Last news in Fakti

9 Април, 2024 11:48 896 9

Военни игри! Тайван тренира за внезапна война с Китай

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

По време на голям кръг от военни учения около Тайван през април миналата година Китай практикува прецизни удари и блокиране на острова

Военни игри! Тайван тренира за внезапна война с Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Годишните военни учения на Тайван тази година ще оттренират зони за "убиване" в морето, съобщава "Ройтерс".

Министерството на отбраната уточни, че ще се практикува пробив на блокада и симулация на сценарий, при който Китай внезапно превръща едно от редовните си учения около острова в истинска атака.

През последните четири години Китай, който счита демократично управлявания Тайван за своя територия, редовно организира учения около острова, за да окаже натиск върху Тайпе да приеме претенциите на Пекин за суверенитет въпреки силните възражения на Тайван.

Тайван започва основните си годишни учения този месец с осем- вместо с обичайните петдневни настолни маневри, предвид броя на сценариите, които ще бъдат включени. През юли те ще бъдат последвани от реални бойни учения.

Ръководителят на отдела за съвместно бойно планиране на министерството заяви, че ще бъде оттренирано как да се реагира бързо на китайско учение, внезапно прераснало в атака - нещо, за което военните плановици са започнали да се тревожат, като се има предвид регулярността на китайските маневри.

Друг фокус ще бъде как различните части на въоръжените сили могат да организират координиран отговор на китайска блокада.

Ученията ще включват военноморски, въздушни сили и сили на бреговата охрана, разположени на брега противокорабни оръжия и дронове за установяване на морска "верига за атака и убийство", добави той.

По време на голям кръг от военни учения около Тайван през април миналата година Китай практикува прецизни удари и блокиране на острова.

След нахлуването на Русия в Украйна преди две години, Тайван се опитва до извлече поуки от конфликта, които да приложи в собствените си учения, най-вече относно това как много по-малобройните украински сили са успели да отблъснат по-многочислената руска армия.

Тези уроци ще бъдат приложени и през тази година заедно с поуките, извлечени от войната в Газа.

И за двата конфликта тайванските служители разглеждат използването на психологическа война и по-специално асиметрични операции.

Тайванският президент Цай Инуън подкрепя идеята за "асиметрична война", за да направи своите сили - също значително по-малобройни от китайските, по-мобилни и трудни за нападение, например с монтирани на превозни средства ракети и дронове.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    6 1 Отговор
    Ха ! От играчка-плачка !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Петьо еврото

    2 4 Отговор
    Той и уевски тренира ама накрая турците му пръснато зад...ка
  • 4 Хараламби

    7 3 Отговор
    САЩ и Европейския съюз обещаха както и на Украйна, че ще ги подкрепят колкото е необходимо, та и Тайван тренират внезапно самоунищожение
  • 5 Таиван

    5 2 Отговор
    срещу Китай ми е като Украйна срещу Русия. Все едни и същи сценаристи на индийски сериалчета и все една и съша публика. Резултата...? Хм...ами и той се предполага че ще е един и същ.....
  • 6 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Да видим кога краварчето ще го Гризне и от Китай!
  • 7 Читател

    6 2 Отговор
    Те и Азов тренираха ама нещо заминаха при Бандера
  • 8 Хаха

    5 1 Отговор
    Мравката тренира за схватка със слона..... Стига глупости. Защо ги надъхвате? Ще ядат голям кютек от Китей. Хаха.
  • 9 Ухаа

    1 0 Отговор
    Бита кауза