Last news in Fakti

1 Април, 2024 14:31 5 176 29

След смъртта на българите в Солинген: "Искаме справедливост"

  • солинген-
  • золинген-
  • германия-
  • българи-
  • български турци-
  • пожар

Не е ясно как извършителят е проникнал в къщата

Над 700 души излязоха на траурно шествие в Солинген в памет на загиналото четиричленно семейство от България, съобщават много медии. При пожара в този германски град миналата седмица пострада още едно семейство от България. Както пише булевардният "Билд", загиналите Кънчо Ж., Катя Ж. и двете им деца Галя и Емили живеели на таванския етаж, а на долния трети етаж било настанено другото българско семейство, което в апогея на пожара нямало друг изход, освен да скочи от прозорците. Бащата с дете в ръце паднал върху покрива на паркиран автомобил, майката - на тротоара. За сегашното им състояние няма новини.

Редица медии в Германия, включително "Шпигел" и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", публикуваха репортажи от траурното шествие в събота в квартал Хьошайд на Солинген. Обществената медия WDR разпространи и няколко снимки, на които Иглат Караджов и Джорджо Филипов, близки на загиналите, държат техни фотографии. Пред WDR двамата казват, че покушението всъщност е било срещу всички тях. Те самите, като хора с мигрантски корени, в момента изпитвали страх, защото често се натъквали на враждебност заради произхода си. Двамата смятат, че палежът е бил мотивиран от расистки възгледи.

"Без омраза в Солинген!", "Искаме разследване"

Фоторепортажите в германските медии показват стотиците участници в шествието, които носят български и турски знамена. Агенция EPD съобщава, че хората са скандирали на немски и на български "Искаме справедливост!", "Без омраза в Солинген!" и "Искаме разследване". От репортажа научаваме още, че до загражденията около опожарената сграда хората оставяли плюшени животни, цветя и запалени свещи. В шествието са участвали представители на общината и благотворителните организации, както и дипломати от България и Турция. EPD отбелязва, че сред участниците в траурната церемония са били депутатът от българския парламент Халил Летифов и евродепутатът Илхан Кючюк.

"Тези двама политици представляват интересите на турското малцинство в България - група, към която принадлежат и жертвите на покушението. От тази група е и тричленното семейство, което в нощта на пожара потърси спасение, скачайки от прозореца - и в момента се намира в интензивното отделение", съобщава агенцията.

Германските медии припомнят, че семействата на загиналите са помолили за "мълчаливо траурно шествие", а от тяхно име и кметът на града Тим Курцбах призова да не се издигат политически послания. Той каза, че всички искат да изразят своето състрадание и своята солидарност с близките на загиналите и че не бива да се допуска "злото да задуши сърцата ни".

Не е ясно как извършителят е проникнал в къщата

Прокурорът, който води разследването - Хериберт Кауве-Гебхарт, казва, че екстремизмът като мотив не може да се изключи, но засега улики в тази посока няма. Един временно задържан млад мъж беше освободен още в петък след проверка на алибите му, а пред WDR говорител на прокуратурата съобщи, че деянието било в сферата на "междучовешките отношения". Прокуратурата е провела многочасови разпити, в резултат от които стигнала до въпросното заключение. Прокурорите съобщават още, че във въпросната 100-годишна сграда и преди е имало пожар.

Следствието предполага, че извършителят е разпръснал запалително вещество в подножието на стълбището, запалил го е в 2,47 през нощта, след което избягал. "Билд" пише, че не е ясно дали извършителят е имал ключ от външната врата. Според булевардния вестник около 40 души веднага алармирали пожарната, която пристигнала в 2,53. Пред медията един пожарникар обяснява, че при такъв палеж нагоре се издигат запалими газове, които под покрива могат да пламнат и така да възникне второ огнище на пожара. Около три часа, когато пожарникарите вече гасели огъня, Кънчо Ж. позвънил на свой братовчед и му казал "Горим!". Според "Билд" това навярно са били последните му думи.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бегай!

    63 19 Отговор
    Носели германски и турски знамена и скандирали на български!?! Какви са тия цигански простотии?

    Коментиран от #5, #6, #28

  • 2 Фашкия от СДС

    34 8 Отговор
    И ние искаме справедливост. Циганинът Айван Костофф да се върне във властта.

    Коментиран от #14

  • 3 Сатана Z

    40 21 Отговор
    Справедливост ше има.Ако беше добре в България тези хора нямаше да си вдигнат чукалата в Германия а щяха да си гледат децата тук без значение от кое племе са.

    Коментиран от #13

  • 4 схемите за просия с поставяни

    27 2 Отговор
    полуголи в снега , или с дебели палта лятото да просят . голяма печалба . билд са майстори на лъжата . досега писаха за шумахер 15 пъти как бил, събудил се от комата . някой като Динко ги е спасил от мъките - то е ясно за пари се води трафик . хахахаха отиват , правят деца , а работя нямат . скотски живот .
  • 5 Жоро Илиев ти братко мили

    0 15 Отговор

    До коментар #1 от "Бегай!":

    Мечтали ли сте някога да разменяте места с пасив, когато гледате гей порно?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Израелски шпиони

    9 5 Отговор
    На Мосад са гнусните убийци. На всички е ясно.
  • 8 Даааа

    26 5 Отговор
    стотиците участници в шествието, които носят български и турски знамена и псуват Израел !

    Коментиран от #15

  • 9 Ъхъъъ

    13 2 Отговор
    кметът на града Тим Курцбах призова да не се издигат политически послания. И защо ?
  • 10 РЕАЛИСТ

    32 5 Отговор
    Време е за създаване на ДПС в Германия. Електорат бол.
  • 11 провинциалист

    32 3 Отговор
    Германски катаджии проверяват документите на спрян от тях шофьор и единият от тях се обръща към другия - Али, виж какво странно име има тоя - Ханс.
  • 12 Кънчо, Катя, Галя, Емили,

    40 3 Отговор
    все турски имена като гледам. Бог да ги прости, но не са турци, вероятно са роми-мюсюлмани. Дразни премълчаването на истината и използването на смъртта им за нечисти политически цели.

    Коментиран от #19

  • 13 Търновец

    12 14 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Ако в РФ беше добре нямаше хиляди Руси да идват в България, а преди време една Рускиня буквално ме срази " ..ти си Българин търси си работа в България.." вън Руската мафия от ЕС

    Коментиран от #21

  • 14 ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ и ВЪЗМЕЗДИЕ

    10 22 Отговор

    До коментар #2 от "Фашкия от СДС":

    За бесарабските българи избити от Путин в братска Украйна!

    Коментиран от #22

  • 15 Търновец

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Даааа":

    Според Немци Банка Ротшилд е в дъното на нелегалната миграция в Европа, тя купува и в България
  • 16 Сссс

    19 8 Отговор
    И кви са тия българи дето не знаят български език цигански уроди
  • 17 Гост

    13 9 Отговор
    Аз съм муслиманин, стана ми гадно за смъртта на цялото семейство и не го казвам, че защото имат "уж" Ислямски корени, а защото е смърт, а това не се определя по етнос, религия или националност!
    За мен беше отвратително като казаха: муслимани от България с турски произход. Ето този "турски произход" ме отврати...а даже и от Главно Мюфтийство на муслиманите в България, бяха написали същото това нещо...
    Уважаеми господа от ГМ, като писахте за тях, защо не им писахте и имената, нали са УЖ турци, ЗАЩО са с християнски имена⁉️
    Защо парадирате с този турски произход, другите муслимани в България, какви са, А, по-налко муслимани ли⁉️
    Отвратително е ‼️

    Коментиран от #20

  • 18 Стига с този

    13 12 Отговор
    нашенски шовинизъм,бе хора! Има ли значение,националност, вероизповедание,от кой етнос си,в тази трагедия? Отишли са там,да работят- и то здравата.Дойчо лесно пари не плаща.Я си представете,че вие сте се намирали там?
  • 19 Сила

    16 6 Отговор

    До коментар #12 от "Кънчо, Катя, Галя, Емили,":

    Аааааа, Джорджо Филипов...... Това хиталианесц бе.... РенесансовФ тип.....!!!
  • 20 Някои внушават

    22 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    на мюсюлманите у нас, че щом си такъв значи задължително си турчин. Това е много удобно за една незаконна партия да набира членска маса, а след това да казва - ама те не са само турци, има роми, помаци, гагаузи.

    Коментиран от #25, #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ и ВЪЗМЕЗДИЕ":

    за избитите българи от зеленият шмъркач,не искаш ли справедливост?! Или чичко Сорос не дава ?!
  • 23 Гражданин

    9 2 Отговор
    А къде са българските медии, които премълчава.
  • 24 СС-Панцеркорпс

    14 3 Отговор
    Щом не качвате снимки значи са от братята цигани. Та какви българи са тия?
  • 25 Гост

    13 4 Отговор

    До коментар #20 от "Някои внушават":

    Отвратен съм, имената им християнски, но изпълняват Ислямската религия, обаче пък били турци...етва са си чисти, натурални Р0МИ-СИИИГАН€Т@ ❗
    Трагедия е наистина, не го отричам, но начина им на представяне ме отврати!
  • 26 Цено

    4 1 Отговор
    Защо като са българи е имало и турски знамена?Цялата тази работа е политика и расова дискриминация.
  • 27 Бай Ганьо Балкански

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Някои внушават":

    Познавам доста такива, само че те, за разлика от Помаците, твърдят че са Турци, не Роми. А иначе са толкова набожни, че псуват Ийсус Христос, ли 6тия Пророк на Исляма!
  • 28 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бегай!":

    Защото Турция се погрижи за тези български граждани. Българската държава не го защити. Позорно!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: