Last news in Fakti

30 Март, 2024 12:44 5 556 176

България: система за масова дезинформация и руска пропаганда

  • пропаганда-
  • хибридна война-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Разследването идентифицира най-малко 44 страници във Фейсбук, 30 групи и 28 профила, които разпространяват дезинформация и руска пропаганда

България: система за масова дезинформация и руска пропаганда - 1
Снимка: Shutterstock

Мащабно разследване е установило мрежа от десетки страници, профили и групи във Фейсбук, които разпространяват активно дезинформация и руска пропаганда в България. Мина Киркова разказва как функционира тази мрежа:

Мрежа от свързани уебсайтове, страници и профили във Фейсбук таргетират българска публика, показва проучване на Лабораторията за дигитални разследвания (DFRLab) към Атлантическия съвет. В клъстъра от сайтове активно се разпространява руска пропаганда. Тя се популяризира през групите, страници и профили в социалната мрежа. Как функционира тази мрежа?

Сензационни заглавия и всяване на недоверие

Разследването идентифицира най-малко 44 страници във Фейсбук, 30 групи и 28 профила, които разпространяват дезинформация и руска пропаганда. Активността във всички тези "активи” е свързана основно със споделяне на линкове към анонимни уебсайтове, познати като "сайтове гъби” - те се появяват в големи количества, когато тече активна дезинформационна кампания и функционират само като разпространители на дезинформация. Проучването на DFRLab установява, че тези сайтове са свързани най-вече с четири основни домейна - allbg.eu, bgvest.eu, dnes24.eu, and zbox7.eu. Мрежата около тези сайтове е идентифицирана преди и от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания.

Една от основните тактики, използвани от тези уебсайтове, са т.нар. "Кликбейт” заглавия - те имат за цел да привлекат вниманието на потребителя и го приканват да отвори линка към уебсайта, за да прочете често недописаното докрай заглавие. Такъв е случаят с едно от изследваните от DFRLab заглавия, разпространено в тази мрежа от сайтове и групи. То гласи: "Дракон 24”: НАТО се готви за война с Русия, военни пресичат полската река Висла и…”. Става дума за военните учения "Дракон 24”, проведени в Полша на 4-5 март 2024 г. в рамките на програмата на НАТО Steadfast Defender 24.

Тази тактика често се използва от разпространителите на дезинформация, които монетизират използването на сензационалистки заглавия, смята авторката на разследването Сопо Гелава.

"Дори при пасивна консумация, при която потребителите не се съсредоточават в съдържанието, което виждат в социалните мрежи, това все пак влияе на вярванията им”, коментира експертката. В случая с това заглавие например - целта е хората, които са попаднали на него, да започнат да разглеждат НАТО като агресор и един вид провокатор на войната на Русия срещу Украйна. "Сред основните цели на руската дезинформация и пропаганда в по-общ смисъл е да се всява недоверие към всичко и да се създава усещането, че всичко е възможно. Това и често води до големи групи хора, които в социологически проучвания са по-склонни да отговорят с "не знам” на въпроси, които са част от руските пропагандни наративи. Например "Иска ли НАТО война с Русия?” или "Нацистка държава ли е Украйна?”, обяснява Гелава.

Руска пропаганда под прикритието на забавни страници

Разследването на DFRLab показва, че съдържанието от уебсайтовете гъби се разпространява във Фейсбук в редица групи и страници, като често публикациите на едни и същи линкове са в рамките на минути в десетки различни групи. Освен този знак за координирана активност, друг любопитен факт за групите и страниците в тази мрежа са техните имена.

Дезинформацията всъщност се разпространява и в групи и страници с наименования, които не предполагат медийно съдържание. Става дума например за страниците "Картички и пожелания за рожден ден”, "Засмей се” и "Бабини илачи”, които имат стотици хиляди последователи. Тази тактика за разпространяване на дезинформация в социалните мрежи също се използва често, обяснява авторката на проучването Сопо Гелава. "Целта е да се достигне до различни аудитории с разнообразни интереси. Това се постига или като се създаде мрежа с най-различни несвързани с политика и новини наименования във Фейсбук или като се използва вече съществуваща такава”, коментира експертката.

Гелава обяснява, че много от публикациите на тези страници всъщност са свързани с имената им и предлагат на потребителите забавно или развлекателно съдържание. "Тази тактика гарантира, че въпросната страница разполага с доверието на последователите си. Периодично обаче участниците, които стоят зад мрежата, публикуват съдържание с политически послания”, казва още авторката на проучването. Друго изследване на Ралица Ковачева и Никола Тулечки, публикувано в журнала "Критика и хуманизъм”, също разкрива клъстери от групи и страници във Фейсбук, които разпространяват дезинформация под прикритието на страници за развлекателно съдържание.

Познат метод

По думите на експертката използването на големи мрежи, които координирано да разпространяват дезинформация и конкретни политически послания, не е ограничена до България. Други разследвания на DFRLab разкриват например как големи социални мрежи разпространяват руска пропаганда, имитирайки уважавани медии, които се ползват с обществено доверие.

В този, както и в други случаи, социалните мрежи реагират и премахват съдържанието, което се разпространява от идентифицираните мрежи, разпространяващи дезинформация. Това обаче невинаги се случва. Според Сопо Гелава полезна практика би било платформите да се възползват от партньорства с граждански организации, които разследват дезинформация. "Колкото по-сериозна комуникация има между социалните мрежи и подобни организации, които разследват тези тенденции, толкова по-ефективни биха могли да станат усилията на платформите да идентифицират и възпират разпространението на дезинформация”, казва експертката.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Провинциалист от провинция Тракия

    76 16 Отговор
    Офффф
  • 2 бай Бончо

    163 84 Отговор
    Никаква пропаганда не е , ние сме един народ с руснаците и сме православани .

    Коментиран от #17, #22, #23, #43, #50, #70, #81, #91, #127

  • 3 ПРАВАТА ЛИНИЯ

    152 45 Отговор
    Когато нещата не вървят казвай Русия е виновна и всичко ще е ОК.
  • 4 Мда...

    122 35 Отговор
    ...много точно изречение, но бих добавил и тежка амриканска пропаганда към това. Оставете БГ на Българите, вън чуждите влияния и агенти от БГ, всички чужду агенти от БГ!

    Коментиран от #160

  • 5 ясно виждащ

    121 20 Отговор
    Гледам снимки на метрото в НюЙорк и Москва , ей голяма пропаганда , голямо чудо .
  • 6 койчо от койнаре

    136 42 Отговор
    Защо някой трябва да ни казва че НАТО подстрекава тази война като това се вижда и от Луната .

    Коментиран от #118

  • 7 Укропат

    100 24 Отговор
    Шефчето държи на правилната дезинформация. Даже накараха една женица да се извини на Десен сектор че ги нарекла профашисти. Правилното е чисти нацисти!
  • 8 ТаУмВзе

    94 30 Отговор
    Овче Зеле да дудне за Пропаганда ли! Гьобелс му е Бедна фантасмагорията ей.
  • 9 НАПРОТИВ!

    112 41 Отговор
    ВИЕ ЛЪЖЕТЕ! ПРОПАГАНДАТА Н А В С Я К Ъ Д Е Е СРЕЩУ РУСИЯ... И ОТ ТОВА ГУБИ САЩНАТО УБИЕЦА! ГУБИ ЕВРОГЕЙЕВРОПА! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!!! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!!!!
  • 10 12343211

    73 16 Отговор
    А не всички сме прости ,задкулисие няма.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 минзухар

    91 43 Отговор
    Когато запада не може да изгради такова общество, разваля.....Не разбраха ,че не могат да изтрият Русия от сърцата ни

    Коментиран от #18, #40

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Симо

    89 23 Отговор
    "Лабораторията за дигитални разследвания (DFRLab) към Атлантическия съвет"
    Как звучи само!!! Респектиращо. А всъщност е най-обикновена измислица. Естествено това влияе на елементарните мозъци. Хората с нормален интелект не се хващат на тази въдица. За това и войната срещу образованието е повсеместна. Колкото по-тъп народ, толкова по-лесен за манипулиране.
  • 16 Сократ

    96 25 Отговор
    Дойчето пак се опитва да ни обясни за руската пропаганда. Български телевизии и радиа ти стигат 3 минути и вече ти се гади от американска пропаганда, но това в момента е "държавна" политика на продажниците окупирали властта.
    Дойчето това да го обяснява на местните шваби. Може да хване демиш.
  • 17 М Илиев

    52 50 Отговор

    До коментар #2 от "бай Бончо":

    С кой си един народ ?
    И как стана тоя номер , я ме светни ?

    Коментиран от #34, #69

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АРЕС Z

    65 27 Отговор
    България,система за масова соро...... мръсотия и лъжи !!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ХАХАХА

    65 18 Отговор
    Защо ли пък аз си мисля ,че дзелето с такива статии и автори са проводници на руска пропаганда? Статиите провокират обратно на това ,което пропагандират.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кико

    40 53 Отговор
    Който е глупав се хваща на руската пропаганда. Така е било и с Гьобелс.

    Коментиран от #117

  • 25 Сталин

    90 19 Отговор
    Сега живеем в държава,в която лекарите унищожават здравето,съдиите унищожават правосъдието, университетите унищожават знанието , правителството унищожава свободата,пресата унищожава информацията и банките унищожават икономиката.

    Коментиран от #30

  • 26 Ха ха ха

    24 2 Отговор
    Хахахайахаха
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сталин

    76 21 Отговор
    Значи всички медии в България са на ЦРУ ,ама Путин е виновен,
  • 29 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    61 12 Отговор
    Имаме вече министерство на истината ли?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 та така дойче зеле

    65 19 Отговор
    Путин е забранил мобилизация на пенсионери и ветерани от страх, че ще подминат Киев и ще стигнат до Берлин!

    Коментиран от #38

  • 32 По добра руска пропаганда

    68 21 Отговор
    от тази на ДВ няма.
    Четеш и ставаш русофил

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 копейките освен, че са предатели и

    35 47 Отговор

    До коментар #17 от "М Илиев":

    продажници,са и неграмотни.

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 В България няма русофили.

    32 60 Отговор

    До коментар #32 от "По добра руска пропаганда":

    В България има руски подлоги.
    Русофил е бил капитан Петко войвода!
    Спас Турчев го е излекувал.

    Коментиран от #86

  • 37 КРОНПРИНЦА

    61 27 Отговор
    Гледам тълпите пропаднали бездомници в Ню Йорк, Ел Ей , Филаделфия, Париж, Лондон.... Това пропаганда ли е?
  • 38 Сметах, сметах

    25 18 Отговор

    До коментар #31 от "та така дойче зеле":

    Вече трябваше да са подминали Вашингтон.

    Коментиран от #67

  • 39 бай Бончо

    56 28 Отговор
    За 34 години какво направи капитализма в България , какво построи ? Конкретно моля ? Колко злато сложихте в резерва на държавата ? Ако не печата пари капитализъм отдавна нямаше да има

    Коментиран от #44

  • 40 Всеки ден милиарди хора

    30 45 Отговор

    До коментар #13 от "минзухар":

    се събуждат щастливи, че не са се родили руснаци.
  • 41 Козяшки неволи

    49 15 Отговор
    Няма такова нещо, просто пропагандата на козяците е толкова зле, че има обратен ефект. При това положение няма нужда от руска пропаганда
  • 42 ясно виждащ

    59 19 Отговор
    Гледам коренното население индианците , са супер щастливи ! Точно в този момент се разработват 16 находища злато в България , няма нито една българска фирма . Продължават да ни ограбват и да ни пробутват захаросани приказки .

    Коментиран от #47

  • 43 Руснаците са толкова православни

    37 38 Отговор

    До коментар #2 от "бай Бончо":

    Колкото и ние сме един народ с тях. Виж какво казва руският патриарх за войната в Украйна - свещена била. Да убиваш хора е руска, криворазбрана, православна ценност
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Я па тоа

    27 22 Отговор

    До коментар #42 от "ясно виждащ":

    Дай едно име на българскса фирма с технология за добив на злато

    Коментиран от #56, #61, #82

  • 48 бай Бончо

    6 9 Отговор

    До коментар #44 от "Виж сега.":

    Айде да не си говорим за имане , че ще ти стане неудобно ако ти кажа какво имам .Не се подвеждай по псевдонима
  • 49 Електра

    29 40 Отговор
    Оставете сайтовете, то БНР с пеераста Волгин начело бълва от сутрин до вечер Рашистка пропаганда, но СЕМ подвластен на Крадеф, Краднелия и Шарлатаните усложливо си трае...

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 На първо място са...

    24 3 Отговор
    Официалните медиии....
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Обективно

    35 13 Отговор
    Заглавието трябва да е система за масова дезинформация и атлантическата пропаганда
  • 54 Е то па ... а

    23 8 Отговор

    До коментар #49 от "Електра":

    Ако и Волгин го няма ко прайм...
    Пълна хибридия....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ясно виждащ

    21 4 Отговор

    До коментар #47 от "Я па тоа":

    Без технология как са го дбоили това злато в размер на над 40 тона ? Чудя се и аз
  • 57 Дядо

    45 16 Отговор
    Бе къде е тази руска пропаганда? Тука само американска. По радиото и телевизията - също.
  • 58 Дечев

    32 11 Отговор
    Вие изобщо не се пропаганден орган на САЩ и неговите васали!
  • 59 Бамбука

    34 4 Отговор
    Рибата винаги се вмирисва от главата. Така , казва народа. Погледнете днешните милиардери, тяхната интелектуална стойност ? Аз съм прост - и вие сте прости. Толкова.
  • 60 Ами почти цялото

    29 10 Отговор
    информационно пространство е завладяно от западни специалисти по пропагандата, чиито методи и средства за вършене на тази пропаганда не подлежат на цензура в т.н "суверенни" държавите... Докато средствата на противната страна са подложени на жестока цензура от т.н. "регулатори" на информационните потоци, което си е цензура погледнато отвсякъде... Но на доста хора стана ясно, че западняците и техните васалчетата им от източна Европа разпоостраняват неистини като възрастни роми и търсят начини да прочетат и видят нещо, което не е отровено от пропагандата... И така се стига до алтернативните на западните СМИ...
  • 61 Има

    23 9 Отговор

    До коментар #47 от "Я па тоа":

    И друго тези български фирми ,ще крадът повече от западните ,просто трябва да се договаря максималния процент
  • 62 Календер/ска

    21 5 Отговор
    Тия са спали на течение!
  • 63 касата

    20 34 Отговор
    Хората трябва да са луди да вярват на руските палячовци!
  • 64 089954

    39 17 Отговор
    По всички телевизии само американски филми , но пропагандата е руска ....е браво

    Коментиран от #66

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Киноман

    21 28 Отговор

    До коментар #64 от "089954":

    Филмът хубав,ли е,или руски.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Име

    14 7 Отговор
    Кот се родих и акушерката ми каза - "Welcome", та още тогава разбрах - че съм всъщност от Западна Европа роден случайно в Източна.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ти да видиш

    33 10 Отговор
    „Българските медии решително са обърнали гръб на реалния свят и се опитват да го заместят с отровен двойник – както чрез подбора на „новините“ и политиците, така и чрез подбора на „-лизаторите““.... плаче и дитирамби израсналия в червени пеленки Дайнов!!!


    А аз вече не смея да отварям нито тоалетна, нито хладилник, фризер, консерва даже, а за ТВ да не говорим и т.н. защото от всякъде изкача фейкинфо колко лош, агресор, изнасилвач и детеядец е Путин и Русия и колко хрисими и ангелчета са убийците в Ирак, Виетнам, Либия, Сърбия, Афганистан и трябва да помагаме с джепанета на бандерите от Окрайна за да се постигне мир и то като я тъпчем с оръжие... ти да видиш!!!

    Докарахте ни да слушаме безплатно и тайно ГОВОРИ МОСКВА както се е слушала някога Свободна Европа!!!!

    Божее хибридия... пускаш Бнт, Бтв, Нтв, Дикофф, дръмжиефф, курлезич ...абе от секъде хибридия, всекакви лизатори.... всичките ли са в списъка за 4000 лв. или са по описа на Америка срещу Бг.


    "Официалната русофобия на Запад е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков"
    Ами тъй си е и у нас.. . Пълна хибридия и Дъе.ее.Бъъ са основни тролове!!!
  • 77 Перо

    28 12 Отговор
    Най-голямата ционисткa, джендърскa и соросисткa медия е българския екип на DW! Всеки човек, който не споделя идеологията на унтерменшите му лепват етикет “руски агент”. Те оправдават и стимулират действията на Хитлер, в новото време! За разлика от православието, ционистката идеология е забранявана на 30-та Сесия на Общото събрание на ООН! Не може да бъде оправдана провокацията за война от ционисткия режим в Киев, чрез геноцид, военен преврат и неспазване на международни задължения по споразумения!
  • 78 089954

    34 16 Отговор
    Тъкър Карлсън , американец , със състояние от 500 мил , каза че Русия е по развитата и подредена държава .Какво повече да обяснява човека .Гледайте го, има го в нета .
  • 79 руските нито съм гледал,но виж

    32 10 Отговор
    българските или европейските медий гарантирано сеят дезинформация и пропаганда по простата причина ,че виждаме с очите си каква е действителността но това което ни се поднася по всички медий е нещо съвсем и коренно различно от тази действителност ,така че не ни казвайте кой манипулира ,ние не сме слепи и глухи
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Перо

    27 7 Отговор

    До коментар #47 от "Я па тоа":

    И български банки ли нямаше, та сега са 99% чужди, които изнасят цялата печалба от БГ в чужбина, без инвестиции, без кредитиране и без никакво участие в местната икономика!

    Коментиран от #85, #108

  • 83 Бедняшката русофилска иzмет,

    15 22 Отговор
    Кеф,ли ви е,че Григор помете на корта немското русначе Зверев?А?
  • 84 Изследванията

    24 6 Отговор
    Изследванията кой ги плаща? И защо личното мнение, различно от "проевропейското" за вас е пропаганда? И защо като го обявите за руска пропаганда някой трябва да се стряска?
  • 85 Е па имаше и българско банки!

    15 24 Отговор

    До коментар #82 от "Перо":

    Жан неВиденов ги даде на руснаците.800 милиарда лева на нашите бащи и деди заминаха за Русията.
  • 86 Турският агент Стсмболов

    10 7 Отговор

    До коментар #36 от "В България няма русофили.":

    избива борците срещу турците.Не вдига въстания в Ст.Загора и Търново където играе кючеци с циганките.Забранява ВМРО по нареждане на Султана у му предлага България да се върне в империята
    Областният управител Турчев е пуснат от Петко Войвода при хващането му да краде помашки села.
    Убива Кап.Петко, но после ВМРО го реже парче по парче.Молил се е да го убият.Вмро разрязва на половина и Стамболов в центъра на София
  • 87 Потресен

    15 23 Отговор
    Веднага след революцията от 1917 болшевиките начело със сифилистика Ленин създават държавното Дезинформбюро с щатове заплати,сграда и т.н. Това бюро никога не спирало и има над 100 г.опит. Дезинформацията се изнася за навън и отделно вътре в Русия. Руснаците,а вече и българите са тежко облъчени с дезинформация,страда и Европа. Белезите са неизброими. Вижте само ,,патриотичните,,и крайно десни партии финансирани пряко от Москва. Вижте анцузите,вежте антиевро кампанията, вижте брекзит ако щете. Това е!

    Коментиран от #93, #98, #100

  • 88 Майко мила

    16 3 Отговор
    Вие сте луди, луди Мисирки
  • 89 Брат Румен Ралчев

    2 4 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 90 Грух

    25 10 Отговор
    Значи, руското е пропаганда, а западното е чиста истина.. И кой реши така.. Ами дайте да я чуем тая мръсна руска пропаганда, от какво ви е страх.. Щот може и да не е така, както ни зарибявате, нали.. Аз, лично, искам ЦЯЛАТА информация и сам ще си реша кое е истина и кое - не.

    Коментиран от #147

  • 91 Госあ

    7 18 Отговор

    До коментар #2 от "бай Бончо":

    Недей обижда Българите като ги сравняваш с......Ако си орка,,заминавай..........
  • 92 Иго

    20 6 Отговор
    Дойче леле пишете лъжи ,защо се продадохте, за пари!?? Премахнаха ,забраниха всичко руско, но операторите А 1 ,Виваком , Булсатком ,ни ограбват всеки месец , макар че" българските " продажни медии не се гледат от разумните хора !! Пълно ограбване и терор!!
  • 93 Грух

    15 5 Отговор

    До коментар #87 от "Потресен":

    Говориш всъщност за ЕС и НАТО, драги...
  • 94 Бегай!

    20 8 Отговор
    Кой говори за пропаганда! Тези които забраниха руските медии и от сутрин до вечер плюят Вл. Путин и хвалят наркомана-клоун, който "превзел" Москва 😅 Жалкари!
  • 95 Грух

    16 6 Отговор
    Истината е, че лудите крави вече толкова пропаднаха и затънаха, че няма какво привлекателно да представят за тях и не им остава нищо друго, освен злобно да плюят по руснаците.. Факт.

    Коментиран от #97

  • 96 Хихихи

    5 6 Отговор
    Ессс плаща на троловете, хиляда хилява в банковата им сметка, кой ги е карал след завършване на запад да си идват в България. Все ни е тая, байганю няма как да се промени, на първо място в главите им са кой зле да му отнемат кво с две ръце е сътворил. Остават и се завръщат в НС връзкарите, в Бг. Чужденците все са им в устата тва кво иде да каже, връщайте си старото бреме. Бай ессср живков. От запада по убаво нема и през 60те правилно младите хора са се ориентирали към тях, а не към живковата диктатура, но същите другари веднага се врътнаха и отидоха на другият бряг. Хитри са и така ще е докато останат те и внуците им
  • 97 Факт

    13 20 Отговор

    До коментар #95 от "Грух":

    Ами едната нация процъфтява а руската не става за нищо. И това не е отсега.

    Коментиран от #176

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ....

    12 7 Отговор
    Разсъждавайки, дори при живков през 50те 60те бе Бг една цветна градина, с хора от етноси, арменци, турци, македонци, тракийци, помаци, цигани, евреи, живеехме спокойно и в разбирателство, а от 1984 до днес всичко се промени, красивите ни паркове в близост до къщите ни, които бяха построени през турско от турци и до днес си живеят, а в парка бараки постройки, училището Христо Ботев е трагедия, ми авайки с автобуса, жилищата панелки в окаян вид, не привлекателен за окото. Прави били старите борвйки се за 8 час работен ден и безплатно образование и здравеопазвабе през 1930 година. Всичко бе добре в Бг до 1960,началото на 1970, икономиката на страната. Кое му е окей сега, войни, войни преди 100 години, построеното разрушиха
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Факт

    12 16 Отговор
    Ами едната нация процъфтява а руската не става за нищо. И това не е отсега.

    Коментиран от #103

  • 102 !!!?

    9 12 Отговор
    Руската пропаганда е повсеместна - Копейкин всеки месец обявява мобилизация в България, Волгин мачка "глобалистите" с блудкави руски песнички по БНР, а Калина Андролова брани КГБ службите от "външно влияние" също с "другото мнение" по БНР !!!?

  • 103 Ха ха

    5 12 Отговор

    До коментар #101 от "Факт":

    Рускинята като удари две ракии направо цъфти 😀😀😀
  • 104 Дойчо зеле

    14 5 Отговор
    Ако продължава така ще направи всички европейци русофили. По-интелигентно трябва да се пипат тези работи. Защото нивото им е за стенвестник на първолаци....
  • 105 Хаха

    12 3 Отговор
    Не знам дори за футболни агитки дали стават "материалите" на зелето...
  • 106 ЩЩД Веле

    9 2 Отговор
    Велчо много хиперактивен напоследък... Какъв шнабс потребявате в офиса, че ви деградира малкото мозъчни клетки.... Най-много русофили произведе гьобелс пропаганден машинен....
  • 107 Така е

    8 3 Отговор
    Факти също
  • 108 ЩЩД Веле

    9 2 Отговор

    До коментар #82 от "Перо":

    Абсолютно точно: С наши пари и огромни лихви плюс такси дават кредити на наши фирми, а огромните печалби изнасят.
  • 109 Европеец

    9 16 Отговор
    Москалската мръсотия - лъжи и пропаганда, са попили дълбоко в тая скапана държава. Не са малко и русофилите-деббили...
  • 110 веселяк

    13 0 Отговор
    Аз предлагам да премахнем буквата Р от азбуката! Защото това си е чиста руска дезинформация и пример за информационна хибридна атака! После ще ги мислим онези на Запад с буквите Z и V! Да не мислят, че ще им се размине!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Не регистриран

    13 5 Отговор
    Майката ви мръсна.Кой ще ми каже какво да чета.Уродливи аглосаксонци.
  • 113 Слепи по желание

    6 14 Отговор
    Проблемът е, че Русия плуе толкова много глупости, че е невъзможно да аргументираш нещо, което няма смисъл, което не съществува. Голяма част от моя народ подкрепя режим, който си мрази народа и прави всичко за да достигне своя интерес. Народ, който е корумпирал моят дом, да са скептични относно всичко казано без доказателство. Много срам имам за русоробите у нас.
  • 114 нищо ново

    0 8 Отговор
    На нас не ни трябва руска пропаганда. Имаме си президент Румен Радев и неговите изродчета от ПП.
  • 115 Класика

    11 3 Отговор
    Това което е написано е агресивна
    манипулация и дезинформация на
    сектата от само някаква си шепа войнолюбци - подлоги на Сорос и Рокфелер,някакви си престъпници хванати на каишка с досиета,група корумпирани 250 извратеняци барикадирани на 13 етаж в Брюксел!

    Коментиран от #119

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Бухахаха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Класика":

    Романтика............я да ни кажеш ти на чия каишка си?
  • 120 Дойчемеле

    7 2 Отговор
    Благодаря ви че ме осведомихте. Ще потърся тези сайтове, за които не знаех, за да се присъединя и аз, че вие всинца сте негодници и пропагандистки жълтури до кафяво! Данке шойн! Всичко което вие пишете, трябва да се разбира точно на обратно.
  • 121 Българин

    4 7 Отговор
    комунистите никога и никъде не са идвали на власт по законен начин чрез избори! комунистите винаги и навсякъде са идвали на власт по незаконен начин не чрез избори, а като са предизвиквали хаос (чрез разпространяване на дезинформация), размирици, метежи, тероризъм, граждански войни (раздухвани от москалия) и прокремълски преврати! Подобни методи използват и прод.ажн.иците майкопродавци "възраждане (на комунизма)" които за жълти копейки сеят лъжите на русия и простотокостя!

    Коментиран от #131

  • 122 Патриот

    3 6 Отговор
    Време е да по.чист им Родината от продажниците майкопродавци "възраждане (на комунизма)" които за жълти копейки сеят лъжите на русия и простотокостя!
  • 123 Така е

    2 7 Отговор
    Всяка дума на руската пропаганда е лъжа!
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Патриот

    2 8 Отговор
    По принцип русофилите не са българи!
    русофилите винаги са били и винаги ще бъдат най големите врагове и предатели на България! Дори един от тях искаше да направи България шестнайсета съветска губерния!
  • 127 Истински Православен

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "бай Бончо":

    Време е света да си отвори очите и да види че злото е в русия!
    В русия няма православие от 1917 година!
    Това сега което е в русия не е православие а кагебеизъм!
    Кремъл се управлява от сатанисти начело с антихриста кагебеец Путин член на сатанинската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, избиваше истинските православни свещеници и ги подменяше с агенти на КГБ! Днес същите комунистически сатани отново управляват Кремъл! Затова русия е пръв приятел и съюзник на антихристиянски комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския - смъртни врагове на православието!
    Или си с Христа или си в коалицията на Сатана и неговия отбор - русия, китай, иран които воюват с Бог!
    Не може да си православен и да си приятел на Дявола!
    русия е приятел с враговете на Бога - ислямисти и комунисти!
  • 128 истината

    2 1 Отговор
    подкрепящите фашизма в русия също са фашисти
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 християнин

    9 2 Отговор

    До коментар #121 от "Българин":

    В Украйна, ДЕМОНОкратите дойдоха на власт чрез терористичен преврат и убийството на мирни жители по заповед на ДЕМОНОКРАТИЧНИЯ Запад, слугата на сатаната.

    Коментиран от #132, #136

  • 132 Истински Християнин

    5 3 Отговор

    До коментар #131 от "християнин":

    ДЕМОНИТЕ дойдоха на власт в русия през 1917 година чрез терористичен комунистически преврат и убийство на мирни руски жители! Оттогава русия се управлява от КРЕМЪЛОДЕМОНИЧНИ терористи превратаджии които продължават да управляват русия и до днес!
    КРЕМЪЛОДЕМОНИТЕ неуспешно се опитаха през 2014 г да извършат в Киев прокремълски преврат с убийство на мирни украински жители, с цел да направят Украйна руска губерния! Тогава украинците въстанаха и прогониха проруския сатрап натрапен им от главния КРЕМЪЛОДЕМОН слуга на сатаната!
  • 133 Шаман

    2 7 Отговор

    До коментар #130 от "От она свят":

    От време на време бесове обсебват някоя нация!
    В момента бесовете виреят у руснаците!
    Погледнете им само тр.ол.овете на кремъл - имат нужда от Екзорцист!
    И не само от Екзорцист най вече от псх.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 кратко и точно

    2 5 Отговор
    Само без фашистка русия ще има мир на земята!
  • 136 Аааа обратно

    2 3 Отговор

    До коментар #131 от "християнин":

    В русия, ДЕМОНОкомунистите дойдоха на власт чрез терористичен комунистически преврат и убийство на мирни руски граждани по заповед на ДЕМОНОКРАТИЧНИЯ Запад слуга на сатаната чийто пророк днес обитава в Кремъл!
    Всички знаем че западните ДЕМОНОКРАТИ финансираха терористите превратаджии комунисти да завземат властта в Кремъл през 1917 г.
    Путин слуга на западните ДЕМОНОКРАТИ!
  • 137 Попитайте

    7 2 Отговор
    Сърбия, Ирак, Сирия, Либия и т.н.
    дали НАТО е агресор.

    Коментиран от #138

  • 138 Попитайте

    2 3 Отговор

    До коментар #137 от "Попитайте":

    Попитайте Чехия, Унгария, Афганистан, Чечения, Грузия, Сирия Украйна и т.н
    дали русия е агресор.

    Коментиран от #143

  • 139 Българин

    3 5 Отговор
    България никога не е имала по жа.л.ка, по гн.у.сна и по вредна проруска опозиция фамилия копейкини БСП, ИТН и продажниците майкопродавци "възраждане (на комунизма)" приемници на дошлите с прокремълски преврат на 9. IX. 1944 г. терористи БКП които осемдесет години ун.ищо жават България!
  • 140 така е

    3 7 Отговор
    Поклон и Хвана на Зеленски заради смелостта му да каже на глас това което което целият свят знае но си мълчи, а именно че на руснаците им е генетично заложено да бъдат уби йци и терористи!

    Коментиран от #141, #146, #162

  • 141 Патриот

    2 7 Отговор

    До коментар #140 от "така е":

    Това че руснаците са тер ори сти и уби йци ние българите си го знаем отдавна!
  • 142 Родолюбец

    1 8 Отговор
    Целият нормален свят мрази фа ис тка русия!
    Ние нормалните българи също мразим кремълските нацисти и техните слуги фамилия копейкини
    които уни.що жават България!
    Хвала на ПП ДБ!
    Истински Патриоти!
    Чистят България от руския СЛ УГИ НАЖ!

    Коментиран от #170

  • 143 Наблюдателен

    1 9 Отговор

    До коментар #138 от "Попитайте":

    Всъщност ако се разровиш по надълбоко ще откриеш че след 1917 г. Кремъл стои в основата на световния политически хаос, размирици, метежи, граждански войни, революции и прокремълски преврати по света! Темата е толкова обширна че в един коментар не е възможно да бъде обхваната! Всеки може да провери в историята!
  • 144 Сбогом зло русия

    4 8 Отговор
    русия и иран са злото. Това се вижда всеки ден!
    Само без русия и иран ще има мир на земята!
  • 145 А всичко е отдавна замислено

    8 1 Отговор
    Алън Дълес 1945 г. реч с която очертава стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз и соца....

    „ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.
    Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза:
    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ

    Коментиран от #151, #153

  • 146 Е почакай де...

    6 3 Отговор

    До коментар #140 от "така е":

    "Поклон и Хвана на Зеленски..."

    Абе почакай малко де... нека се спомине па му се накланяй!!!
  • 147 Са дават, ама не дават... хибридчици

    11 1 Отговор

    До коментар #90 от "Грух":

    "Значи, руското е пропаганда, а западното е чиста истина.. И кой реши така.. Ами дайте да я чуем тая мръсна руска пропаганда, от какво ви е страх.. Щот може и да не е така, както ни зарибявате, нали.. Аз, лично, искам ЦЯЛАТА информация и сам ще си реша кое е истина и кое - не."

    Поздравления!!!!
  • 148 Нормален човек

    8 1 Отговор
    На глобалистите работата е в типичния стил: на калпава ракета космоса и крив. Понеже не могат да измислят нищо, за да оправдаят собствената си дегенерация и нищожност, сега обвиняват за всичко някаква измислена от тях руска пропаганда. Съвсем скоро очаквам да определят за руски трол всеки мъж, който има жена и деца, понеже със създаването на такова "ретроградно семейство" унищожава западните джендър ценности..хахаха

    Коментиран от #152

  • 149 Разглобен Руснак

    5 3 Отговор
    Еее тази война се нагледахме на изгоряла Руска техника
    И на Разглобяващи се Руснаци
  • 150 Дора

    6 1 Отговор
    Грешка, американска пропаганда,но няма да я огрее. Народът знае къде да застане и кой да слуша.
  • 151 Шерлок Холмс

    2 5 Отговор

    До коментар #145 от "А всичко е отдавна замислено":

    Елементарно Уотсан!
    Няма логика Ален Дълес да издава публично секретна информация на ЦРУ и САЩ!
    Главното в една конспирация е нейната СЕКРЕТНОСТ! В противен случай се губи ефекта!
    Поредната дезинформация изфабрикувана от КГБ!
    руската дезинформация няма почивен ден!

    Народна мъдрост "на кривия водолаз - водораслите му пречат" (на кал.павия ссср - американците са му виновни)
  • 152 Истински нормален човек

    3 7 Отговор

    До коментар #148 от "Нормален човек":

    Стига с тия джендъри!
    Когато руската пропаганда няма какво да каже се хваща с джендарите!
    Джендарите не са проблем и заплаха за света! Истинския проблем и заплаха за Човечеството е руският нацизъм който заплашва да унищожи с ядрен апокалипсис живота на земята!
    Само без фа шис тка русия ще има мир на земята!

    Коментиран от #167

  • 153 Отекчен съм

    3 4 Отговор

    До коментар #145 от "А всичко е отдавна замислено":

    да повтаряш едни и същи руски лъжи! Измисли някоя нова руска лъжа че тая вече ни омръзна!
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Целия Запад

    2 4 Отговор
    Е ЕДНА ОГРОМНА СМЪРДЯЩА ПРОПАГАНДА МОГА ДА ВИ ГО ДОКАЖА С ДОКАЗАТЕЛСТВА!!! ЩЕ ВИ СВЕТНЕ В ПРОСТИТЕ БУСТЕР ГЛАВИ НО ЩЕ Е КЪСНО ВЕЧЕ!!!

    Коментиран от #157

  • 156 моше

    6 1 Отговор
    жидовете в дойчевеле пикаете газ,че лъжите ви не минават вече никъде и хората си изграждат собствено мнение без да ви питат

    Коментиран от #159

  • 157 Цяла русия

    3 3 Отговор

    До коментар #155 от "Целия Запад":

    Е ЕДНА ОГРОМНА СЪР ДЯЩА ПРОПАГАНДА МОГА ДА ВИ ГО ДОКАЖА С ДОКАЗАТЕЛСТВА!!! ЩЕ ВИ СВЕТНЕ В ПРОСТИТЕ БУСТЕР ГЛАВИ НО ЩЕ Е КЪСНО ВЕЧЕ!!!
  • 158 НЕ Е СИСТЕМА ОТ

    1 5 Отговор

    До коментар #154 от "НЕ Е СИСТЕМА ОТ":

    Евопейска пропаганда, а съвкупност от българи които мразят РУСКИЯ НАЦИЗЪМ И МАНИПУЛАЦИИТЕ ИМ ДА ПРОВОКИРАТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ С НАС!!! МАМА ВИ ДЕ...А И ГН УС АРИТЕ ЖАЛКИ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ И ДА ТРИЕТЕ ПОСТОВЕ С КОМЕНТАРИ ПРОТИВ БРИКС И РУСИЯ ПРОПАГАНДАТА ИДВА ОТ ИЗТОКА!!!
  • 159 мухаммед

    5 0 Отговор

    До коментар #156 от "моше":

    мюслетата пи ка ете газ, че лъжите ви не минават вече никъде и хората си изграждат собствено мнение без да ви питат
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Я па ти,

    0 1 Отговор

    До коментар #140 от "така е":

    Кой ти го каза бе шомпол, ндианците в Америка, африканците или местното население на Австралия?

    Коментиран от #164

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 ДЯДО ПОП

    3 0 Отговор
    Тия нещастници лесно се разпознават и никой не ги брои за живи ! Не пречат на никого - нека си вярват 😂😂😂
  • 167 МНОГО СКОРО

    3 2 Отговор

    До коментар #152 от "Истински нормален човек":

    руският башибозук ще бъде изолиран от цял свят ! Руски ботуш ще може само на Червения площад да марширува, за да продължи илюзията, че са велики и безаналогови ... СМЕШНИЦИ !!!
  • 168 ОООООХ ...

    1 3 Отговор
    30 групи и 28 профила - водени от някакви, които още ползват тоалетна хартия с инструкции за ползване, иначе им прилича на руло "Стефани" ... А и са най-великата нация, но когато са на литър самагон !
  • 169 Този

    3 2 Отговор
    Буламач, който прави внушения, угодни на посолствоТО. А дали са изследвали и преброили колко сайтове и профили разпространяват американска и антируска пропаганда. И всичко, което бълвочат е самата истина ??!! Ха ха. Хайде запрете се. И тъпите ви натрапчиви реклами, с фалшива информация ни омръзнаха. И час по час слушаме залъгалките на ПП ДБ,ГЕРБ СДС, ДПС ...Аман вече да ни залъгвате с промени, подредби,сглобки...предатели народни.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Мария Ч.

    2 3 Отговор
    За Руската пропаганда перфектно работи информационната машина на евроатлантиците. Това вече го преживяхме до 1990 г. и ми се повдига от същите клишета с обратен знак от западна посока.
    Успех! ... колкото повече против Русия, толкова повече за Русия. (бивш полит. емигрант)
  • 172 Опа

    0 1 Отговор
    Поредната грантова мисирка се е хвърлила в борбата за поредния грант. Но вече малко са тези дето ги приемат сериозно.
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.