Last news in Fakti

30 Март, 2024 12:12 2 988 33

Лидерите на ЕС приветстват присъединяването на България в Шенген

  • шенген-
  • българия-
  • румъния-
  • европейска комисия-
  • урсула фон дер лaйен

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство: в двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва

Лидерите на ЕС приветстват присъединяването на България в Шенген - 1
Снимка: Shutterstock

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство: в двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници, се казва в съобщение за медиите на ЕК.

„Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани“, заяви и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас от своя страна допълни, че: „Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен — тази „перла в короната“, която е емблематична за нашия европейски начин на живот и благоприятства вътрешния пазар, нашите икономики и европейските граждани навсякъде. Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа, извършена от вас, за да стигнете дотук — това е ваша придобивка, която е отдавна заслужена. Ние ще продължим да вървим заедно по пътя напред.“

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон припомни, че от 31 март "България и Румъния ще прилагат изцяло достиженията на правото от Шенген, което ще направи ЕС по-силен и по-безопасен с по-добра защита на външните ни граници, ще промени живота на милиони хора и ще улесни пътуването. Гордея се с работата, извършена от толкова много хора както в Румъния, така и в България". Йохансон припомни, че контролът по вътрешните граници ще бъде премахнат от утре за двете балкански страни по въздушните и морските граници. "Следващата стъпка е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет до края на моя мандат“, каза Йохансон.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълна

    38 5 Отговор
    Подигравка
  • 2 сЕИР

    38 2 Отговор
    Все н8и лъжат от ЕС и за будали ни имат, ако бяхме казали ветото за Македония срещу Шенген щяхме да спечелим.
  • 3 ТаУмВзе

    28 6 Отговор
    Ако бяхме Държава им затваряме Границите по душа и вода и въздух, та да ги видим колко са Готини! Но както знаем сме Приключили вчера и тва е.
  • 4 Оуууу йеааа

    27 6 Отговор
    И какво като влезем в Шенген, кво ше стане!!! Пак ще ни крадът тия мишкари
  • 5 нннн

    19 3 Отговор
    Абе, верно ли Дунав е сухопътна граница?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    26 1 Отговор
    Какво приветстват?!
    Това че лятото пак ще видим на опашки по сухопътните граници с часове и дори денонощия?!
    Това ли приветстват?!
    България и Румъния много отдавна СА ИЗПЪЛНИЛИ ВСИЧКИ КРИТЕРИИ ЗА ПЪЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО В ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО!
    А нашите дупедавци мирно и кротко им се навеждат!

    Коментиран от #10

  • 8 Киро П@рапета

    24 2 Отговор
    ". Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа, извършена от вас, за да стигнете дотук — това е ваша придобивка, която е отдавна заслужена. Ние ще продължим да вървим заедно по пътя напред.“


    Тая шегува ли се с нас ? Кого го топли тоя въздушно капков път , 5 минути за проверка на паспорта едва ли притесняваха някого а виж 24 часа на Дунав мост убива и без това трудния бизнес с транспорт .
    А относно това кои вървят напред и кои назад , гинеколожката няма нужда да пояснява защото тя достатъчно дръпна напред от ваксините !!!

    Коментиран от #11, #21

  • 9 ХАХАХА

    10 3 Отговор
    Що да не приветстват балъците ,продадени от наколенките ? Въздушно капковия транзит паразит Ченген е да духат супата българите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 редник

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Киро П@рапета":

    / ... а виж 24 часа на Дунав мост убива и без това трудния бизнес с транспорт./

    Какво стана с добрите намерения да се премахне граничният контрол между България и Румъния - май сами не можем да решим, а чакаме разрешение отвън?...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нищо ново

    6 2 Отговор
    Австрия винаги е биела контрата на България. Оказва се че и на Румания. Там изтекоха и комунистическите пари. Сега е момента тези консерватори да поискат още пари от Путин.
  • 14 поклон

    7 3 Отговор
    за този шенген на кире канадецо сапунению академик и кокоратию счетоводител тука има,тука няма вече! сега могат да духнат по вода и въздух!
  • 15 123

    17 2 Отговор
    Както винаги, ЕС третира източна Европа по друг начин ,а не като равноправен член .
  • 16 Троян

    17 3 Отговор
    Само съюз на балканските държави, ще им натрие муцуните на тия. Но политиците ни са предатели и глупаци.

    Коментиран от #19

  • 17 Россия 🇷🇺 ZV

    3 3 Отговор
    "Приветствуют"
  • 18 като за наивни

    8 2 Отговор
    българи - 3% от Шенген, но кой ти ги дава, особено когато става дума за България. Нищо, но от сърце!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ци ее

    11 3 Отговор
    Мърши ЕСГЕЙСКИ ШЕНГЕН Е ЕДНА ИЗМАМА,НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИ НИТО ЦЕНИ НИТО ИНФЛАЦИЯ.ПРОСТО ЕДНИ РОБИ НА ЗАПАДНИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ!!! ПАЗЕТЕ СИ ГРАНИЦИТЕ И КАТО ГИ ПАЗИМ КВА ФАЙДА КАТО ТЕ НИ ГИ ВКАРВАТ АБСОЛЮТНО НЕЛАГАЛНО И ТАЙНИЧКО В СТРАНАТА НИ!!!НЕ НА ЕВРОФАЩИЗМА И НАТО ТОВА Е АБСОЛЮТНО ИЗМАМА ЗА ДЪРЖАВАТА НИ.ГРАНИЦА СЕ ПАЗИ С АВТОМАТ И ОРЪЖИЯ НО ТЕ СЕ ПОДАРИХА НА УКРИТЕ ТА ОСВЕН ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ДА СИ БЪРШЕМ ЗАДНИЦИТЕ НИЩО ДРУГО НЯМАМЕ !!!!
  • 21 най-обезпокоително е, че

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Киро П@рапета":

    този безумен "политик" не вдява колко е неадекватен и вреден за държавата. За такива казват: ти го плюеш, той мисли, че дъжд го вали.
    Чувство за самопреценка и самокритика - НИКАКВО!
    И доста от заблудените хора - някои се афишрат по медиите, ще гласуват пок за продължаваме погрома.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 време разделно

    5 3 Отговор
    Скоро и такъв съюз ще има, обаче първо Русия трябва да разкара западните паразити от Източна Европа............тогава може да се получи някакъв вариант на отбранителен и/или икономически съюз или да ни приемат и двете. Тези варианти са добри защото отново ще бъдем под закрилата на руснаците и западните алчни гадове не могат да ни пипнат! От само себе си се разбира че сегашните продажни предатели които докараха България до това положение вече няма да ги има............!
  • 27 Лидерите на клуб ЕСЕС

    7 3 Отговор
    ДА СЕ ЗАСТРЕЛЯТ И СЪДЯТ ЗА МАРОДЕРСТВО СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА НИ!!! БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАЛА НА ИЗВРАТЕНИТЕ ЗАПАДНЯЦИ ПО 1 МЛРД.ЛВ.ЗА ТОВА,ЧЕ СИ ПОЛЗВАМЕ НАШИЯ ЛЕВ.ДА ГНИТЕ В АДА МЪРШИ ПРОКЛЕТИ КАКВО ВИДЯХМЕ ОТ ЕС ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.ТОВА КОЕТО ТЕ НИ ДАВАТ СИ ГО ПРЕБИРАТ С ЛИХВИТЕ ЖАЛКОТО Е,ЧЕ ОЩЕ НЕ ГО РАЗБИРАТЕ!!
  • 28 Благодарим на Лидерите на ЕС

    13 2 Отговор
    България най-после влиза в Шенген!
    Да, ама НЕ
    В Шенген по вода, ама без р.Дунав
    Дунав е най-голямата река, но за Шенген не е река!
    Англосаксонски простотии!
  • 29 Кими

    4 2 Отговор
    Присъединихме се по Дунав в австрийския бряг.
  • 30 Онзи

    3 0 Отговор
    И сега кой ще гарантира пазара на Българските производители,че ще е конкурентно способен. Като навлезе ГМОто и соята на безценица и край с истинските продукти в България. Пазара ще ги принуди да се модифицират за да са конкурентноспособни.
    Остава и еврото да влезе и топенето на Бг активи ще започне брутално.
    Ставаме колония на ЕС а не държава. Боли ги фара в ЕС за интересите на българските граждани
  • 31 SDEЧЕВ

    2 1 Отговор
    Фейк-взимате един каяк,започвате да гребете по море пресичате морската граница с Румъния и веднага пристига граничен катер,който най любезно ви обяснява,че сте чели много вестници и декларации,но ще се наложи да обърнете обратно. Толкоз за ШЕНГЕН ПО ВОДА

    Коментиран от #32

  • 32 SDEЧЕВ

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "SDEЧЕВ":

    Във връзка,че подписахме Фей ШЕНГЕН и границата с Румъния не можем да си премахнем двустранно. Хахахаха кьорав карти не играе..Кьорав народ е племето булгаро тръгнал да играе покер с белите господари муахххаааа
  • 33 Не искам да

    0 0 Отговор
    Съм в никакъв Шенген!
    В Шоплука си ми е екстра!
    Може да сме дървени, ама сме качествени!!!
    Левче- кефче, еврото е чума!
Новини по държави: