Last news in Fakti

25 Февруари, 2014 12:53 1 133 0

И в Турция подслушвали Ердоган и бизнесмени

  • турция-
  • подслушване-
  • ердоган

Тайните записи от подслушванията са били открити след като миналата седмица в прокуратурата влязоха назначени от правителството прокурори

Нов скандал с подслушване на висши политически фигури, министри и предприемачи избухна в Турция, съобщава арабската редакция на Би Би Си.

В дъното на незаконните действия стоят прокурори и висши полицаи, които се смятат за близки до живеещия в изгнание в САЩ турски политик Фетхула Гюлен. Те са изградили паралелна мрежа От 2010 г. подслушван е бил турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, шефът на националнот разузнаване Хакан Фидан и широка мрежа от журналисти, академици, предприемачи и неправителствени лидери, пише в. „Хюриет“.

Началото беше поставено от проправителствените вестници „Йени Шафак“ и „Стар“.

Тайните записи от подслушванията са били открити след като миналата седмица в прокуратурата влязоха назначени от правителството прокурори.

„Йени Шафак“ съобщава, че са открити 3 064 записа за подслушване, а „Стар“ за 7000.

Оправдание за незаконните подслушвания било оправданието за разкриването на заговор. Преди седмици турски министри подадоха оставка след скандал за корупция в правителството.

Ситуацията се заплете допълнително след като в мрежата изтекоха записи, за които се твърди, че представят как Ердоган се опитва да скрие милиони евро.

Според файловете в интернет, премиерът Реджеп Ердоган говори със сина си по телефона за укриване на огромна сума пари. Опозицията поиска оставката на министър-председателя. Самият Ердоган пък обяви записите за фалшиви и ги нарече „коварна атака”.

„Това не са обвинения, на които не мога да отговоря. Нито членовете на моята партия, нито аз можем да бъдем принуждавани да променим политиката си, нито ще се предадем. Ако се поддадем и започнем да се занимаваме с този безсрамен монтаж, няма да ни остане време да служим на народа си”, каза Ердоган.

На аудиозаписите се чуват гласовете на двама мъже, за които се твърди, че са на премиера Ердоган и на сина му Билал. Двамата обсъждат как да укрият няколко милиона евро. И че оставали още около 30 милиона за разпределяне. Записът, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, е направен през декември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: