Last news in Fakti

5 Април, 2024 17:07, обновена 5 Април, 2024 18:03 1 955 14

Атака с нож! Губернаторът на Мурманск оцеля на косъм от смъртта

  • андрей чибис-
  • мурманск-
  • русия

Депутатът Александър Хинштейн каза, че губернаторът Андрей Чибис е бил спасен от гвардеец, който отприщил предупредителен изстрел във въздуха, след което сграбчил нападателя и го ранил в крака

Атака с нож! Губернаторът на Мурманск оцеля на косъм от смъртта - 1
Снимка: Shutterstock

Състоянието на оцелелия при нападение с нож губернатор на руската арктическа Мурманска област Андрей Чибис остава тежко. Разследващите органи съобщиха, че са арестували заподозрян за нападението мъж с криминално досие, който е признал, че е извършил престъплението от "лична неприязън" към държавния служител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кремъл заяви, че атентатът, който беше извършен вчера след среща на Чибис с местни жители в Дома на културата в град Апатити, трябва да бъде разследван възможно най-бързо, посочва ТАСС. Председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин е поверил разследването на случая на централния апарат на ведомството.

Прокуратурата на Мурманска област е сметнала за обосновано образуването на наказателно дело за опит за убийство във връзка с осъществяване от държавен служител на служебните му задължения.

Руският депутат Александър Хинщейн от прокремълската партия "Единна Русия" каза, че губернаторът е бил спасен от служители на Националната гвардия, които първо произвели изстрели във въздуха, а след това заловили нападателя, ранявайки го в крака.

Видеоклип, публикуван в канала в "Телеграм" на Чибис, показва как раненият в корема губернатор, легнал на болнично легло, благодари на лекарите след операцията му и уверява, че е добре. Областното Министерство на здравеопазването съобщи, че състоянието на служителя все още е тежко и той ще се нуждае от допълнително лечение.

Руският Следствен комитет съобщи, че нападателят, на когото също е оказана медицинска помощ, е осъждан по-рано за лека телесна повреда.

Руските правоприлагащи органи уточниха, че нападателят е идентифициран като Александър Биданов, роден през 1981 г., който е работил като служител на железниците.

По време на разпита мъжът обяснил, че е извършил атаката заради "лична неприязън" към губернатора", когото обаче не познавал лично", заяви Следственият комитет.

Комитетът допълни, че са назначени съдебни експертизи на извършителя, включително психиатрична. Пресслужбата на съдебните власти в Мурманска област съобщи, че утре ще се гледа мярката за неотклонение на обвиняемия, отбелязва ТАСС.

Докато Чибис се възстановява функциите му ще изпълнява неговия заместник Надежда Аксьонова.

В отговор на въпрос възнамерява ли руският президент Владимир Путин лично да разговаря с Чибис, говорителят на Кремъл каза: "Той (Чибис) беше опериран. Веднага щом стане възможно, разбира се, президентът ще се обади на Чибис". Говорителят отбеляза, че решението за необходимостта да се засилят мерките за охрана на ръководителите на регионите трябва да се вземе от спецслужбите. "Необходима е експертна оценка, става ли въпрос за някаква системна заплаха или за единичен случай, свързан с конкретни причини", посочи Песков.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    30 15 Отговор
    в Мордор това е ежедневие-от сутринта се наливат
  • 2 Българин

    26 12 Отговор
    руски свят.......
  • 3 реру

    32 9 Отговор
    "... бил спасен от гвардеец, който отприщил предупредителен изстрел във въздуха..."


    Ти да видиш... какви само гвардейци има в Русия - както си стоят и ОТПРИЩТВАТ /ех тези езици/ изстрели...
    На извършителят това, че не харесва губернатора явно му е подсказано от украинските служби

    Коментиран от #6, #13

  • 4 Някой да каже

    28 1 Отговор
    Как се отприщва изстрел

    Коментиран от #7

  • 5 „От мен толкоз”

    19 3 Отговор
    Тези НЕ знаят ДАЖЕ ЧЕ с.с.с.р. се разпаднал
  • 6 Писах ти плюс за" отприщването",

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "реру":

    а в скодоумието на крепостника нямат никаква намеса украинските служби, напротив: безпросветната пиянска кочина е восновата на това - типично по оркски, решил, че не го харесва, решил да го затрие. Толко могат ватенките - ни акъм, ни морал!

    Коментиран от #9

  • 7 Аз зная,

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой да каже":

    с некадърен превод!
  • 8 Обаче не ми е ясно

    11 0 Отговор
    Обаче не ми е ясно този, гвардеецът, преди да отприщи изстрела той ли го е заприщил или така си го е взел заприщен?
  • 9 реру

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Писах ти плюс за" отприщването",":

    От бързане съм пропуснал кавичките, защото идеята е: подсказано = "подсказано"...
  • 10 Отец Дионисий

    3 10 Отговор
    Господ му помага!
  • 11 Хоросан

    7 1 Отговор
    отвръща на удара
  • 12 Късмет!

    10 0 Отговор
    Голям късмет е изкарал, че онзи отприщеният не се е разпищолил.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Груйо

    17 3 Отговор
    Зеленски е виновен, без чужда намеса в Самая Магучия не стават престъпления. Хората са кротки и възпитани и алкохол не близват.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания