Last news in Fakti

15 Април, 2024 17:06 1 789 7

Първият дипломат на Брюксел: ЕС успя да избегне война между Сърбия и Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • жозеп борел-
  • александър вучич-
  • кейфор-
  • албин курти

Белград не признава обявената през 2008 г. независимост на Прищина, двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС

Първият дипломат на Брюксел: ЕС успя да избегне война между Сърбия и Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза днес, че не е било лесно да се намали напрежението и да се избегне конфликт между Белград и Прищина, но диалогът под егидата на ЕС е постигнал успех, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.

Борел публикува сборник с текстовете, които е помествал в блога си през годините. В текста, посветен на диалога между Сърбия и Косово, публикуван за първи път в блога през март миналата година, се посочва, че „омагьосаният кръг на ръба на ескалацията или дори насилието“ е прекъснат преди всичко благодарение на Предложението на ЕС за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, подкрепено от всички 27 страни членки на ЕС на среща на Съвета на ЕС през февруари 2023 г.

„Имаше върхове и падения, а твърде често въпросите, които се възприемаха като малки и технически, се оказаха много чувствителни и политически, с потенциал да прераснат в насилие“, посочи Борел и допълни, че през 2020 г. са организирани няколко срещи на равнище главни преговарящи в Брюксел, които са били фокусирани върху преговорите за всеобхватното правно обвързващо споразумение за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, което се занимава с всички отворени въпроси.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти приеха Споразумение за нормализация на отношенията на 27 февруари миналата година в Брюксел, припомня Танюг.

Борел отбеляза, че през 2023 г. ЕС е осъзнал, че трябва да „побутне“ диалога за нормализация на отношенията преди да стане твърде късно, защото, по думите му, началото на войната в Украйна промени картината. Според него след началото на войната диалогът Белград-Прищина се разглежда в по-широк геополитически контекст.

Борел написа, че Споразумението е от ключово значение за нормализацията на живота на хората в региона.

„Хората, които живеят на Балканите, не искат да бъдат оставени в 90-те. В момента, в който официално поех поста на върховен представител за външната политика и сигурността на ЕС и заместник-председател на Европейската комисия, Западните Балкани естествено се превърнаха в основен фокус на вниманието ми“, написа още Борел.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пиер

    17 1 Отговор
    Успя да избегне след като я подготви
  • 2 да де

    19 3 Отговор
    Държава Косово няма войната е въпрос на време.
  • 3 На търкалета

    14 3 Отговор
    "Успя да избегне", след като им запари на друго място, малко по-на изток. Иначе войната не им мърдаше, краварите всичко бяха подготвили и сега сигур ги е яд
  • 4 Косово беше

    17 3 Отговор
    взето от САЩ да си направят там най-голямата ДО сега, тяхна военна база в Европа...
    Безплатно им е, разбира се. За това направиха разни трикове: "Косово било отделна република", "Косово щяло да влезе в ЕС", Косово плаща вече с евро..."
    АМА така, създадоха световен, правен прецедент, на който И ДРУГИ вече правят СЪЩОТО! Крим! Но, там поне имаше НАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ, докато Косово беше просто взето от сърбите и измислено, че е нещо, някаква отделна страна???
    Дрън, дрън та пляс!!! Ама сега с Крим никак не им е сладко??? Ама нали те бяха първите?
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    12 4 Отговор
    Има Кравария има наркобазата Косово,няма Кравария няма Косово !!
  • 6 шипръра е нахален като чифутака

    11 2 Отговор
    така, че без война няма да мине
  • 7 Напрежението спадна

    5 0 Отговор
    Когато командването на КЕЙФОР бе поето от турският контингент.
Новини по държави: