Last news in Fakti

31 Март, 2024 15:12 2 160 12

"Последните избори" на Ердоган: исторически ден в Турция

  • турция-
  • анкара-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • екрем имамоглу

63 милиона души имат право на глас в южната ни съседка и днес могат да изберат кметове на 81 града

"Последните избори" на Ердоган: исторически ден в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Турция днес ще бъдат избрани хиляди кметове и общински съветници, но всички погледи са вперени в Истанбул. Ако партията на Ердоган си върне мегаполиса, това окончателно ще бетонира властта му, казват експерти.

63 милиона души имат право на глас в Турция и днес могат да изберат кметове на 81 града. Изборите са исторически най-вече за един човек - президента Реджеп Таип Ердоган, който заяви, че те ще са последни за него, преди да предаде властта на следващото поколение. Макар да има съмнения дали това наистина ще се случи, едно е ясно - той е твърдо решен да си върне властта в родния Истанбул.

Битката за Истанбул е в центъра на вниманието

В цяла Турция ще бъдат избрани хиляди кметове и общински съветници, но всички погледи са вперени в едно гласуване - това в Истанбул.

Вотът там е особено важен за Ердоган. Политическата му кариера започва в турския мегаполис, където е избран за кмет през 1994 година. По-късно самият той казва "Който спечели Истанбул, печели Турция".

Но точно в Истанбул неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) претърпя загуба на местните избори през 2019 година. Тогава обединената опозиция регистрира историческа победа след десетилетия на доминация на ПСР. Управляващите загубиха не само Истанбул, но общо 11 града, включително столицата Анкара.

За победата в най-големия турски град особена заслуга има кандидата на опозицията Екрем Имамоглу от Републиканска народна партия (РНП), който се бори за втори мандат. Ако успее да го спечели, той има сериозни шансове да бъде номиниран за президент на изборите през 2028 година, казват политолози.

Ердоган може окончателно да циментира властта си

Не е напълно сигурно и дали Ердоган наистина ще се оттегли преди следващите избори. Макар турската конституция да го принуждава да го направи след четири години, защото е достигнал лимита на мандатите си, вече се чуват гласове сред негови приближени основният закон да бъде променен. Защото Ердоган нямало как да "остави турската нация сама", както заяви коалиционният му партньор Девлет Бахчели, лидер на ултранационалистическата Партията на националистическото движение.

Ердоган активно се включи в кампанията, за да се опита да наклони везните в родния си град. "В какво състояние се намираше Истанбул, когато ме избрахте за кмет", попита той на предизборно събитие. "Боклуци, дупки, кал. Това е РНП! А какво се промени, след като Имамоглу встъпи в длъжност? Отново боклуци, дупки и половинчата, ето какво направи той!" Отговорът на Имамоглу не закъсня: "За пет години направихме повече, отколкото те за 25 години. Те се занимаваха с луксозни апартаменти, строиха такива за приятели и роднини."

Кой ще надделее в този двубой не е ясно. Според данните на социологическата агенция ORC разликата между Екрем Имамоглу и кандидата на ПСР Мурат Курум е едва 1,2 процента. След победата на Ердоган на президентските избори миналата година, опозицията сега отново се явява разпокъсана. Двубоят между Имамоглу и Курум е от ключово значение, защото в Истанбул живее една пета от населението на Турция, а през града минава и половината от вноса и износа на страната. А ако Ердоган успее да надделее, това ще циментира властта му за години напред, убедени са експерти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 3 Отговор
    Дали дойчето, така отразява и българските избори???
  • 2 сиско

    16 4 Отговор
    дойче кравари,нищо ново под небето
  • 3 Българин

    16 8 Отговор
    Навсякъде по света, борбата на хората е една - всички са срещу джендаризма и срещу русофобията. За това Ердоган ще спечели и то с много!
  • 4 ХаХа

    6 9 Отговор
    Бай ержо ша ги опляска като бацо кокоряска
  • 5 0101

    7 10 Отговор
    Екрем ритна отзад диктаторчето марионетка ердо,чак му се насълзиха очите
  • 6 Дълго_Име

    12 5 Отговор
    МНого им се иска на подлогите от DW Ердоган да загуби града на двата континента. Дори "търкайки очи" виждат "края " на ерата на Ердо! Да, ама не, беше лафа на един наш вилик коментатор! И в 2018 четяхме същите брътвежи на DW и други подобни либераски медии, ама Ердо си печели и така ще бъде, защото народът си го обича. Така, че DW-бла-бла коментариите отичат винаги в канала.
  • 7 Петер

    6 12 Отговор
    Екрем Имамоглу ще бъде избран отново
  • 8 нашия

    10 6 Отговор
    Ако бай Тошо не им пращаше ток едно време сега нямаше да има Ердоган,защото нямаше да може да чете и пише ,а щеше да е безработен полуграмотен кондурджия /занаята който е учил /......
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дурхан

    0 4 Отговор
    Ердоган лъже като дърт цига..ни ..уж е религиозен ,уж пости но е лъжец и боклук ..отиде да целуне ръка на Сиси , сега ще иде да целува ръка на Нетаняху и Найден
  • 11 Дурхан

    0 2 Отговор
    Ердоган докара народа си до просешка тояга
  • 12 ФАКТ

    3 1 Отговор
    А БЕ ЗАЩО НИЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМЕ ОТ ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ.....И КАКВО ОБЩО ИМАТ ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТОВЕ С ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ...ЧЕ ГОВОРИТЕ ЗА ЕРДОГАН ...ЕДИНСТВЕНО В ИСТАНБУЛ МОЖЕ ДА ИМА КОНКУРЕНЦИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ДРУГИ МЕСТА КМЕТОВЕТЕ ОТ НЕГОВАТА ПАРТИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ...ТОВА Е ЯСНО...И ПРИЧИНАТА Е ЧЕ ЧОВЕКА Е НАПРАВИЛА ТАКА ЧЕ ЗАКОНИТЕ ТАМ СА В ПОЛЗА НА ПО БЕДНИТЕ ХОРА...БОГАТИТЕ ПЛАЩАТ МНОГО ПО ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ ОТ ПО БЕДНИТЕ ,,ЗА ТОВА И ХОРАТА ГО ОБИЧАТ..МРАЗЯТ ГО ОНЕЗИ КОИТО ИМАТ ПАРИ..А В БЪЛГАРИЯ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО БЕДНИТЕ ПЛАЩАТ ОГРОМНИ ДАНЪЦИ..А БОГАТИТЕ НЕ ПЛАЩАТ НИЩО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО ТЕ СИ ПЛАЩАТ ДИРЕКТНО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА..ЗА ДА НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ..ЕЙ ТОВА Е ОГРОМНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ И НАШАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ТАКАВА..ЗАЩОТО КОЛКОТО И ДА СТРАННО ДА ЗВУЧИ НАС НИ УПРАВЛЯВАТ КОМУНИСТИ ОТ ДС...ПРАВЕЙКИ НА ЕВРОПЕЙЦИ ПРОСТО ЗА ДА МОЖЕ ДА КРАДАТ ПАРИ ОТ ЕВРОПА...ИНАЧЕ РЕАЛНО ВСИЧКИ СА КОМУНИСТИ И В КОСТИТЕ СИ...
Новини по държави: