Last news in Fakti

2 Април, 2024 07:33 3 127 71

ISW: Синдромът на Хавана не е мит

  • кремъл-
  • москва-
  • хавански синдром

Съвместното разследване на "60 минути", "Инсайдър" и "Дер Шпигел" убедително показва, че в продължение на десетилетие Кремъл е водил постоянна кампания, насочена пряко срещу американски правителствен персонал както в САЩ, така и в международен план

ISW: Синдромът на Хавана не е мит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съвместното разследване на "60 минути", "Инсайдър" и "Дер Шпигел" убедително показва, че в продължение на десетилетие Кремъл е водил постоянна кампания, насочена пряко срещу американски правителствен персонал както в САЩ, така и в международен план, като вероятната цел е била физическото обезсилване на американския правителствен персонал.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Разследването, което изданията публикуваха на 31 март, показва, че печално известното Главно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ), подразделение 29155 (същото подразделение, чиито оперативни работници се опитаха да убият Сергей Скрипал с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Обединеното кралство през 2018 г.), може да използва несмъртоносни насочени енергийни или акустични оръжия, за да се насочи към голям брой американски правителствени служители, всеки от които е съобщил, че е преживял "аномален здравен инцидент" (наричан още "синдром на Хавана") с различна тежест в периода между 2014 г. и 2023 г.

Разследването се позовава на прехванати руски разузнавателни документи, пътни дневници, метаданни за разговори и показания на очевидци, според които оперативни работници от подразделение 29155 на ГРУ са се намирали на много от местата, където американските служители са изпитали "синдрома на Хавана", малко преди или по време на всяка атака.

Разследването предполага, че оперативните работници на ГРУ са извършили насочена енергийна атака срещу агент на ФБР във Флорида няколко месеца след като агентът е интервюирал задържания офицер под прикритие на ГРУ Виталий Ковальов в някакъв момент между юни и декември 2020 г.

Други американски правителствени служители твърдят, че са били атакувани от насочените енергийни оръжия, докато са били в САЩ, включително във Вашингтон.

Пенсионираният офицер от ЦРУ Марк Полимерополус, който преживява синдрома на Хавана по време на престоя си в Москва през декември 2017 г. и приключва кариерата си като ръководител на операциите в Центъра за мисии в Европа и Евразия на ЦРУ, заявява, че ако приписването на атаките на руското ГРУ от страна на разследването е вярно, то атаките отговарят на модела, по който Кремъл "търси възмездие за събития", за които според него са отговорни Съединените щати.

Прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх потвърди, че високопоставен неназован служител на Министерството на отбраната на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г. е изпитал симптоми, подобни на други аномални здравни инциденти.

Руската служба за външно разузнаване (СВР) полага все по-големи усилия за фалшиво уличаване на Украйна в терористичния акт в Crocus City Hall на 22 март, като същевременно отрича отговорността или участието на "Ислямска държава" (ИД) в нападението.

На 1 април СВР неоснователно заяви, че Съединените щати се опитват да прикрият предполагаемата отговорност на Украйна за нападението в Crocus City Hall, включително като обвиняват за нападението афганистанския клон на Ислямска държава - Ислямска държава - Хоросан (IS-K).

Руското министерство на външните работи (МВнР) наскоро поиска от украинските власти да арестуват и екстрадират лица, за които се твърди, че са замесени в нападението в Crocus City Hall и в по-широк набор от предполагаеми "терористични" нападения в Русия.

ISW продължава да оценява с висока степен на увереност, че Ислямска държава е извършила нападението в Crocus City Hall, и все още не е забелязала независими доклади или доказателства, които да предполагат, че друг участник, различен от Ислямска държава, е отговорен за нападението или го е подпомогнал.

Кремъл вероятно възнамерява да се възползва от вътрешния страх и гняв във връзка с нападението и се надява, че възприемането на украинското и западното участие в нападението в Crocus City Hall и в по-широк кръг предполагаеми "терористични" нападения в Русия ще увеличи руската вътрешна подкрепа за войната в Украйна.

На 1 април "Ройтерс" съобщи, че Иран е предупредил Русия за възможна "голяма терористична операция" на неуточнена дата преди нападението в зала "Крокус", според "трима запознати с въпроса източници".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и представителят на руския президент за Афганистан Замир Кабулов отрекоха информацията, че Иран е предупредил Русия за терористично нападение.

На 1 април руското МВнР обяви, че работи за премахване на статута на талибаните като обявена терористична организация в Русия, и съобщи, че Русия е поканила талибаните да участват в руско-ислямския световен форум на 14-19 май в Казан, Република Татарстан.

Хиперфиксацията на Кремъл да хвърли вината за нападението върху Украйна, за разлика от справянето със съвсем реални и необходими терористични заплахи, вероятно ще продължи да представлява заплаха за сигурността на Русия в дългосрочен план.

След нападението срещу Крокус сити хол руските власти предприемат мерки за по-нататъшна борба с мигрантските общности в Русия. На 1 април руското Министерство на вътрешните работи (МВР) заяви, че подготвя законопроект, който въвежда различни мерки за затягане на миграционната политика на Русия.

Предложеният законопроект включва изисквания за задължително снемане на пръстови отпечатъци и фотографиране на всички чужденци при влизане в Русия; създаване на правителствена система, съдържаща цифровите профили на чужденците; изисквания всички чужденци да получават нов документ за самоличност, потвърждаващ правото им да живеят и работят в Русия; намаляване на ограниченията за продължителността на временния престой на чужденци в Русия от 90 дни на всеки шест месеца на 90 дни годишно; и разрешения за съдилищата и някои федерални изпълнителни органи извън съдилищата да депортират чужденци, които "представляват заплаха за сигурността".

Предложенията на МВР за затягане на правителственото проследяване на мигрантите в Русия и контрола върху тях вероятно ще улеснят и властите в насочването и принуждаването на мигрантите да се включат в руската армия като част от продължаващите усилия за криптомобилизация, тъй като подобни усилия ще създадат база данни с лична информация, която прави мигрантските общности по-непосредствено разпознаваеми.

Кремъл предприема стъпки за пряко засилване на контрола си върху държавните органи, които наблюдават миграционната политика. На 1 април руското издание "Ведомости" съобщи, че източници, близки до администрацията на руския президент и правителството, са заявили, че руските власти обмислят създаването на нов отдел, който да наблюдава междуетническата и миграционната политика, и че този отдел ще бъде пряко подчинен на руския президент.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в отговор, че все още няма официални решения за създаването на отдел за междуетническа и миграционна политика.

Руският президент Владимир Путин подчерта по време на годишната си реч "Пряка линия" през декември 2023 г., че Русия се нуждае от "специален орган, а не само от Министерството на вътрешните работи", който да се занимава с миграционните проблеми на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рано-рано

    59 49 Отговор
    започнахме анти-руската пропаганда.

    Коментиран от #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Осама бил гладен

    35 49 Отговор
    Не знаех че задържаните офицери от ГРУ , ги викат на интервю.
  • 4 Мит или немит

    53 9 Отговор
    Освен акустични и психотронни оръжия, КГБ използва отровни чадъри, вуду магии и гърмящи хавански пури.

    Коментиран от #66

  • 5 Мор Дор

    10 36 Отговор
    Ще се опитват да използват малкото икономически емигранти във войната си срещу Украйна, но вече и в Таджикистан разбраха, че навсякъде е по-добре отколкото в Русия.

    Коментиран от #8

  • 6 Яко ги пере съчмата

    44 5 Отговор
    Параноята е страшно нещо--яко ги тресе тия... То не беше Новичок-то не беше чай с плутонии --то не беше чадър с отровни съчми....-абе лудницата е тотална...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Всяка сутрин, милиарди хора

    12 29 Отговор

    До коментар #5 от "Мор Дор":

    се събуждат щастливи, че не са се родили руснаци.
  • 9 Урко

    31 4 Отговор
    Когато прекалиш с Хаванските пури ти се появява Хаванските синдром
  • 10 В.В.П.

    31 4 Отговор
    Тия американски пенсионери искат да са в центъра на внимание ..като оня цървул Бени Ходжис..Генерал от НАТО ..Симуланти..
  • 11 Да му мислят

    9 21 Отговор
    приближените на Кремъл.Нашите,ако си мислят,че верноста към Кремъл ще ги опази...лъжат се.Като си свършат работата,всеки започва да киха и кашля,или започват масово да скачат от високо.Могат да избират!
  • 12 Ако Русия изчесзне

    9 27 Отговор
    Светът ще си почине от безкрайните лъжи и разруха на морал
    И Руснаците ще живеят много по щастливо

    Коментиран от #46, #49

  • 13 В.В.П.

    15 1 Отговор
    Азиатските,мюсли емигранти са проблем..Тоягата през краката ,и да си заминават ..Съшито важи за България..Кой откъде е !.
  • 14 Един Доказан Педофил, Путин

    5 24 Отговор
    Е токсичен за Русия
    И подкопава моралът на цялото човечество

    Коментиран от #17

  • 15 Боже каква некадърна проза

    28 5 Отговор
    Много слаба боза в стил Дойче Веле. Много некадърни писатели, скарани с елементарна логика.
  • 16 В.В.П.

    24 4 Отговор
    Американска паник шизофрения е много опасна за света ..
  • 17 Путин е велик

    21 4 Отговор

    До коментар #14 от "Един Доказан Педофил, Путин":

    Обичат го навсякъде по света. Затова некадърната ви пропаганда е с пяна на уста.
  • 18 Ксаниба

    22 5 Отговор
    Хаванскиье щурци са изяли мозока на америкосите!!
    Рано сутрин пропагендноу!
  • 19 В.В.П.

    22 4 Отговор
    Статийка за измислени герои ..от архива на 70 те год..Смешници..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Купих си мощна микровълнова

    21 3 Отговор
    Сега я фокусирам върху съседа евроатлантик. Дали ще се разстрои евроатлантичният му търбух?
  • 22 1234

    16 1 Отговор
    Заглавие : "Синдромът на Хавана не е мит" и вътре се почва - След нападението срещу Крокус сити хол руските власти предприемат мерки за по-нататъшна борба с мигрантските общности в Русия - На 1 април руското МВнР обяви, че работи за премахване на статута на талибаните като обявена терористична организация в Русия- ISW продължава да оценява с висока степен на увереност, че Ислямска държава е извършила нападението в Crocus City Hall,- айде стига манипулации
  • 23 Емил

    18 6 Отговор
    И поради тази причина американците си избраха невменяем президент!!!
    Тази статия беше подходяща за вчера 1ви април!!!!

    Коментиран от #30

  • 24 дамм

    6 14 Отговор
    Бгкопейките страдат от Хавански и Стокхолмски синдром.
  • 25 За протокола

    7 1 Отговор
    "Христо Грозев, журналист от The Insider, работил по разследването на "60 минути", смята, че руското разузнаване 29155 е замесено в потенциалните атаки. Руски документи, разкрити от Грозев, показват връзка между 29155 и „оръжие с насочена енергия“, като един документ разкрива награда, дадена на офицер от 29155 за работа върху „потенциални възможности на несмъртоносни акустични оръжия“"

    " Повечето от разследваните случаи изглежда имат различни причини, от фактори на околната среда до недиагностицирани заболявания, казаха служители, които казват, че не са намерили нито едно обяснение за повечето или всички доклади.
    Разследващите не откриха „никакви достоверни доказателства“, че някой противник се е сдобил с оръжие, което може да причини докладваните симптоми, или устройство за подслушване, което може неволно да нарани хора.
    Администрацията на Байдън е била подложена на натиск да отговори на случаите на синдром на Хавана от правителствени служители, които са докладвали за наранявания, и техните защитници, включително членове на Конгреса. Президентът Джо Байдън през 2021 г. подписа Закона за ХАВАНСКАТА, който предоставя компенсации на хора, за които се смята, че са претърпели наранявания, съответстващи на това, което правителството нарича „аномални здравни инциденти“.
    Засегнатите хора съобщават за главоболие, световъртеж и други симптоми, често свързани с травматични мозъчни наранявания. Някои американски служители са напуснали правителството поради теже
  • 26 Истинския Факт Чекър

    12 6 Отговор
    Тия от "Института за Изследване на Войната" явно се издържат с евтина кичозна пропаганда. Скоро ще изкарат че всички НЛО били Руски? Добре че ги има да им се посмеем на ограничените умствени способности.
  • 27 Коментар

    7 6 Отговор
    А каква е вероятността от СеРеУ да са си направили подобен експеримент обаче върху повече хора и затова да се държат откачено?Преди две години даже по телевизията халюцинираха неща каквито няма от над 30 години.Бяха забравили елементарни неща и не помнеха,че Украйна си беше част от СССР дълги години.Сега е малко по-добре и взеха да се оправят.
  • 28 Евроатлантик

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "Рано-рано":

    Шизофренията и параноята във федерацията на злото Русия са напълно нормални явления сред кремълските фашисти...
    Заради тях са способни на всевъзможни подлости и терор.

    Коментиран от #31

  • 29 българина

    7 13 Отговор
    когато и да думнеш кравар все е късно, синдром е най малкото което заслужават

    Коментиран от #43, #51

  • 30 тука във факти

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Емил":

    май всички ден е първи април,трябва да си наемат човек, който да обръща страницата на календара,закачен на стената им.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Изпод шипковия храст

    11 8 Отговор
    Намесването на "хаванския синдром" в статията води до моментален срив на доверието и твърдението че украинците нямат нищо общо с тероризма не хваща кидиш. Тия никой ли не ги е учил че в пропагандна статия не вървят небивалици от шехерезада?
  • 33 Мефистофел

    10 4 Отговор
    Няма ли най-после да съобщите, че този ISW е на Виктория Нуланд. Е, създаден е от баща й, но сега е неин. Повече разяснения не са нужни, всички я знаем.

    Коментиран от #37

  • 34 Путин

    6 5 Отговор
    Ами вярно е. Един път ще думнем Белия дом с акустичното оръдие и ще се разхвърчат мучащи крави в небето и оцапаните пелени на Брандън.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тинтири Минтири

    14 4 Отговор
    Извадиха тая стара въображаема манджа от празната си загоряла тенджера, точно когатато им запари яко заради терористичната атака в Москва.

    И намерили кой да "разследва" и "доказва" чак сега:):):) За да омъглят случая с участващите в ужасното престъпление на концерта!

    "Съвместното разследване на "60 минути", "Инсайдър" и "Дер Шпигел" убедително показва" ????

    Ама какво друго да очакваме от любимия ви Базиран Мозък на Виктория Нюланд?:):)
    С това само става ясно за всеки, че не е само Ислямска Държава е в кюпа! Сами се издадоха в паниката си!

    Коментиран от #40, #47

  • 37 Психо от Посолството

    9 4 Отговор

    До коментар #33 от "Мефистофел":

    Е това обяснява психопатския привкус на статията. Баба Нюланд няма да се примири че изгонили баща и от СССР или каквото там станало, от което абсолютно никой не се интересува, освен самата Нюланд разбира се.
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 3 Отговор
    Като стигнах до Скрипал .... и спрях да чета ❗❗❗
    Вече повече от пет години ни вест ни кост от двамата Скрипал ❕ МИ-6-ките що не показаха отнякъде агента, що не показаха данни от аутопсията му....❓
    Що не споменават , че те разполагат с "Новичок" , чийто създател от десетилетия живее в САЩ ❓
    И как изостанала Раша десетилетия разполага с нещо , което напредналите не са открили и спрели🤔🤔🤔
  • 39 А ти русофилистик

    12 3 Отговор

    До коментар #31 от "Гого":

    ще бъдешБит иНаебан.

    Коментиран от #45

  • 40 МИТко Синдромов

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "Тинтири Минтири":

    мислят ни за балами или журналисти
  • 41 Конти

    1 0 Отговор
    Ми умиите го де.. се да ви учат
  • 42 Ако Украйна подпише мир

    8 3 Отговор
    Баба Нюланд може да пометне от злоба. Май "хаванският синдром" често я е шибал в главата.
  • 43 Когато и да думнеш

    15 6 Отговор

    До коментар #29 от "българина":

    рашист или рашистофил... все ще е късно!

    Коментиран от #65

  • 44 Психиатъра

    9 13 Отговор
    "може да използва несмъртоносни насочени енергийни или акустични оръжия, за да се насочи към голям брой американски правителствени служители, всеки от които е съобщил, че е преживял "аномален здравен инцидент"

    И в какво се изразява този "аномален здравен инцидент" - да не са оцапали гащите или да са получили слабоумие - явно руснаците доста са "обработвали" бай Дън че и двете са станали хронични при него.

    Шизофренията при краварите и подлогите им достига нови висоти - да питам редовните козячета снощи проверихте ли под леглото да няма скрити руснаци там които да ви облъчват и слагате ли си редовно шапките от алуминиево фолио руснаците да не ви изпържат мозъците или вие не се притеснявате защото между ушите няма никой.
  • 45 Запознат

    6 10 Отговор

    До коментар #39 от "А ти русофилистик":

    Аха вече си на работа в "кол-центъра" и можеш да си слагаш много плюсчета. Сега и останалите козячета ще ти помогнат да имитирате че сте много.
  • 46 Аналена Бербок!

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Ако Русия изчесзне":

    ,,Ако Путин си промени позицията на 360 градуса,ще заживеем в един много по-добър и справедлив свят...!"

    Коментиран от #50

  • 47 От скромност ли

    9 7 Отговор

    До коментар #36 от "Тинтири Минтири":

    са премъчали тук, че тая съвсем случайно възобновена Хаванска дандания, е продукт от нашия велик български разследващ журналист Христо Грозев????:):)
    Сещате се кой е нали?

    Коментиран от #58

  • 48 Констатация

    10 8 Отговор
    На срещата на върха на НАТО във Вилнюс само американски представител се е оплакал от необичайни симптоми.Какво ще да е това ,,оръжие", което въздейства само на американци?

    Коментиран от #52, #53

  • 49 Езиковед

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Ако Русия изчесзне":

    "Ако Русия изчесзне"

    Не знам дали ще "изчесзне" но няма да ИЗЧЕЗНЕ - от факултету ли ви набират такива неграмотници.
  • 50 360 градуса

    10 7 Отговор

    До коментар #46 от "Аналена Бербок!":

    означава, че ще бъдеш в същото положение... умнико...

    Нормално за "интелекта" на русофила...

    Коментиран от #56

  • 51 Рано-рано

    2 10 Отговор

    До коментар #29 от "българина":

    и тролчетата скокнаха. Работете роби.
  • 52 Ами нали преди срещата е

    8 8 Отговор

    До коментар #48 от "Констатация":

    бил някъде другаде бе coпoл русофилски... Там е облъчен.

    Коментиран от #55, #64

  • 53 Учен

    8 4 Отговор

    До коментар #48 от "Констатация":

    "Какво ще да е това ,,оръжие", което въздейства само на американци?" - същото което кара НЛО да се появява само в САЩ и само американци да отвличат извънземните. Когато си про.ст по природа много неща са необясними за теб и са "аномални".
  • 54 Просто Грозев

    7 3 Отговор
    Бях в Хавана и сютляж ме хвана. Два месеца Хаванският синдром ме тръшка, заприличах на отслабнала въшка.
  • 55 Антитрол

    9 4 Отговор

    До коментар #52 от "Ами нали преди срещата е":

    "Там е облъчен"

    Като гледам руснаците са облъчили и всички козячета - за всеки случай си слагай шапката от алуминиево фолио.

    Коментиран от #57

  • 56 Интелектуалец

    8 5 Отговор

    До коментар #50 от "360 градуса":

    "Нормално за "интелекта" на русофила..."

    Аналена Бербок ли е русофилка защото тя го каза - явно и нейния и твоя интелект са на едно и също ниво. Или не знаеш коя е Аналена Бербок което пак говори за интелекта ти.
  • 57 Как ни атакува кремълската пропаганда?

    3 12 Отговор

    До коментар #55 от "Антитрол":

    Ето как ни атакува пропагандата на гьобелсови ученици от Москва.!

    Руската дезинформация и пропаганда в чужбина стъпва на пет стълба. Това се казва в 76-страничен доклад на Центъра за глобално взаимодействие към Държавния департамент на САЩ (Global Engagement Center). В доклада са дадени множество конкретни примери и позовавания на публикации в интернет, които свидетелстват за мащаба на предприетите от Русия действия в информационната война със САЩ и Западния свят като цяло.

    Според данните на Центъра, руската "система за дезинформация и пропаганда" представлява сбор от официални, подставени или нямащи определена принадлежност канали за връзка и платформи, които Русия използва за създаване и разпространение на фалшива информация.

    Петте основни стълба на руската пропагандна система са: официални правителствени съобщения, финансирани от държавата международни информационни канали, контролиране на прокси-структури, използване на социалните мрежи като оръжие и дезинформация чрез киберсредства.
    Разбира се, за българската аудитория от решаващо значение бяха /и са/ руските телевизионни канали. Така българските лапнишарани, израснали със сладки приказки за дядо Иван, преглътнаха и грозната реалност на дядо Владо. Но така се получава, когато цял един народ като нашия няма нравствен имунитет, не притежава меродавните критерии за Добро и зло, които са дадени в Евангелието...

    Коментиран от #61, #62, #63

  • 58 Защо не е споменат Христо Грозев

    10 1 Отговор

    До коментар #47 от "От скромност ли":

    в доклада на ISW - главния разследващ Журналист, по Хаванския пасквил

    Който героично и еднолично е разкрил туй "подразделение 29155"
  • 59 Хавански сешоар

    9 1 Отговор
    Имам един сешоар - мощно акустично оръжие. Само да го включа и евроатлантиците се разбягват като пилци!
  • 60 Синдромът Мандела

    4 0 Отговор
    е по-интересен, като ще навлизаме в "теория на конспирацията".
  • 61 Слаба струйка

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "Как ни атакува кремълската пропаганда?":

    Американската пропаганда е меко казано нефелна. Уж през 2020 Русия била манипулирала краварските избори, а се оказа че Демократичната Партия ги манипулирала. Е може ли такава неудобна истина да излиза наяве.
  • 62 Кой ни атакува бе?

    6 2 Отговор

    До коментар #57 от "Как ни атакува кремълската пропаганда?":

    Ние тук и в Европа руски медии не четем и не гледаме,
    И по света е така. Има си достатъчно уважавани и честни американски и евролейски генерали, експерти, юристи, икономисти, професори, амбасадори, служители от западните разузнавания....и продажните медии с които ни заливат четем също- и сами мислим.
  • 63 Антитрол

    13 1 Отговор

    До коментар #57 от "Как ни атакува кремълската пропаганда?":

    "фалшива информация"

    Само че фалшивата информация се ползва само и единствено от краварите и подлогите им.

    - помня че Садам имаше купища химическо оръжие
    - помня че едни терористи събориха кулите въпреки че сграда номер седем си падна сама ей така от съчуствие към кулите.
    - помня че ЦРУ "проспа" терористите както и еврейското разузнаване "проспа" нападението на Хамас и в ЕС проспаха всички терористични актове обаче знаеха даже и предварително за терористичния акт в Москва и са сигурни че е ИДИЛ.
    - помня как се кълняха че нямало биологични лаборатории в Украйна ама Нюланд пред техния конгрес изфъфли че била притеснена руснаците да не се доберат до изследванията на тези лаборатории.
    - помня че американците нападнаха Югославия защото сърбите избили 3000 шиптъра, а евреите нападнаха Газа защото Хамас убил 1200 евреи но Русия нападнала Украйна напълно непредизвикано въпреки че киевската хунта изби 14 000 рускоговорящи.
    - помня и че Урсулка ни каза че руснаците крадели перални от Украйна за да им вземат чиповете за ракети и че руснаците са свършили ракетите още миналото лято и се биели само с лопатки.

    Та "праведната" западна пропаганда е основана главно на лъжи и двойни стандарти и колкото и да се мъчите да приписвате това на Русия не ви се отдава - за вас всяка истина която е неудобна е "руска пропаганда" и ужким сте за свободата на словото но налагате пълна цензура.
  • 64 Ветеран от протеста

    4 2 Отговор

    До коментар #52 от "Ами нали преди срещата е":

    Лично теб Маман Галя те е облъчила.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Симпатизант

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мит или немит":

    Аз повече вярвам на "Правда" отколкото на "Инсайдър" и "Дер Шпигел"
  • 67 пътник

    0 3 Отговор
    Продължава процесът на разпадане на СССР/РФ /създадени с окупация и диктатура,както и бившата Сръбска федерация/.Сега в южна Евразия.Субективният фактор може само да ускори или забави,но не може да отмени статистическите закономерности.Все едно ако се давиш да искаш да отмениш закона на Архимед /открит,но не измислен от човека/.Но рашизмът няма да приеме обективна истина и върви през човешки трупове.Жестока идеология!
  • 68 Същият

    6 1 Отговор
    Ау какви гадове са чукчите.А краварите горди и смели ха,ха Все още не ме е обхванала амнезия и помним какво правеха на Куба.Само опитите за убийство на Фидел Кастро са над 500 (петстотин) да не говорим за нападенията в заливана тъпаците(пардон бяха прасета).Та така мили мой небратя американци помним.много сте добрички ,ама по- добре е да отстъпите на Китай,Индия,Бразилия и Русия,та дано те тласнат светът в една по-човешка ,по-мирна и спокойна обстановка светът.ВАШИТЕ ДНИ СА ПРЕБРОЕНИ НЕУВАЖАЕМИ АМЕРИКАНЦИ.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 явер

    1 3 Отговор
    И украйнците да са го направили, какво реват руснаците, те са във война с тях. Значи руснаците могат да бомбандират сгради с цивилни хора в Украйна, а украйнците не. Явно Русия е пълна с дебили, начело с Путин. Понеже руската армия се о.ра навсякъде, търсят варианти да се включат и американците, за да ги превземат и после да управят Русия, да изградят цивилизована държава, понеже руснаците са пълни некадърници във всичко..
  • 71 дедо

    3 0 Отговор
    Тази Кимбърли, дето е начело на ISW, май е от групата на Хилари и Виктория. Сериозна работа, ей!