Last news in Fakti

22 Април, 2024 12:35 1 100 15

Закъсняла оставка! Ръководителят на израелското военно разузнаване се оттегли заради нападението на "Хамас"

  • ахарон халива-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас

Оставката на Ахарон Халива може да доведе до това още хора от висшето ръководство по сигурността да поемат вината за това, че не са предотвратили нападението, и да се оттеглят, отбелязва АП

Закъсняла оставка! Ръководителят на израелското военно разузнаване се оттегли заради нападението на "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на израелското военно разузнаване Ахарон Халива подаде оставка заради провалите, свързани с безпрецедентната атака на "Хамас" на 7 октомври миналата година, която преодоля отбраната на Израел, смятаната за непробиваема, предаде Асошиейтед прес, като цитира изявление на въоръжените сили на страната, пише БТА.

Халива стана първият висш израелски военен, подал оставка заради нападението на "Хамас", при което загинаха 1200 души, предимно цивилни, а още около 250 бяха взети в плен. Атаката доведе до продължаваща вече повече от шест месеца война срещу "Хамас" в Газа.

Малко след нападението през октомври Халива заяви, че поема вината за това, че не е успял да го предотврати.

В изявление на израелските военни се казва, че началникът на израелския генерален щаб е приел молбата на Халива да бъде освободен и му е благодарил за службата.

Оставката на Халива може да доведе до това още хора от висшето ръководство по сигурността да поемат вината за това, че не са предотвратили нападението, и да се оттеглят, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мосад са му били шута

    3 3 Отговор
    толкова време го търпяха сигурно щото е най-силния в израел . Що е проспал нападението . щото е некадърник . всеки 2 е войник на повикване . обградили са газа, а не са се справили с 1600 с пушки . мосат и армията не са качествени , а корумпирани и недоволни . Стачкуваха срещу нетаняху . Още е на власт .
  • 2 Уж ,МОССАД"...

    5 3 Отговор
    ...бе номер 1...- в света...!
    Пък на практика те се оказаха треторазрядни разведчици...!
  • 3 Трябваше да има

    7 2 Отговор
    и някаква "замазка" на далаверата. Понеже всичкото това беше театър и имаше доста експерти по света, които се съмняваха в "големият успех" на терористите и "голямата немарливост" на израелската армия, то трябва да има и "виновен", за да се скрие, че е било планирано точно така! Същото, както и с "големият провал" на САЩ на 11 септември 2001-ва година, когато уж "некакви неуки араби" им направиха "неочаквано" нападение със самолети в Ню Йорк... Западът винаги е лъжа и баламосване на простолюдието, ама кой да им вярва още?

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Следва

    1 1 Отговор
    Оставката на Буданов ,който вече купува еднопосочни билети за киевския режим в началото на юни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ддд

    0 1 Отговор
    " Истината е някъде там".....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ксаниба

    1 1 Отговор
    тия са толкова жалки, пародия на държава - очевадните марионетки
  • 9 Хехе

    2 0 Отговор
    смях под масата. Човекът си е за пенсия - има 40г трудов стаж в разузнаването, даже е просрочил... много лесно - подава оставка и отива да си гледа старините, че даже и благодарност му изказали - на това му се казва "да поемеш отговорност"..Ако наистина от небрежност разузнаването е проспало акцията на Хамас, затова трябва въпросният и колегите му от Мосад и службите да бъдат изпратени в затвора. Доста елементарен номер да се замаже конспирацията на Мосад - почти съм сигурен, че предварително са знаели и дали възможност на Хамас да извършат нападението, много вероятно е и да са го инспирирали. А за това не затвор, а направо разстрел заслужават. Но службите затова са служби - те колят и бесят. А не може Мосад да не са знаели за подготвяното с месеци мащабно нападение, няма начин, нали са най-добрата разузнавателна служба в света. Дори да приемем, че не са разбрали пак има нещо гнило - как така уж добре охраняваната граница с Газа се оказва "пробита" и се допуска нападение в такъв мащаб. Очаквам отговора на Мосад ;)
  • 10 Хехе

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Трябваше да има":

    Това е точната дума - замазка. Браво колега!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.