Last news in Fakti

22 Април, 2024 04:40 911 4

Седемте кандидати за президент на РСМ се събраха на дебат

  • рсм-
  • избори-
  • президент-
  • дебат

Това стана в студиото на държавната МРТ

Седемте кандидати за президент на Република Северна Македония все пак се събраха в едно студио на единствения дебат, който успя да организира държавната МРТ, предаде БТА.

В предпоследния ден от кампанията за президентски избори Стево Пендаровски (СДСМ), Гордана Силявовска (ВМРО-ДПМНЕ), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Буяр Османи (ДСИ), Биляна Ванковска (Левица), Арбан Таравари (коалиция на албанските опозиционни партии) и Максим Димитриевски (ЗНАМ) дебатираха при строг регламент за вижданията си относно основните функции на държавния глава.

Настоящият президент на страната и кандидат за втори президентски мандат посочи, че с отварянето на конституцията, за изпълняване на условието за вписване на българите в основния закон, за да започне Северна Македония реални преговори с ЕС трябва да бъде променено и отлагателното вето, с което президентът на страната разполага, в абсолютно вето, както и да бъде заменен текста за официален език в страната "езикът, говорен от 20 процента от населението" с "албански език", за което настояват и албанските партии. Що се отнася до промените в конституцията и включването на българите в нея, Пендаровски посочи, че погледнато от външнополитически план изглежда, че "една европейска държава поставя условия”, но от вътрешнополитически план е това означава в нея да бъде добавено "едно малко българско мнозинство", заедно с още няколко етнически общности.

"Реалността на (Северна) Македония е такава, каквато я познаваме - мултиетническа. И търсим конкретни модели, в които да съжителстваме, за доброто на държавата, вместо да се караме помежду си. Българската идея е ясна - изцяло да приемем българския наратив и ние я отказахме. Остава само тези 3500 българи, едно малко българско малцинство, което живее тук, да бъдат вписани в конституцията заедно с още пет части от народи”, посочи Пендаровски.

Според кандидата за президент на ВМРО-ДПМНЕ Гордна Силяновска са необходими "фундаментални конституционни реформи”, които да се базират на широк експертен анализ.

Кандидатът за президент Стевче Якимовски от ГРОМ заяви, че е против конституционните промени, но е за увеличаване на правомощията на президента на държавата.

"Колкото ЕС ни е нужен, толкова и ние сме нужни на ЕС. По тези причини и ние трябва да поставяме условия, вместо да бъдем сервилни. Дори не сме на нивото на (премиерa на Косово) Албин Курти, който приема това, което му върши работа и отказва това, което не му трябва. Ние сме предвидливи в решенията си”, посочи Якимовски по повод промените в конституцията.

За Буяр Османи, издигнат от Европейски франт, коалиция от партии, водена от ДСИ, президентът на страната трябва да се избира в парламента.

"Настоящият модел е модел на по-нататъшна поляризация. Мисля, че (изборът на президента от парламента) в един приобщаващ процес ще доведе до деполяризация, но и до включването на всички във вземането на решение. Това означава насърчаване на демокрацията в духа на Охридския рамков договор”, каза Османи.

Той повтори тезата си, че Северна Македония трябва да използва момента на "отворения прозорец за разширяване на ЕС" и политиците трябва да стигнат до консенсус по отношение на изпълняване на условията в преговорната рамка на страната.

За Биляна Ванковска "са необходими радикални промени” в конституцията, ЕС не е същият, а НАТО е в "прокси война в Украйна”. Тя е за прекратяване на договора с България, "което е най-лесно” и договора от Преспа.

Според Арбен Таравари страната трябва да потърси гаранция от ЕС, че промените в конституцията са последното условие, защото "очевидно преговорната рамка не може да се промени”, а по отношение на другите промени в конституцията заяви, че "демографията трябва да се приеме такава, каквато е”.

"Намерете място, където дефиницията за използване на езика е в проценти и числа. Преди 50 години официалните езици са били македонски, албански и турски. Сега спорим дали в конституцията ще използваме формулировката "20 процента” или не. Защо да не обсъдим нова конституция, други, нови правомощия на президента и други решения за проблемите в страната“, заяви Таравари.

Според Максим Димитриевски промени в конституцията не са необходими, за "да не се допусне разпадането на единството на държавата и да се допусне скрита трансформация на Северна Македония от просто към сложно устройство”.

"Брюксел каза, че промяна на преговорната рамка е нещо трудно, но не е невъзможно и (преговорната рамка на) Събрия е доказателство за това”, заяви Димитриевски.

Понеделник е последният ден от предизборната кампания за президентските избори в Северна Македония, кампанията за парламентарни избори в страната обаче продължава и във вторник, когато за президентските избори е ден за размисъл. Първият тур от изборите за държавен глава ще се състои в сряда, 24 април.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 радев

    0 0 Отговор
    Шепа народ колкото квартал на София мешаница от българи ,албанци,цигани и дебили с мегаломански манталитет .Първо да си сменят квадратните глави и манталитета и да върнат 120 000 бг.паспорти обратно и тогава да правят що сакат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: