Last news in Fakti

8 Април, 2024 09:56 1 136 0

Тази вечер Вучич и Макрон ще разговарят в Париж

  • александър вучич-
  • елисейски дворец-
  • париж-
  • еманюел макрон-
  • франция-
  • сърбия

Президентът на Сърбия заяви, че ще бъдат обсъдени общо 14 теми като сътрудничеството в областта на отбраната, ядрената енергия, изкуствен интелект, земеделие и др.

Тази вечер Вучич и Макрон ще разговарят в Париж - 1
Мюнхен, Германия, 17 февруари 2023 г./Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич е на двудневно посещение в Париж, където ще обсъди развитието на сътрудничеството с френския президент Еманюел Макрон. Тази вечер ще проведе разговори с него, по чиято покана е на официално посещение. Пред Елисейския дворец в 20 часа ще се състои тържествено посрещане на сръбския президент с най-високите държавни почести, предава БТА.

Това ще бъде последвано от официална вечеря, която Макрон организира за Александър Вучич, след което ще се състои разговор на четири очи между двамата президенти.

Преди срещата Елисейският дворец съобщи, че президентът Макрон иска да потвърди своя ангажимент и ангажираност към европейската интеграция на Сърбия, както и да продължи да работи за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина, което е едно от условията за членство в ЕС, за което настояват Франция и Германия.

Президентът на Сърбия заяви, че ще бъдат обсъдени общо 14 теми като сътрудничеството в областта на отбраната, ядрената енергия, изкуствен интелект, земеделие, здравеопазване, животновъдство, батерии за електрически автомобили и други теми.

Що се отнася до военната индустрия и отбраната, президентът ще обсъди тази тема с Еманюел Макрон, както и с френския министър на отбраната.

Вучич съобщи, че Сърбия ще обсъди и има интерес да закупи 12 бойни самолета "Рафал", което ще бъде обсъдено и с ръководството на компанията "Дасо".

По отношение на ядрената енергия, Сърбия иска да установи по-тясно сътрудничество с Франция, тъй като Франция е водеща страна, когато става въпрос за ядрената енергия в Европа и света, а 70 процента от нейната електроенергия идва от атомни реактори.

По този повод министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали ще подпише меморандум за разбирателство с френската електрическа компания за енергийния преход в Сърбия.

Вучич ще се срещне и с председателя на френския Сенат, горната камара на френския парламент, както и с водещи френски бизнесмени.

Франция е един от водещите инвеститори в Сърбия. Тя има 120 свои компании в Сърбия и дава работа на повече от 12 000 работници, а годишният търговски обмен е около два милиарда евро, отбелязва РТС.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: