Last news in Fakti

12 Март, 2020 19:51 8 399 32

Премълчава ли Турция истината за коронавируса?

  • турция-
  • коронавирус-
  • реджеп ердоган-
  • covid-19

Критици предполагат, че заразените в страната са много повече и се опасяват, че Анкара крие истината

Премълчава ли Турция истината за коронавируса? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция потвърди първия случай на зараза с коронавирус. Критици обаче предполагат, че заразените в страната са много повече и се опасяват, че Турция премълчава истината.

В официалните съобщения на турското правителство дълго време се твърдеше, че в Турция няма нито един случай на зараза с коронавирус. Така беше до вторник вечерта (10 март), когато министърът на здравеопазването Фахреттин Коча обяви пред журналистите, че в страната е бил регистриран първият случай, както и че заразеният е мъж.

Тази новина беше предшествана от многоседмични дискусии в социалните медии. Хората се питаха дали новият вирус отдавна вече не се разпространява из страната - все пак Турция има обща граница с Иран, а тази държава е сред най-силно засегнатите от болестта.

Турците са притеснени

Министърът на здравеопазването видимо се стараеше да не подклажда нови страхове сред населението. Страната била добре подготвена за евентуално разпространение на вируса, а и ставало дума за единичен случай, който нямало как да застраши останалото население.

Много въпроси обаче останаха без отговор. И това предизвика тревоги у турците. Така например Коча посочи, че заразеният мъж се е завърнал от пътуване в Европа, но нито съобщи в коя страна е бил, нито пък посочи къде точно в Турция се намира в момента. Според министъра, това се правело, за да се защити личната сфера на пациента. В резултат на недомлъвките обаче в социалните мрежи започнаха да се разпространяват всевъзможни слухове.

Хората в Турция са обзети от страх. Те се опасяват, че страната не е добре подготвена за епидемия. Говори се, че тестовете за диагностика на вируса са твърде малко. Въпросните комплекти с тестове се произвеждат само на три места в страната - в Анкара, Ерзурум и Истанбул.

"В здравните центрове и университетските клиники няма достатъчно защитни облекла, ръкавици, маски и очила дори за медицинския персонал", казва професорката по медицина Йозлем Азап от Турския лекарски съюз (TTB). Нейният колега и председател на TTB Синан Адъяман обаче се изказва по-оптимистично. Епидемията можела да бъде ограничена от сезонното затопляне, което ще настъпи след два-три месеца. "Не смятаме, че ще се появи сериозен проблем, ако новият вирус бъде изолиран и подобаващо третиран", каза той.

Недостатъците на статистиката

Официалните статистики сочат, че до този момент в Турция са били взети само 2000 проби за коронавирус. За сравнение: в Южна Корея са били тествани 140 000 души. "Това, че в Турция засега е известен само един случай на коронавирус се дължи и на факта, че много от пациентите с по-леки симптоми изобщо не търсят помощ в болниците", предполага проф. Йозлем Азап, която е и член на научния съвет към здравното министерство.

Но как е възможно от общо 2000 теста само един да е бил положителен? На какво се дължи това? Този въпрос си задава и професорката. "От лабораториите твърдят, че тестът функционира без проблем. Но е твърде учудващо как Турция е сред 80-те страни, пощадени от вируса - и то при положение, че страната граничи с Иран. Преди да бъдат затворени границите, в Турция пристигнаха много хора от тази съседна държава. Нима всички те са били напълно здрави?", пита се тя.

Още в края на февруари турското правителство постави под карантина за две седмици всички пътници и членове на екипажа на един полет от Техеран - общо 132 души. Ставаше дума за турски граждани, които бяха прибрани обратно в страната, след като Турция затвори границите към съседен Иран.

Всичко е под контрол?

Сред турската общественост от седмици насам се носят слухове, че държавата може би умишлено премълчава случаи на заболявания с коронавирус. Някои предполагат, че темата е превърната в табу, за да не отвлича вниманието на хората от турската военна офанзива в Идлиб и от кризата с бежанците по гръцко-турската граница. И двете носят сериозни политически дивиденти на президента Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Менгеле

    37 32 Отговор
    Абе кой го еня за най-гнусното племе на Земята?

    Коментиран от #22, #24

  • 2 Със сигурност са повече

    26 10 Отговор
    Той алах си знае работата
  • 3 Дурхан

    13 4 Отговор
    Е как пък го върза за Сирия и бежанците бе ??
  • 4 Турски фейк нюз

    10 2 Отговор
    HE. Сериозно. Кълна се.
  • 5 Хосе

    20 21 Отговор
    Еня ме е,щот наште турчоля сека седмица ходят до турцията ..мама им фесове
  • 6 Violin Ivanoff

    26 16 Отговор
    По-гнусни лъжци от турчилята няма. Както османците мръсни номера правеха с евнусите и еничарите, същия помии и сега забъркват! Сега бежанците пуснаха, и с бройките на вирусните заразени лъжат!
  • 7 Будала чалма

    20 8 Отговор
    Това са лъжи, които казват гърци и евреи. Няма проблем. Значи.. Без страх, всички за екскурзии и туризъм в Турция. Всички да купуват турски продукти и храни. Няма смъртоносен вирус тук. Решението на Ердоган е да не идва в Турция. Вирусът ще се поклони на изискванията на султана, както всички!
  • 8 Независим

    20 6 Отговор
    На 1000% е сигурно,че са много о крият истината,а знаем и коло мигранти пристигат и има там,но така е храната прави борбата....
  • 9 Игра на полове

    26 9 Отговор
    Че то коя истина не се премълча в ердоганова Турция? Ти смееш ли Хасане, Мустафа, Мюмюне, Ахмете, Алтане, Алпаслане, да кажеш нещо противоричиво на централната емисия новини?

    Коментиран от #10

  • 10 Хасан

    17 19 Отговор

    До коментар #9 от "Игра на полове":

    Ако се качиш на турски автобус или отидеш на гости първото нещо е ти пиднасят лимонов одеколон за да се освежиш ...В Турция е широко разпространена личната хигиена и обшесвената хигиена ..плюс това турците пият 10 чая цял ден и това също е дезинфекция

    Коментиран от #14

  • 11 Хахахаха

    13 9 Отговор
    Новичок и коронавирус за Асан, Хасан, Емин, Сурай и останалите турски 🐷🐷🐷
  • 12 Пропагандна атака срещу Турция

    18 10 Отговор
    Турция беше една от първите държави която забрани внос на всякакви стоки от Китай. Веднага затвори границата с Иран. Въведе 14дневна карантина на всички пристигащи от страни с официално регистрирани случаи. Постави веднага термокамери на летищата. Извършват се двукратни пръскания на автобусите от общественият транспорт, както и на спирките. Просто са взети всички възможни мерки.
  • 13 Не я мислете Турция

    13 8 Отговор
    Здравеопазването в Турция сравнено с българското е от следващият век. Мислете за България където вече заразените са 23, а утре ще са над 50.
  • 14 Игра на полове

    28 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Асене, българино, нямам нищо против Турция и турският народ. Те също нямат нищо против българина изстрадал и глупав. Ердоган в началото бе един прекрасен ръководител. Сега се самозабрави. Сега вреди на иначе този трудолюбив и честен народ.

    Коментиран от #16

  • 15 Свобода на словото

    13 4 Отговор
    То пък тук щото наистина са 23 случая... не само в турция се премълчава
  • 16 Хасан

    5 9 Отговор

    До коментар #14 от "Игра на полове":

    Вреди??? Как ??...човека изгради много добра инфраструктура ,военно промишлен комплекс, енергийни коридору, атомна централа ..но е " непослушен'

    Коментиран от #25, #32

  • 17 Осман

    9 9 Отговор
    Препечатано от дойче веле.
    Защо Германия не обявава откъде е тръгнала заразта.какви мерки са предприели .крият ли нещо германците как лекуват хората,пак ли по расов признак и т.н.
    Вие не си мийте ръцете след като се из....рете и после питайте защо така.
    Точно зарад вашите хиг.навици тръгна заразата уф миризливци

    Коментиран от #18

  • 18 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Осман":

    Сащ спря полетите от Европа и за Европа

    Коментиран от #20

  • 19 Хасан

    5 5 Отговор
    Казвахте " ибрикчии" а сега да видим как европееца си мие и дупе и ръце
  • 20 Чавушоглу

    5 10 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Турция е Европа. Границите на Европа са с Ирак, Иран, Сирия.

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  • 21 vasik atanasova

    8 2 Отговор
    искат руснаците да ходят там на плаж
    а тука ние ще чакаме
    ей на от днеска затварят хотелите в банско
    имам авери трябваше да са там до края на месеца
    а сега утре си идват
  • 22 Ердо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Менгеле":

    Ъхъ имаш предвид твоето

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Игра на полове

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Асене, и Саддам бе добър за Ирак, но неудобен за други държави- крадци, и Кадафи и Башар. Виж ги сега тези държави на какъв хаус са. Ердоган не може да си позволи и една десета от санкциите наложени на Русия, а това ще се случи. Та за това пише, че вреди на турския марод. Взе се много насериозно и много си повярва, че може да направи Турция не само регионален, но и световен играч. Няма кой да му го позволи. Безработицата в Турция е огромна и те първа ще се увеличава. Да , вече вреди много. Скоро те самите ще си го отстранят. Първа стъпка- едни кметски избори проведени 2 пъти.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Игра на полове":

    Светът преди Ердоган също беше зле ..при двуполюсния модел руснака мачкаше своите Сащ неговите ...при еднолипното лидерстео на Саш светът стана оше по зле ..терор,рекет,санкции,войни и незачитсне на международното право ..спасението е многополюсен модел и ролята на Турция в решаването на глобални хуманитарни и човешки проблеми
  • 27 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Игра на полове":

    Ердоганова Турция е " непослушна " и си гони националния интерес и това не се харесва на "съюзниците"

    Коментиран от #28

  • 28 Игра на полове

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    За много неща съм съгласен с теб, но на Ердоган просто няма да му позволят да влезне във висшата лига. Дали съм прав или греша....скоро ще разберем.
  • 29 Парадайс

    2 0 Отговор
    През турското летище минава цял свят. Кой ще ме убеди че вируса ги е подминал. Пламнали са но се правят на курназлии. Като почнат да ги копат ще лъсне истината. Те поне имат голема територия за копане. Къв ше го дъфчиме ние като нито гробища има нито крематориуми. Ше ни копат по нивите за тор.
  • 30 гост

    2 1 Отговор
    Половината държави вече си затвориха границите, няма тирове няма детски колички...ние какво чакаме, да ни налази короната от към Турция ли....80млн и само 1 заболял...дьонмето крие истинския размер на заболелите..като знам каква им е хигиената в Анадола и Диарбакър...леле ма мале...сигърно поне 80% са болни.затваряй бе, тиквоч смотан, тия граници бе, малоумник
  • 31 Напиши един път

    0 0 Отговор
    истината : Аз, Хасан и всичките псевдоними които ползвам през последните 3-4 години съм запознат със значението на определението " Системна пропаганда в полза на чужда държава " и съзнавам разликата между Шпионин,Шпионаж ,Предател ,Провокатор и Пропагандатор в платената им и в безкористната им форма. Съзнавам и какво е системна пропаганда в обществени медии в полза на чужда държава в условие на " Извънредно положение ,криза или военно положение ". За омразата си и неоосманистките си възгледи няма защо да споменаваш . Те се знаят.
  • 32 duuy

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    В Сирия се видя много добре с какво качество са продуктите на турските военни заводи,както и всичко друго произведено там, затова запяха че Германия не дава джепане ,от 56-те унищожени турски танка 8 са се самовзривили УЖАС.....