Last news in Fakti

7 Април, 2024 10:46 1 286 25

Седми месец от началото на войната между Израел и "Хамас" без изгледи скоро тя да приключи

  • седми месец-
  • война-
  • израел-
  • хамас-
  • приключване

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", а същевременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на все по-голям международен и вътрешен натиск заради въоръжения конфликт.

Седми месец от началото на войната между Израел и "Хамас" без изгледи скоро тя да приключи - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Войната между Израел и "Хамас" навлезе след десетки хиляди жертви в седмия си месец. На този фон няма никакви изгледи за скорошен край на бойните действия, отбелязват агенциите, цитирани от БТА.

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", а същевременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на все по-голям международен и вътрешен натиск заради въоръжения конфликт.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив и други израелски градове вчера, за да протестират срещу управлението му и с настояване за по-добре съгласувани опити за постигане на освобождаването на пленниците, отвлечени от палестинското движение.

Въздушен удар, нанесен през седмицата от израелските сили по хуманитарна автоколона, предизвика бурни реакции от страна на едни от най-твърдите съюзници на Израел в международен план.

Делегация на радикалната палестинска групировка "Хамас" възнамерява днес да посети Кайро за нови преговори за спиране на огъня, но през последните седмици предишните кръгове на тези разговори се проваляха.

Войната започна на 7 октомври, когато стотици терористи, основно от "Хамас", но и от други радикални групировки, действащи от Газа, нахлуха през строго охраняваната граница с Израел и извършиха клане в съседните населени места и на музикален фестивал, отбелязва ДПА.

На израелска територия бяха убити около 1200 души, а 250 бяха взети за заложници и отведени в Газа. Впоследствие десетки от тях бяха пуснати на свобода, а друга, по-малка част бяха открити мъртви или освободени от израелската армия.

Безпрецедентното нападение предизвика кампания на масирани израелски въздушни удари, които бяха последвани от военна сухопътна операция, започнала само няколко седмици по-късно в северната част на ивицата Газа и достигнала към днешния ден до Рафах на юг, преминавайки по пътя си през всички големи градове в палестинския анклав.

Според управляващото Газа движение "Хамас" при израелските нападения са загинали над 32 500 палестинци.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 5 Отговор
    България е една от 6 те страни в ООН която гласува против Резолюцията за спиране на геноцида в Ивицата Газа.Срам и позор!

    Коментиран от #4

  • 2 Соломон Паси

    17 3 Отговор
    Специална военна операция в Газа за ТРИ ДНИ.
  • 3 аврам

    15 6 Отговор
    Еврейските фашисти ще бъдат пак наказани.Случва се през 70 години
  • 4 Бен Гурион

    5 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Никога не е имало такава "резолюция", която да се подлага на гласуване.
  • 5 Гост

    18 5 Отговор
    ГЕНОЦИДА НАД ПАЛЕСТИНСКИЯТ НАРОД ТРЯБВА ДА СПРЕ НЕЗАБАВНО!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    16 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Светлозара Стоева възпитаничка на Сорос гласува в ООН от името на България против Резолюцията за спиране на геноцида в Ивицата Газа.
  • 9 И те като

    10 6 Отговор
    404 като им спре кранчето новия уса президент парата и..са свършили шекелджите..очертава им се много бой да ядат от комшиите
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Смех в хазарслото блато

    14 7 Отговор
    Русия побеждава 1 милион ВСУ въоръжени до зъби от запада барабар с цялото НАТО,а цялата армия на гърбуносите ядът кютек и не мигат да надделеят над 50 хиляди хамазци (въоръжени)с гаражни самоделки...
    По жалки и смешни от цахалите и еврейската войска никъде няма

    Коментиран от #23

  • 12 Укророб

    14 4 Отговор
    Жидовете щяха за 2 дена да превземат Палестина, но "великата" им армия изтрепаха 33 хиляди невинни жертви за 7 месеца, ако това се беше случило на тях, щяха да квичат и вият за холокост, гадовете долни.
  • 13 ЗОРО

    15 5 Отговор
    Войната в Палестина е започнала на 07.10.2023г. само за неграмотните и платени медии и мисирки! Истината е, че тя започва преди 80 години, когато т. н. Запад решава да овъзмезди евреите за репресиите срещу тях, извършени от европейците, забележете, със земите на палестинците!!!! Вместо да създадат еврейска държава в Германия, Англия или ФАЩ, те решиха да я създадат в Палестина!!!

    Коментиран от #15

  • 14 ЗОРО

    6 4 Отговор
    Ционизма е фашизъм и следва да бъде изрязан като най-тежко раково образуваните!
  • 15 Гост

    13 5 Отговор

    До коментар #13 от "ЗОРО":

    Точно така!
    исраил Е НЕЗАКОННО СЪЗДАДЕНА "държава" , КОЯТО ИЗБИВА КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ В ПАЛЕСТИНА!
    Нека не забравяме, че исраилците бяха посрещани като БЕЖАНЦИ, които се полакомиха и станаха ТЕРОРИСТИ, КОИТО ИЗБИВАТ КОРЕНЯЦИТЕ!

    Коментиран от #16

  • 16 Механик

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Самите израелски "заселници" (визирам хората като мен и теб- мирните хора), почти нямат вина за случващото се там. Самите те живеят в една много силно фашизирана държава и почти нямат право на глас. Точно като мен и теб.
    Вината е на ционистите, които управляват САЩ, а от там и Израел. Това са хора, за които всички останали са крави за доене. И ако обикновенните евреи са им само за доене, то всички останали нации са за доене, стригане и клане.
    Тия самозбравили се и помислили се за богове са няколко стотин клана. Но те държат банките, медиите и ресурсите.. както се казва "в тях е и хляба и ножа".
    Те даже не са ортодоксални евреи. Повечето от тях дори не са никакви евреи и не изповядват юдаизма. Те са обединени не от етнос, а от религия. Тая религи се нарича "ЦИОНИЗЪМ" и това е най-вредоносната религия, която някога е същаствувала.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Хамас е вредна и трябва да бъде премахната, НО защо до сега са избити ПОВЕЧЕ ЦИВИЛНИ ОТ колкото военни, нали исраил са "световна сила"?
    ИСТИНАТА Е, ЧЕ ВОЙНАТА Е НА РЕЛИГИОЗНА ОСНОВА, ДА ИЗБИЯТ МУСЛИМАНИТЕ, А СЛЕД ТОВА ДА ЗАВЗЕМАТ ЗЕМИТЕ ИМ!

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    МЮСЛЮМАНИТЕ СА 2 МИЛИАРДА , ЕВРЕИТЕ 20 МИЛИОНА ..
    ЦАР ДАВИД ГО НЯМА, А И МЕСИЯТА ХРИСТОС ГО ПРЕДАДОХА НА РИМЛЯНИТЕ ДА ГО РАЗПЪНАТ НА КРЪСТА
  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    80 % ОТ ТИЯ КОИТО НАРИЧАТ ЕВРЕИ СА ГЕНЕТИЧНИ ХАЗАРИ. УЧЕНИТЕ КАЗВАТ ЧЕ ХАЗАРСКИЯ ЕЗИК Е БИЛ ОТ БЪЛГАРСКАТА ЕЗИКОВА ГРУПА
    ( ДА НЕ СЕ БЪРКА СЪС СЛАВЯНО БЪЛГАРСКИЯ КОЙТО ДУНАВСКИТЕ БЪЛГАРИ, СЪРБИ , МАКЕДОНЦИ И РУССКИЕ ГОВОРЯТ)
    ....
  • 22 Израелската армия понася

    1 1 Отговор
    Ужасяващи загуби в Газа!
  • 23 Иво

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Смех в хазарслото блато":

    Никой не каза 3 дни. В началото на конфликта казаха че ще бъде дълъг. Нямате ли интернет. Помня като днес че много ясно казаха: "Войната ще бъде дълга"
  • 24 Историк

    1 1 Отговор
    Много некадърни коментари има тук.
    За сведение на големият процент невежи които се изхождат тук в сайта да поясня, истинските палестинци това са евреите и в момента те влизат във владение на собственните си земи. Тия днешните уж палестинци са изселените и депортирани ЦИГАНИ от днешна Турция по време на Османската империя, за да се отърве от тях империята ги заселва в еврейските земи избивайки и последните истински палестинци ЕВРЕИТЕ.
  • 25 Давид

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Глупости, войната не е нито за религия, нито за земя. Арабелите нападат Израел от 1948 г насам. Сляпо мразят евреите, а ходжите им промиват мозъка. Никога не са искали собствена "палестинска" държава. Ако искаха, защо не си я направиха през 1948, когато ООН предложи в географската област Палестина да се създадат еврейска и арабска държава? Защо не я направиха между 1949 и 1967, когато Йордания окупираше т.нар. Западен бряг, или когато през 2000 г Ехуд Барак им предложи земя? Арабите реват, че евреите им взели земята, но какво направиха те самите, докато още нямаше много евреи в Палестина - от края на 12 век до края на 19 век? Ами нищо, Палестина е била в блата и трънаци. Земята никога не е била тяхна и те го знаят.