Last news in Fakti

9 Април, 2024 15:35 6 840 42

"Без тях всичко ще рухне": Германия се нуждае от чужденците

  • работа-
  • германия-
  • чужденци-
  • заплата-
  • труд-
  • икономика

В някои сфери на икономиката в Германия делът на чужденците надминава 40 на сто

"Без тях всичко ще рухне": Германия се нуждае от чужденците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Някой би казал - няма нищо фатално: двама служители на фирмата SolarWatt в Дрезден напуснали. Но защо са оставили перспективните си работни места, при положение че компанията работи в сферата на соларната енергетика, която изживява бум в Германия? „Двама от нашите сътрудници напуснаха Германия с обяснението, че животът тук е спрял да им харесва и вече не се чувстват сигурно“, казва генералният директор на фирмата Детлеф Нойхаус.

Кемниц губи работници заради ксенофобията

Нойхаус допълва, че заминаването на двамата е резултат от „напрегнатата атмосфера в страната“, макар конкретни заплахи към тях да не е имало. С други думи, успешно развиващата се дрезденска компания е загубила двама от квалифицираните си сътрудници заради засилващите се антимигрантски настроения. И това съвсем не е единственият случай в Саксония, става ясно от репортаж на „Ройтерс“.

В източногерманския град Кемниц, бивш Карл-Маркс-щат, химическата фирма CAC Engineering през последните 12 месеца е била напусната от петима от 40-те си чуждестранни служители – заради дискриминация и ксенофобия. „Правим каквото можем, но не сме телохранители. Част от населението просто не разбира, че става дума за квалифицирани чуждестранни кадри, които реално допринасят за развитието на Германия“, оплаква се шефът на фирмата Йорг Енгелман.

А както казва Карстен Шулце от технологичната фирма FDTech: „Проблем с ксенофобията има, при това не само в Кемниц и в Саксония – сблъскваме се с него в цяла Германия“. Като илюстрация до каква степен са важни за Кемниц чуждестранните кадри, секретарят по печата на кметството дава пример от сферата на здравеопазването: мигрантите са близо 40% от персонала в градските клиники. Ако си тръгнат масово, „всичко ще рухне“.

Тези думи едва ли са преувеличени, а и се отнасят за почти цяла Германия. По данни на Германската статистическа служба Destatis в някои сфери на икономиката делът на чужденците и на германците с мигрантски корени е дори още по-голям. В сферата на хигиенизирането, например, мигрантите са около 60%, сред готвачите – 51 на сто, а в общественото хранене като цяло – 46%, в строителството – до 40 на сто.

Някои фирми търсят електромонтьори, други – IT-специалисти

Репортаж на източногерманската обществена медия MDR разказва за проблемите, с които се сблъсква фирмата Ambulanz Mobil от град Шьонебек в провинция Саксония-Анхалт. Тя има 320 служители, занимава се с трансформацията на обикновени автомобили в линейки, снабдени с необходимото медицинско оборудване, и изнася продукцията си в 40 държави. В момента предприятието търси електромонтьори, за да запълни осем свободни места. Без тези работници обемът на производството спада – от 1600 на 1300 автомобили годишно, а компанията губи около 15 милиона евро годишна печалба, споделя шефът на фирмата Ханс-Юрген Шварц.

Из цяла Германия има дефицит на висококвалифицирани кадри – например на IT-специалисти. В края на 2023 година свободните места в тази сфера са били рекордно много – 149 000 по данни на Асоциацията на цифровата индустрия Bitkom. Редица фирми възлагат надежди в това отношение на индийските специалисти, доказали отличната си подготовка. Сред тези, които имат шанс да получат гражданство в Германия по системата Blue Card, въведена за привличането на специалисти с висше образование от трети страни извън ЕС, почти всеки четвърти е от Индия.

Сега обаче техният приток може да спре, се опасява Дениз Атес от Агенцията за набиране на кадри „Who Moves“. Миналата година по време на презентация в Индия за първи път започнали да го разпитват за политическите настроения в Германия, разказва той пред агенция „Ройтерс“. Той почувствал, че някои индийски специалисти вече са се отказали да търсят работа в страна, в която към хората с по-тъмна кожа понякога се проявява недоброжелателно или дори враждебно отношение.

Кампания против расизма в Грайфсвалд

Катарина Ридел, ректорката на университета в Грайфсвалд в провинция Мекленбург-Предна Померания, споделя сходни наблюдения пред Втора германска телевизия ZDF. „Вече виждаме, че някои учени, които бихме искали да поканим на работа, започват да задават въпроси за тукашната политическа обстановка и именно заради нея те могат да не приемат нашето предложение.“ Ридел е инициирала и кампания под мотото „Да се обявим открито против расизма“.

В тази кампания е участвала и Джанет Мехел, генерална директорка на фирмата ml&s, която произвежда електронни системи за управление на автомобили. Във фирмата работят 650 души, от които 70 са мигранти. Шефката се е снимала с бежанец от Сирия, пристигнал през 2015 година, който постепенно се е издигнал до началник смяна.

„Със свои сили, т.е. с тези работници, с които разполагаме днес в Германия, няма да можем да продължим бизнеса си“, подчертава Джанет Мехел. Ако расистките настроения продължат да нарастват, трудовите мигранти „рано или късно ще напуснат нашата страна, а ние имаме нужда от тях“.

Андрей Гурков | Биляна Михайлова редактор


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин 🇧🇬

    75 5 Отговор
    Германия е 🚾🚾🚾🚾

    Коментиран от #19

  • 2 Реалист

    60 7 Отговор
    Германия е ционистка колония
  • 3 факуса

    59 6 Отговор
    айде нашите центрове събирайте квот има и по хотелите укрите и право у германистан,чистете,сега е момента
  • 4 ха ха ха

    53 15 Отговор
    От как се вързаха на свирката на краварите и напуснаха Русия - Износът на Германия се е свил повече от очакваното през февруари .
    Колко тримесечия са в стагнация ?
  • 5 на запад ги мързи да работят

    69 4 Отговор
    Същата история като в Англия . Там изкараха студентите на полето с ягодите и издържаха само три дена .
  • 6 😆😆😆

    60 4 Отговор
    Без инженерите от Африка, Авганистан и други смугли етноси 😉 са го закъсали, само Made in Germany 👏👏👏
  • 7 Ха-ха-ха

    73 4 Отговор
    Поредната евро-атлантическа глупост!
    Швейцария не е в еврозоната, не е в ЕС и не приема милиони хрантутници от цял свят, да харчи за тях над 50 милиарда евро годишно! И да е пропаднала?
    Тези, които искат да унищожат Германия и Европа искат да я напълнят с чужди на Европа народи. Резултатите вече се виждат. Наскоро един сириец намушка с нож в магазин в Германия едно 4 годишно дете. Оправдаха го, като "много изстрадал човек и психично наранен"!
    Скоро и халифат ще имат!

    Коментиран от #27

  • 8 ще има и още

    68 2 Отговор
    В богатите емирати също не могат без чужденци.
    Обаче !!
    Правилата са ясни - идваш, работиш, печелиш. Тук са нашите правила, тук са нашите закони, тук е нашата религия !!! Ако не ти изнася - чао !!
    В Германия всичко е с обратен знак. Архилицемерие в т.ч. и тази статия. Затова и са поблемите.
  • 9 Дойчланд е капут

    52 5 Отговор
    Тъжен залез предстои.
  • 10 Все едно,

    52 3 Отговор
    когато сегашните чаршафи, които ни ги карат със самолетите от западна Европа, след една година да ни кажат същото:
    "Без тях България няма да може икономически да оцелее..."!
    Шизофрения на квадрати!!!
  • 11 какво стана с локомотива на Ес

    40 3 Отговор
    Свърши кюмюра ли ?
    Германия влиза в стагнация 27.03.24 .
    Германия влиза в стагнация, след като икономически институти прогнозираха растеж от само 0,1% през тази година.
    Водещите икономически институти в Германия драстично понижиха прогнозите си.
  • 12 ДвеИ

    46 2 Отговор
    2008-ма година го видях, че тяхната икономика не работи и е на автопилот. Нямаше сфера в която да не им се влошаваха нещата, но когато те потупват по рамото и ти казват, че си най-богатата (тогава) икомномика е ЕС и ти си живееше в самозаблуда: че ще каниш хора от изотчна Европа (тогава) и те ще работят и с данъците (40%) + (наем) +30% + храна (15%) ще можеш да издържаш един немец да не работи... и да говорим за ИТ сфера, не съм бил общ работник. Реших да се върна и да им кажа, че тогава Меркел все ни тупаше по рамото:... разправях на близки и на познати, че вървим по отъпкан път, който не води до нищо добре, но всеки нали харесва градината на съседа, никой от близките приятели не ми обърна внимания: трябваше да минат около 12 години след това, че да се разприказват, че нещо не вървим в добра посока ... е факт: избра се ново правителство и пак не се слушаха в призива ми: че който и да ни управлява, всеки следващ ще е по-зле....
  • 13 ха ха ха

    33 4 Отговор
    Германия - най-зле представящата се голяма икономика в света през 2023 г.??!!!
  • 14 Бесен-_ Язовец

    37 7 Отговор
    На см.радовете от България и Румъния в Германия им плащат с 40 % по малко за една и съща работа която извършва заедно с германците. Смятайте си за какви ви взимат немците сороси.

    Коментиран от #34

  • 15 Дако

    42 1 Отговор
    Европа се самоуби, а Германия е в постоянна стагнация !!!
    Свидетели сме на най-безхаберното лидерство на Стария континент поне от столетие !!

    Европа е големият губещ от напрежението в Близкия Изток и Украйна.
  • 16 Като гледа

    27 1 Отговор
    човек тая снимка ще си помисли, че самолетни инженери им трябват
  • 17 Германистан на три минарета

    29 1 Отговор
    Садете минарета да върви германистан алъш-вериша!

    Коментиран от #39

  • 18 Сталин

    40 3 Отговор
    Без висококвалифицирани талибани ще рухнат единствено кебабшоповете и дюнерите,къде са завършили тези специалисти образованието си по джунглите
  • 19 Ъхъ

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин 🇧🇬":

    В сферата на дюнерите, чужденците са незаменими!
  • 20 Тиква

    32 1 Отговор
    Идвайте тук Доче Веле. Без пари ги даваме. От дълго време сте зле. Заводите на Мерцедес и Вв, са навън от месеци. Треска Ви тресе Умници! След изборите сте Аут!
  • 21 А бе честно

    19 3 Отговор
    Казано кръвта вода не става . Просто им омръзна да търпят . От самото начало си ги ненавиждат просто се преструваха на любезни . Това ,което им наби в главите Хитлер няма избиване , същото и е при нас с комунистите .
  • 22 ха ха хааа

    3 20 Отговор
    Интересни птици са нашата русня .. В русия е същото ... Присмял се Куку на Пипи . 🤭😁

    Коментиран от #35

  • 23 То е ясно!

    24 3 Отговор
    Германците ги мързи да работят. Също като британците. Разчитат на социални помощи и роби от чужбина. Франция копае дъното в момента.
  • 24 Знаем я Германия

    20 1 Отговор
    Германците не учат рискови професии или такива с тежка физическа работа. Обичат работа зад бюро. Техните гимназии и университети дори нямат специалности за електротехника с високо напрежение.

    Коментиран от #26

  • 25 верваш ли

    12 2 Отговор
    Един приятел си е купил най новото бмв. Вика че тия са свършили. И другия път ще си купи китайския москвич.
  • 26 мантра за бедни

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Знаем я Германия":

    Най пропаднали са тия . Дето по цял ден си клатят краката. А някакви им слугуват
  • 27 Мани мани

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ха-ха-ха":

    Преди два месеца пък едно българче закла едно германче.
  • 28 зевзек

    6 0 Отговор
    идваме, само да напълним спортната чанта с буркани с лютеница и домашни суджуци, и се качваме на самолета
  • 29 Яяяяя

    23 1 Отговор
    И за това си внасят каква ли не пасмина да им щипе булките, да живее на социални и да прави джихад! Щура идиотщина! Гледам едни мамуни в Берлин покатерени на върха на техния Альоша, виещи и хилещи се от кеф и радост, че са се покатерили до върха на паметника. И тия брадати олигофрени ще им оправят икономиката. Съвсем са се смахнали тия германци. французите станаха алжирци и араби, англичаните са си направо африканци, а германците сирийци и авганистанци! И чакаме Европа да се оправи. Май китайците само ще ни оправят.
  • 30 ссср

    7 8 Отговор
    А в Заддунайская, ако не са сиганите ще затънете в боклуци. Щото, нали българите сте много работни и квалифицирани.
  • 31 Факт

    12 1 Отговор
    "става дума за квалифицирани чуждестранни кадри" - да да знаем знаем ... доктори и инженери ... виждаме ги как с ножове ръгат, пребиват и убиват истинските немци и как на нова година въпросните "висококфалифицирани кадри" изнасилват бели жени ! Тия си ги приказвайте на тия дето ви вярват ! Има интернет и там се вижда реалността ! Поредната ционистка пропаганда! Австрийският художник беше прав за вас !
  • 32 Никой

    13 1 Отговор
    Не е щото нямате специалисти, а е защото продуктите ви стават непродаваеми, ако плащате на вашите си специалисти.
    Сърдете се на глобалистите, те ви научиха на тези тънкажи. Но вашите специалисти също имат право на реакция.
  • 33 От страни

    13 0 Отговор
    Лъжат боклуците. Мен като ме поканиха самите те ми предложиха жълти центове а искат работници. Теглих им една и си заминах. Да им работят "брадатите" инженери.
  • 34 От страни

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен-_ Язовец":

    Еа мен ми предложиха 30% от заплатата на инженера с който трябваше да работя.
  • 35 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха хааа":

    Не се прави на ударен - в Русия се търсят работници ама като общи а не инженери. Инженери си имат доста. Мигрантите в Русия работят само низкоквалифицирано. Сега даже им хабраниха таксито.

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Читател

    10 0 Отговор
    Ние в България имаме мигранти, които са ни върнати от Австрия и Германия. С Удоволствие ще ги предоставим на Германия за да не РУХНЕ ВСИЧКО там. Ако не им стигнат бройките ще им предоставим и голямо количество роми които тук в България са без работа.
  • 38 007

    4 0 Отговор
    Това е тъжната истина и съдба на всяка "империя". Африка ще стане от ЮАР до Шотландия, а Латинска Америка от Аржентина до Аляска. Китай отново ще заеме мястото си на водеща култура и икономика без войни.
  • 39 Три минарета?!?

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Германистан на три минарета":

    Прочети първо защо са две - по Религия
  • 40 Христо

    1 0 Отговор
    Ами ще си намалите бизнеса. Всеки според чергата си
  • 41 Просто

    2 0 Отговор
    Защото МЪРЗЕЛИВИЯ ГЕРМАНЕЦ НЕ РАБОТИ ТЕЖЪК ТРУД И ЗА ТОВА ИМ ЛИПСВА РАБОТНА РЪКА!!
  • 42 Кос

    1 0 Отговор
    Германия е добре за едни и зле за други! Всички тези които са избягали от техните държави е защото е непосилно да се живее и за тях Германия е рай! Апартаменти без наем, защото кой знае в каква джунгла са живяли, деца по 3,4,5 правят дават им помощи за работа не ги търси! Нагли и безочливи мислят си, че всичко им е позволено! Други хора има, които работят, за да плащат разходи и да преживяват, защото сметките са голями и е трудно да спестиш с данъците си плащаш техните помощи! Няма значение ниско квалифицирани или не важно е, че хората работят естествено, че няма да те направят президент в друга държава! Така че Германия отдавна е ударила дъното и ако тези хора, които им работят си тръгнат ще останат само тъпия им народ немците и тези, които са на помощи ще затънат най-много в Европа!
Новини по държави: