Last news in Fakti

25 Март, 2024 11:10 2 590 85

Ислямизмът в Русия: защо подценяват заплахата?

  • крокус сити хол-
  • путин-
  • ислям-
  • ислямизъм-
  • афганистан-
  • русия-
  • владимир путин-
  • тероризъм-
  • ислямска държава-
  • терористи-
  • мюсюлмани

Руските власти се опитват да обвинят Украйна за атентата в Москва. Но именно войната срещу Украйна води дотам, че други заплахи и техните причини остават на заден план.

Ислямизмът в Русия: защо подценяват заплахата? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Има определени индикации, че покрай войната срещу Украйна и репресиите срещу опозицията Путин и неговото обкръжение са спрели да обръщат достатъчно внимание на заплахата от ислямски тероризъм. Така например на 19-и март Путин отхвърли предупреждението от страна на САЩ за възможно нападение като извършеното в петък вечер в "Крокус сити хол"в Москва. Той обвини американското правителство в "опит за сплашване и дестабилизиране“ на руското население, отбелязва АРД.

При това неотдавна - в началото на март - специалните части на ФСБ избиха шестима мъже в Севернокавказката република Ингушетия, припомня германската обществено-правна медия. Тя пише, че сблъсъците в град Карабулак са продължили с часове. Както и - че по данни на руските власти убитите са били членове на "Ислямска държава", участвали в множество "терористични престъпления".

Мюсюлманските народи са ощетени

В Северен Кавказ, където голяма част от населението са мюсюлмани, през последните години никога не е било съвсем спокойно, а инвазията в Украйна допринесе за нови изблици на гняв, посочва АРД. В редица републики в Северен Кавказ се стигна до протести във връзка с мобилизацията за войната срещу Украйна. През септември 2022-а година протестиращите в Дагестан бяха разпръснати с насилие. Поводът: от този и други региони далеч от големите руски градове бяха мобилизирани непропорционално много хора, което даде отражение и върху големия брой жертви оттам.

Путин се опитва да успокои войниците и техните близки с парични помощи и действително икономическото положение за мнозина там се е подобрило, отбелязва още германската обществено-правна медия. Но наративът за Русия, която превъзхожда другите народи заради славянската си история и християнските си ценности, не е съвместим с наратива за Русия като многонационална държава. Така другите етноси се чувстват още повече като хора второ качество.

Радикализацията в Русия

Това важи в още по-голяма степен за гражданите на Южен Кавказ и Централна Азия, милиони от които работят в Русия срещу минимално заплащане, пише АРД. А бленуваният руски паспорт се превръща в капан, когато мъжете биват призовани в армията. Това стана причина за радикализацията на млади мъже от Таджикистан и други централноазиатски държави включително в метрополии като Москва. Така стана по-лесно те да бъдат вербувани за бойци в "Ислямска държава" и да бъдат изпратени в Сирия и Ирак например.

Германската обществено-правна медия подчертава, че изключително голям брой граждани на Таджикистан са се присъединили към "Ислямска държава" и подразделението ѝ Хорасан. АРД посочва, че раждаемостта в Таджикистан е висока, 52 процента от населението са под 25 години. Но родината не може да им предложи перспективи.

Врагът Русия

Към това се добавя дългата 1360 км граница с Афганистан. От изтеглянето на САЩ и техните съюзници през 2021-а година управляващите там талибани и други терористични организации в Таджикистан и извън страната се опитват да увеличат влиянието си - а Русия се възприема все повече като враг, включително във връзка с подкрепата, която оказва на диктатора Башар Асад в Сирия.

За да ограничи максимално заплахата от проникване на ислямски терористи в страната, руското ръководство инвестира значителни средства в Таджикистан. Дълго време на място имаше и силно руско военно присъствие. Но в хода на войната в Украйна и оттам бяха изтеглени части, информира АРД.

Сегашното твърдение на ФСБ, че вероятните извършители на атентата в Москва са таджики, свързани с Украйна, се натъква на масово недоверие, продължава германската обществено-правна медия. Тя отбелязва, че и това е последствие от политиката на Путин спрямо мюсюлманските малцинства.

Автор: Силвия Щьобер (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 19 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска.Българин не е народност а титла и начин на живот.Чукчите също може да са българи ако са православни и пишат на кирилица.

    Коментиран от #15, #85

  • 2 Реалист

    30 55 Отговор
    Номера на краварите не мина по линия на религията руснаците са толерантни и всички са руснаци щом имат руски паспорти.

    Коментиран от #18, #61, #72

  • 3 бен Ходжа

    29 47 Отговор
    Дойче-то да си гледа ислямизма в Германия. А иначе стар план на ЦРУ-шниците е да дестабилизират и разпаднат Русия чрез етно-религиозни конфликти.

    Коментиран от #49

  • 4 Професора

    28 39 Отговор
    Терористите нямат нищо общо с исляма обещали са им американците по 10 000 евро за убийствата.
  • 5 Селянин

    27 32 Отговор
    Писаниците на DW вече никой не чете, камо ли пък нещо да повярва.
    "Приказвай си, не ми пречиш!"
  • 6 Дойче Зеле

    23 16 Отговор
    То пък халифата в Германия цъфти и връзва.И в БГ идва

    Коментиран от #75

  • 7 Вие си гледайте

    26 16 Отговор
    Вашите мигранти дето баба меркелина ги покани
    А атентатът извършен от украйнските служби него приписвайте на ислямисти
    Най малкото е рамазан и в 99%те са камикадзета
    Така че е мтого съмнително да са ислямски радикали
  • 8 Факт4екър

    22 17 Отговор
    Световния тероризъм няма нищо общо с исляма има общо единствено с евреите от САЩ.
  • 9 Хахаха

    22 14 Отговор
    Пак тъпа и нагла пропаганда от дойче веле.
  • 10 Сила

    16 18 Отговор
    Има хиляди клипчета как кавказци и подобни вилнеят в Москва и се гаврят с руснаците..... От години насам! Чеченците се чувстват недосегаеми......

    Коментиран от #27

  • 11 12345

    19 4 Отговор
    религиите не са заплаха за никого нито за човека нито за природата! Това което е заплаха за хората и природата са Алчността и Завистта човешка! Тя е тази която подхранва войните и междучовешките конфликти.....

    Коментиран от #30

  • 12 Ха ха ха

    14 13 Отговор
    Путлер всеки божи ден извършва терористични актове в Украйна!
  • 13 Атина Палада

    13 8 Отговор
    ДВ продължава с тази г.лупост,че Русия се опитва да обвини Украйна... А всъщност, съвсем не е така! Онзи, който е осигурил прозореца към Украйна на терористите и им е начертае маршрута, е искал да насочи следата към Украйна и да я отклони от себе си.. Като е разчитал, че на границата, която сега се охранява доста, терористите ще бъдат очистени.. Руснаците обаче не са балъци! Русия само казва, че е бил осигурен прозорец към Украйна, където ще бъдат чакани... Онзи, който трябва да разбере това, което каза Путин, го е разбрал.. Осигурилият прозорец към Украйна може да бъде всеки, различен от властта в Украйна!
    За мен Украйна не седи зад този атентат... Нито ИД, нито САЩ!
  • 14 Истината

    11 7 Отговор
    Окраинския фашистки юдоисмямизъм явно финансиран от САЩ
  • 15 Признание

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е ,от това по-голяма тъпотия не може да се измисли!Умееш ги тези неща.
  • 16 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    12 11 Отговор
    Рашистите са напълно завършени примати

    Коментиран от #43

  • 17 ИНЖ1

    8 10 Отговор
    РФ каквото посяха, това и пожънаха.
  • 18 Хахахаха

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Ти някога бил ли си в раша? Или поне знаеш ли руски?

    Коментиран от #26, #28

  • 19 az #СВО

    13 4 Отговор
    По непотвърдена засега информация Киев е ударен с хиперзвуковите "Циркон"-и.

    На летище Жуляни е демилитаризиран ЗРК "Пейтриът". За целта в центъра на Киев няма данни все още...

    Чакаме подробности!

    Коментиран от #62

  • 20 БСП за България и Радев

    14 8 Отговор
    Защото ИД и ислямизмът като цяло е творение на колективния нациски Запад. В Русия няма проблеми с мюсюлманите. Кадиров е с ключова роля за денацификацията на Украйна
  • 21 Ксаниба

    13 6 Отговор
    какъв ислямисъм, я забавете малко подготвените опорки!!!! Исляистите са фанатици, нямаше за бягат в оркаина за да си отърват кожите, и нямаше даказват на СОБР че са им обещали по половин милион или по милион рубли!!! Щяха да се самовзривяти да се бият до последно!!! Съвсем за канарчета ли ни взехте???!!

    Коментиран от #57

  • 22 Без изключение

    6 13 Отговор
    Всички азиатски племена обичат Путин защото той ще ги направи еднакво бедни
  • 23 Рико

    14 8 Отговор
    Странно защо тези,, ислямисти "никога не извършват атентати във ФАЩ.
  • 24 не за пръв път има ,

    4 5 Отговор
    Брайвик уби 77 студенти - 21г затвор . В юса 2 или трима избиха по 170 - 220 човека . В училища деца избиха по 15-20 души . В юса вземат пука и стрелят със снайпер избивайки много цивилни . на година по 10 000 умрели . Да .В Украйна масовите убиици превъртели от СВО спряха да ги показват .
  • 25 Водевил с ИДИЛ

    6 12 Отговор
    Баш си е дело на таджики!
    Не обичат те мужики!
    Затова направиха чики рики!
    Рамадан от Мадан

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Трол

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Сила":

    Гледах видео, където един дагестанец се направи на отворен на някакъв охранител и му се случи случка.
  • 28 Реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Блин, пашол. нахуйсука бля. д.ььь...
  • 29 Смях

    10 10 Отговор
    Путин е прекалено зает да арестува обикновените руснаци, които размахват лист "Нет войне" или слагат цветя на гроба на Навални. Путин е много ангажиран с това, да громи джендърите. Путин няма време да се занимава с брадатите ислямисти с изтекли документи за пребиваване в Русия.
  • 30 Дон Дон

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "12345":

    Имперските амбиции са най голямото зло.
  • 31 За всички не е тайна !

    10 5 Отговор
    Че пръст в това няма Украйна !
    От Волуяк кака ви Райна
  • 32 мдааа

    11 4 Отговор
    Мизерни заплати, мизерни условия на живот, а богопомазаните тънат в рязкош и идват терористите.
  • 33 Герантофил

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Водевил с ИДИЛ":

    от карлуковски коптор
    защитава тук обор,
    пълни джуки с прясна тор
    а глават кух тремор
  • 34 Абсурдистан

    10 4 Отговор
    Защото покровителстват ислямизма. Пример е кучето на Путлер - Кадирчо, представител на едно от най-извратените направления на ислямизма. Но той е "наше" куче, докато в един момент не хване бяс и се наложи да бъде ликвидирано подобно на едно друго куче-Пригожко.
  • 35 Часовника върти само в една посока

    5 7 Отговор
    Хората казаха
    Съветски човек е различно от руски човек
    Бандата евреи които управляват Русия и ресурсите там рано или късно ще бъдат хванати за гушата от гладното мнозинство извън Москва и никаква Украйна няма да им помогне
  • 36 Хахахаха

    8 6 Отговор
    От 200 милионна Русия 80% от олигарсите са еврей а еврейте в Русия са 20 хиляди.путин е само една пионка.смулат ресурсите на бедните народи
  • 37 Не е грях да вярваш в Аллах!

    7 7 Отговор
    А в Путиновите лъжи!
    Света за невинните тъжи!
    Архимандрит с артрит

    Коментиран от #41

  • 38 Джок Пол

    6 7 Отговор
    НАТО мн добре си взаимодействат с тези ислямисти в Сирия, Либия, Ирак, Афганистан
  • 39 Влади

    9 1 Отговор
    1/4 от населението на рф са мюсулмани! Това са 30 млн човека. Съвсем естествено е, че някой от тях ще са малце радикални
  • 40 Aлфа Bълкът

    10 3 Отговор
    Русия е най-ислямизираната страна е Европа и същевременно страната с най-много атеисти!
    Само до 25% от населението им са вярващи православни християни, до 20% мюсюлмани, другото атеисти и самостоятелни вярвания в монголоидната част от сибирското им население.

    Коментиран от #48

  • 41 Герантофил

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Не е грях да вярваш в Аллах!":

    и грешен бацил,
    кланящ се на алцхаймера-де..ил
    Пара, паранаоен хапчет не пил.
    Вижда само методички -
    Путин, комунизъм, идил...
  • 42 Биби Кинк

    2 5 Отговор
    Не сме толко далече коги од деснио брег че наблюдаваме каде на левио пиенгурите приемат роднио си азеатски ислям!
  • 43 По-голям

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Примат от теб няма.
  • 44 Сър Пичук

    7 7 Отговор
    В Кавказ назряват националноосвободителни революции и рашистите тепърва ще разберат кон боб яде ли!
  • 45 дет

    3 5 Отговор
    мине Путя ... трева не никне .....
  • 46 Kирил

    9 4 Отговор
    Младото население в русия са предимно мюсюлмани
  • 47 Павел Николаев

    7 4 Отговор
    За съжаление поредната неистина и лъжа от Факти и DW. Напротив руските официални власти написаха, че все още няма официална версия. Много е смешно как бързате да пишете, че Русия вече обвини Киев :)
  • 48 Атина Палада

    5 13 Отговор

    До коментар #40 от "Aлфа Bълкът":

    Евростат показва друго.. В Европа с най много ислямско население е България.. 40%! А за Русия Евростат казва 4%!

    Коментиран от #55, #69, #71, #77

  • 49 дай боже

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "бен Ходжа":

    от твоята уста в божеите уши
  • 50 Zахарова

    6 4 Отговор
    Как защо,тъпи сме! Кое не ясно!
    Добре че са бг анцузите да ни се връзват. На всички съм обещала двойни премии на фронта,анцузи чакаме ви. Даже я,като тръгнете от България ударете украинците в гръб,чиста работа.
    Чакайте,момент,че от Спиди ви звънят,дошла ми е френската козметика.
    Даже къзвам на Вовата да оставим Франция,зер кой ще прави козметика,парфюми и т.н. Мани ще погрознеем за нула време. Иначе,долу ЕС,долу!
  • 51 Мужиците нямат тоалетни....

    7 8 Отговор
    Но Путин се шири във вили летни....
    Как няма да се радикализират !?
    Щом масово го презират!
    За него не щат да умират!
    Бенат Миролюбов
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Котката

    7 2 Отговор
    Азиатската част на РФ винаги е била мачкана,грабена и унижавана.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Потресен

    6 2 Отговор

    До коментар #48 от "Атина Палада":

    Когато се лъже не трябва да се поценява обратната страна!
    Русия християни 47.3%, ислям 6.5%
    По- важен е колко е БВП на човек,а той е 30 013$ ,което е на 58 място в света,впрочим твърде унизително.
    България християни 71.5%, ислям 10.8%
    Франция християни 58.1%,ислям 8.3%
    Уикипедия

    Коментиран от #58

  • 56 007

    5 2 Отговор
    Докато ислямизма помага на имперските интереси на хаяско е хубав. Като ги удари през кръста започват рев и опит да се припише вината на Украйна!!!🇧🇬🇺🇦🇰🇷🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇺🇲🇧🇬
  • 57 Ти си

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ксаниба":

    Проста гугутка

    Коментиран от #67

  • 58 Атина Палада

    1 6 Отговор

    До коментар #55 от "Потресен":

    Аз не зная.. Затова написах данните наа Евростат... Ако Евростат е излъгал... Аз нямам вина.. Но Евростат показва, че България е с 40% ислямистите, а Русия с 4%! Сега за нас в България дали към тези 40% са включени и ромеите, също не зная..

    Коментиран от #60, #63, #64

  • 59 !!!?

    6 1 Отговор
    Братушкане между терористи !!!?

  • 60 ЯЗЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Атина Палада":

    Ние знаем, че ти нищо не знаеш.Пишеш квото са ти платили.
  • 61 Путлер и кремълските фашисти

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    винаги изопачават (подобно на нашите рашистофили) фактите както ги устройва...

    Знаят и , че никой не може да им държи сметка за произвола и репресиите срещу всеки който не ги поддържа.
  • 62 Влади

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "az #СВО":

    Дай снимки! Украинците покзват снимки веднага след като причукат някой руски нацист. Руснаците само говорят по телевизора и това е! Явно знаят, че няма нормален дето да им повярва!
  • 63 Потрес

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "Атина Палада":

    Ама,то няма как да са 40%. Просто помислете. Нелепо е!
    Второ,защо причисляваме ромите директно към ислям. Трето! Последната статистика посочва намаление на ромите или 266 720 или 4,4% , през 2011 г.са били 325 343 което е спад с 0.5%. Турската етническа група пък е намаляла с 0.4 %

    Коментиран от #70

  • 64 !!!?

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Атина Палада":

    Антифейк
    !!!?

  • 65 стоян

    8 2 Отговор
    Статията е много точна -Народите от Кавказ с тия терористични актове казват на путин и руснаците -стига руско робство
  • 66 Не става само с лъжи

    2 4 Отговор
    не гоментирам глупостите на Дойче зеле! В една репресивна държава, единият от терористите е с изтекло разрешително за пребиваване. Охраната на хиляден концерт е без оръжие, другият терорист е с украински паспорт ...
  • 67 Ксаниба

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ти си":

    така ти го казва парънт нума две
  • 68 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    5 1 Отговор
    Докато психопата Путин води война в Украйна за да възстанови руската империя, ислямистите подготвят завладяването на Русия. Днес мюсюлманите са 28% от населението в РФ и броят им расте с геометрична прогресия. Само в столицата Москва живеят 4 милиона мюсюлмани, там е и най-голямата джамия в Европа.
  • 69 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Атина Палада":

    Я виж колко мюсюлмани имате! Пък вярваш ли, че всички стари комунисти са християни?

  • 70 Атина Палада

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Потрес":

    Ти си прав. Сега отворих последното преброяване в България.

    Коментиран от #73

  • 71 Хи Хи Хи

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Атина Палада":

    За това в Москва са най-много джамиите на глава от населението пак там се откри наскоро най-голямата джамия в Европа.. по данни на Евростат
  • 72 Някой си..

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Абе то добре, ма я виж тука какво казват...уточнявам- каналът Прекрасна Росия НЕ Е чуждестранен агент, а си е чисто руски канал..

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ю.кортес

    4 1 Отговор
    В русия 18% от населението е мюсюлманско. При тези до 18 годишна възраст, мюсюлманите са 40%. Етническите руснаци са предимно пенсионери.

    Коментиран от #76, #79

  • 75 вижте кои го казват

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дойче Зеле":

    Германистан, Англостан - да не говорим за исляма, присъстващ там, дори в най-висшето управление. Наистина ли пишещите по тази тема НЯМАТ вярна преценка и срам?
  • 76 във Франция

    4 2 Отговор

    До коментар #74 от "ю.кортес":

    по най-нови данни 40% от населението е с мюсюлманска религия.

    Коментиран от #78, #80

  • 77 стига простотии,

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Атина Палада":

    нарекли се Атина Палада. Присъствието на нашите българи от турски произход или както ги наричат, е съвсем ДРУГО!!! Това не са мъжете между 20 и 40 години със скъпи телефони, които Ангела Меркел покани: през 2025 г. "Елате всички! Ще се справим!". И оттогава е така.
  • 78 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "във Франция":

    Дай да ги видим тия нови данни. Оооо... Изтрили ги. Малееее.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Купи си очила

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "във Франция":

    2023 са 10.1%
    А Русия 32млн на 140млн. Сметни си ги сам

    Коментиран от #82

  • 81 Путлера съм

    2 1 Отговор
    Сега укрите са лошите а брадатите са добрите, нали така путлеристчета?
  • 82 Д'мин

    3 2 Отговор

    До коментар #80 от "Купи си очила":

    В Русия няма 32 млн. мюсюлмани! Има си статистика, и като процент и като численост. Ровнете се, прочетете и ще разберете колко ви е акъла!

    Коментиран от #83, #84

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 статистика на кой

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Д'мин":

    на Кремъл ли? Джуджака се скъса да строи джамии и в Москва и на Крим, че и да се хвали с тях пред Ердо с който рязаха лентички и в Крим и в Анкара. Ама нали трябва да вярваме на СТЪКМИСтиката
  • 85 Направо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кажи цялото земно калбо със нас е започнала еволюцията. Цъ цъ цъ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания