Last news in Fakti

3 Април, 2024 09:26 1 692 4

Липса на авариен изход и противопожарна техника: защо близо 30 души изгоряха живи в Истанбул

  • пожар-
  • истанбул-
  • бешикташ-
  • турция-
  • газова бутилка

Продължава широкомащабното разследване по случая

Липса на авариен изход и противопожарна техника: защо близо 30 души изгоряха живи в Истанбул - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Експлозия на газова бутилка е причинила пожара, който се разрази вчера в 16-етажен жилищен блок в квартал Бешикташ в Истанбул. По данни на турските медии в пожара са загинали най-малко 29 души, а един човек е тежко ранен, съобщи новинарската агенция Демирйорен, цитирана от БТА.

Строителни материали в двата подземни етажа на сградата са се запалили при експлозията. На приземния етаж се намира нощен клуб “Маскарад”, където вчера работници са извършвали шумоизолационни и заваръчни работи. Част от строителните материали са влакнести и са се разгорели като факли, каза представител на пожарната пред телевизионния канал Сьозджю. По думите му в заведението липсва противопожарна техника.

Като допълнителна причина за трагедията се посочва фактът, че помещението е само с една входна врата, без авариен изход. Повечето от хората, намиращи се вътре, са починали от задушаване. Очевидци разказаха пред телевизията Сьоджю, че спасителите са вадели отвътре почернели трупове. Пламъци и облаци дим са се разнасяли наоколо. По време на инцидента в сградата е имало около 60-70 души.

В писмено изявление от община Бешикташ се посочва, че нощният клуб не е поискал разрешение за ремонта, както се изисква по регламент. Отбелязва се също, че заведението има разрешително от 1987 г., което е подновено през 2018 г. поради смяна на собственика.

Задържани са 9 души от ръководството на нощния клуб и няколко работници. Трима от задържаните са със съдебни досиета за криминални прояви, съобщи ТРТ Хабер. По информация на телевизията представители на дипломатическите мисии на Германия, САЩ, Великобритания и на Делегацията на ЕС в Истанбул са изразили съболезнования за жертвите на пожара.

Продължава широкомащабното разследване по случая. Назначени са двама инспектори от Министерството на вътрешните работи, заяви министърът на вътрешните работи Али Йерликая в профила си в социалната мрежа "Екс". Допълнително са назначени и трима инспектори от Министерството на труда и социалната сигурност. Полицейски екипи, пожарникари, медицински спасителни екипи и линейки участваха в спасителната операция за изваждането на блокираните в блока хора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин-Боклук

    15 1 Отговор
    нощен клуб “Маскарад” в 16 етажна жилищна сграда. Колко ли е кеф да живееш над този клуб? Пълно с пияни мърлячи до 2-3 през нощта.
  • 2 Разликата между там и тук

    10 0 Отговор
    След дъжд качулка, но там ще има доста народ у пандиза. Тук се срути сграда и уби 2 момичета, но виновни няма.
  • 3 Име

    2 0 Отговор
    Ужас.

    Пестят от материали и впрочем - се строят някакви по-малки помещения.

    Съвременните сгради и изобщо - всякакви сгради съдържат токсични материали - изолация, мокети.

    Мокетът колко е отровен, не е истина и други подобни.
  • 4 Иван Дочев

    6 0 Отговор
    Нощен клуб и мутри - позната история.
Новини по държави: