Last news in Fakti

4 Април, 2024 14:53 1 271 20

Сърбия планира да засили сътрудничеството си в областта на отбраната с Франция, заяви Вучич

  • александър вучич-
  • сътрудничество-
  • балкани-
  • франция-
  • отбрана-
  • оръжия-
  • русия

Сърбия има една от най-големите армии на Балканите

Сърбия планира да засили сътрудничеството си в областта на отбраната с Франция, заяви Вучич - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Александър Вучич съобщи в четвъртък, че Сърбия желае да засили сътрудничеството си в областта на отбранителната промишленост с Франция и все още изразява желание за закупуване на изтребители Rafale, съобщи Ройтерс и News.bg. Това е още един показател за отдалечаването на Белград от Русия като доставчик на оръжия.

Вучич каза, че ще обсъди сътрудничеството с френския президент Еманюел Макрон по време на посещение във Франция, планирано за 8 април.

"Една от темите ще бъде индустрията със специално предназначение и сътрудничеството на нашите индустрии", каза Вучич, имайки предвид отбранителната промишленост, по време на телевизионно заседание на правителството.

Сърбия, кандидат за присъединяване към Европейския съюз, която има една от най-големите армии на Балканите, все още разчита на самолети съветски дизайн, като изтребители МиГ-29 и бойни хеликоптери МИ-35, заедно с руски ракети и танкове.

Сърбия също купува и китайски противовъздушни ракети и бойни дронове.

През януари Вучич каза, че Сърбия ще отдели около 740 милиона евро за ново военно оборудване през 2024 г.

Страната остава военно неутрална, но се присъедини към програмата на НАТО "Партньорство за мир", предназначена за страни, които не се стремят да се присъединят към Алианса.

Сърбия вече закупи от Airbus Хеликоптери и транспортни самолети H125M, ракети земя-въздух Mistral и Thales.

Белград също се стреми да засили сътрудничеството с Airbus чрез поддръжка и разработване на хеликоптери H125M в Сърбия и потенциално съвместно производство на боен дрон.

"Ще ускорим сътрудничеството по отношение на хеликоптерите Airbus", каза Вучич.

Белград продължава преговорите за закупуване на 12 бойни самолета Rafale от френската Dassault отваря нов раздел, каза Вучич.

"Ние сме решени да купим нови самолети... които значително ще подобрят нашите бойни способности.

Миналата година Вучич каза, че цената на самолетите се оценява на около 3 милиарда евро.

Белград ограничи военното сътрудничество с Москва, след като Русия нахлу в Украйна и осъди инвазията. Но за разлика от ЕС и други западни страни, тя не е наложила санкции на Москва.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    6 10 Отговор
    Ганьо се хвана с швабата и краварите, които му пробутват стоки второ качество от нещото наречено “ немска кухня”, пробутват му чертежи и експериментират и му изнасят златото.
  • 2 Сатана Z

    4 7 Отговор
    Хубаво е,ако в лъжливите новини бъде публикуван линк към първоизточника на поредната анонимка
  • 3 Аспарух

    10 9 Отговор
    Сърбите много бавно загряват, но и те видяха ,че който се е хванал с Просия и късия пу не е прокопсал и се превръща в същото мизерто руско блато наречено техен холопски свят.
  • 4 така така

    5 7 Отговор
    Френско пуделче ще излезе и тоз...а уж сърбите били с Русия.
  • 5 оня с коня

    11 1 Отговор
    Сърбия е 4-та в класацията Военна сила на Балканите след турция,Гърция и Румъния.Интересното е че след толкова Прегръдки и Срещи на Вучич с Путин,след толкова вричания във Вярност към "най-големия" приятел на Сърбия - Русия,Вучич ще купува Оръжия от Франция,което си е ТИПИЧНА Сръбска Двуличност!
  • 6 Госあ

    7 5 Отговор
    Китайска железница, руска артилерия, френски изтребители…а ние немски вагони за скраб и неколко смешни локомотива и чертежи за 8 самолета без въоръжение на цена на която поляците купиха две ескадрили напълно въоръжени корейски изтребители…
  • 7 Хе хе

    5 4 Отговор
    Да си купи от Русия.
  • 8 Госあ

    6 2 Отговор
    уевски-цска хахахаха сърбите гледат националните си интереси и нито подписват санкции срещу Русия, нито снабдяват бандерите с оръжие. Никой не е казал, че трябва да купуват всичко от Русия.
  • 9 Госあ

    3 5 Отговор
    А такива номера, които България върте през ПСВ и ВСВ, сърбина не е правИл.
  • 10 мдаа

    3 7 Отговор
    На запада им е пределно ясни, че България и Сърбия са кремълски кочини, които искат западни оръжия само за да предадат тайните им на Русия.

    Коментиран от #12

  • 11 Ех мераци мераци

    4 3 Отговор
    Сърбия ще види френски самолети само на снимка .Докато не не се откаже от договира с Русия и предаде на Украйна всички МИГ 29 , и си изтегли от Македония агентурата и уволни всички военни завършили в Русия . Мисия невъзможна А ?

    Коментиран от #13

  • 12 оня с коня

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "мдаа":

    Е кво лошо има в това,след като Русия си плаща?Ние затова и поискахме Чертежите на Ф-ките в 2 Екземпляра- един за нас и един за тях.

    Коментиран от #16

  • 13 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ех мераци мераци":

    Ай прочети досега какво е закупила Сърбия и какви са и плановете и тогава бълвай козяшки опорки. Краварника е незаменим само в производството на фъстъчено масло и дънки.
  • 14 И сръпските им галеници тоже

    3 2 Отговор
    Ужас Всички бягат от сътрудничество със страната терорист Русия с изключения на няколко диктатури като тях
  • 15 Сътрудничество ли?

    1 2 Отговор
    Със страна, която не е член на НАТО и открито подкрепя Русия, не й налага санкции и води войнствена риторика в региона досущ като примера си за подражание - Путин! Франция би трябвало да й предложи лъкове и стрели, всичко останало ще иде директно за оглед в Русия!
  • 16 Преди 1-2г. идва

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    у нас Ф-35 и в интервю с нидерландския му пилот той сподели, че са му задавани твърде много и свързани с авиониката, системата чужд-свой въпроси от българските му колеги - пилоти и инженерния персонал. Въпросите бяха чисто професионални и неповтарящи се, все едно един човек ги задава. Споделил естествено това с американците, но не каза техният отговор.

    Коментиран от #17

  • 17 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Преди 1-2г. идва":

    тоя ф35 го е пилотирал в битка само Рамбо, ако ме разбираш.
  • 18 пътник

    1 0 Отговор
    Опасно е да се играе "руска рулетка".
  • 19 този си е западен

    2 1 Отговор
    въртигъз.
  • 20 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    И после да предадете технологиите на путлер. Няма да ви се получи.
Новини по държави: