Last news in Fakti

8 Април, 2024 18:23 2 741 14

Грандиозен скандал в Стокхолм! Швеция изгони китайска журналистка

  • китай-
  • швеция-
  • журналист-
  • шпионаж-
  • си дзинпин

57-годишната жена, чието име не се съобщава, беше арестувана от шведските служби за сигурност през октомври и експулирана от правителството в Стокхолм миналата седмица, съобщи обществената телевизия SVT

Грандиозен скандал в Стокхолм! Швеция изгони китайска журналистка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция изгони китайска журналистка, заявявайки че е заплаха за националната сигурност, предаде АП, като се позова на шведски медии, пише БТА.

Журналистката, 57-годишна жена, чието име не се съобщава, беше арестувана от шведските служби за сигурност през октомври и експулирана от правителството в Стокхолм миналата седмица, съобщи шведската обществена телевизия SVT.

Жената е пристигнала в скандинавската страна преди около 20 години. Според телевизията тя е имала документ за пребиваване и е била омъжена за швед, с когото имат деца. Жената е имала контакти с китайското посолство и с хора в Швеция, които са свързани с китайското правителство.

Адвокатът ѝ казва в ефира на телевизията, че жената не смята, че е заплаха за Швеция. „Трудно ми е да навляза в детайли, тъй като повечето са забулени в тайна, понеже това е въпрос на национална сигурност“, каза той.

Норвежката радиотелевизионна компания съобщи, че журналистката също е извършвала дейност и в Нотвегия, както и в други северни страни, вкл. Дания, Финландия и Исландия.

Отношенията между Стокхолм и Пекин са напрегнати от години, отбеляза АП.

През 2020, съд в Източен Китай осъди родения в Китай, но имащ шведско гражданство, Гуей Минхай за „незаконно предоставяне на информация в чужбина“. Китай отхвърли шведските искания за освобождаване на Гуей. Той е изчезнал през 2015, когато се смята, че е бил отвлечен от китайски агенти от дома си на крайбрежието в Тайланд.

Случаят доведе до разследване срещу шведската посланичка в Китай заради среща, която била организирана от нея между дъщерите на Гуей и двама китайски бизнесмени, за които дъщерите казват, че са заплашили баща им. Подозренията върху посланичката, Анна Линдстед, в крайна сметка падат.

През 2018 г. шведски съд осъди мъж за шпионаж в полза на Китай за събиране на информация за тибетци, които са избягали в Швеция. Тибетец, работил за протибетско радио, беше осъден на 22 месеца затвор за „груба незаконна разузнавателна дейност“.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    12 48 Отговор
    Свършва комфорта на китайците в Европата. С един документ - сто китаеца.
  • 2 българин

    8 37 Отговор
    БРАВО!
  • 3 Тъпи

    49 7 Отговор
    Евромравояди атлантици както се наричат
  • 4 китайски балон

    40 6 Отговор
    Тея сега чуват за "номера на китайката" 😅
    Натовски мурафети!
  • 5 Глупости, поради, няма ...

    38 2 Отговор
    ... друго. Най-удобно, винаги
    е шпионаж.
  • 6 Цензура

    41 2 Отговор
    Ама не смеят да екстрадират 2 000 000 мигpи, които ги шибaт по всички дyпки, нали? Преди години в Малмьо откриха тържествено специализирана болница за изнAсилени МЪЖЕ...
  • 7 С две думи

    48 5 Отговор
    Абе Запада хептен откачи...Незнам защо,ама с това високомерие,че всичко им е позволено и простено съвсем отвратиха останалият свят. Ако Китай беше изгонил шведска журналистка-писаците за диктатура щеше да е до небесата....Определено Запада вече губи влиянието си по светът-и това вече ги кара да правят безумия...
  • 8 Браво на шведите

    26 6 Отговор
    С капацитет на едно село в Китай и финансите на провинциален град в Китай.тъпи и силно вдлъбнати.ама нали ценности да има.смешници.
  • 9 Лелеее, ако Путин изгони журналист

    19 3 Отговор
    Или пък Ердоган, ще ревнат като вдовички за ...
  • 10 Браво браво

    17 1 Отговор
    Гонете журналистите ама оставете хилядите терористи
  • 11 Заводите на Европа и голяма част на САЩ

    21 2 Отговор
    са в Китай?? Не плашете Китайците, пикаете срещу вятъра!?

    Коментиран от #13

  • 12 Мъдреца

    16 0 Отговор
    В стремежа си за надмощие, човечеството бавно, но сигурно върви към своята гибел!
    Интересно, кои ще са чисто еволйционно следващите интелигентни същества на зимята!!!
  • 13 стоян

    0 11 Отговор

    До коментар #11 от "Заводите на Европа и голяма част на САЩ":

    До 11 ком - вярно казваш че заводите на запада са в Китай - и както са в Китай може да ги преместят другаде - свят голям

    Коментиран от #14

  • 14 веселяк

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "стоян":

    Ам чи да, то завод така се мести! Взимаш го под мишница и го декларираш на митницата, като ръчен багаж!
Новини по държави: