Last news in Fakti

29 Март, 2024 20:50 4 354 68

Скандалът за руското влияние разтърси ЕС

  • европейски съюз-
  • европейска комисия-
  • русия-
  • кремъл

Москва е плащала на членове на Европейския парламент, за да се намесят в предстоящите избори за ЕП, пише европейската редакция на Politico

Скандалът за руското влияние разтърси ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Руска кампания за политическо влияние разтърсва Европа, тъй като високопоставени служители предупредиха, че Москва е плащала на членове на Европейския парламент, за да се намесят в предстоящите избори за Европейски парламент, пише европейската редакция на Politico.

"Това потвърждава онова, което подозирахме: Кремъл използва съмнителни медии, които се преструват на медии и използват пари, за да купуват тайно влияние", е заявила заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова пред брюкселската медия, като е нарекла разкритията "много тревожни".

Скандалът избухна, когато в сряда (27 март) чешкото правителство наложи санкции на новинарски сайт, наречен Voice of Europe, който според Прага е част от операция за оказване на проруско влияние. Белгийският министър-председател Александър Де Кро заяви ден по-късно, че Русия се е свързала с членове на Европейския парламент (ЕП) на ЕС и "им е платила, за да популяризират руската пропаганда".

Новата руска кампания за влияние идва по-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни. Тя отразява опасенията за корупция и чуждестранна намеса, които бяха изведени на преден план от корупционния скандал "Катаргат", разтърсил Европейския парламент преди по-малко от две години.

"Не можем да си позволим да бъдем една крачка зад Путин и неговата пропагандна армия на шахматната дъска ... Трябва постоянно да имаме предвид, че той ще използва дезинформацията и чуждестранната намеса като оръжие за разделяне на Европа", заявява Йоурова.

Скандалът с влиянието се върти около уебсайта Voice of Europe. Чешкото външно министерство наложи санкции на украинския олигарх Виктор Медведчук, съюзник на руския президент Владимир Путин, както и на самия Voice of Europe и на лице на име Артьом Павлович Марчевски, за което се предполага, че е замесено в операцията.

Медведчук е провеждал "операция за руско влияние" от Русия на територията на Чехия, използвайки Voice of Europe, се посочва в изявление на властите.

"Това решение е в интерес на сигурността на Чешката република, както и допринася за защитата на демократичния характер на предстоящите избори за Европейски парламент", посочват от чешкото външно министерство.

Полските служби за сигурност съобщиха в четвъртък, че в рамките на трансграничното разследване са извършили обиски във Варшава и Тихи в Западна Полша, предаде Reuters.

Местни медии цитират изявление на службите за сигурност, според което властите са иззели 48 500 евро (96 205 лева) и 36 000 долара (66 053 лева). Уебсайтът на Агенцията за вътрешна сигурност на Полша не работи от четвъртък (28 март) вечерта, пише Politico.

Каналът на Voice of Europe в YouTube показва парад на депутати от ЕС, много от които принадлежат към крайно десни, евроскептични партии, които се изреждат, за да порицаят "зелената сделка", да предскажат предстоящия разпад на Съюза или да нападнат Украйна. Не се предполага, че тези, които се появяват в мрежата, са приемали пари в брой.

Уебсайтът има корени в Нидерландия, съобщава нидерландският вестник NRC. Свързан със сайта предприемач по онова време "работи" с крайнодесния лидер Тиери Боде през 2016 г. "за предизвикване на референдума за Украйна", пише вестникът, визирайки необвързващия вот, в който нидерландските гласоподаватели се противопоставиха на споразумението за политическо асоцииране между Украйна и ЕС.

Уебсайтът на Voice of Europe не е бил достъпен в четвъртък, а в акаунта в X не е публикувано от сряда.

"Да се нарече тази операция на руска намеса Voice of Europe е просто горчива шега, но тя ясно показва нивото на презрение, което Путин изпитва към нашите демокрации", коментира Йоурова.

Твърдението, че на членовете на ЕП е било платено да говорят в полза на Кремъл, повдигна въпроси за това кой може да е взел парите.

Говорител на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола заяви в изявление: "Председателят е наясно с отправените твърдения и проучва конкретните обвинения."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха хахаха

    89 35 Отговор
    Този ЕС е абс пародия сорос0идна пародия бла.то бл.ато ....

    Коментиран от #10, #44

  • 3 ЩЩД Стайков

    81 27 Отговор
    Очаквах да е по-тъпо, ама и тоз пасквил върши работа....

    Коментиран от #15

  • 4 филип ейджи

    57 26 Отговор
    пазар, кулвите се продават у Бг цел парламент
  • 5 Емил

    64 4 Отговор
    Нека ловът на вещици да започне сега!!!!
    Хаха Хаха!!!
  • 6 Кирил Петков

    62 13 Отговор
    Слава на Русия!Рудия е Сила и Мощ!

    Коментиран от #33

  • 7 хихи

    69 5 Отговор
    На Калпав Демократ ВълнатаМу пречи....
    и под вълна разбирай "руско влияние"
  • 8 хах

    8 36 Отговор
    Нашите четирихилядници не се и прикриват.
  • 9 име

    66 3 Отговор
    Демокрация, ама нанайци! Тези процеси/ цензурата и пропагандата, започнаха още при разкриията че белите каски са съюзници на ИДИЛ в Сирия, а западните правителства ги финансират. Всеки, изразяващ различно мнение от това на завзелата упавлеието върхушка, се обявява за руски агент. Много удобно, нали! Няма да се изненадам ако направят и опити за арести на неудобните. Изборите ще покажат на кой колко вярва народа.
  • 10 АРГОН

    65 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха хахаха":

    Така е - пълна пародия.
    Еврейският съюз е юдео-диктатура, замаскирана като демокрация. Отврат.
  • 11 Копейкин

    11 35 Отговор
    "Каналът на Voice of Europe в YouTube показва парад на депутати от ЕС, много от които принадлежат към крайно десни, евроскептични партии, които се изреждат, за да порицаят "зелената сделка", да предскажат предстоящия разпад на Съюза или да нападнат Украйн"

    Сега я втасахме, разкриха предизборната ми програма за изборите!
  • 12 Тити

    9 55 Отговор
    Това се случва защото западняците са мишоци ако бяха му набили канчето на Путлер още 2014 щеше сам да избяга в Сибир.

    Коментиран от #21, #24

  • 13 Голата истина

    49 2 Отговор
    Тия са като старци на пейка пред блока сами се навиват на простотията измислена от тях
  • 14 Истерици!

    53 4 Отговор
    Пълни глупости!Идеята е:който европеец е против войната в Украйна,е под руско влияние!Което е абсолютна глупост,но по този начин искат да намалята влиянието на десните партии!Само Възраждане, алтернативата в България! Гласувайте масово!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да, бе

    38 3 Отговор
    Поне са им платили с истински пари... Европа е превърната в престаряла жрица на повикване от глобалистката клиентела.
  • 17 Видими сте

    5 47 Отговор

    До коментар #14 от "Истерици!":

    "Идеята е:който европеец е против войната в Украйна,е под руско влияние!"

    Ако е против войната в Украйна, ще протестират срещу руския агресор, тъй че е много лесно да лъсне тази руска опорка. Всъщност, всеки който твърди, че е срещу войнта трябва ДЕН И НОЩ да работи срещу руснаците, които започнаха най-голямата война в Европа от ВСВ насам.

    Коментиран от #28

  • 18 Перо

    33 4 Отговор
    Ционистки уйдурми!

    Коментиран от #35

  • 19 А защо трябва

    42 4 Отговор
    Москва да се намесва при положение че новият председател на европейската комисия е отново Урсула фондерлайнят.... Грешка в правописа съжалявам много но тя успешно вкарва европейският съюз в зеленото украинско глад под въздействието на нашите западни много близки приятели.
    Защо е необходимо да се намесват от Русия за да затъваме в блатото със сегашното ръководство и това би противоречало на техните планове.
    Логика...... скъпи приятели.

    Коментиран от #26

  • 20 Няма изненада

    8 45 Отговор
    Тия хора все едно, че падат от небето. Русия винати е била подмолна, подла и рушаща. Само да припомним унгарските и чешките събития. Пропаднала държава.

    Коментиран от #37

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 тука е така

    4 25 Отговор
    Сергей Станишев, Елена Йончва и всички останали евродепутати от квотата на БСП. А не са изключени и други копейки.
  • 23 Пошьол

    4 37 Отговор
    Расия на путин е за унищожение! И това тръгна и ще стане. Няма друг начин за нормална демокрация, след като злото на света и мира седи в Кремъл. Дълго за писане и обеснение.

    Коментиран от #52

  • 24 Скъпи приятелю

    26 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тити":

    Тити. Плачка и че както винаги губиш и остави сериозните неща на хора които гледат сериозно а не като теб.

    Коментиран от #34

  • 25 ЯЗЕ

    2 7 Отговор
    Абе как се погасява 30 годишен кредит за 3 години?

    Коментиран от #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Русофил

    5 34 Отговор
    Руснаците могат само с корумпирани слуги да си налагат
    феодалните политики.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Механик

    49 2 Отговор
    Абе, вие акъл имате ли бе?
    Как бедна, изолирана Русия, може да плаща на НЕПОДКУПНИ евро-лидери, че да фалшифицират евро-изборите????
    Кажете ни кога лъжете?
    Когато Русия е бедна и изолирана, или когато вие сте корумпирани???
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Видими сте

    5 24 Отговор

    До коментар #28 от "т-п трол соросоиден":

    "Но другите, които са против войната, протестират против наливането на оръжия на киевската хунта, което удължава войната."


    Значи не са против войната, а са против това Украйна да воюва за суверенитета и свободата си срещу руския окупатор.

    Издаде се за 5 секунди дали е вярно, че тия, които се пишат че са "против войната" всъщност са под руско влияние!
  • 33 Симпатизант

    39 6 Отговор

    До коментар #6 от "Кирил Петков":

    Русия не само влияе в Европа, Русия е освобождавала Европа няколкократно. Това е така по една много проста причина - Русия е в Европа. Така и ще бъде, за ужас на атлантическите ястреби

    Коментиран от #36, #58

  • 34 Тити

    3 10 Отговор

    До коментар #24 от "Скъпи приятелю":

    Я се разкарай бе Ка Пут скъ ссан.
  • 35 Аз съм веган

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Перо,Перо тииго от Перем от заад.

    Коментиран от #48

  • 36 Атлантист+

    3 32 Отговор

    До коментар #33 от "Симпатизант":

    Това е дезинформация: Русия не е в Европа, а в Евразия, Русия не е осбобождавала Европа, а я е заробвала, включително България

    Коментиран от #38

  • 37 не пишете глупости

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Няма изненада":

    това са различни орбити
  • 38 А какво е

    17 0 Отговор

    До коментар #36 от "Атлантист+":

    Евразия?
  • 39 ЩЩД Стайков

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "ЯЗЕ":

    Ще обработваш повече тираджии и ще можеш! Вярвам в теб! С мизерните центове няма да можеш....

    Коментиран от #45

  • 40 Читател

    24 3 Отговор
    Ха ха ха - поредния лов на вещици от ЕП.
    Значи "Русия се е свързала с членове на Европейския парламент (ЕП) на ЕС и "им е платила, за да популяризират руската пропаганда" ама никой не знае кои са тези членове на ЕП обаче са сигурни че е така.

    "Кремъл използва съмнителни медии, които се преструват на медии и използват пари, за да купуват тайно влияние" - простотията достига нови висоти.

    "Медведчук е провеждал "операция за руско влияние" от Русия на територията на Чехия, използвайки Voice of Europe" - нещо забравиха за "свободата на словото" от "демократичния запад" - това реално си е цензура каквато нямаше даже и по живково време. Защо ли винаги сме на грешната страна. Къде им отидоха "евроатлантическите ценности". Пълна забрана на другата гледна точка.

    Коментиран от #42, #56

  • 41 Бегай!

    27 1 Отговор
    ЕС е кочина.ЕП още по-голям коптор.Тепърва европейците ще усетят тъпотията на шепата джендъри.
  • 42 Очевидно е

    4 17 Отговор

    До коментар #40 от "Читател":

    "Защо ли винаги сме на грешната страна."

    Конкретно КГБфилите е ясно защо винаги са на грешната страна.
  • 43 Обичали Русия безплатно казаха

    2 10 Отговор
    Иво Христов е доказан такъв

    Коментиран от #46

  • 44 Кремълската, фашистка хунта

    19 23 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха хахаха":

    е замесена във всяка една голяма мpъсотия по целия свят...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тсун Кай Гоо

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Обичали Русия безплатно казаха":

    А обичаш ли солен и ароматен да го полап ваш?

    Коментиран от #50

  • 47 Ххххххххх

    11 0 Отговор
    1-ви април е в понеделник.
  • 48 Млад готен Канибал

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Аз съм веган":

    Предпочитаме вегани.
  • 49 ЩЩД Стайков

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "ЯЗЕ":

    Ама се обръсни, че гъделичкаш ЧОВЕЧЕТАТА...
    П.С. Цайса не е предпазно средство!

    Коментиран от #51

  • 50 Стои красив

    1 9 Отговор

    До коментар #46 от "Тсун Кай Гоо":

    Ти ще обичаш черни като отидеш да чукаш камъни заради рублите дето си ги вреш по дупките
  • 51 ЯЗЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "ЩЩД Стайков":

    Може да си го забърсваш по брадичката ми ,жребецо,толкова ли е трудно да се сетиш?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Защо да не

    1 1 Отговор
    Защо да не изкарат нещо отгоре Хората?
  • 56 За мишките и хората

    2 11 Отговор

    До коментар #40 от "Читател":

    Бъркаш свободата на словото с манипулация на общественото мнение чрез медии, което си има законовата ограничителна мярка. Това не е свобода на словото, когато те лъжат, когато се възползват от страховете (например, като ти кажат, че хетеросексуалните ще изчезнат, ако се даде свобода на ЛГБТК, а не ти споменат, че в Руската федерация, където те са преследвани като терористи, има също толкова куиър, колкото и в ЕС, само че се крият). Не е свобода на словото, когато ти плащат, за да говориш точно определени неща, а чисто продажничество.
    Ужасно съм учуден, че това се случва в Чехия, а не у нас, където купейкиновци и радевци си развяват пачките от олигарсите и говорят небивалици.
  • 57 Курт

    4 9 Отговор
    А нашенските евтини путлери за копейки се подлагат
  • 58 Вълк

    2 8 Отговор

    До коментар #33 от "Симпатизант":

    Само без Путлера може Мордор да стане отново бензиноколонка на Европа

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Всъщност,

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Вълк":

    С парите от бензина, днес арабите са многократно по-богати и живеят по-добре от българите. С Русия ще бъде същото
  • 61 Сега ли го разбрахте бе????

    2 10 Отговор
    Изгонете от ЕС тази мръсна руска паплач.... Веднага!!!!
  • 62 А САЩ какво правят?

    9 2 Отговор
    Отличителна черта на атлантичната нефелна пропаганда е да вземат деянията на САЩ и да ги припишат на Русия. Когато САЩ купуват политици, кукундрелите в Брюксел не са никак обезпокоени! Затова САЩ гръмнаха газопровода на Европа, съсипаха икономиката им, и ги накараха да налагат санкции срещу себе си, за да може мизерията да е пълна! Но от това не са никак обезпокоени ХАХАХАХАХ

    Коментиран от #66, #68

  • 63 инж. Ганчо Илков

    1 2 Отговор
    Проруско Влияние в Евро Парламента. Още на Времето бе Казано: "Влезе ли България в ЕС, ЕС ще се Разпадне!". Сега ясно с вижда и предвижда, какво ще се случи с Евро Депутатите от Партиите на Орбан, Фицо, Проекта ВЪЗРАЖДАНЕ на Костадинов, на Корнелия. Това ще бъдат Троянски Коне захранвани с Проруска Идеология. Преценете Влиянието на Проруската Пропаганда с Отзивите на Този Коментар.
  • 64 Мисля

    3 0 Отговор
    А защо Москва не им раздава бисквити?!
  • 65 Мухаа ха!

    3 0 Отговор
    Смехотворци, начело с тази- Йогуртова.Плащали на депутати от ЕП ,да прокарват проруско влияние...Алло,малко елементарна логика вкарвайте поне.Сегашният парламент е на финална права Ще работи зорлем 4 месеца.След евроизборите и Господ към този момент,не може да даде отговор,кой ще влезе,кой- не в ЕП.В задачата се пита: пред кого ще " агитират" ,когато са пътници.Пред сегашните,който също са пътници.Или пред бъдещите,който никой не познава,нито е сигурен ,че ще влязат.По " остра мисъл" не съм прочел от двадесет години назад,до днес.
  • 66 аха

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "А САЩ какво правят?":

    Яков Кедми пък разправя, че много скоро САЩ щели да изоставят Европа да се оправя както може, ако може, купените послушковци свършиха "добра работа", повече от очакваното и разбира се ще продължават, защото мозъците им не могат да родят друго, така че господарят може да се оттегли и да ги гледа само да не излизат от начертаните рамки, а другото да правят както искат, ако могат. Та кастата на "еврочиновниците" ще си е добре, което не значи същото и за Европа.
  • 67 Язе

    0 2 Отговор
    Руската пропаганда основно ползва форуми като този за да сее отрова. Стамболов навремето е намерил най-точният начин за борба с Рускии мир. Въже, сапун и по дебел и висок клон, придружено с прекъсване на всякакви отношения с руските шовинисти. Тази политика донася на БГ икономически скок и за около 7 г. БГ достига средно европейско ниво на развитие и държавата с най-развита жп мрежа на Балканите, а и в близката Европа. Възстановяване на отношенията с Русия, довежда до забавяне на развитието и крах на националната идея. Всеки който лиже руски задници е достоен за презрение национален предател.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: