Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Април, 2024 16:06 3 812 34

Украйна: Харков е опасна зона

  • украйна-
  • харков-
  • русия-
  • война-
  • дронове-
  • игор терехов

Русия засили атаките си срещу града през последния месец

Украйна: Харков е опасна зона - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Снощните руски удари с безпилотни летателни апарати срещу Украйна са се съсредоточили върху нейния североизточен град Харков, продължавайки тенденцията от последните седмици, съобщиха днес украинските власти, цитирани от ДПА, предаде БТА.

„Харков е опасна зона. Градът е атакуван с дронове „Шахед“, заяви кметът на града Игор Терехов в социалната мрежа „Телеграм“ малко преди полунощ. Днес украинските ВВС докладваха, че са свалени всичките 10 дрона, пуснати над Харковска област.

Нападението е било насочена срещу критичната инфраструктура на града, разположен на около 40 километра южно от руската граница, заяви областният управител Олег Синегубов. Местните медии съобщават, че на места в града е имало прекъсвания на електрозахранването.

Преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Харков беше вторият по големина град в Украйна с население от 1,5 млн. души. Русия засили атаките си срещу града през последния месец, поразявайки особено силно електроцентралите в района. Предвид близостта на руската граница ударите се случват без време за реакция и има притеснения, че градът постепенно ще стане необитаем, отбелязва ДПА.

Село Веселое, което се намира край руската граница, също е било ударено. Семейна двойка е намерена мъртва в бомбардиран дом. Руското министерство на отбраната докладва днес, че 10 украински дрона са били прехванати в малките часове в южната Краснодарска област. Няма публикувани подробности за възможните цели.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    67 8 Отговор
    Какви удари нали укрите сваляха всичко що лети даже и лопатите.
  • 2 ТаУмВзе

    51 7 Отговор
    Руска Zона си е окраинче!
  • 3 тагаренко

    72 8 Отговор
    Време е руснаците да си върнат Харков

    Коментиран от #23

  • 4 Евразия

    8 71 Отговор
    Русия ползва терористичните похвати на Иран.

    Коментиран от #8

  • 5 Зеленко Белоносков

    61 5 Отговор
    Наближава времето да вдигам белите гащи на пръчка... Ама първо да ги из пера, че не са много бели...
  • 6 Само не знам

    55 7 Отговор
    руснаците зашо не сринат Киев до основи и да се свърши с войната. Поляците и Унгарците да си вземат своите земи и Украйна да изчезне. Какво занимават света със загубена война

    Коментиран от #10

  • 7 Какво значение има дали

    63 6 Отговор
    но девети.10.11 май харков ще стане руски. Истината е че това ще стане и е неизбежно.

    Коментиран от #9

  • 8 Евразион

    49 5 Отговор

    До коментар #4 от "Евразия":

    "Файненшъл таймс“: КИТАЙ Е СПОСОБЕН МОМЕНТАЛНО ДА УНИЩОЖИ ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ВОЕННОПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС
    Желанието на западните страни да подсилят украинската армия доведе до рязко увеличение на търсенето на боеприпаси, пише „Файненшъл таймс“. Това от своя страна доведе до недостиг на барут, за който Китай е основен доставчик на суровини. Сега европейците и украинците се опасяват, че Пекин може да им откаже ресурсите, от които се нуждаят.
    Европейските отбранителни корпорации предупреждават, че зависимостта от китайския памук, използван в производството на барут за боеприпаси, ограничава способността им да увеличат производството и затруднява западните страни да подкрепят отслабената армия на Украйна.
    Памучният мъх (пух) е страничен продукт и основната съставка, без която е невъзможно производството на нитроцелулоза, използвана в артилерийски снаряди и експлозиви, пише изданието.
    Търсенето на боеприпаси рязко нарасна, тъй като Украйна изразходва големи количества боеприпаси във войната срещу Русия. Производителите в областта на отбраната обаче не са успели да увеличат производството, тъй като са изправени пред ограничения на веригата за доставки за различни суровини, включително нитроцелулоза, наричана още нитро-влакна.
    Водещи производители на оръжие, включително шведската Saab и германската Rheinmetall, предупредиха, че Европа е твърде зависима от доставките на памук от Китай.

    Коментиран от #30, #33

  • 9 Порожкин

    7 48 Отговор

    До коментар #7 от "Какво значение има дали":

    От де си толкова сигурен то и по план Путя трябваше да превземе Украйна за 72 часа, а коя година стана ...

    Коментиран от #11, #16, #19

  • 10 Руснаците

    33 2 Отговор

    До коментар #6 от "Само не знам":

    не са американци и англичани(питай тези българи, които помнят бомбардировките(чат пат може и да има някой останал жив)).
  • 11 Ти пишеш едно и също

    43 5 Отговор

    До коментар #9 от "Порожкин":

    Нали Путин обясни ,че НЕ иска да избива славяни. Жертвите трябва да са минимални.

    Коментиран от #14

  • 12 русия

    6 53 Отговор
    е терористична държава
  • 13 кремълският режим

    7 46 Отговор
    е терористичен.

    Коментиран от #22

  • 14 Кобзон:

    4 42 Отговор

    До коментар #11 от "Ти пишеш едно и също":

    При мен руснаците са с предимство!
  • 15 кремълският режим

    6 43 Отговор
    извършва геноцид
  • 16 Доказателство

    42 4 Отговор

    До коментар #9 от "Порожкин":

    е посоката на контра настъплението на украинците към западната им граница.
    Тези руснаци ви размазаха с лопатките не го ли разбра.
  • 17 само питам

    4 36 Отговор
    Верно, ли в МОЧАТА има метал за 10 милиона лева?

    Коментиран от #31

  • 18 300 години

    6 41 Отговор
    русия се опитва да заличи Украинската идентичност

    Коментиран от #28, #29, #32

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ген. Марк Мили

    37 3 Отговор
    За 9-ти май парад Харков!
  • 21 Механик

    44 4 Отговор
    Руснаците нямат ракети от по-лани. Чиповете от миялни машини и те свършиха преди 2 години. Тоалетните ги откраднаха и тях преди 2 години. Иран са изостанали и правят едва по един дрон на 2 месеца. Руснаците а пияни и не могат да произведат дрон. Путин е на смърно легло. Патриотите свалят 183,55% от всички изтреляни от руснаците ракети. (а те и нямат никакви ракети, както бе разяснено по-рано)
    п.п.
    Руските ви напрвиха на шарени жендъри. Не се знаете на кой свят сте. Сутрин ревете за оръжие, вечер се хавалите как сте превзели Москва.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хахахаха

    4 21 Отговор

    До коментар #3 от "тагаренко":

    Време е Киевска Рус да си върне русия и Монголия да си част от територията.

    Коментиран от #27

  • 24 Разбира се

    30 1 Отговор
    Цялата Харковска област ще мине под руски контрол. Както и Сумска област. Това е неизбежно. Сега само се тества готовността на украинския Вермахт. Разузнава се и се подготвя операцията там.
  • 25 Търпение

    23 1 Отговор
    Руснаците обезопасяват "зоната"
  • 26 Опа

    23 0 Отговор
    Малко едни приказки носещи се в публичното пространство ме хвърлят в недоумение.! Казват ни че Украйна защитава Европа тоест Нато? Те искат помощ от Нато? Ние сме в Нато! Искат помощ от Нато и резултати почти няма а защитават Нато? Малко ми идва в повече! А пък в България има един човек който пък иска да излезем от Нато и от горе напишаното излиза че е прав. Но пък ни спестява какво правим като излезем от Нато. Нали тогава трябва да имаме собствена армия. Откъде? Това не ни го обяснява. Чудно ми е след като разберем че синовете на всички хора ще се окажат подлежащи на наборна военна служба дали този човек ще има увеличаване на гласувате за неговата идея? Но пък от друга страна, няма лошо след като в момента Украйна защитава Нато а Нато Украйна и на това не ну се вижда краят. Те не могат да се справят с Русия която нямала икономика и е пред разпад. Е, това ми е дилемата. Само не искам решения от хора който са евро Атлантичи и не знаят че при нападение на страна членка на нато тази по устава на съюза се Защитава от Нато. Нямам титли, десертаций и висше нямам дори, но за да го проумея това не са ми и необходими и какви са тия хора със всякакви звания и титли който се разкарват като рашатайки по сутрешните клюкарски и вечерни блокове та ни плашат със война.??? Аз ли нещо не разбирам?
  • 27 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    20 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хахахаха":

    Киевска Рус, това е Русия, ве Йовчо. От 2014 има Киевска х0хъл, но това е поправимо.
  • 28 Сократ

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "300 години":

    Как може да се заличи нещо, което не съществува?
  • 29 1000 години

    2 8 Отговор

    До коментар #18 от "300 години":

    българия се опитва да заличи
    Македонската идентичност
  • 30 сенко

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Евразион":

    Европа няма и не може да има ни армия и въоръжение с което да се противопостави на Китай или Русия. Най добре е да организира паради от типа като "Парад гордости "Трансгени паради " Гей паради " и сега марихуаната е разрешено и да знае ,че няма да има ни разрушения ни жертви а само веселие ще посрещнат армиите на Русия или Китай може и С. Корея и всичко ще е добре .
  • 31 От страни

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "само питам":

    То това ви остана на вашата влвст да продавате паметниците. А дано прокопсате поне с това. Мисля че загиналите русняци ще одобрят ако техния паметник помогне на българина да преживее. Ама нада ли ще стигнат парите до българина - ще ги окрадне либералната сган.
  • 32 От страни

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "300 години":

    Къде па намери укри на 300 години? До последно е била Малорусия. Даже има лаф в мрежата: "ще купя всекъкъв документ от 19 век издаден в Украйна. Скъпо."
  • 33 Опа

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Евразион":

    И това сега ли го разбраха? Защо имам чувството че тези в Брюксел са само едни изкукуригали чиновници оправдяващи високите си заплати с безумни действия. Нямаше ли ковид? Тогава не разбраха ли че цялия свят е зависим от така наречената комунистическа китайска икономика.? А след войната на Русия с Украйна не разбраха ли че тези държави не само нефт и газ. Колко се вдигна цената на олиото? Пшеница, соя, царевица та дори мляко. Въглища и ред други изкопаеми? Не им ли става вече ясно че в ситуацията Европа е губещата? Не хора като фон де Лайнер и Борел и обкръжението им не им е мястото там.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: