Last news in Fakti

12 Април, 2024 04:50 3 136 21

"Илюшин - 76" докара руски инструктори в Нигер

  • нигер-
  • русия-
  • инструктори

На борда е имало и последно поколение военен материал

"Илюшин - 76" докара руски инструктори в Нигер - 1
Снимка: Уикипедия

Руски инструктори са пристигнали в Нигер, който е получил също така и първа доставка на руски военни материали в рамките на ново сътрудничество в областта на сигурността между Ниамей и Москва, предаде БТА.

"Присъствахме в сряда, на 10 април, на пристигането в Ниамей на самолет "Илюшин - 76", голям руски военно-транспортен самолет, превозващ военен материал последно поколение с военни инструктори от руското министерство на отбраната", обяви държавната телевизия "Теле Сахел".

Русия ще инсталира в Нигер система за противовъздушна отбрана, способна да осигурява пълен контрол на нигерското въздушно пространство, допълва още телевизията и показва кадри, заснети през нощта на пристигащ руски самолет на летището в Ниамей.

Броят на руските военни инструктори не се съобщава. Те ще съдействат за качествена подготовка на нигерските военни, за да използват гореспоменатата система, посочва телевизията.

"Тук сме, за да обучаваме армията на Нигер и да ѝ помагаме да използва военния материал, който пристигна", казва един от инструкторите. "Тук сме, за да развиваме военното сътрудничество между Нигер и Русия", допълва той.

На 26 март лидерът на нигерската хунта, генерал Абдурахман Тиани говори по телефона с руския президент Владимир Путин. Двамата обсъдиха засилване на сътрудничеството в областта на сигурността.

В средата на март Нигер обяви, че слага край на споразумението за военно сътрудничество със САЩ, като постави под въпрос присъствието на над 1000 американски военни в страната.

Нигер, подобно на Мали и Буркина Фасо, има проблеми джихадистко насилие от години, извършвано от групи, свързани с "Ал Каида" и "Ислямска държава". В тези три страни гражданските правителства бяха свалени с военни преврати от 2020 г. насам.

В допълнение трите френски колонии обърнаха гръб на Париж и се сближиха икономически и военно с нови партньори, сред които и Русия, преди да сформират Съюз на държавите от Сахел с цел да създадат федерация.

През декември руска делегация посети Ниамей за дискусии в областта на отбраната и тогава двете страни подписаха споразумение за засилване на военното сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отреазвяващ

    54 33 Отговор
    САЩ не само,че не могат да навредят на РФ,но и губят позиции в световен мащаб.
  • 3 Микен

    54 31 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    След френцузите и американците се изнесоха тихомълком от там по тЪрлици, т е. бяха изгонени. В западната преса го написаха, но тук ...са по католици от папата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 :))

    37 28 Отговор
    Микрон ще излисука на умряло пак! :)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАРС

    37 27 Отговор
    МНОГО ЗНАЕШЕ МАКРОН ХА СЕГА РАША МУ ГО НАБУТА .РАША ПОМОГНА ДА НАТИРЯТ ФРАНЦУЗИТЕ ОТ ТАМ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рашистите са навсякъде където

    37 23 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    в някоя държава има преврат и военна хунта...

    Коментиран от #11

  • 11 ИМА ПОДРОБНОСТ

    25 9 Отговор

    До коментар #10 от "Рашистите са навсякъде където":

    ДО МАРТ ШЕЛ И ШЕВРОН СМУЧЕХА НЕФТ ОТ ДЕЛТАТА НА РЕКА НИГЕР БЕЗПЛАТНО.....ИНВРТИЦИООНО БЕ. НИГЕРИЙЦИТЕ РАЗБРАХА ЧЕ ГИ КРАДЪТ 65 ГОДИНИ ДЕМОКРАТИЧНО И ГИ ИЗГОНИХА И СКЛЮЧИХА С КЪТИН ПАРТНЬРСТВО ЗА ДЪРЖАВЕН ДОБИВ НА НЕФТА КАТО ИНСТРУКТОРИТЕ ЩЕ ИБУЧАВАТ И ОХРАНЯВАТ БЯЗ ДА ВЗИМАТ И ЛИТЪР НЕФТ.

    Коментиран от #15

  • 12 браво

    19 2 Отговор
    Чудесна новина.Адиос на макронизацията.Явно френския грабеж приключва там окончателно.
  • 13 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    7 2 Отговор
    А на снимката - украински самолет...
  • 14 дядо поп

    7 1 Отговор
    Така се прави , не да влизат като мишоци и да бягат преоблечени в женски одежди , или да висят по колесниците!
  • 15 дядо поп

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "ИМА ПОДРОБНОСТ":

    Не бъркай Нигерия с Нигер!

    Коментиран от #20

  • 16 Хасковски каунь

    8 2 Отговор
    Африканците разбраха какво правят САЩ , Франция и Англия там, а нашите кауни не.

    Коментиран от #19

  • 17 Историк

    3 9 Отговор
    След година-две Нигер щс тане социалистическа държава...
    Жалко за хората
  • 18 Да здраствует

    5 0 Отговор
    руско-буркино-фасовската дружба.
  • 19 Сега ще разберат

    5 11 Отговор

    До коментар #16 от "Хасковски каунь":

    какво правят и руснаците. Западът експлоатира, но и плаща. Типичен пример са богатите арабски държави "експлоатирани" от Запада и още по-богатата на петрол Венецуела която не пожела да бъде експлоатирана и умират от глад.
  • 20 Дедо Попе

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "дядо поп":

    Река Нигер протича през Нигер, Мали, Бенин и Нигерия...делтата на реката е в Нигерия и оттам смучеха петролеца ...така, че човекът нищо не бърка.
    Аре със здраве.

    Коментиран от #21

  • 21 дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо Попе":

    Коментирай изречението: – "Нигерийците разбраха , че ги крадат и т.н." . или и ти не правиш разлика между нигерци и нигерийци! Още , дяда ти поп е бил и в Бенин и в Порт Харкорт (на река Нигер) още в далечните времена на "Океански риболов" , където кръщаваше салагите пресичащи за първи път екватора!