Last news in Fakti

1 Април, 2024 17:04 1 504 9

Външните наблюдатели: Изборите в Турция бяха конкурентни

  • турция-
  • анкара-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • екрем имамоглу

Критиците твърдят, че правителството на Ердоган е заглушило инакомислието, подкопало е правата на човека и е поставило под свой контрол съдебната система и други държавни институции - нещо, което управляващите отричат

Външните наблюдатели: Изборите в Турция бяха конкурентни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Местните избори в Турция в неделя бяха конкурентни и дадоха на гражданите много възможности, но се проведоха в "силно поляризирана среда", в която трябва да се направи повече за гарантиране на свободата на изразяване, заявиха днес европейски наблюдатели, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Турската опозиция удържа убедителна победа над партията на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори, затвърждавайки позицията си на политическа сила. Това е най-тежкото поражение за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за над две десетилетия на власт и може да е сигнал за промяна в политическия пейзаж.

"Изборният ден беше като цяло спокоен и организиран професионално, с висока избирателна активност, показваща силен ангажимент на гражданите към демократичните процеси", заяви Давид Ерай, ръководител на мисията за наблюдение на Съвета на Европа, на пресконференция в Анкара.

"Приветстваме конкурентния характер на тези избори, това, че гласоподавателите имаха възможност да избират между много възможности, можем само да отбележим, че местните избори в Турция през 2024 г. се проведоха в силно поляризирана среда и бяха само частично благоприятни за местната демокрация", каза Владимир Пребилич, заместник-ръководител на делегацията.

Някои от отдавнашните опасения на Съвета на Европа относно изборните практики в Турция остават неразрешени, добави Пребилич.

"В съответствие с принципите на Съвета на Европа за демокрацията, върховенството на закона и правата на човека, трябва да се направи повече, за да се гарантира политическа и медийна среда, в която има истинска свобода на изразяване и разумна и добре прилагана рамка под надзора на независима съдебна система", каза той.

Критиците твърдят, че правителството на Ердоган е заглушило инакомислието, подкопало е правата на човека и е поставило под свой контрол съдебната система и други държавни институции - нещо, което управляващите отричат.

Преди изборите проправителствените медии отразяваха всеобхватно всекидневните митинги на Ердоган, докато отразяването на кампанията на опозицията беше ограничено, посочва агенцията.

Мисията за наблюдение се състоеше от 26 наблюдатели от 16 европейски държави, които следяха процедурите за гласуване в над 140 избирателни секции, включително в най-големите градове Истанбул и Анкара.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си

    5 5 Отговор
    Тия боклуци щяха да реват като магарета, ако партията на Ердоган беше спечелила в Истанбул и Анкара.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Петер

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Некой си":

    Говорим за изборите в Турция.
    Изборите нямат нищо общо с запада или изтока.
    Турският народ взе решение и точка.
  • 3 Анонимен

    1 0 Отговор
    Браво тоя който се напикава няма работа там
  • 4 Оня

    11 5 Отговор
    Значи когато печели Ердоган са некоректни,когато печели опозицията са коректни. Така ли бе господа от запада ?
  • 5 Името ти е точно

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Некой си":

    Боклук си ти :)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Професор

    6 3 Отговор
    По време на предизборната кампания турската държавна телевизия е отделила 12 часа за пропаганда на кандидатите на Ердоган, включително интервюта в студио и репортажи в новините а за опозицията в същия период ТРТ е отделила точно 57 секунди. Тотална цензура по държавните медии. При частните е друго.
  • 8 Дурхан

    6 1 Отговор
    Пробив на изселничка следвала в София от Младежко ДПС в изборите за Биледжик ,Турция
  • 9 Дърт Ага Ефенди

    8 1 Отговор
    Аферим ! Ашколсун! Машалла!
    Туркиня от Разград , родното място на дядо ми,баща ми,леля ми е спечелила КМЕТСКИ ИЗБОРИ В 65000-НИЯ ГРАД БИЛЛЕДЖИК !
    Разбрахте ли , червени ченгъзарски червенотоквеничковчета !
    ИЗГОНЕНА , НА ЕДНА ГОДИНКА НАПУСКА РОДИНАТА И ЗАЖИВЯВА В ТУРЦИЯ...КЪДЕТО СА Й ВИКАЛИ " БЪЛГАРКА" МАКАР МАЙЧИН ЕЗИК ДА Е ТУРСКИ.
    УЧИ АРХИТЕКТУРА , ИМА УСПЕШЕН ЧАСТЕН БИЗНЕС И ВЛИЗА В ПОЛИТИКАТА.
    РАЗБРАХТЕ ЛИ , КУХИ ЛЕЙКИ , КАКВИ ЧОВЕЦИ ЗАГУБИ БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ВАШИЯТ АЛЧЕН , КРАДЛИВ И ПРОСТ МАНТАЛИТЕТ !
    ВИШТЕ СИ ПОЛИТИЦИТЕ !!! ОТ КИРО НЕВРОКОПСКИ ДО МАЯ ДУПНИЧАНКА!
    ОТ БОКО БАНКЯНСКИ ДО ПРОСТО КИРО !
    И ЧЕРЕШКАТА - РУМЧО ГРЕШКАТА!
    И ЧЕБУРАШКА , ОБРАЛ ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ -ДОБРИЧ...
    ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ! ОСЛУШАЙТЕ СЕ ! И БЕЖ КЪМ ФЕРИБОТА ЗА ГРИЗИЯ...
    ОТ ТАМ , ДО СОЧИ НЕ Е ДАЛЕЧ ...ПРАВО НА ДВОРЕЦА НА БАЩИЦАТА.
Новини по държави: