Last news in Fakti

23 Януари, 2014 11:20 1 154 0

Драконови мерки за сигурност в Гърция

  • гърция-
  • 11 ноември-
  • тероризъм

Един от лидерите на разбитата групировка „17 ноември“ Христодулос Ксирос пусна в интернет видеозапис със заплахи за тероризъм

Гърция предприема извънредни мерки за сигурност заради зачестилите заплахи за терористичен акт, съобщава в. „Катимерини“.

Мерките са драконовски и са сравними по обхват с тези, които бяха в сила по време на Олимпийските игри.

Под засилена охрана са близо 320 обекта в страната като държавни учреждения и хотели, които се използват за тазгодишното гръцко ротационно председателство на ЕС.

Засилени полицейски екипи с подкрепата на гръцките спецслужби водят засилено наблюдение. На тях и помагат и представители на чуждестранни служби за сигурност.

Един от лидерите на разбитата групировка „17 ноември“ Христодулос Ксирос пусна в интернет видеозапис със заплахи за тероризъм.

Излежаващият присъда за тероризъм в затвора Коридалос - Димитрис Куфодинас в писмо до медии призова да не се злоупотребява с името на организацията.

„Никой не може да говори от името на „17 ноември“. Нейният път приключи през 2002 г.“ , заявява Куфодинас.

Той не пропусна да припомни максимата на Маркс, че историята се припомня като фарс.

В края на декември 2003 г. съд в Атина тази сутрин наложи на лидера и идеолог на организацията Александрос Йотопулос и на главния й екзекутор Димитрис Куфодинас съответно 21 и 13 доживотни присъди. Наложени бяха общо 55 доживотни присъди на седем от членовете на терористичната групировка.

Това са братята Савас и Христодулос Ксирос, които получават съответно 10 и 6 доживотни присъди, Василис Дзордзатос с 4 доживотни присъди и Ираклис Костарис, който получава една доживотна присъда за участието си в убийството на депутата-консерватор Павлос Бакоянис през 1989 г.

„17 ноември“ действа близо 30 години, без да бъде заловен нито един неин член. Тя е отговорна за 23 убийства на американски, турски, британски и гръцки дипломати и служители, както и за многобройни бомбени атентати, нападения и обири на банки, пощенски бюра и супермаркети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: