. мотото на проявата е „Вода за мир“.

Освен това ще се проведе и Световен форум за проблемите на водата. Той е най-мащабното световно събитие, което се занимава с проблемите на водата, обобщават от посолството на ОАЕ. Той се организира на всеки три години от Международния съвет по водите на ООН, по време на който се обсъжда въпросът с водата и кризите, пред които са изправени редица страни и предложения за решения на тези кризи. Имайки предвид, че водата не е просто ресурс, който може да се използва и за който може да се конкурира - тя е човешко право, присъщо на всеки малък и голям аспект от живота. Докладът, издаден от Обединените нации, посочи, че всички трябва да се обединим около водата и да използваме водата за мир и да положим основите за едно по-стабилно и проспериращо бъдеще.

В този контекст Обединените арабски емирства полагат непрекъснати усилия за намиране на решения, тъй като естествените сладководни ресурси в емирствата са редки и ограничени до подземни води. Поради това правителството прибягва до други източници за осигуряване на вода, като например обезсоляване на морска вода, канализационни проекти и техники за дъжд. Едно от най-важните постижения в постигането на „чиста вода и канализация“

е създаването на 33 инсталации за обезсоляване за осигуряване на нуждите от вода,

и приемането на нови решения за пречистване и обезсоляване на вода, включително обезсоляване на морска вода с помощта на технология за обратна осмоза, фотоволтаична инсталация за обезсоляване и пречистване на вода с помощта на технология за слънчева енергия, в допълнение към приемането на политики за рационализиране на потреблението.Държавата също така допринася за проекти за осигуряване на чиста вода за пиене за нуждаещите се по целия свят.

Чрез тези проекти ОАЕ се стреми да насърчи и да създаде положителна промяна и да инвестира в човешкия елемент като най-важен ресурс. Водните проекти, приети от ОАЕ, също се борят с бедността, болестите и епидемиите и предоставят лечебни и превантивни услуги.

Освен това вътрешните и външните проекти на Емирствата разчитат на използването на възобновяема енергия само за производство на безопасна питейна вода в съответствие със стандартите на Световната здравна организация (СЗО) по отношение на качеството на питейната вода, в допълнение към изясняването на иновациите по отношение на производствения капацитет, техническите ограничения, системи за дезинфекция и оперативни изисквания, поддръжка, подобряване на ефективността и рентабилността.

В същата посока Обединените арабски емирства приеха Изследователската програма на Емирствата за наука за подобряване на дъжда, която е амбициозен проект, който обещава да отвори нови хоризонти в областта на изследванията на дъжда, като насърчава научните изследвания, водещи до разработването на технически и устойчиви решения с цел осигуряване на сигурност на водата и справяне с предизвикателствата на недостига на вода в Емирствата и света.

На 29 февруари 2024 г. Негово височество шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян стартира „Инициативата за вода на Мохамед бин Зайед“.

Тя има за цел да се справи с глобалното предизвикателство на недостига на вода.
Инициативата иска да повиши осведомеността относно значението и сериозността на кризата с недостига на вода на международно ниво. Освен това подкрепя ускоряването на разработването на иновативни технологични решения за справяне с недостига на живителната течност по света.

Инициативата също има за цел да засили сътрудничеството с партньори и заинтересовани страни в света, за да ускори темпото на технологичните иновации за справяне с недостига на вода, да разшири обхвата на международното сътрудничество и да се стреми да увеличи инвестициите, насочени към преодоляване на това предизвикателство в полза на сегашното и бъдещите поколения.

Беше подписано партньорство между фондация „Инициатива за вода на Мохамед бин Зайед“ и американската фондация „XPRIZE“. То има за цел да положи началото на състезание „XPRIZE“ за намаляване на недостига на вода.

За целта „Инициатива за вода на Мохамед бин Зайед“ ще вложи $150 милиона в проекта. Предвиждат се и награди на обща стойност от $119 млн. Целта е да се мотивират иноваторите от целия свят да предоставят и разработват ефективни и устойчиви решения за подобряване на ефективността и цената на технологиите за обезсоляване на вода.

Негово Височество Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ, през юни 2014 г. обяви началото на инициативата „Emirates Suqia“ за осигуряване на питейна вода на пет милиона души по света. Инициативата постигна голям успех, след като събра 180 милиона дирхама в ОАЕ за 18 дни. Те са достатъчни, за да се осигури вода за повече от 7 милиона души по света.
Негово височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум обяви създаването на фондация „Emirates Suqia“ на 3 февруари 2015 г. Тя има за цел да укрепи позицията на Обединените арабски емирства в провеждането на хуманитарни инициативи и помощ за подобряване на условията на живот на бедните и засегнати общности и подкрепа на устойчивото развитие.

Това ще бъде чрез подкрепа на глобалните общности и предоставяне на решения за чиста вода,

изследвания и разработки в областта на използването на слънчева енергия за осигуряване на решения за чиста вода, сключване на глобални партньорства в подкрепа на желаната цел и ангажираност и повторно инвестиране в технологични проекти, които подкрепят основната цел за осигуряване на чиста питейна вода.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА