Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2024 08:09 2 924 135

ISW: Руската православна църква обяви "специалната военна операция" в Украйна за свещена война

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • патриарх кирил-
  • владимир путин

РПЦ твърди, че създаването на стабилен и суверенен "Руский мир" под руската държава ще доведе до икономически възможности и ролята на Русия като един от водещите центрове на многополюсен световен ред

ISW: Руската православна църква обяви "специалната военна операция" в Украйна за свещена война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската православна църква Московска патриаршия (РПЦ), контролирана от Кремъл организация и известен инструмент в руския набор от инструменти за хибридна война, проведе Световния руски народен събор в Москва на 27 и 28 март и одобри идеологически и политически документ. Той събиращ няколко идеологически теми на Кремъл като очевидно намерение да се формира по-широка националистическа идеология около войната в Украйна и експанзионистичното бъдеще на Русия.

Ръководителят патриарх Кирил, за когото се твърди, че е бивш офицер от Съветския комитет за държавна сигурност (КГБ), известен и като твърд поддръжник на руския президент Владимир Путин, председателства конгреса и вероятно координира документа.

Още новини от Украйна

Това пише в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

"Настоящето и бъдещето на руския свят" се обръща към руските законодателни и изпълнителни власти с конкретни призиви за изменение на руски политически документи и закони. Тези призиви вероятно са или опити за социализиране на желаните политики на Кремъл сред руснаците преди тяхното прилагане, или за тестване реакции на политиките, които Кремъл обмисля в момента.

РПЦ публикува документа седмица след терористичната атака срещу Crocus City Hall и приблизително месец преди началото на православната Великденска Страстна седмица. Вероятно има за цел да се възползва от повишените тревоги след терористичната атака и увеличената подкрепа за руското православие, за да спечели подкрепа и за желаните ултранационалистични политики и идеологическа визия.

Той засили риториката на Кремъл относно войната на Русия в Украйна и я представи като екзистенциална и цивилизационна "свещена война", значително отклонение за руските власти, които досега старателно избягваха официално да определят руската инвазия в Украйна като всякакъв вид "война". Депутатът от РПЦ нарече "специалната военна операция" на Путин свещена война и нов етап в борбата на руския народ за "национално освобождение в Югозападна Русия", имайки предвид Източна и Югоизточна Украйна.

РПЦ заяви, че руският народ защитава своя живот, свобода и държавност; тяхната цивилизационна, религиозна, национална и културна идентичност; и правото им да живеят в границите на единна руска държава, като водят завоевателната война на Путин в Украйна. Депутатът от РПЦ се аргументира, че войната в Украйна е свещена война, защото Русия защитава "Света Русия" и света от настъплението на глобализма и победата на Запада, изпаднал в сатанизма.

Депутатът от РПЦ заяви, че войната в Украйна ще приключи с това, че Русия ще завземе изключително влияние върху цялата територия на съвременна Украйна и ще изключи всяко украинско правителство, което Кремъл определи като враждебно настроено към Русия. Описанието на руските цели е в съответствие с многократните изявления на Кремъл, показващи, че Путин запазва целта си да унищожи украинския суверенитет и държавност.

Терминът "свещена война" може също така да предизвика алюзии за Великата отечествена война (Втората световна война), тъй като неофициалният военен химн на Съветския съюз споделяше същото име. Кремъл рутинно се позовава на митовете на Великата отечествена война, за да генерира вътрешни подкрепа за войната в Украйна.

Въпреки това Кремъл продължава да подчертава, че войната в Украйна е "специална военна операция" и прякото признание на конфликта като свещена война може да предизвика подкрепа от руснаците, които намират сравнително сдържаната риторика на Кремъл за невдъхновяваща. РПЦ не определи свещената война като чисто православна концепция, а вместо това я обвърза с целенасочено широката концепция на Кремъл за това кой е част от руската нация и Руския свят.

Украинската победа обаче не представлява тези екзистенциални заплахи, тъй като борбата на Украйна да възстанови териториалната си цялост, да върне народа си и да защити националната си идентичност не нарушава руската идентичност, държавност или териториална цялост.

РПЦ силно подчерта нуждата на Русия от традиционни семейни ценности и актуализирана миграционна политика за противодействие на продължаващата демографска криза в Русия. Определи демографската криза в Русия като основната екзистенциална заплаха за Русия и характеризира стабилния демографски растеж като критичен приоритет на националната сигурност.

Русия трябва да увеличи населението си до 600 милиона души (приблизително 450 милиона увеличение) през следващите 100 години и се излагат серия от мерки, които ѝ да позволят на Русия да постигне тази амбициозна задача. Депутатът от ROC призова за възраждането на "традиционното голямо семейство" и традиционните семейни ценности в Русия. С това повтори акцента на руския президент Владимир Путин върху 2024 г. като "година на семейството" в последните големи национални обръщения.

Руското правителство трябва да признае семейството и неговото благополучие като "главна национална цел за развитие" на Русия и "стратегически национален приоритет" и трябва да промени основните документи за стратегическо планиране на Русия, за да отрази това.

Руската популярна култура трябва да създаде "култ към семейството" в обществото и предложи различни икономически ползи, които държавата трябва да въведе, за да насърчи по-големите семейства.

Новата държавна миграционна политика също е ключова за "ефективна" демографска политика. Изказва се оплакването, че мигрантите, които не говорят руски, не разбират руската история и култура и не могат да се интегрират в руското общество, развалят единното правно, културно и езиково пространство на Русия.

Предлага се серия от политически препоръки, които Русия трябва да даде приоритет в новата миграционна политика. Сред които "значителни" ограничения за нискоквалифицирани чуждестранни работници, гаранции за заетост и високи доходи за руските граждани, защита на правата и интересите на етническите руснаци и други коренни народи, масовото връщане на "сънародници" и висококвалифицирани чуждестранни специалисти, които са лоялни към Русия и са готови да се интегрират в руското общество.

Избрани руски служители и ултранационалистически гласове наскоро призоваха Русия да въведе антимигрантска политика след терористичната атака срещу Crocus City Hall. Но ISW продължава да счита, че е малко вероятно Русия да въведе ограничения, които биха намалили броя на мигрантите в Русия, като се има предвид, че Русия продължава да разчита в голяма степен на мигрантите, за да компенсира недостига на вътрешна работна ръка и за усилията за генериране на сила.

Путин заяви през декември 2023 г., че "сънародниците на Русия в чужбина" са онези, които имат исторически, културни или езикови връзки с Русия, а депутатът от РПЦ изглежда предполага, че репатрирането на такива "сънародници" в Русия може да бъде голям ресурс, който Русия може да използва за решаване на демографската криза. Някои от другите политически препоръки обаче противоречиво се стремят да ограничат самите мигранти, които биха попаднали в определението на Путин за "сънародници в чужбина". Подходът на Църквата изглежда е в противоречие с предишното определение на Путин, което постулира разнообразен и приобщаващ руски граждански национализъм.

РПЦ твърди, че създаването на стабилен и суверенен "Руский мир" под руската държава ще доведе до икономически възможности и ролята на Русия като един от водещите центрове на многополюсен световен ред.

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски подчерта, че недостигът на материални средства поради забавянето на западната помощ за сигурността ограничава украинските сили и принуждава Украйна да провежда стратегическа отбрана. Украинският издател Ukrinform публикува интервю със Сирски на 29 март, в което заявява, че стратегическата отбрана е логична предвид недостига на материални средства на Украйна и отбелязва, че Украйна не е в състояние да планира операции поради несигурност около западните разпоредби за военна помощ.

Сирски заяви, че значителното предимство на руските сили в личния състав, тежките руски въздушни удари и недостигът на украински артилерийски снаряди са позволили на руските сили да пробият украинската отбрана и да превземат Авдеевка, Донецка област, в средата на февруари 2024 г. Украинските сили биха могли успешно да защитят Авдеевка, ако имаха достатъчно артилерийски боеприпаси и противовъздушна отбрана в района. Сирски призна, че руските сили значително са увеличили въздушните удари срещу украинските сили през последните седмици и месеци и че руските сили наскоро са имали предимство пред украинските артилерийски боеприпаси в съотношение шест към едно. Сирски заяви, че украинските сили са успели да компенсират артилерийското превъзходство на руските сили чрез удари в тила, но само в определени райони на театъра.

Украинските сили са доказали, че са способни значително да унищожат руските сили, когато са добре снабдени. Украинските сили проведоха кампания за блокиране, използвайки HIMARS за насочване към мостове над река Днепър, принуждавайки руските сили да се изтеглят от западния (десен) бряг на област Херсон през ноември 2022 г.

Украинските сили се възползваха от изненадващ пробив на руските линии в Харковска област през септември 2022 г.

В момента украинските сили водят текуща кампания, която ограничава способността на руския Черноморски флот (ЧФ) да действа свободно и да контролира Черно море.

Интервюто на Сирски, по-специално твърдението му, че украинските сили могат да защитят територията си и да победят инвазията на Русия, при условие че достатъчна военна помощ от Запада, без значение колко войници генерира Русия, подчертава как неуспехът на САЩ да предостави навременно и последователно военно оборудване и оръжия на Украйна е ограничил способността на Украйна за провеждане на стратегическо планиране или извършване на големи операции.

Изявленията на Сирски показват, че Украйна се опитва да се адаптира към намалената помощ както на бойното поле, така и чрез мобилизиране на своята отбранителна индустриална база, но тези усилия са недостатъчни, за да компенсират напълно липсата на материални средства в близко бъдеще.

Сирски също така посочи, че Украйна се опитва да смекчи недостига на работна ръка чрез подсилване на фронтовите части с наличния персонал от тиловите райони. Сирски заяви, че украинските сили са прехвърлили хиляди служители от небойни части в тила към бойни части на фронтовата линия и са започнали ротация на силите, за да позволят на силите на фронтовата линия да си починат.

Сирски заяви, че украинските сили очакват да разполагат с достатъчно персонал, за да водят своята стратегическа отбрана и че този брой е доста под 500 000 души персонал, които украинските официални лица предложиха да бъдат мобилизирани през декември 2023 г.

Руската армия вероятно е разширила набора от цели за ударната кампания на Русия срещу критичната инфраструктура на Украйна, за да включи водноелектрически централи. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са нанесли серия от ракетни и безпилотни удари по цели в Украйна в нощта на 28 срещу 29 март, включително 60 дрона Shahed-136/131 от Приморско-Ахтарск, Краснодарски край и Курска област; три ракети "Кинжал" от самолет МиГ-31 над Рязанска област; девет крилати ракети Х-59 от самолет Су-34 над Белгородска област; четири ракети Искандер-К от Курска област; и 21 крилати ракети Х-101/Х-555 от стратегически бомбардировачи Ту-95МС, излетели от авиобаза Енгелс в Саратовска област.

Украинската противовъздушна отбрана свали 58 безпилотни самолета Shahed, пет крилати ракети Х-59, всичките четири ракети Искандер-К и 17 крилати ракети Х-101/Х-555. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили умишлено са атакували водноелектрическите централи Канив и Днестър в Черкаска и Черновецка области по време на ударите на 28-29 март.

Украински официални лица съобщиха, че тези руски удари са насочени към неуточнена критична инфраструктура в Ивано-Франковска и Днепропетровска области, а руски милиблогъри твърдят, че руските сили са ударили топлоелектрическата централа в Кривий Рог и водноелектрическата централа в Средноднепровска област в Днепропетровска област.

Украинският държавен електропреносен оператор Ukrenergo съобщи, че руските удари на 28-29 март са повредили топлоелектрически и водноелектрически централи в Централна и Западна Украйна, причинявайки спиране на електричеството в Днепропетровска и Харковска области.

Руските удари на 22 март значително повредиха украинската водноелектрическа централа Днепър в град Запорожие и съоръжението вероятно няма да функционира известно време.

ISW по-рано писа, че руските удари срещу украински енергийни съоръжения може да имат за цел да влошат отбранителния промишлен капацитет на Украйна и че руските сили вероятно се опитват да използват недостига на украински ракети за противовъздушна отбрана в подновен опит да сринат енергийната мрежа на Украйна.

Новопоявилият се модел на Русия за поразяване на украински язовири и водноелектрически централи е значително отклонение и ескалация на ударната кампания на Русия срещу Украйна. Руските сили не са нанасяли по-рано продължителни ракетни удари срещу украински язовири и водноелектрически централи. САЩ и европейските страни продължават да не желаят да предоставят на Украйна материали, които биха могли да се окажат оперативно или стратегически значими и да подпомогнат значителни украински настъпателни усилия поради опасения от руска ескалация или отмъщение. Решенията на западните държави да ограничат отбранителните способности на Украйна в опит да управляват ескалацията обаче не успяха да попречат на Русия да ескалира войната си срещу Украйна. Освен това Украйна провежда стратегическа отбрана, а не офанзива, която може сериозно да застраши руските позиции в окупирана Украйна или руска територия. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун-младши заяви на 28 март по отношение на предоставянето на ракети ATACMS с голям обсег на Украйна, че "рискът от ескалация не е толкова висок, колкото може би беше в началото на войната в Украйна."

Русия последователно е доказвала желанието си да ескалира своята агресия без провокация и загрижеността относно руските ответни действия и ескалация в отговор на по-нататъшното предоставяне на западни оръжия и системи на Украйна не трябва да диктува вземането на решения на САЩ или други западни страни относно тази помощ.

На 28 март Русия наложи вето на годишната резолюция на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) за разширяване на панела за наблюдение, който проследява спазването на санкциите на ООН срещу Северна Корея.

Китай също се въздържа при гласуването. Съветът за сигурност на ООН единодушно прие ежегодното подновяване на мандата на панела за наблюдение на санкциите срещу Северна Корея от създаването му през 2009 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира неясно, че ветото е в интерес на Русия.

Говорителят на руското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова заяви, че санкциите на ООН срещу Северна Корея са "стари модели" и са довели до "тежки хуманитарни последици" в Северна Корея.

Захарова заяви, че "колективният Запад" е отговорен за ветото на Русия върху резолюцията и че Западът не иска да приеме предложените от Русия "компромиси".

Гласът на Америка (Гласът на Америка) съобщи, че Русия и Китай наскоро са се опитали да настоят Съветът за сигурност на ООН да добави клаузи за прекратяване действието към някои от санкциите срещу Северна Корея, в които санкциите ще изтекат след неопределен период от време, ако Съветът за сигурност на ООН не постигне консенсус за тяхното удължаване.

Русия наскоро укрепи отношенията си със Северна Корея като част от усилията за снабдяване със севернокорейски балистични ракети и артилерийски боеприпаси за използване в Украйна и Русия може да помага на Северна Корея да избегне международните санкции извън непосредствените нарушения, свързани с трансферите на оръжия.

Ветото на Русия върху надзорния панел вероятно е част от руските усилия да предотврати разкриването на собствените схеми на Русия за избягване на санкции със Северна Корея. Русия може също да е подозирала, че Съветът за сигурност на ООН няма да одобри предложенията за клауза за "прекратяване на действието" и вместо това е използвала тези предложения, за да постави информационни условия, за да обвини по-късно Запада за изтичането на мандата на мониторинговия панел. Кремълският новинарски канал ТАСС заяви на 27 март, че директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин се е срещнал със севернокорейския министър на държавната сигурност Ри Чанг-дае в Пхенян по време на посещение на 25-27 март и са обсъдили задълбочаването на руско-севернокорейските отношения.

Изглежда, че Кремъл е успял да окаже натиск върху Telegram да цензурира екстремистко съдържание след атаката на Crocus City Hall на 22 март, подчертавайки способността да оказва натиск, за да действат в негов интерес. Основателят и главен изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров заяви на 28 март, че Telegram е започнал мерки за предотвратяване на екстремистки публикации, призоваващи за терористични атаки на 24 март, предотвратявайки десетки хиляди предполагаеми опити за изпращане на съобщения, призоваващи за терористични атаки, и блокирайки хиляди потребители, които изпращат такива съобщения.

Дуров заяви, че потребителите на Telegram в Русия, Украйна и Беларус ще могат да ограничават кой може да им изпраща лични съобщения от следващата седмица. Подчерта, че Telegram не е място за призоваване към насилие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 28 март, че Русия няма планове да блокира Telegram, но изрично призова Дуров да обърне повече внимание на това как терористите използват платформата и че Кремъл "очаква повече" от Дуров.

Способността на Кремъл да оказва натиск върху Дуров е забележителна, като се има предвид, че Telegram вече не е базиран в Русия. Според съобщенията Дуров е напуснал Русия през 2014 г., след като е отказал да сътрудничи на руската цензура.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    65 33 Отговор
    РПЦ е просто клон на КГБ.

    Коментиран от #93

  • 2 Отец Дионисий

    25 55 Отговор
    Господ да ги благослови!Амин!

    Коментиран от #7, #12, #82, #130

  • 3 Последния Софиянец

    26 21 Отговор
    Битката между Хазарите и Велика България продължава хилядолетия.Ту едните,ту другите взимат превес.

    Коментиран от #55

  • 4 Човек

    61 39 Отговор
    Путин е слуга на дявола.

    Коментиран от #83

  • 5 Българин

    53 34 Отговор
    Руската православна църква е църква на Сатаната.
  • 6 Благоевград

    43 24 Отговор
    То затова ще има последователи и религията, обявили свещена война., КГБ ченгето, поп който като млад го лашкали по манастирите и църквите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    39 26 Отговор
    Ненормални психопати
  • 9 Писарчук

    16 12 Отговор
    Най-добрата съседска война на дд, от времето на сфрю! Дори, по-по-най, защото сега руснаци лумбарят руснаци.

    Коментиран от #14

  • 10 САЩисан вие на поляна

    18 23 Отговор
    Простотията няма почивен ден. От Еди0ти за иЕди0ти

    Коментиран от #59

  • 11 Статистика1

    54 24 Отговор
    Истински джихадисти!
    Русия официално е враг на цивилизацията

    Коментиран от #13, #17, #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Последния Софиянец

    13 32 Отговор

    До коментар #11 от "Статистика1":

    Консуматорската цивилизация е обречена.

    Коментиран от #18, #57, #69, #74

  • 14 Всъщност

    22 13 Отговор

    До коментар #9 от "Писарчук":

    Сами със себе си воюват в границите на бившият СССР.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Последния Софиянец

    12 15 Отговор

    До коментар #14 от "Всъщност":

    Гражданските войни са дълги и кървави.

    Коментиран от #20, #21, #65

  • 17 Юнивърс

    35 16 Отговор

    До коментар #11 от "Статистика1":

    Всички рашисти да бъдат изгонени от ЕС.
  • 18 Забавен

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Да, тя е обречена откакто човека съществува.
  • 19 Иван

    25 11 Отговор
    Опорка за руски мекерета
  • 20 Гого

    18 10 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Е нали за два дня?!

    Коментиран от #28

  • 21 Мдаа

    38 18 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Всичко до Москва ще е Украйна. Маскаляците ще се крият по блатата и ще завиждат на съседите си украинци, за това, че не са под китайския ботуш.

    Коментиран от #39

  • 22 Сталин

    20 12 Отговор
    Тия имали и църкви.Че и поп.
  • 23 Това е безспорен

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Статистика1":

    Факт.
  • 24 Ердоган

    24 10 Отговор
    Тия станаха джихадисти
  • 25 123

    10 31 Отговор
    Падне ли Русия - Антихриста завладява света.

    Коментиран от #26

  • 26 Факт

    25 15 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Русия е под ботуша на Антихриста.
  • 27 Свещена простота казаха

    20 9 Отговор
    С тия 500 милиарда дето Путин зарови в Украйна колко много нови алкохолици щяхте да напечатате
  • 28 Оригиналния цитат от ген Мили

    6 13 Отговор

    До коментар #20 от "Гого":

    е "за 3 дни" и то не на руски а на английски.

    Коментиран от #33, #36

  • 29 Ой, котьо

    31 10 Отговор
    Руската православна църква са толкова християни, колкото Ердоган е българин.

    Коментиран от #113

  • 30 Фахретдин

    23 8 Отговор
    Руският мир нека си е за орките д Ане си го натрапват на неввините народи които искат да живеят нормално.
  • 31 Mиcиpkи,

    14 5 Отговор
    Мислите ли, че някой ще си губи времето да го чете това?
  • 32 Швейк

    21 7 Отговор
    Попове с гранати или руски джихад.

    Коментиран от #71

  • 33 Квиик

    17 6 Отговор

    До коментар #28 от "Оригиналния цитат от ген Мили":

    Недей да лъжеш ватенка..даже парадните униформи се въргаляха по улиците в Украйна

    Коментиран от #35

  • 34 ЪХЪ

    19 4 Отговор
    Влизат е 18 век.Официално.
  • 35 Акула

    14 5 Отговор

    До коментар #33 от "Квиик":

    Даже руски военни звъняли в киевски хотели за резервации.Само,че ги посрещнаха с молотов и джавелини.
  • 36 Българин

    13 7 Отговор

    До коментар #28 от "Оригиналния цитат от ген Мили":

    Тая руска опорка стана за смях. Има редица свързани с руския фашистки режим лица, които са авторите на това изказване (за трите дни) даже още ПРЕДИ Русия да нападне Украйна.
  • 37 Посейдон с Тризъбеца

    3 1 Отговор
    Ей, направо на чистач на направихте, не мога да им насмогна в това наистина стана (чорно) Черно море
    Постоянно му падат над главата разни джакузита с ламарини на патлачки
  • 38 От тази статия

    6 22 Отговор
    Се разбира
    Че пълномащабната и с нищо не предизвика на война на украинските фашисти срещу руснаците и всичко руско в тяхната държава а и не само ще е продължителна но ще завърши с катастрофа за бандеровците

    Коментиран от #97

  • 39 Мечтания в мрака

    6 14 Отговор

    До коментар #21 от "Мдаа":

    Само си представете: 1/6 спира лошия газ и нефта, за износ, СИтата, спират износа на стоки и демократичните великани от двата северни континента, минават на самозадоволяване. Бухаха Е, тогава ще си изчистят дълговете, за които няма числа и в астрономията.

    Коментиран от #49

  • 40 Лошо

    9 8 Отговор
    реториката ескалира. Дано български момчета не бъдат изпратени на чужда земя.

    Коментиран от #46, #72

  • 41 Всички

    8 9 Отговор
    Предубедени към Русия се правят че не разбират че тази война е гражданска и воюват руснаци срещу руснаци подобно на гражданската война от 1918 година

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Украинците

    15 6 Отговор

    До коментар #41 от "Всички":

    Не са руснаци те само са дали началото на руската държава нищо че говорят на руски език
  • 44 саша

    14 3 Отговор
    Нямат ли срам, каква свещенна война
  • 45 Коментар

    9 14 Отговор
    Не е свещена,но укрите вместо на Путин обявиха война на Бог като палеха църкви и живи хора,заковани на кръст.Те не само православни свещенници репресираха.Както виждате скачат и срещу папата.
  • 46 Ще бъдат изпратени

    5 11 Отговор

    До коментар #40 от "Лошо":

    То се забелязва от риториката в официалните ни медии която плавно лека-полека ни подготвят да влезем в тази война която няма как да се размине без участието на български момчета

    Коментиран от #86

  • 47 САТЪРА НА ХАНА

    9 14 Отговор
    СЕГА ВЕЧЕ ЗАПАДНАЛИЯ СВЯТ ЗАГАЗИ
    ...
    ..... РПЦ ОБЯВИ ХРИСТИЯНСКИ ДЖИХАД :))
    .....
    РЕЗУЛТАТИТЕ 1814 И 1945 ГИ ЗНАЕМ

    Коментиран от #61, #64, #96, #103

  • 48 ГЕРБ=ДПС=БСП

    14 9 Отговор
    Църквата би трябвало да е за мир, а не да подкрепя войната. Църквата би трябвало да е за спиране на войната и за мирно разрешаване на конфликта.

    Вижте папа Франциск, как се държи. Руския патриарх се дължи като ирански алатоях и фанатичен мюсюлмански лидер на Ислямска държава.
  • 49 Мдаа

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мечтания в мрака":

    А сега малко от РЕАЛНОСТТА.

    1/6 вече ВНАСЯ бензин ... от Беларус.
  • 50 !!!?

    19 2 Отговор
    Кремълски Джихад срещу Европа !!!?

    Коментиран от #62

  • 51 САТЪРА НА ХАНА

    3 7 Отговор
    ОТКАКТО СЕ Е РОДИЛ ЖИВОТА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ, ЖИВИТЕ СЪЩЕСТВА СА ЗАЕТИ С ТРИ НЕЩА
    ..
    ДА НАМЕРЯТ ХРАНА, ДА СЕ РАЗМНОЖАТ, ДА НАМЕРЯТ ПОДСЛОН ОТ СОЛИТЕ НА ПРИРОДАТА ( ДА НЕ УМРАТ ИЛИ ДА БЪДАТ ИЗЯДЕНИ)
    ......
    ЗАСЕГА ЕДИНСТВЕНО ХРИСТОС, МАРКС И ЛЕНИН
    СА СЕ ОПИТВАЛИ ДА НАКАРАТ ХОРАТА ДА СЕ ПРЕБОРЯТ С ТОВА МИСЛЕНЕ

    Коментиран от #127

  • 52 Шопо

    11 1 Отговор
    Чекай да се разбереме. Оно СЗО ли е или война ?

    Коментиран от #54

  • 53 Минев

    18 3 Отговор
    Гундяев и Путин трянва да бъдат застреляни. Това е свещената задача на човечеството.
  • 54 Българин

    12 3 Отговор

    До коментар #52 от "Шопо":

    Когато трябва да се вкарват противниците на руския фашистки режим в затвора е "СВО", когато руските фашисти се подхлъзнат да кажат какво мислят или за пропаганда, е "война".
  • 55 Ашкенази/хазари

    4 15 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ..водят хилядолетна война срещу православна Русия, а нас вече ни затриха като държава.

    Коментиран от #63, #67

  • 56 Минев

    16 3 Отговор
    Свещена военна операция бе, Гундяев, каква война те гони, сатана в патриаршески одежжди.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 явно

    9 1 Отговор
    или Господ спи, или изобщо го няма - след като не ги тресна на момента!!!

    Коментиран от #133

  • 59 Така е

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "САЩисан вие на поляна":

    При вас тя е очевадна,изостана ли с един век!
  • 60 Така е ..

    13 4 Отговор
    Свещена война е когато отбраняваш и защитаваш държавата си от нашественици. Когато нападаш войната е мироломна.Руснаците пак са се объркали. Забравиха 27 милиона загинали през ВСВ и акъла им така и не дойде , че няма по лошо от войната.
  • 61 Хахайай

    8 4 Отговор

    До коментар #47 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Вие даже и дума за джихад си нямате каква рпц какви пет лева вашата религия е тотален сатанински треш.

    Коментиран от #84

  • 62 Орките без срам

    13 2 Отговор

    До коментар #50 от "!!!?":

    Джихад какво романтично оправдание д откраднеш някоя друга печка.
  • 63 Българин

    19 9 Отговор

    До коментар #55 от "Ашкенази/хазари":

    Народ като руския, който реже уши, пуска ток по гениталии и вади очи в 21ви век не е "православен".

    Коментиран от #118

  • 64 но също така

    12 3 Отговор

    До коментар #47 от "САТЪРА НА ХАНА":

    знаем и че Русия нямаше да победи без помощта на съюзниците! Това не бе само нейна война и нейна победа! много е удобно да се забравя това и изопачава историческата истина!
  • 65 ХА ХА ХА

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Но винаги са носител на кардинални промени.........схващаш ли шкебеджио
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Заблуден

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Ашкенази/хазари":

    Ми те са я спечелили путин е еврейн по майка.
  • 68 КГБ пиянде

    10 1 Отговор
    Гундяйката Марлборович обяви свещен джихад на Украйна.
  • 69 и кой ще я победи?

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    водкаджийската ли? опиянчените и изоглави идиоти с големите мераци, дето живеят още в 19 век без нормални човешки удобства- вода, тоалетна,баня, пералня в дома си?!
  • 70 Zахарова

    9 1 Отговор
    Най- хубавото е,че държим и българската църква из късо! Важното е да си живеем живота, а мужиците и бг диагоналките да мрат за нас,хахаха
  • 71 Фелдкурат Ото Кац

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "Швейк":

    Проповед в Галиция:

    Хай живе усраїнське православя
    Христос є усраїнець
  • 72 Точно

    12 4 Отговор

    До коментар #40 от "Лошо":

    За българския войник е чест да се бие и да разгроми руския агресор.
  • 73 Сандо

    2 7 Отговор
    Борбата на всяка държава и на всеки народ за свобода и независимост е свещена!Ако на някого това не му харесва,значи той се е подчинил на волята и силата на колонизатора и е станал предател на народа и страната си.Това е положението,всякакви други писания и обяснения са от Лукавия!

    Коментиран от #80

  • 74 нали

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Да живеят путяробите!!!
  • 75 Р.К.И.

    8 2 Отговор
    Как е там по конституция , Църквата не е ли отделена от държавата?

    Коментиран от #110

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ехехехехе

    4 0 Отговор
    Хехехе
  • 78 Иван

    17 3 Отговор
    То и за Хитлер войната беше свещена ама толкоз малкия фашист ще си стои в бункера ще му намерим цаката ще сринем Москва за да изчистим планетата от фашисти
  • 79 Вижте ги

    16 3 Отговор
    Вижте ги, бе, това са идолите на копейките
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Бай Яни.

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Алах ще ги накаже тези прото свещеници и тяхната лъже религия.
  • 83 ZА ПОБЕДУ!

    7 13 Отговор

    До коментар #4 от "Човек":

    ГОСПОД Е РУСНАК, И В.В.ПУТИН Е НЕГОВ НАМЕСТНИК НА ЗЕМЯТА!

    Коментиран от #99

  • 84 Р.К.И.

    12 2 Отговор

    До коментар #61 от "Хахайай":

    Злоупотребява се с Църквата. Гневът Божи ще бъде страшен! Нямат срам от хората и страх от Бога. Тази земя ще бъде пречиствана. Като започнат земетресения, вулкани, цунами, потопи и наводнения; епидемии , американците ли ще обвинят. Тази земя с огън ще се пречиства, много им е грешен народът.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Хахахаха

    12 4 Отговор

    До коментар #46 от "Ще бъдат изпратени":

    Проблема е, че ако не воюват в Украйна, ще се наложи да воюват в България.
  • 87 БеГемот

    6 0 Отговор
    Това нещо е некадърно и като пропаганда ...тя трябва да е кратка и яростна като калвинистка проповед...това е непрочитаемо...
  • 88 Пияна сган

    13 2 Отговор
    КГБ - сви.нята поп Гун.дяев затова е милиардер , защото маха опашка на Дре.бното Фю.рерче
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Копеѝкин

    9 1 Отговор
    Аз вярвам само в парите!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ОБРАЗОВАН РОМ

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    КАЗВАХ ЛИ ВИ ЧЕ РУСКИТЕ ХРИСТИЯНИ СА ДЖИХАДИСТИ. ДА ПОМАГА ДЕВА МАРИЯ НА УКРАЙНА.
  • 94 От ЮАР

    10 4 Отговор
    Думата Православна не подхожда за Русия. Това е църква на КГБ-ФСБ изчадията на Преизподнята. Джихадисти в Руски вариант. С тия не бива да имаме нищо общо.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 ДРЕВНА ПОГОВОРКА

    7 1 Отговор

    До коментар #47 от "САТЪРА НА ХАНА":

    КОГАТО ЕДНО НИЩО КОМЕНТИРА НЕЩО, РЕЗУЛТАТА ОТНОВО Е НИЩО.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Руснаков

    9 2 Отговор
    Ето...доказа се че цялото руско племе е промито...без изключения....нямат собствено мение крепостните... каквото каже Вожда и Църквата...
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Ефрейтора

    4 1 Отговор
    Срааам!!!Голям срам!
  • 101 Машаллах аферим

    6 1 Отговор
    Значи гундяев е обявил джихад на украйна
  • 102 Боко Праните Гащи

    3 2 Отговор
    Путин акбар
  • 103 А бре

    11 1 Отговор

    До коментар #47 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Да не би християните да са само в Русия бре?Те са в целия свят. От кога Русия стана център на християнството,че поп Гундяев да ни се прави на вселенски патриарх??!
  • 104 Вместо "Аллах Акбар"

    9 1 Отговор
    Ще викат "Путин е най-велик" преди да се самовзривяват.
  • 105 Ксаниба

    1 5 Отговор
    Вставай страна Агромная!!!
  • 106 Герги

    7 0 Отговор
    Момци, при Патриарх от КГБ...какъв да е официалният курс на Църквата...сбъркан...
  • 107 Папионков

    1 2 Отговор
    Колко струва този пасквил?
  • 108 Лагрестин

    7 0 Отговор
    Днешна Русия,за разлика от царска Русия с нищо не защитава християните.Хем няколко таджикистанци и чеченец бяха заловени като извършители на атентата в Москва,хем Русия побърза да обвини Украйна,защото терористите са я избрали за дестинация да се оттеглят.С други думи,извършителите са ясни,но за това кои са поръчителите има голямо съмнение,че се бърза да се посочи удобен виновник пред обществото.
  • 109 Лагрестин

    11 0 Отговор
    Прзе 1999г. Русия с нищо не защити Югославия от бомбардировките,не защити с нищо и Армения от Азербайджан,а в същото време воюва с Украйна и заплашва словесно Молдова,Армения,прибалтийските страни и т.н.Интересно,защо Русия заплашва само християнски страни,а в същото време въоръжава мюсюлманските в Близкия изток и се е загрижила за Хамас например?
  • 110 комунизъм

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Р.К.И.":

    И тук има разделение на властите по конситтуция, но само на книга.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ой, котьо":

    Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 много заблуден

    4 1 Отговор
    До 63. Приятел моли се да не ти дойде до главата, такива нечовеци да отнемат живота на твои близки, тогава друга песен ще запееш.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Васил

    3 1 Отговор
    И коя тази война която е свещена????
  • 124 Бауу

    3 5 Отговор
    Ама тя наистина е свещена война за Русия, ако искат да останат свободни, независими и не окупирани, като нас!
  • 125 М Илиев

    6 2 Отговор
    Евалата джихадисти
  • 126 защо вярваме на кравешката дезинформация

    0 5 Отговор
    ISW е iнститут за изследване на войната - американски аналитичен център, основан през 2007 г.
  • 127 Хахахахахахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Какъв виц разказа зайчето .
  • 128 Всеки

    2 0 Отговор
    Ще бъде съден според делата си !
  • 129 Балаганов и Паниковски

    1 1 Отговор
    Ееииииииии?
  • 130 Куката

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Менте поп!
  • 131 гражданин

    4 0 Отговор

    До коментар #118 от "БЕЙ хазаров!":

    А аз на тебе колко пъти да ти обяснявам, че си долен и мpъсeн пeдeрус?!
  • 132 Българин

    4 1 Отговор
    Специалната Руска Осирация върви по плана на Путлер .
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Священная война

    0 1 Отговор
    Вставай, страна огромная,
    Вставай на смертный бой
    С фашистской силой темною,
    С проклятою ордой!
    Пусть ярость благородная
    Вскипает, как волна, —
    Идет война народная,
    Священная война!
  • 135 русия е ислям

    0 0 Отговор
    На тея руски джихадисти само алах им остана
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания