Last news in Fakti

15 Април, 2024 04:37 878 3

Принц Салман обсъди с премиера на Ирак как да се спре разрастването на конфликта в Близкия изток

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • ирак-
  • пакистан

Саудитска делегация, оглавена от министъра на външните работи принц Файсал бин Фархан бин Абдула, пристига на посещение в Пакистан

Принц Салман обсъди с премиера на Ирак как да се спре разрастването на конфликта в Близкия изток - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е имал телефонен разговор с министър-председателя на Ирак Мохамед Шияс ас Судани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията уточни, че двамата са обсъдили възможните начини да се предпази Близкият изток от бъдещо разширяване на настоящия конфликт и какви усилия да се положат, за да се намалят опасностите от ескалация на напрежението.

Ройтерс се позова за информацията на иракски държавни медии. Принц Мохамед бин Салман е и министър-председател на Саудитска Арабия.

Саудитска делегация, оглавена от министъра на външните работи принц Файсал бин Фархан бин Абдула, пристига на посещение в Пакистан, като част от усилията за разширяване на икономическото сътрудничество, съобщи пакистанското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Целта на визитата е да ускори последващите действия след с договореностите, постигнати между пакистанския премиер Шехбаз Шариф и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман на неотдавнашната им среща в Мека ал Мукарама, за укрепване на икономическото сътрудничество между двете страни, посочи в изявление министерството.

Шариф се срещна миналата седмица с престолонаследника и двамата обсъдиха ускоряването на планирания инвестиционен пакет на стойност 5 милиарда долара, от който изпадналият в затруднения Пакистан отчаяно се нуждае, за да укрепи дефицита по текущата си сметка и да даде знак на Международния валутен фонд (МВФ), че е в състояние да продължи да изпълнява изискванията за чуждестранно финансиране - ключово елемент в предишните спасителни пакети.

В последно време Пакистан се опитва да си осигури саудитски инвестиции в различни отрасли - от селското стопанство до мините, минералите и авиацията, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 0 Отговор
    Саудитска Арабия и Ирак вече не са най-твърдите и верни съюзници на Вашингтон.
  • 2 цената на бензина да е х5 !

    2 0 Отговор
    ало принце , ако четеш тука ще ти дам съветче:

    вдгай тройно цената на бензина и всичко ще се запре

    кат нямат пари за бензин и воната ще спре

    и във българия дано скоро видим цена на бензина 10лв литърчето ..
  • 3 Ученика

    2 3 Отговор
    Това същия принц, който заповядва да разчленяват опозиционерите му дори извън страната му ли е?
    Да! Наистина е борец за мир! Кандидат за Нобелова награда!