Last news in Fakti

30 Март, 2024 06:15 2 287 12

В Русия: САЩ милитаризират Арктика от 10 години

  • сащ-
  • арктика-
  • русия-
  • оръжие

Целта е да осигурят военна инфраструктура на страните, граничещи с нашата страна, заяви военния т експерт Александър Степанов

В Русия: САЩ милитаризират Арктика от 10 години - 1
Снимка: YouTube

Съединените щати и страните от НАТО са милитаризирали Арктика в продължение на почти 10 години, за да осигурят военна инфраструктура на страните, граничещи с Русия. Това каза пред ТАСС военният експерт Александър Степанов.

Професорът от Санкт Петербургския държавен университет смята, че повишената активност на САЩ в Арктика не бива да се подценява.

Кремъл не е изненадан от публикациите за активизирането на военните действия на САЩ в Арктика

„Създаването на нови военни окръзи не е някаква радикална мярка, това е отговор на реалната ситуация, която се развива в този регион“, обясни той. „Процесът на милитаризация на Арктика от страна на НАТО и преди всичко на САЩ продължава почти 10 години, всички тези процеси бяха инициирани и стартирани с цел насищане на руския граничен регион с военна инфраструктура. Тук на първо място става дума за северноевропейските държави и създаването на оптимални условия за влизането им в НАТО, тези държави не са били в този статут. На първо място става дума за Финландия и Швеция“, каза експертът.

Тези задачи бяха решени в рамките на политически и дипломатически маневри, както и системна работа за създаване на подходящ информационен фон, каза Степанов. „В резултат на това Финландия и Швеция станаха пълноправни участници в Северноатлантическия алианс, осигурявайки правната основа за следващата стъпка в напредването на военната инфраструктура на блока на североизток“, отбеляза той.

На 26 февруари руският президент Владимир Путин подписа указ за възстановяването на Московския и Ленинградския военни окръзи. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обясни, че това решение е взето поради заплахи, свързани с разширяването на НАТО на изток и създаването на нова военна инфраструктура на алианса близо до руските граници. Както заяви руският външен министър Сергей Лавров, страната ще разположи допълнителни въоръжения във връзка с присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Стокхолм и Хелзинки подадоха заявления за присъединяване към Северноатлантическия алианс на 18 май 2022 г. Финландия се присъедини към НАТО на 4 април 2023 г., Швеция завърши този процес на 7 март 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руските ZV. иne

    17 32 Отговор
    Винаги са обвинявали другите в мръсотиите, които самите те са извършили или имат намерение да извършат.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 ха ха

    13 32 Отговор
    Добре, че са американците да вкарат дивата Блатна орда обратно в блатата. Възползвали се от оттеглянето на Златната орда. Настанили се с жестокост във властовия вакуум и по примера на дедите си тероризират малките за да ги ползват при всяка възможност да газят други малки народи... Гнус! Всеки път е едно и също. Свие се битата мечка. Пооближе си раните, освести се, надигне се, огледа се за най-слабия съсед и първата работа е война. Затова всичките съседи на проскубаната мечка искат в НАТО.

    Коментиран от #6

  • 3 Бай Ибрахим от Време разделно

    5 2 Отговор
    Ако приемем, че Арктика и за Сащ и Русия е Заден двор, то приветствам това и им пожелавам да си набият яко и мощно цял куп Крилат ракети, явно са глдали филма ни и им е харесало
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 име

    6 12 Отговор
    Борбата е за природните ресурси. Руснаците ги разработват и същевремено правят бази още от времето на СССР. Не виждам защо пискат, нима са очаквали друтите просто така да им ги подарят? И то на фона на апетитите им да "демократизират" цялата Руска федерация. В интерес на истината, и едните и другите биха експоатирали ресурсите без да им мигне окото за дългосрочния ефект върху природата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 007

    5 12 Отговор
    Още едно доказателство че крадеца вика най силно "дръжте крадеца " Путлеристан милитаризира Арктика и принуждава другите гранични държави да поддържат отбраната си!!! Наглостта и безочието на фашисткия режим няма аналог в историята!!! 🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇰🇷🇧🇬

    Коментиран от #10

  • 10 Путлеристи сър

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "007":

    С две думи путлеристи звине със зъ им е съвременното пречупено кръстче
  • 11 Иво

    5 3 Отговор
    Мъка тресе краварите ,превземат със сила света , сега се насочиха с НАТО към Арктика ,но ще плуват в ледените води ,там руснаците имат пълно Надмощие !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания