Last news in Fakti

25 Март, 2024 08:38 2 197 57

От 1999 до днес: дългият списък на атентатите в Москва

  • русия-
  • крокус сити хол-
  • атентат-
  • атентати-
  • путин-
  • москва-
  • терористи

Концерти, метростанции, театри, летища: списъкът с терористичните нападения в Москва е дълъг

От 1999 до днес: дългият списък на атентатите в Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нападението в концертната зала "Крокус сити хол" в московското предградие Красногорск в петък вечерта, 22 март, отне живота на над 130 души. То влиза в дългия списък с терористични атаки в столицата на Русия. Културни събития и общественият транспорт във и край Москва отново и отново стават мишена на нападателите.

На 23 октомври 2002 година 40 чеченски бойци нахлуха в театър "Дубровка" в Москва и взеха за заложници над 800 зрители. Най-малко 130 души загинаха по време на операция за освобождаването на заложниците, проведена три дни по-късно. Похитителите тогава бяха поискали незабавното изтегляне на руските войски от Чечения.

На 5 юли 2003 две атентаторки се взривиха на ежегодния рок фестивал "Крила", който се провежда на открито на летището Тушино край Москва. Тогава загинаха 15 души, а други 50 бяха ранени. Отговорност за това нападение поеха чеченските сепаратисти.

От средата на 1990-те години московското метро многократно е било обект на кървави атентати.

На 6 февруари 2004 атентатор самоубиец уби 39 души, след като взриви бомба в движение в една от мотрисите на метрото между две спирки.

През 2009 бомба в експресен влак от Москва за Санкт Петербург отне живота на 26 души. Отговорност за нападението пое тогава висш ислямистки терорист, също от Чечения.

На 29 март 2010 взривове в две метростанции в Москва убиха 41 души и раниха други 88 човека. При двойния атентат се взривиха две жени от руската република Дагестан в Северен Кавказ - съпруга и вдовица на ислямистки бойци.

На 24 януари 2011 международното летище Домодедово в Москва също става обект на терористична атака. Там атентатор самоубиец уби 37 души в залата за пристигащи пътници. Отговорността за нападението бе поета от сепаратистката групировка "Кавказко емирство".

На 13 септември 1999 при нападение в осеметажна жилищна сграда в Москва загинаха 118 души. Голяма част от жертвите на експлозията в ранните сутрешни часове загинаха в съня си. Атентатът бе част от поредица от нападения в жилищни комплекси в Русия. Тогава при общо пет експлозии в рамките на две седмици загинаха 293 души в Москва и други руски градове.

В повечето случаи следите на тези нападения водеха до ислямисти в Южна Русия, особено в Чеченската република. През 1990-те години Русия води там две войни срещу сепаратистите.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    22 13 Отговор
    Откакто джуджето е на власт.... Правете си изводи! Кога, къде и защо вади тази карта!

    Коментиран от #5, #40, #43, #51

  • 2 123456

    8 5 Отговор
    За малко да изпуснете и някоя дата от бъдещите , организирани вече от ...
  • 3 Ксаниба

    8 12 Отговор
    кой подкрепяше терористите от Кавказ по елциново време??? Запада?!! Или не??? Моля дойче леле да изкара дългият списък на терактовете в ЕС.

    Коментиран от #13

  • 4 Вярвам

    8 11 Отговор
    За краварника списък кога? Европата също!
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    Я покажи списъка с атентати в СрАЩ,
    ЧЕ ДА СИ НАПРАВИМ СМЕТКАТА‼️
    Благодаря предварително😉

    Коментиран от #7, #8, #17

  • 6 Индиански вожд

    4 7 Отговор
    Всичко са украинци и САЩ е платил. Хау. Аз казах
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Е ми

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Покажи го ти. Ти го твърдиш
    Я докажи сега че не съм таковал дъщеря ти.

    Коментиран от #12, #24, #26, #32

  • 9 Истината

    7 4 Отговор
    Терористи са в Кремъл и Вашингтон.
  • 10 Размишляващ

    5 7 Отговор
    Та общото от описаните атентати е че са самоубийствени атентати а сегашните терористи не са самоубийци и бягат към Украйна което си е съществена разлика. Общото от описаните атентати е че са от чеченци с която Русия воюваше тогава, а сега воюва с Украйна но според праведната пропаганда укрите не са замесени. Сега са някакви други от ИДИЛ които обаче не се споменава че са финансирани и въоръжавани от американците.
  • 11 Ганьо

    5 6 Отговор
    А краварите още от 3ти-4ти клас почват да трепят наред в училищата от малумщина! Всичко изброено в статията е плод на западняшките мозъци!
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Е ми":

    Ти такова ли си няко жена изобщо ❓❓❓
    Или все тебе те таковат‼️‼️

    Коментиран от #38

  • 13 Джон

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Сащ отпуснаха 6милиарда долара на бедните пиянки за войната в чечня. Кавказките воюваха за собствената си свобода с оръжията които им оставаха от съветско време.

    Коментиран от #19

  • 14 Aлфа Bълкът

    7 6 Отговор
    На мен са ми смешни терористите от последния атентат. Амуджита по 50 кила с напикани гащи.
    Смятай какви джрндари са руснаците за да се оставят такива да ги трепят?

    Коментиран от #25, #30

  • 15 мдаа

    4 4 Отговор
    Всички терористични нападения са организирани от сащ, разбирасе взривяват се чеченци, но организатора е терорист номер 1 сащ
  • 16 Аз съм веган

    4 3 Отговор
    Мордорската некъдърните е прочута в цял свят

    Коментиран от #21, #34

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ТИ искаш да си направим сметка, ТИ го покажи за да си направим сметка😝😝😝😝😝
    Да галиш Галя, не е като да знаеш и можеш ‼️‼️‼️
  • 18 Доротея

    4 2 Отговор
    Януари, 2011 на Домодедово загина едно хубаво българско момче и тогава рабрах, че войните и стрелбите не са някъде там в третия свят, Ливан, Бейрут, Тургут, а застрашават и мирния свят! Взриви го някакъв зурлест, като тези от последния случай! И не търсете кой знае каква мотивация, заплащане и конспирация! И вие да сте толкова зурлести и нещастни по природа, ще мразите хубавите хора и ще ви се поиска да им навредите! Не всеки ще го направи, но ще се намерят такива! Примитива ще получи 5000 долара и ще живее ,,голям живот", според неговите представи! Европа и стария свят са завладени от зурлести! Както с повечето пришълци, всички са фризьори и тук там някой управител на дюнержийски навес!
  • 19 Гандон

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Джон":

    елцин не беше ли прЕател на фащ , не бяха ли съюзници?? Какво знначи воювали за свободата си, след като са признати за междунаросни терористи командирите им , включая осама бин ладен, който съшо е бил задействан!!! т,е, да разбираме ли, че подкрепяте тероризма, или сте терорист??

    Коментиран от #23

  • 20 Иса ас

    4 0 Отговор
    Без атентатите ще им е по трудно да управляват стадото тези демони ни управляват само със войни атентати всекидневни убийства долнопробното насилие е във всеки аспект на долнопробната и скотска култура в този свят пробутвана от тези жреци на злото.
  • 21 Ти си еган

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Аз съм веган":

    айде в чушкопека!!!
  • 22 Сандо

    6 4 Отговор
    Списъкът,макар и не толкова дълъг и изчепателен,е обвинителен акт срещу Западът,повел терористична война срещу Русия,народите на руската федерация,срещу религиозните общности във федерацията и най-вече срещу Православието и славяните!И дано дойде денят,в който западните престъпници ще отговарят пред целия свят за престъпленията си,извършени не само срещу Русия,а и срещу държавите и народите от целия свят!
  • 23 Чао

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гандон":

    По големи терористи от тези в Кремъл и Вашингтон няма.тези хора имат право на свобода и шариатско право.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Антитрол

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Aлфа Bълкът":

    Що бе ти как ще обезвредиш някой с калашник които е 30 кила - много сте велики козячетата зад компютъра. Защо ли "богатирите" от запада не успяха и те да обезвредят терористите.

    Но едно е важно щом козячетата са на амбразурата да защитават терористите е ясно кой е организатора.

    Коментиран от #33, #35

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Aлфа Bълкът

    5 4 Отговор
    Къде е Беслан, 385 убити, също 2004г?
    А бе машала! Пък хубаво стана, дай Боже повече атентати в Русия!
  • 28 ДжанамХанам

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Чао":

    а МИ 6, те от кои са, от Кремъл??? А Исраел, изравнили със земята Палестина барабар с децата , те от кои са, от Третия райх ли??
  • 29 Ами

    1 1 Отговор
    там където някой са по-равни от други не толкова равни атентатите се множат! Да не мислите че, на другите им е лесно да бъдат под руски ботуш! На Запад поне има някаква справедливост, може да е много малка но, все пак я има! Ами в тази блатна Империя където тинята е до шия и малката справедливост я няма! Другите какво да правят! За това кой както може!
  • 30 Сандо

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Aлфа Bълкът":

    А ти се разходи из центъра на софета и огледай добре какви хорица могат да ти устроят кървава баня в някой лош ден за българската демокрация.А и се постави на мястото на тези масови убийци и си представи какъв напикан "герой" ще си.Голям юнак се извъди,няма що - юнак,ама на клавиатурата.

    Коментиран от #36, #37

  • 31 666666

    2 2 Отговор
    А,сега избройте всички стрелби със жертви на обществени места и сгради в кравария!
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Е ми":

    Е ми, лесно е ❗
    Аз нямам дъщеря❗
    А сега ти докажи, че имаш УМ ❗

    Коментиран от #41

  • 33 Aлфа Bълкът

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Антитрол":

    Тези отгоре защо не ги замеряха с кофи, столове саксии, ами снимат как долу се разхождат терористите и избиват хората?
    "Мужици сър, мужици!"

    Коментиран от #39

  • 34 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Аз съм веган":

    "Мордорската некъдърните е прочута в цял свят"

    Е така е кадърните ти господари сами си сринаха кулите че даже и сграда номер 7 падна сама от страх без да е удряна - е жертваха тогава над 3000 от собствените си граждани но пък спечелиха петрола и златото на Ирак и Либия. Кадърна работа.
  • 35 Доротея

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Антитрол":

    Извинявайте, Алфа, не съм експерт по безумни стрелби и безумия, но на един селски панаир има повече милиция, отколкото е била ,,охраната" на тази 6 хилядна зала! Дори на диспут между 2 кандидати за кмет в едно село, където не е имало повече от 100 души и никаква ескалация са се появили превантивно 2 патрулки! А тук имам нездравото усещане, че не толкова са некадърни, колкото са го ,,проспали"! Ако са некадърни службите, поне да бяха такива докрай и още да не знаеха кои са ивършителите, а те толкова бързо и на точното място и посока ги задържат, сякаш са ги следили от 2 седмици и само са ги чакали да направят белята!? Ти ще се предадеш ли след такова деяние, ако не ти е обещано, че ще те прехвърлят през държавната граница?

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ето че мяюаш доказателства у значи че съм прав. Бе хубаво беше с дъщеричката ти.

    Коментиран от #50

  • 39 Антитрол

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Aлфа Bълкът":

    "ами снимат как долу се разхождат терористите и избиват хората"

    Ами имаше един подобен атентат на стадион в Европата - може да гледаш кадри от него. Та и там не видях никаква съпротива - много сте велики ама зад компютъра.

    Между другото един руснак е обезвредил един от терористите и така е спасил доста хора но самия той е бил застрелян от друг.

    Та както казах щом козячетата започнаха терористи да защитават е ясно кой е организатора.

    Коментиран от #45

  • 40 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    Аз съм бил там - една от големите слабости на Кремълските управници е че те нямат програми за културна интеграция на различни верски и етнически групи е РФ, а коренното население на някои региони няма достъп до властта. В България е същото - Търново е направило много за България а през последните 35 години сме имали само една министърка и то в служебно правителство

    Коментиран от #44

  • 41 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Няма нямаш. Щом съм казал че съм я так"овал значи имаш - 90% от изказванията са ти в този стил на тебе тука. Ама думата АНАЛогия я четеш все на половина и не разбра какво ти казвам.

    Коментиран от #49

  • 42 Антитрол

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Доротея":

    Хайде пак опорките с чужд ник - до никъде не се стига така.

    Колко е охраната на всяка концертна зала в Европа и дали има разлика с руската.

    "колкото са го ,,проспали" - обаче израелските служби не са некадърни нали защото са проспали нападението на Хамас, ЦРУ не е некадърно че е проспало събарянето на кулите, Европейските разузнавания не са некадърни че са проспали множеството атентати в Европа - да ви имам опорките. Но целта е да се плюе по руснаците а не да се гледа в канчето на господарите.

    Пропаганда само с лъжи не става но друго не ви остана. Както казвам щом всички козячета са на амбразурата да защитават терористите и да плюят по руснаците е ясно кои са организаторите.

    Коментиран от #47

  • 43 Бай ставри

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    Спокойно ,забравихте бързо за разстрелите в Америка ЗА ДОБРО УТРО. В УНИВЕРСИТЕТИТЕ,ТЕЗИ ДНИ ПАК ЩЕ ЧУЕШ за ежедневните Им.?!

    Коментиран от #55, #56, #57

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Aлфа Bълкът

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Антитрол":

    Ама не ми се оправдавай бе, 5 мангоса ви скъсаха шортите, като на парад. Кой е стадиона не казваш, кога е атентата не казваш, колко са жертвите не казваш!
    А на вас ви разказаха играта! МУХАХАХАХАХАХАХА
  • 46 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    3 1 Отговор
    В една гнусна терористична държава е напълно нормално
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "...":

    Кой го каза ❓ Доста никове ползваш, явно и Наполеон е твой и Хитлер може би ❗ Знаеш си диагнозата нали ❗
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "...":

    ХУЙбаво ти е в мозАка ти , който е яко увреден❗ ШИшиБАЙбайСЕсе сам ❗
  • 51 Бай Благой

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    И какъв е извода, който трябва да си направим?
    Че джуджето ги организира ли?
    "Джуджето" е Великан в политиката!! Никой не може на малкия пръст да му стъпи все още..
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 !!!?

    7 1 Отговор
    Русия - държавата в която войната е основен поминък, тероризма способ за отмъщение, а приоритет за медии и изкуство е пропагандиране и пресъздаване на батални сцени за възвеличаване на казармения ред !!!?

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Aлфа Bълкът

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Бай ставри":

    В Клозетостан наваксват с един удар изоставането от САЩ. Още един и повеждат еднолично!
    Те май и вече водят за годината?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания