Last news in Fakti

10 Април, 2014 21:27 2 359 3

Барбадос преминава на отопление със свънчева енергия

  • барбадос-
  • слънце-
  • енергетика-
  • слънчева енергия-
  • възобновяеми източници

Правителството на Барбадос е разработило Национален стратегически план за енергийно развитие

Правителството на Барбадос е разработило Национален стратегически план за енергийно развитие, съгласно който към 2025 г. половината от страната трябва да премине на слънчеви водонагряващи елементи, пише сайтът nashaplaneta.su.

Тази нова технология сега става все по-популярна на островната държава. Още през 2002 г. Барбадос изхвърли във въздуха 15 хиляди тона по-малко продукти от изгарянето на въглеводороди и спести 100 милиона долара благодарение на инсталирането на 35 хиляди слънчеви батерии за нагряване на вода.

Всяка година правителството въвежда нови стимули за домовете, които работят изцяло на слънчева енергия. На всеки, който си монтира възобновяеми източници на енергия, се приспадат 50 % от тяхната стойност и му се намаляват данъците.

Образователната програма “Слънчев дом”, започнала през 2007 г., активно пропагандира тази инициатива сред народа и предлага на всички желаещи да се обучат как да обслужват слънчевите батерии.

Днес на острова работят 91 хиляди отоплителни системи на слънчева енергия. 75% от тях са инсталирани в частни домове и се обслужват от стопаните на домовете. Това дава възможност да се разбере, че внедряването на възобновяема енергетика в държавата е напълно изпълнима задача.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivaylo mihaylov

    5 1 Отговор
    Направете сега една съпоставка с България и как тя стимулра развитието на производство на зелена енергия от частни лица. По-скоро темата ще е как държавата пречи на частните лица, което си е прецедент не само в ЕС. Бих прочел такава статия с удоволствие, да се отоврят очите на повече хора за това в каква отвратителна система живеем и какви пречки за развитето са изправени пред всички нас.
  • 2 Монго

    2 0 Отговор
    Заглавието е подвеждащо, Барбадоса се намира в тропиците и едва ли има нужда от отопление. Да си сгрееш водата е друго...
  • 3 galaxy

    2 0 Отговор
    Не знам каква е тази "свънчева" енергия описана в заглавието на статията , но наистина остров Барбадос е почти на екватора, така, че едва ли им трябва отопление, а по-скоро охлаждане. А там дори и слънчеви батерии не са необходими за да загреят водата за къпане. Достатъчно е само водата да е на слънце. Ако се боядиса един варел в черен цвят, то водата в него ще е вряла.