Last news in Fakti

10 Април, 2024 20:25 2 368 10

Доналд Тръмп към Конгреса: Спрете програмата за вътрешно наблюдение

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • майк джонсън

Твърдолинейните републиканци и левите демократи се противопоставят на тези разпоредби, като твърдят, че те дават на правителството твърде много власт да шпионира своите граждани

Доналд Тръмп към Конгреса: Спрете програмата за вътрешно наблюдение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият американски президент Доналд Тръмп днес призова Конгреса да прекрати противоречивата програма за вътрешно наблюдение в САЩ. Това усложни изгледите за нейното преразглеждане, което скоро може да поставено за гласуване в Камарата на представителите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бившият президент от Републиканската партия каза, че Конгресът не трябва да подновява някои части от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, който трябва да спре да действа на 15 април. Законът позволява на правоприлагащите органи да сканират огромни количества от данни, събрани от разузнавателния апарат на САЩ, без преди това да са получили одобрение от съдия.

Твърдолинейните републиканци и левите демократи се противопоставят на тези разпоредби, като твърдят, че те дават на правителството твърде много власт да шпионира своите граждани. Опонентите настояват да се изисква съдебно одобрение за достъп.

Американски съд установи миналата година, че ФБР неправомерно е търсило в базата данни 278 000 пъти за няколко години. Тръмп, който се кандидатира за президентските избори, с желанието да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември, заяви, че законът е бил използван незаконно за шпиониране на кампанията му, без да предостави доказателства за това твърдение. „(Законът) БЕШЕ НЕЗАКОННО ИЗПОЛЗВАН СРЕЩУ МЕН И МНОГО ДРУГИ“, написа той в социалните мрежи.

Тръмп има огромно влияние сред законодателите от своята партия, отбелязва Ройтерс.

Неговото противопоставяне провали двупартийно споразумение, свързано с имиграцията, по-рано тази година.

Служители от ФБР и министерството на правосъдието казаха, че програмата е била от решаващо значение при случаи на контрабанда на наркотици, чуждестранни заплахи за киберсигурността и трансгранични престъпления.

Директорът на ФБР Кристофър Рей вчера каза, че служителите ще „заблудят сами себе си“, ако трябва да отидат при съдия, преди да използват данните. „Мога да ви уверя, че никой от нашите противници не се въздържа или връзва ръцете си“, каза той пред Американската асоциация на адвокатите.

Поддръжниците на законопроекта отговориха с реформи на повърхностно ниво, които биха оставили основния законопроект до голяма степен непроменен.

Перспективите пред него изглеждат несигурни. Ревизираният законопроект беше оттеглян два пъти заради двупартийната опозиция в Камарата на представителите, която републиканците контролират с малко мнозинство от 218:213.

Въпреки това, той мина през комисията по правилата на Камарата на представителите с гласуване 9:2 късно снощи, като разчисти пътя за гласуване в Камарата още тази седмица.

На пресконференция по-рано днес председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън защити преработената версия, но не каза кога ще я постави за гласуване.

„Тези реформи всъщност биха унищожили злоупотребите, които позволиха кампанията на президента Тръмп да бъде шпионирана“, каза той.

Тръмп враждува с американските разузнавателни агенции, откакто ФБР разследва президентската му кампания през 2016 г. за възможни връзки с руското разузнаване. Министерството на правосъдието заключи през 2019 г., че кампанията на Тръмп не е координирана с Русия, но също така установи, че той е наредил на служители да възпрепятстват разследването.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    8 9 Отговор
    В Сащ има вече пропаганда за новия вирус който ще бъде 100 пъти по смъртоносен от ковид това ще бъде началото на новата пандемия ,самолети от Канада и Мексико ще разпръснат новия вирус за който беше писано миналата седмица в Сащ ,един фермер хванал птичи грип от крава ( и това е истина) изглежда петела е опрашил кравата и я заразил с птичи грип ,но както и да е ,след няколко седмици много хора ще паднат болни и СЗО ще обяви пандемия в Сащ и след още няколко месеца пандемията ще се разпространи по света и СЗО ще обяви глобална пандемия от птичи грип,и започва бизнеса с еврейските ваксини и този път никой няма няма да има право да излиза от вкъщи ако няма инжекция с еврейската помия и вратите на Кауфланда няма да се отворят ако не си сканираш QR кода на ваксин сертификата ,след масова и насилствена ваксинация ще оцелеят само 1 на 1 000 000

    Коментиран от #3, #7, #8, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 филип ейджи

    2 0 Отговор
    и в БГ всички политици се следят, записват снимат едни други
  • 5 конгресмен томи табервил

    9 2 Отговор
    От 2014 г. насам сме похарчили 300 милиарда евро в Украйна. В момента изгаряме 80 000 в секунда, 4,6 милиона долара в минута.
  • 6 Тръмпист

    2 8 Отговор
    Нашият лозунг вече не е "Да направим отново Америка велика", а "Да направим Тръмп отново богат".
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Луд

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Умора няма.
  • 9 Боже,

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Колко болен народ ивма в България!?
  • 10 Демократ

    7 7 Отговор
    Този идиот няма кой да му запуши устата, нито съдии,нито закони,нито правила важат за него.