Last news in Fakti

16 Април, 2024 08:45, обновена 16 Април, 2024 11:09 2 621 57

Си Дзинпин: Сътрудничеството ни с Германия не представлява риск

  • китай-
  • германия-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • олаф шолц-
  • си дзинпин

Олаф Шолц посети Пекин в момент, когато Си, който не е осъждал изрично водената от Кремъл война срещу Украйна, е подложен на западни критики за демонстрираната близост с Москва и с руския президент Владимир Путин

Си Дзинпин: Сътрудничеството ни с Германия не представлява риск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сътрудничеството между Китай и Германия не представлява риск, а гаранция за стабилни връзки и възможност за бъдещето, заяви днес китайският президент Си Дзинпин на фона на оплакванията от ЕС, че китайските стоки наводняват пазарите на блока, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Веригите на доставки и индустриалните връзки между Китай и Германия са дълбоко преплетени и техните пазари силно зависят един от друг, заяви Си на германския канцлер Олаф Шолц при посещението му в Пекин.

„Трябва да наблюдаваме и да развиваме двустранните отношения от дългосрочна и стратегическа перспектива“, добави Си. Според него Китай и Германия имат „огромен потенциал за взаимноизгодно сътрудничество“.

Тридневното посещение на Шолц в Германия е първото, откакто миналата година неговото правителство предприе стратегия „на намаляването на риска“, за да избегне прекомерната зависимост от китайски доставчици.

Неговото посещение се провежда на фона на безпокойството в ЕС, че китайските стоки, включително електрическите автомобили и други зелени технологии, заливат европейския пазар и заплашват европейския бизнес.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оплака, че китайското производство е нелоялно подкрепяно от огромни държавни субсидии.

„Германия и Китай трябва да останат нащрек срещу надигащия се протекционизъм, да погледнат обективно и диалектично на въпроса за капацитета на производство от пазарно-ориентирана и глобална перспектива“, заяви Си на Шолц.

Шолц внимава да не отблъсне Китай, който е важен пазар за Германия и казва, че ЕС не трябва да действа по протекционистки начин.

Все пак Шолц заяви вчера в Шанхай, че конкуренцията между Германия и Китай трябва да бъде честна.

„По някое време ще има китайски коли в Германия и Европа. Единственото, което винаги трябва да бъде ясно е, че конкуренцията трябва да бъде честна. С други думи: да няма дъмпинг, свръхпроизводство и нарушения на авторското право“, заяви Шолц пред студенти от шанхайския университет „Тунцзи".

Китайската обиколка отведе Шолц до големи градове като югозападния Чунцин, където той посети заводът на германската компания „Бош“ за водородни горивни клетки.

Шолц беше придружен от високопоставени германски бизнесмени, като главните изпълнителни директори на „Мерцедес-Бенц“ и БМВ Ола Калениус и Оливер Ципсе, подчертавайки значението на китайския пазар за най-голямата икономика в Европа.

Днес в Пекин Калениус заяви пред германските медии, че двустранните икономически връзки трябва да се разширяват. Според него „оттеглянето от толкова голям пазар е невъзможно“. Ципсе заяви, че всъщност „виждаме повече възможности от рискове“.

Китай и Германия имат „огромен потенциал“ за сътрудничество и в традиционните сфери като машиностроенето и автомобилната индустрия, но и в нововъзникващи отрасли като зеления преход и изкуствения интелект, е заявил Си на Шолц.

Китайският президент също така е призовал за близко сътрудничество между двете страни, предаде ДПА.

„Заедно можем да вдъхнем повече стабилност и сигурност по света. Стига да се придържаме към принципите на взаимното уважение, докато търсим допирни точки въпреки различията и се учим един от друг, двустранните отношения могат да продължат да се развиват стабилно", каза Си. Според него е започнала нова ера на нестабилност, при която рисковете за човечеството се засилват. „За да разрешим тези въпроси, е особено важно сътрудничеството между големите държави да надделее“, заяви китайският президент.

Шолц обърна внимание на войната в Украйна, опазването на климата и икономическото сътрудничество в кратко заявление преди преговорите. Той подчерта, че руската война срещу Украйна и ядрения ѝ арсенал имат негативно влияние върху сигурността в Европа.

„Непряко те вредят на целия международен ред, защото нарушават принципа на Устава на ООН, принципа на ненарушимостта на държавните граници. Искам да обсъдя днес с Вас как да допринесем за справедлив мир в Украйна“, допълни канцлерът.

Коментирайки кризата в Украйна, Си призова всички страни да работят заедно за възстановяване на мира колкото се може по-скоро и да внимават той да не излезе изпод контрол. Китайският президент заяви на Шолц, че страната му подкрепя усилията към мирно решение на конфликта, както и провеждането на конференция за мир, в която равнопоставено да участват Русия и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мдаааа дааа...

    62 1 Отговор
    Крайно време е зеленчука спешно да вдигне белия байряк и да капитулира... за това го съветват Папата, Китай, Словакия, Тръмп, Илон Мъск, Орбан, Радев и всички разумни ръководители по света...
    А и колко е простичко решението... НАТЮ +пудели спират да пре0при-пикават оградата на мечката, прибират лошите си играчки на прилично разстояние от бърлогата и... Територията с руското население в Укрия правят референдуми...
    Укрия декларира, че няма да влиза в агресивни блокове като НАТЮ и така народите ще заживеят в мир и сговор дълги години напред!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И четем мъв Факти

    47 1 Отговор
    Москва е готова да преговаря, но не и по схеми, "които нямат нищо общо с реалността", заяви руският президент.

    Зеленски призовава за изтегляне на руските войски от всички окупирани райони на Украйна. Но Путин настоява за мир, при който да бъдат запазени предишните завоевания на Русия, както и превръщането на Украйна в демилитаризирана, неутрална страна, която се отказва от членство в НАТО.
  • 5 ХАХАХА

    53 2 Отговор
    Никъде няма информация, че Си ще приеме Щолц . Щолц го посрещна не кмет ,а зам. кмет на град не му запомних името и от собствения му посланик ,та и след това си изявление как пак ще коментира връзките на Китай с Русия може да си из.лети от Пекин като урсуса.

    Коментиран от #12, #13

  • 6 Китайците се изгавриха с Канцлера

    53 2 Отговор
    Олаф Шолц бе посрешнат на летището от (не кмета) замесник кмета на града !!
    Здраво унижение.
    Представете си какво е отношението на китайците към американските пудели на каишка.
  • 7 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    40 1 Отговор
    Германският канцлер беше посрещнат в Китай само от зам.-кмет

    Коментиран от #52

  • 8 Пич,

    39 1 Отговор

    До коментар #3 от "Справедлив":

    Тоя път ще взима само Русия. Всички останали или ще си налягат парцалите или ще ядат дървото. Особено пък Полша.
  • 9 Иван

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "Справедлив":

    Мексико си взима Тексас, Калифорния, Аризона, Невада, Ню Мексико, Юта и Колорадо.
  • 10 РЕД И ХАОС

    39 0 Отговор
    Германия беше на второ място по износ в светът, и на първо по положителен търговски баланс. Сега е на 10-то място. Оказа се, че потреблението от Русия е задвижвало моторът на ЕС - Германия. Сега руското потребление увеличава скоростта на китайският мотор. Не случайно Путин се тревожеше за цените в Германия когато растяха много цените на руският газ. Просто руският газ се връщаше в Русия като немски стоки.
  • 11 Иван

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Справедлив":

    България си взима Добруджа и в Румъния се връща Кирилицата.
  • 12 Иван

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    Точно това щях да напиша, че овцата Шолц е посрещната от китайски заместник кмет
  • 13 456

    34 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    Има. Поне така писаха, че в 3ят ден от посещението на Шолц ще се срещне със Си. Ама ще стане ли🤔. Опитаха се да изкарат тази визита като "гореща", ама унижението за Германия пролича много. За съжаление падението е очевидно.
  • 14 факуса

    25 0 Отговор
    ха ха ами нали гарант бяхте в едни споразумения бе наци,май байдън е заразен кат наш тулупий,кво търсите,кат додат руските танкове пак в берлин,ще ви го покажат тва дет го търсите
  • 15 ФЕЙК

    20 1 Отговор
    Работата е опечена 50%. Шолц е съгласен . Остава Си Дзин Пин да се съгласи Анатолийке.
  • 16 Двуличници

    43 0 Отговор
    А защо не търсихте мир, когато вие унищожавахте Ирак, Либия, Сирия, Афганистан..., Югославия?
    Защо не спазвате никакви обещания към другите?
    Русия ви подари Източна Германия с едно единствено условие, да не й идва натото по границите. Е, сами сте си виновни, че сега целият световен ред се руши и не се знае, кои ще останат живи. Смотаняци. Смятате другите за по-глупави, но сами влязохте в капана, от който се излиза само с краката напред.
  • 17 Коментар

    18 0 Отговор
    Решението е да направят Берлинска стена между източната и западната част като в Германия.Като се осъзнаят,че са един народ сами ще си я бутнат.В момента заради западна пропаганда и хапчетазкоито им е раздавала Виктория Ню Ленд сами по между си ще се избият самите укри.Побърлали са ги.След Майдана са ходили по психиатрии заради отключена агресия в следствие на тези хапчета.Привиждат им се несъществуващи от над 30 г. неща.Вероятно хапчетата са били на основата на ЛСД,а както знаем понякога само от една доза после цял живот по лудниците се лежи...
  • 18 Име

    23 0 Отговор
    "е подложен на западни критики за демонстрираната близост с Москва и с руския президент Владимир Путин" - И това ако не е наглост в типично западен стил... свикнали са да определят кой с кого и как да дружи, разбирай лицемерничи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Справедлив за окрайна

    17 1 Отговор
    Или за русия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Град Козлодуй

    9 0 Отговор
    Дано настъпи Мир защото Войната е Кървав Бизнес

    Коментиран от #51

  • 23 Орби

    0 19 Отговор
    Ако китайците наредят на Русия да спре войната тя ще го направи. Русия е силно зависима от китай и това се задълбочава. Но китайците искат русия да отслабне още , за да има падне в ръчичките като зряла круша за изстискване.И нямат интерес сега да спира войната.

    Коментиран от #41

  • 24 Дипломат

    14 0 Отговор
    "На срещата ми с президента Си ще се говори също и как можем да допринесем повече за справедлив мир в Украйна"

    Ти си си намислил какво да говориш ама като гледам че Си прати заместник кмета на град Чунцин да те посреща може и среща да няма и да те изпратят като Урсулка да минаваш проверка на летището като обикновен турист. То от сега излагацията за теб е голяма - канцлерът на най-голямата икономика в ЕС да бъде посрещнат от заместник кмета на някакъв третостепенен град в Китай - все едно в България да го посрещне заместник кмета на Плевен или Русе.

    На дипломатически език това говори че от Шолци толкова зависи външната политика на Германия колкото и от заместник кмета на Чунцин за външната политика на Китай.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 вседрфтгъхуи

    9 0 Отговор
    Русия НЕ ИСКА и метър от Западна осраина- там са полски, унгарски и мамалигарски земи... И ако унгарците и мамалигарите не са проблем и могат да си живеят кротко в която и да е държава, то полската сган никому не е нужна- полша да си ги прибира и да се оправя с тях...

    Русия ще си прибере земите с руско население- всичко до Днепър (и малко отвъд), цялото Черноморско крайбрежие заедно с Одеса и Приднестровието от Молдова... Нищо повече, но и нищо по-малко няма да си вземе Русия...

    ПС: Псе краставо, колкото и да триеш ИСТИНАТА постигаш само едно нещо:

    Изкачваш се в списъка за наказания- все още си в графа "15г. да чука камъни в кариерата", но не е много далеч отметката "за урановите мини"...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Запознат

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Орби":

    "Но китайците искат русия да отслабне още"

    За това ли Китай подпомага и поддържа Русия. Кога козячетата ще се научите да не смесвате мечтите си с реалността. Китайците не са глупави и знаят че ако Русия загуби те ще са следващите опоскани от господарите ти и самите китайци не могат им попречи да станат световна империя и целия свят да им е колония. Единствената сила която може да се противопостави на господарите ти за сега е Русия - Китай имат огромна армия но съвсем малко ядрени оръжия и то доста стари.

    Коментиран от #53

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Троян

    14 0 Отговор
    Идиотът ходи да се моли на Китай. Ония са коварни от подметките до пискюла. Разбиха си индустрията и сега ходят да се излагат. Ние също.
  • 50 дядото

    6 0 Отговор
    след голямото ти посрещане в китай,янто и какви резултати ще постигнеш
  • 51 Зеленски

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Град Козлодуй":

    Не ни пука.....до последния
  • 52 Дончо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Дърва има ли? За Шолц питам че замръзвал
  • 53 Орби

    0 9 Отговор

    До коментар #41 от "Запознат":

    На китайците далаверата им е основно с "господарите" от запада .От русия само смучат евтини суровини.Няма да си развалят търговията заради идеологически идиотщини като руснаците.Колко търгуват е русия и колко със европа?
  • 54 мишо

    5 1 Отговор
    О Шолц ! . Световната сган ти е дал инструкция да предадеш на Китай да направи всичко възможно Путин да спре войната . След няколко години още по- добре ще се подготвят ще въоръжат Украйна , Полша и някои от Източна Европейските страни като Румъния и други за да започнат по - широко мащабна нова война , Никога няма да се примирят Англосаксонците докато съществуват само ако войната се пренесе на тяхна територия тогава ще настъпи мир и спокойствие за останалите.
  • 55 Луд

    6 0 Отговор
    Ами Германия да си върне границите от 1990г. и тогава да преговарят за справедлив мир.
    Както се изказва за Урките Фашагата шолци.
  • 56 Хи хи хи

    3 1 Отговор
    Стандартен, класически протокол при посещение на държавен глава в друга държава е кацане в столицата официално посрещане с военни почести, кратка почивка, обяд или вечеря и най късно на следващия ден работна среща между ръководителите на двете държави.
    И чак след това екскурзия в страната домакин.

    УлавияШолц започна първо с екскурзията провинцията........

    Коментиран от #57

  • 57 вседрфтгъхуи

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хи хи хи":

    - шолц НЕ Е "държавен глава", швабите си имат президент (дето никой не го знае кой е)
    - посещението НЕ Е "официално", а работно и НЕ изисква нищо от това което си надраскал

    Буквално единственото което се изисква по протокол при работно посещение е делегацията да бъде посрещната МИНИМУМ от зам. министъра на външните работи... А тук го посреща зам. кмет на някакъв си там регион- верно богат и важен регион, но нищо повече... Равносилно ще бъде ако у вас на работно посещение в Пловдив кацне Блинкен и да го посрещне зам. кмета на града...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания