Last news in Fakti

15 Април, 2024 22:52 1 251 11

Войната в Газа: Израелската армия изглежда забавя офанзивата в стратегическия Рафах

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • рафах-
  • бенямин нетаняху-
  • йоав галант-
  • иран

Премиерът Бенямин Нетаняху е изправен пред солиден международен натиск за деескалация на напрежението в Близкия изток след нападението на Иран през уикенда

Войната в Газа: Израелската армия изглежда забавя офанзивата в стратегическия Рафах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел беше готов да предприеме първите си стъпки към сухопътна офанзива срещу град Рафах в Газа, но отложи тази кампания след нападението на Иран през уикенда срещу тяхната страна, което предизвика разгорещен дебат във военния кабинет за това как да се отговори, казаха израелски източници пред американския телевизионен канал Си Ен Ен.

Израелските военновъздушни сили трябваше да започнат да хвърлят листовки върху части от Рафах в понеделник, казаха два израелски източника, на фона на подготовката за сухопътна офанзива в най-южния град на Газа, където са намерили подслон над 1 милион души.

Тези планове бяха спрени след ответната атака през уикенда от Иран, при която бяха изстреляни повече от 300 дронове и ракети към Израел, по-голямата част от които бяха прихванати от Израел и неговите партньори.

Един израелски служител каза, че Израел не се отказва да извърши сухопътна офанзива в Рафах, въпреки че времето за евакуации на цивилни и предстоящата наземна офанзива остава неясно в момента.

Междувременно военният кабинет остава решен да отговори на атаката на Иран. Той се събра в понеделник следобед и неговите членове продължават да обсъждат времето и обхвата на такъв отговор, казаха служители. В допълнение към потенциалния военен отговор, военният кабинет също обмисля дипломатически варианти за по-нататъшна изолация на Иран на световната сцена.

Срещата в понеделник приключи късно следобед местно време, потвърди израелски служител пред Си Ен Ен, добавяйки, че засега не разполага с първоначални подробности за това какво е било обсъдено или решено.

Бени Ганц, ключов член на военния кабинет, настоява за по-бърз отговор на атаката на Иран, казаха двама израелски официални лица. Премиерът Бенямин Нетаняху досега е натискал спирачките за подобно решение.

Ганц вярва, че колкото по-дълго Израел отлага отговора си на атаката на Иран, толкова по-трудно ще бъде да получи международна подкрепа за такава атака, казаха източниците. Много държави вече предупреждават Израел да не ескалира допълнително ситуацията с военен отговор.

Правителството на Израел е наясно, че страната в момента се радва на международна подкрепа и добра воля от своите съюзници и не иска да пропилее това. В същото време правителството признава, че не може да позволи първата атака на Иран на израелска територия да остане без отговор.

Сред военните варианти, които се разглеждат, военният кабинет обмисля атака срещу ирански обект, която би изпратила съобщение, но би избегнала причиняването на жертви, каза един израелски служител.

Но израелските официални лица признават, че това ще бъде трудно решение, оттук и продължаващият дебат. Моментът на решението остава неясен.

Натиск за деескалация

Нетаняху е изправен пред международен натиск за деескалация на напрежението в Близкия изток след нападението на Иран през уикенда.

Едночасово заседание на военния кабинет в неделя приключи без решение за това как Израел ще отговори на атаката на Иран, каза израелски служител.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря по телефона с Нетаняху след атаката през уикенда и даде да се разбере, че САЩ няма да участват в никакви нападателни операции срещу Иран, каза високопоставен служител на администрацията на Белия дом пред Си Ен Ен.

Байдън каза на Нетаняху, че трябва да смята събитията от събота вечерта за "победа", тъй като атаките на Иран бяха до голяма степен неуспешни и вместо това демонстрираха "забележителния капацитет на Израел да се защитава и да победи дори безпрецедентни атаки".

Но Ганц настоя в неделя за необходимостта от "изграждане на регионална коалиция и плащане на цена от Иран по начин и във време, които ни подхождат".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 4 Отговор
    Осем месеца Хазарите не могат да победят хора въоръжени с камъни.

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Отец Дионисий

    10 3 Отговор
    Господ да благослови Иран че спаси палестинците!

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Извадки

    7 1 Отговор
    "военният кабинет също обмисля дипломатически варианти за по-нататъшна изолация на Иран на световната сцена."

    А защо не изолират Исссраел?


    Правителството на Израел е наясно, че страната в момента се радва на международна подкрепа и добра воля от своите съюзници и не иска да пропилее това.
    Това е новият виц, а всъшност
    радва се на международна к.у.р.абийка
  • 5 Ами

    1 2 Отговор
    Естествено, доколкото разбрах там са заложниците, а целта е да бъдат освободени, не да загинат заедно с похитителите си !
  • 6 Иван

    2 3 Отговор
    Хазарския Израел в Киев забавя контраофанзивата срещу Русия.
  • 7 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Същите тези сатанински хазари измислиха мита за геноцида в Сребреница.
  • 8 Отец

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Господ да благослови Израел, че спаси Ерусалим от ракетите на Аятоласите!

    Коментиран от #11

  • 9 Даааа

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Как да ги победят, като сред тия хора с камъните се крият терористите на ХАМАС облечени в дълги дрехи.Под дрехите автомат АК-47.

    Коментиран от #10

  • 10 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Даааа":

    Камъните и АК47 са най-страшните оръжия в света. Танковете, оръдията, самолетите, ракетите, хеликоптерите и Юдео-масонските нацистки лаборатории са безопасни.
  • 11 Хммм

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Отец":

    Ти богославяш народа който е распнал Христос!!! Ще има Божие възмездие върху теб. Рано или късно. Не се съмнявай.